A sztárok is így csinálják!
Gondolkodtál-e már azon, hogy miként képes Madonna megőrizni fiatalos, szálkás testalkatát? És azon, hogy Sting miért tud annyira ellazulni a színpadon a legnagyobb koncert közben is? És vajon miért nem hatnak az évek Gwyneth Paltrow-ra? Vagy mi a titka Willem Dafoe hajlékonyságának? Ezeknek a sztároknak egy közös titkuk van, mégpedig az, hogy napi másfél-két órán keresztül gyakorolják az astanga vinyásza jógát.

 

{idozito2}

 

 

astanga2
Hatha vagy Astanga?

A legtöbben hallottunk már a jógáról, és azt is tudjuk, hogy egyre trendibb, nemcsak a sztárok, de a fiatalok, középkorúak és az idősek körében is. Ha az interneten rákeresünk a jóga szóra, akkor több száz különböző jógastílus nevét fogja feldobni, ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük. Tíz-húsz évvel ezelőtt még könnyebb lett volna a dolgunk, mert jobbára csak a hatha-jóga létezett, amelyben egyszerűbb-bonyolultabb pózokat (jóga-ászanákat) kellett kitartani, néhány légzőgyakorlattal megtoldva.
A mai ezerszínű kínálatból az astanga-jóga dinamizmusával, atletikusságával, de ugyanakkor megkomponált mozdulatsoraival és tradicionális gyökereivel is kiemelkedik. Ha ellátogatsz egy astanga-órára, akkor nem érdemes túlöltözni, viszont érdemes egy jó nagy törölközőt hoznod, amelyet ráterítesz a matracodra. A többi jógaórától eltérően ugyanis itt alaposan megizzadsz majd, és a matracod már az első tizenöt percben medencévé változik, amelyen előre-hátra fogsz csúszkálni a felfelé és lefelé néző kutyapózokban.

astanga3
Mire számíts?

• Az óra elején egy-két szanszkrit mantrát hallasz, majd elkezdődnek a napüdvözletek. Ez a gyakorlatsor több jógaiskolában megtalálható, és nagyon jó energetizáló, bemelegítő hatású. Akár kora reggel a szobádba besütő nap sugaraiban is végezheted.
• A napüdvözletek után egy jó pár állógyakorlattal melegítünk be, és végül megérkezünk a földre. Az astanga vinyásza jógában az ászanák sorozatokba vannak rendezve és összesen hat egymásra épülő sorozatot gyakorolnak be a fejlett gyakorlók. A kezdőknek már az első sorozat is nagy kihívás lehet, de terápiás hatásai miatt érdemes mégis rászánni az időt.
• A talajgyakorlatok között számos előrehajlítás és csípőnyitás szerepel, és miután öt légzésig kitartottad a pózokat, hátra kell ugrani fekvőtámaszba és végigcsinálni a napüdvözlet elemeit. Ezt az összekötő gyakorlatsort vinyászának nevezzük, a statikus pózok közé iktatva fenntartja a szervezet hőtermelését és nagyon jól formálja az alakot.
• A sorozat végén levezető fordított gyakorlatok vannak, majd a mintegy kétórás, izzasztó és fárasztó gyakorlás fekvő relaxációval zárul.

Itt alaposan megizzadsz majd, és a matracod már az első tizenöt percben medencévé változik, amelyen előre-hátra fogsz csúszkálni a felfelé és lefelé néző kutyapózokban.

astanga4
Miért pont az Astanga?

