8 nyugtató módszer,ha rád tör a vágy
Már a reggelit sem tudod édesség nélkül elfogyasztani? Néhány óránként ellenállhatatlan kényszert érzel, hogy édességet egyél? Mássz ki a cukorcsapdából 5 lépéses programunkkal!

{idozito2}

Miért vágyunk ennyire az édes ízre?
Az édességek iránti vágy velünk született tulajdonságunk, már az anyaméhben kialakul, majd a szoptatás során az anyatej édes íze miatt tovább erősödik. Vannak, akiknél annyira meghatározó ez az érzés, hogy szinte nem is esznek mást, csak egyszerű szénhidrátokat, fehérje, zsír és rostok nélkül. Ez persze egy szörnyű ördögi kört hoz létre, hiszen a cukor rövid ideig ad csak nagy mennyiségű energiát a szervezetnek, majd hirtelen felszívódik, ismételt sóvárgást hagyva maga után.

TUDTAD?
Kutatók megfigyelték azt, hogy ha a magzatvízben több volt az oldott cukor, akkor a csecsemők lényegesen többet ittak belőle, mint a kevésbé édes környezetben lévő társaik.

A szénhidrátoknak, így a cukroknak is egy másik fontos tulajdonsága, hogy az agyat szerotonintermelésre késztetik. Ez a hormon felelős a boldogságérzetért, így könnyen kialakulhat a függőség. Különösen gyermekeknél tud a cukor olyan kimutatható függőséget kialakítani, mint az erős drogok. Azt már kevesebben tudják, hogy az összetett, nem édes ízű szénhidrátok is végül cukrokká bomlanak a szervezetben, valamint sok gyümölcsnek eredendően nagy a cukortartalma, ezáltal ezek is fokozzák a szerotonintermelődést.
Természetesen az édes íz iránti éhséget nemcsak a cukorkák és csokoládé túlzott mennyiségű fogyasztásával lehet elérni! Sajnos legalább akkora probléma, hogy elkerülni is nehéz, így a szervezetünk naponta többször találkozik vele. Nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak a feldolgozott élelmiszerek pl. a kenyér, a tejtermékek, az üdítők (a gyümölcslevek is) és a kész szószok. Annak ellenére, hogy a napi ajánlott cukoradag 6 és 9 teáskanál között van, a rejtett cukorbevitellel ennek a háromszorosát is könnyen elérheted úgy, hogy közben nem ettél egy falat bűnbaknak kikiáltott csokoládét sem.

A cukrok az agyat szerotonintermelésre késztetik!

Ha hirtelen édességek iránti vágy fog el, így leküzdheted!
1. Egyél egy falatnyit!
Egy falat abból, ami után sóvárogsz, nem árthat. Jobban teszed, ha tényleg eszel egy apró darab csokit vagy süteményt, mielőtt az éhség győz le téged.
2. Kombináld az ételeket!
Soha ne fogyaszd önmagában az édességet! Egészséges ételkreációkat hozhatsz létre, ha pl. a vágyad tárgyát képző csokoládét banánra olvasztva fogyasztod el vagy epret mártogatsz bele. Ezzel máris nemcsak üres kalóriákat viszel a szervezetedbe, hanem rostot és vitaminokat is.
3. Keress alternatívákat!
A cukor megvonása utáni első időszak a legnehezebb. Sokan arra esküdnek, hogy teljesen meg kell vonni minden egyszerű cukrot a szervezettől, hiszen nincs rá szüksége. Ha így teszel, akkor érdemes találnod olyan élelmiszert, ami nem tartalmaz semennyi cukrot, mégis elveszi az édességek iránti vágyadat. Sokan pl. a fehérjében gazdag, sovány felvágottakra vagy sültekre esküsznek.
4. Vegyél be egy rágót!
Próbáld ki, hogy amikor édesség után nyúlnál, beveszel egy cukormentes rágógumit. A kutatók szerint a rágás csökkenti az ételek utáni vágyat, s csak akkor maradsz tényleg éhes, ha nem csupán az édességek iránti vágy él benned, hanem igazi éhségérzet.
5. Válaszd a gyümölcsöt!
Ha le szeretnél szokni a gyakori édesség nassolásról, tarts mindig kéznél gyümölcsöt. Az egyik legjobb és legegészségesebb módja a hozzáadott cukor csökkentésének, ha a rostokban és tápanyagokban gazdag gyümölcsöket választod helyette! Kipróbálhatod a szárított gyümölcsöket és olajos magvakat is, hiszen ezek is lényegesen kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a cukrozott édességek.
6. Mozogj!
Ha rádtörne a cukoréhség, egyszerűen kelj fel és mozogj! Tégy egy rövid sétát a friss levegőn, ezáltal legalább annyi endorfin szabadul fel, mint a cukrokkal és még az alakodnak is jót tesz.
7. Mennyiség helyett minőséget válassz!
Amikor nem tudod legyőzni az édességek utáni vágyadat, válassz jó minőségű, kiváló termékeket! Ezeket, mértékkel fogyasztva, tökéletesen beépítheted egy egészséges étrendbe. Nagy cukortartalmú, rossz minőségű csokoládé helyett válassz például minőségi fekete csokoládét, ami kevés cukrot tartalmaz. Hidd el, ebből kevesebb is elég lesz!
8. Egyél rendszeresen!
Túl sokat várni két étkezés között vagy kihagyni egyet, a szervezetet a gyors energiapótlásra szolgáló cukor fogyasztására szólítja fel. Megfigyelték, hogy azok, akik naponta öt alkalommal, kis mennyiségeket fogyasztottak tápanyagdús ételekből, kevesebbet is nassoltak. Ez annak köszönhető, hogy vércukorszintjük nem ingadozott. Válassz minőségi fehérjékben, rostokban gazdag ételeket és teljes értékű gabonákat.

5 tipp az édességfüggés ellen
1. Mindenképpen kerüld az édesítőszereket! Ezek becsapják az ízérzékelésed, de nem csökkentik a cukrok utáni vágyat.
2. Tervezd meg az étrendedet, ha tudod előre, hogy mit fogsz enni, kevesebb „üres hely” lesz az édességeknek.
3. Ha sikerrel haladsz az úton, az önjutalmazásról se feledkezz meg.
4. Lassíts egy kicsit, hagyj időt magadnak, hiszen az erősen belénk kódolt elemeknek idő kell a változáshoz.
5. Ha egyedül nem megy, ne félj igénybe venni szakember segítségét sem. Az édességek iránti vágy csökkentésében eredményesek lehetnek a mentális technikák is, pl. a meditáció vagy az autogén tréning.

Szöveg: Vági Zsolt dietetikus, Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet