Krém, lotion, testvaj…
Testápoló, arcápoló – hidratálók. Van, akinek megvan a kedvence, ami mindig bejön, van, aki minden alkalommal más fajtát vesz, van, aki csak a márkához hű és van, aki még mindig keresi az igazit. A kérdés egyáltalán nem olyan egyszerű – még a testápolók esetében sem. Nem elég, hogy bőrtípusoddal és igényeiddel is pontosan tisztában kell lenned, de sok mindentől függ a bőröd pillanatnyi állapota is. A választék pedig hatalmas!

 

 

{idozito2}

Amikor felírod a bevásárló listára, még egyszerűnek tűnik, hogy hidratálót kell venned. A boltok polcai előtt azonban komolyan fontolóra kell venned, hogy a nagy választékból melyiket vedd le a polcról, hiszen a bőröd típusa meghatározó – ráadásul igényei állandóan változhatnak, attól függően, hogy éppen milyen évszak van vagy milyen az általános állapotod. Ezen kívül a legritkább esetekben vásárolunk pusztán hidratálót – ezek a készítmények legtöbbször tartalmaznak más hatóanyagot is, mint fényvédőt, öregedésgátlót vagy tápláló anyagokat.

1. lépés
Krém vagy lotion?
Egy biztos: akármilyen típusú a bőröd, hidratálásra mindenképpen szüksége van. A választásban az első szempont a termék állaga, sűrűsége legyen. Ha a bőröd húzódik, száraz, akkor zsírosabb emulzióra van szüksége. A krémek általában a normál bőrre a leginkább ideálisak, ezek kissé kevésbé sűrűek, és a víz mellett más tápanyagot is tartalmaznak. A lotion a legkevésbé sűrű, ennek a víz az alapvető hatóanyaga, és jó választás zsíros bőrre. A leginkább víz- és tápanyagigényes bőr a testvajakat kedveli.
Az is segíthet a megfelelő hidratáló kiválasztásában, ha abból indulsz ki, mikor és hol használod a testeden. Nappalra inkább a kevésbé sűrű, éjszakára a tartalmasabb, ezért általában nehezebben felszívódó termékek a jó választás. A testre általában sűrűbb, míg az arcra kevésbé sűrű krém való, és ugyanez igaz a nyári időszakra is.

2. lépés
Mit keressünk?
• Fényvédelem. Mindegy, milyen típusú a bőröd, a legtöbb bőrgyógyász ma már a minimum 15-ös fényvédő faktort tartalmazó krémet ajánlja. Ha az arcodra keresel krémet, ez a szám lehet magasabb is – és igen, erre télen is szükség van!
 Antioxidánsok. Az olyan termékek, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak, például zöld teát, kamillát, gránátalmát vagy E- és C vitamint, segítenek abban, hogy a bőr megőrizze frissességét és fiatalabbnak látsszon. Ezek az anyagok ugyanis semlegesítik a szabadgyököket, amelyek az öregedés első számú okozói.
• Zsíros vagy akneképződésre hajlamos bőrre. A legjobbak az alpha-hydroxisav tartalmú krémek, amelyek ráadásul szintén öregedésgátló hatásúak. Ezek a gyümölcssavak eltávolítják az elhalt hámsejteket, enyhe hámlasztó hatásuknak köszönhetően segítenek a bőr felső rétegét tisztán tartani. Szintén fontos ilyen esetekben, hogy semmi olyat ne használjunk, ami eltömítheti a pórusokat!
• Száraz bőrre. Olyan, sűrűbb terméket érdemes keresni, ami hyaluronsavat is tartalmaz, ez segít a bőr víztartalmának megtartásában. A glicerin, urea és egyes fehérjék szintén jók erre a célra.
• Érzékeny bőrre. Mindenképpen hypoallergén és illatanyagmentes hidratálót válassz. A legjobb az olyan termék, ami 10-nél kevesebb összetevőt tartalmaz, hiszen minél kevesebb az összetevő, annál kisebb az allergiás reakció esélye.
• Húzódó bőrre. Ha egy hypoallergén termék nem segít, egy héten át 1%-os szteroidtartalmú krém használata javasolt (ezt bőrgyógyász írhatja fel). Ha ez sem elég a probléma ellen, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mivel ez súlyosabb problémát jelezhet.
 Ha ekcémád van. Mindenképpen zsíros krémet kell használnod nagy mennyiségben. Az ásványi olaj tartalmú krémek segítenek a nedvesség megtartásában, de nem biztos, hogy hosszú távon ez a megoldás. Inkább kérd ki a bőrgyógyászod tanácsát!

Ha fúj, ha havazik…
Hideg időben még több gondot kell fordítanod a bőrápolásra, mint a melegebb hónapokban. A tél hatásai (hideg, szél, a fűtés okozta száraz levegő, kevés napfény és több, vastagabb ruha) mind szárítják a bőrt. Ezt az elvesztett vizet mindenképpen pótolnod kell, figyelj azonban oda, hogy amikor kint erősen fagy, ne használj közvetlenül a szabadba menés előtt nagy víztartalmú krémet, mert a hideg hatására ez károsíthatja a szöveteket.

3. Mit kerülj el?
Sok olyan összetevő van, amely ugyan gyakran előfordul különböző termékekben, de mégsem segít a megfelelő hidratálásban. Ezeket mindenképpen igyekezz elkerülni!
Színezék és illatanyag. Amikor száraz vagy érzékeny bőr hidratálásáról van szó, a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy kerüljük az olyan anyagokat, amelyekre nincs feltétlenül szükség, hiszen ezek irritálhatják a bőrt. Az antibakteriális hatású összetevők hasonlóan agresszív hatást kelthetnek a bőr szövetében!
Hogy elkerüld az aknékat. Kerüld a lanolin-, ásványi olaj, viasz- és shea vaj tartalmú krémeket, mivel ezek eltömíthetik a pórusokat, és aknékat okozhatnak. Az ilyen termékeket arcon ne, legfeljebb testen használd.
Száraz, érzékeny bőrre. Kerüld az alpha-hydroxi savakat, a glikolsavat, retinolt és szalicisavat tartalmazó termékeket. Ezek az anyagok túl mélyen hatolnak a bőrbe, és az érzékeny szövetekben kárt tehetnek. Az alkoholos termékek szintén nem neked valók!
Húzódó bőrre. Csak limitáltan használj szteroidos készítményeket kivéve, ha az orvosod az ellenkezőjét javasolja. Ezek a krémek elvékonyítják a bőrt és más bőrproblémákat okozhatnak.
Ekcémás vagy kirepedezett bőrre. Az urea vagy tejsavtartalmú készítmények, bár a nagyon száraz bőrt jól ápolják, növelhetik a bőr irritációját.

3 tipp, hogy a legtöbbet hozhasd ki hidratálódból
1. Használj többféle hidratálót, ha kell. Senkinek nincs szüksége arra, hogy minden testrészére más krémet kenjen, de a bőrtípusra és az igényekre azért figyelni kell. Használj egy könnyebb krémet az arcodra és egy zsírosabb testápolót a testedre – ez utóbbit semmiképp ne kend az arcbőrödre!
2. Akkor kend fel a hidratálót, amikor a bőröd még nedves. Néhány perccel fürdés vagy zuhanyozás után használd a kedvenc krémedet, és utána itasd még fel a felesleges nedvességet.
3. Dolgozzon duplán a hidratálód! Olyan terméket válassz, amely fényvédőt vagy öregedés elleni összetevőket is tartalmaz, így egy termékkel két problémát is megoldasz!

Szöveg: Kovács Valéria