A sorozatot persze lehet rövidíteni, de aki rákap, általában igyekszik végigcsinálni az egészet, és pár év gyakorlás után a magasabb sorozatokba is belekezd. A gyakorlást persze igény szerint ki lehet egészíteni légzőgyakorlatokkal és meditációval is, de általában az első lépés mindig a fizikai test méregtelenítése, amit az ászanákban való nyújtással és az izzadással tudunk elérni.
Ha van az irodánkban annyi hely, hogy kigurítsunk egy jógamatracot, és nem túl szűk a ruhánk, akkor akár napközben és megcsinálhatunk néhány napüdvözletet, előre- és hátrahajlítást, gerinccsavaró pózt, hogy jobban érezzük magunkat.
Aki pedig már egy ideje gyakorolja a sorozatot és megjegyezte a gyakorlatok sorrendjét, mindenhová magával viheti a matracát, a gyakorlatsort is a fejében, és nem kell sokat gondolkodnia rajta, hogy milyen ászanákat  végezzen és milyen sorrendben. Rögtönözni és kísérletezni persze mindig lehet, ha éppen elkap bennünket a kreativitás, de sohasem árt visszatérni az alapokhoz és tökéletesíteni a pózokat.
FONTOS! A gyakorlás közben mindvégig a légzésünkre koncentráljunk, próbáljunk az orrunkon keresztül lélegezni, minél jobban megtölteni a tüdőnket, és a torkunkban egy morajló Hhhh hangot képezni ki- és belégzés közben is. Ez a tudatos légzés feltölt energiával, megnyugtatja az elménket, és a gyakorlás után úgy állunk fel, mintha kicseréltek volna.

Bikram vs. Astanga
Manapság egyre népszerűbb a Bikram jóga, főleg azért, mert felfűtött helyiségben végzik, aminek következtében sokkal több kalóriát lehet vele elégetni, mint egy szobahőmérsékleten végzett jógaórával. Bár az Astangát is lehet felfűtött helyiségben végezni, anélkül is eléggé intenzív.
• Míg a Bikram jóga órán 26 ászanát hajtanak végre 90 perc alatt, az Astanga órán 50-60 ászanát végeznek el két óra alatt, amelyek egy része inkább haladó, mint kezdő.
• A Bikramban több a hátrahajlítás és az egylábas egyensúlyozó gyakorlat, míg az astangában az előrehajlítások és a csípőnyitások dominálnak, illetve a folyamatosan ismétlődő napüdvözletek nemcsak a pulzust tartják magasabban, hanem a felsőtestet is alaposan megdolgoztatják.
• Ha alapozó nyújtásra és törzserősítésre vágyik valaki, akkor a Bikramot érdemes kipróbálni.
• Ha pedig dinamikus gyakorlásra vágyik és folyamatosan mozogni akar a jógaóra alatt, valamint nem riad meg a nehezebbnek tűnő gyakorlatoktól sem, akkor bátran bevállalhat egy Astanga órát.
 
astanga5
Astanga élmény:Kowalsky (meg a Vega) “Összeszedettebb és energikusabb vagyok, mint bármikor korábban. Az astanga nem egy hétköznapi ajándéka az életnek, és ezt teljes mértékben a saját tapasztalataimra támaszkodva mondom. Nem mások kijelentéseit, vagy könyvekből olvasott eredményeket szajkózok, hanem megélt változásokról beszélhetek. Az astanga végzése visszaadja, illetve megőrzi a test  egészségét, fiatalságát, erejét és magasabb (avagy magasztosabb) szintre emeli a szellem működését, irányultságát. Egy teljesen hiteles és működő folyamat az ember számára, amelyben megismerheti önmagát, és amely természetes egyszerűséggel harmonizálja egymással  a  testet, a szellemet és a lelket. Nem találtam  hatékonyabb módszert betegségek, fáradtság, stressz  vagy akár kedvetlenség ellen! Az astanga nyomában erő, egészség, öröm, kiegyensúlyozottság és elégedettség jár. Mindez megfizethetetlen! Ha igazán jó dolgot  szeretnék kívánni egy embernek, akkor  nyugodt szívvel ajánlom az: astangát! (Barátsággal: Kowalsky Balázs Gyula)
  
Szerző: Gauranga Das, www.atmacenter.hu, www.hotashtanga.com,
Fotók: http://brihaspati.net/downloads/YogaHD.zip, Madonna fotó: Wagner Music