Már régóta tudjuk, hogy a gyümölcsök finomak, egészségesek, de emellett még számtalan titokzatos jó hatással is rendelkeznek. Van például három olyan fajta, amelyek enzimjei akár a műtét utáni vagy sportsérülés utáni regenerációban is nagy segítséget adhatnak.
Használd a természet erejét!

 

{idozito}

Te is tudod, hogy az ananász, a kivi és a papaja egészségesek; mindezek mellé még egzotikusak és finomak is. Kevesebben tudják azonban azt, hogy az említett három gyümölcs a gyógyításban is kitűnik jótékony hatóanyagaival. Bár tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket és rostokat is, mégis az enzim-tartalmuk teszi őket egyedülállóvá. Az ananászban lévő bromelin, a papajában található papain és kimopapain, illetve a kivi aktinidinje hasonló gyógyászati hatásokkal rendelkező növényi enzimek.
MILYEN ESETEKBEN ALKALMAZHATÓK SIKERREL? A növényi enzimek gyulladáscsökkentő, duzzanatcsökkentő, keringésjavító hatását használják ki a leggyakrabban.

 

Bromelin, a fájdalomcsillapító
Az ananász zamatos íze mellett, annak a tradicionális gyógyításban betöltött szerepére vonatkozóan is számos megfigyelés áll rendelkezésre Dél-Amerikában, Kínában és Dél-kelet Ázsiában.
Ismert, hogy az ananász termésében és szárában megtalálható bromelin
•gyulladáscsökkentő,
•a vérrögöket feloldó,
•a különféle sérülések okozta duzzanatokat, fájdalmat csökkentő hatású.
Nem új keletű a bromelinnek a sportsérülések orvoslásában betöltött szerepe. Az 1960-as években születtek meg az első tanulmányok, amelyek alapján az ananászból nyert enzimmel a sportsérülésekkel járó duzzanat és fájdalom mérsékelhető. A bromelinkezelés hatása eredményesebbnek bizonyul, mint a zárt sérülések esetén gyakran alkalmazott hűtés, jegelés vagy különböző pólyákkal létrehozott kompresszió (= szorítás).
Megfigyelték, hogy az intenzív izomigénybevételt követő regenerációs folyamatok is felgyorsulnak bromelin hatására.
A térd és a csípő ízületeinek gyulladása esetén jelentős fájdalomcsillapító hatást tulajdonítanak a bromelinkezelésnek.
A menstruáció előtti időszakban tapasztalt – hormonális okokra visszavezethető – mellfeszülés kezelésére is alkalmazható az ananász enzime.
HOGYAN JUTHATSZ HOZZÁ A BROMELINHEZ?
A konzerv ananászban a magas hőmérsékletű kezelés eredményeként már nincs jelen aktív bromelin. A friss ananászból ugyan bromelinhez jut a szervezeted, azonban ennek mennyisége kevés. Ha sportsérülésed szeretnéd orvosolni, akkor nem elegendő a friss ananász fogyasztása. Szükség van a hatóanyag koncentrálására, így a bromelint tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztása tűnik jó megoldásnak. A bromelin a gyomorból és a bélből szívódik fel és így eljut a hatás helyére. A bromelin átlagos adagja napi 500 mg. Mellékhatásai ritkák, allergiás reakciók nagyon ritkán léphetnek fel, főként azoknál, akiknél a gyümölcs fogyasztása is allergiát okoz.

papaya
Papain, a gyógyító

A Mexikó déli partjairól származó trópusi papaja vagy más néven dinnyefa különféle részeinek (pl. levelek, gyümölcs, mag, kéreg) előnyös terápiás hatásáról számos népgyógyászati adat ismert. A dinnyefa többek között vitaminokat (A-, B-, C-, D-vitamint) és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a vér antioxidáns kapacitását képesek növelni. Emellett a dinnyefa levele és termése tartalmazza azt a fehér tejnedvet, amely a papaja enzimeiben, papainban és kimopapainban gazdag.
•A papain fehérjéket bontó tulajdonságára vezethető vissza az, hogy kontakt-lencsetisztító tabletták/folyadékok alkotója, és eltávolítja a lencsére lerakódott szennyeződéseket.
•Emellett a papain alkalmazható a vénás keringési elégtelenség kezelésében,
•illetve gyomorfekély kezelésére is javasolják.
•A plasztikai sebészetben a vágások helyén visszamaradt heg gyógyulási folyamatát gyorsítják a papaja enzimei.
Néhány évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban még számos papaint tartalmazó kenőcsöt, gélt, krémet használtak égési sebek, rovarcsípések okozta bőrelváltozások kezelésére. Azonban 2008-ban a külsőleg használt készítmények forgalmazását korlátozták, arra hivatkozva, hogy a papajára érzékeny egyéneknél a külső használat allergiás reakciót idézhet elő, igaz, ez meglehetősen ritka. Napjainkban is elérhetők azonban a belső használatra szánt, szájon át szedendő papaint tartalmazó szerek, azzal a megjegyzéssel, hogy nem gyógyszerekről van szó. Itthon szintén vannak forgalomban papaja tartalmú étrendkiegészítők, amelyeket kipróbálhatsz a friss papaja mellett.

Az intenzív izomigénybevételt követő regenerációs folyamatok is felgyorsulnak bromelin hatására.

kivi
Aktinidin, a puhító

A növényi enzimek egy jellemző képviselőjét, az aktinidint tartalmazza a Kínában őshonos, de ma már világszerte termesztett kivi. Az ananász és a papaja enzimeihez hasonlóan,
•az élelmiszeriparban húspuhításra alkalmazzák a belül zöld színű termés levéből nyert aktinidint. Otthon is kipróbálhatod: a sütés előtt az ananász, a papaja vagy a kivi levével lecsepegtetett húsok nemcsak ízletesek, de könnyen átsüthetők is lesznek.
A növényi enzimeknek tudható be az is, hogy nehezen vagy nem szilárdul meg az a tortazselé, amit friss kivi levével vagy ananásszal lecsepegtetsz, díszítesz.

Szöveg: Dr. Budai Marianna Ph.D., szakgyógyszerész