Béres Alexandra családról, kitartásról, boldogságról, tévéről…
Legutóbb, mikor tévéképernyőn voltam, sokszor szerepeltem nagy példányszámú bulvárlapok címlapján. Akkor többet beszéltek rólam, most egy kicsit a háttérbe tettem magam, és ez inkább én vagyok.

 

{idozito2}

Béres Alexandra ma már nemcsak fitnesz magyar-, Európa- és világbajnok, curling magyar bajnok, hanem ízig-vérig családanya is: Panna lánya nemrég töltötte be második életévét. A mindig mozgásban lévő Alexandrát most egy új oldaláról ismerheti meg az egészségtudatos magyar közönség.


Béres Alexandra tippje

Az élet minden területén legyen az ember következetes: a gyereknevelésben, a munkában, a sportban. Amikor vannak céljaink, akkor csak végig kell járnunk az utat – ami nem mindig könnyű – és az út végén ott lesz a boldogság, a teljes, egészséges és értékekkel teli élet.

Hogyan ünnepelte a család Panna második születésnapját?
Barna Panna kétéves lett, és ezt természetesen tortával ünnepeltünk. Nálunk otthon sosincs édesség, de ezen az ünnepen Varga Gábor által készített csokitorta volt – színező és mesterséges anyagok nélkül. Gábor cukrásztársam a Tv Paprika műsorában. Panna nagyon örült a tortának, de főleg annak, hogy az egész napot együtt töltöttük. Mostanában ő is rendszeresen főzőcskézik, így az ajándékok nagy része is a főzéssel kapcsolatos: a kanalaknak örült a legjobban.
Most már kétéves tapasztalatod van a gyermeknevelésben. Mennyire fedi az elmélet a gyakorlatot?
Panna még mindig nagyon jó kislány, bár már keresi a határait és mindenki tudtára adja, hogy mit szeretne és hogyan. Szeret ellentmondani is, de ez így van rendjén. Rettentő sokat csacsog, verseket, mondókákat mond, és ilyenkor annyira édes, hogy az szinte leírhatatlan.
Szerintem az egészségtelen étkezéshez sokszor hozzájárul a kényelem. Könnyű egy kekszet vagy csokit a gyerek kezébe nyomni a boltban, amikor a szülőnek elfogy a türelme, mert a gyerek hisztizik, neki meg vásárolnia kell. Nem könnyű mindig következetesnek lenni, de ha van egy célunk, egy elképzelt jövőképünk, akkor ez azért kivitelezhető.
Az elmúlt egy évben belecseppentél a televíziózás világába. Ez tudatos váltás volt vagy véletlenszerű?
Valóban belecseppentem, mert kaptam egy felkérést a Fő az egészség című műsorra, aminek a forgatását nagyon élveztem, és jók voltak a visszajelzések is. Tévés pályafutásom a Receptdarálóval folytatódott, a Fitt-térítők elnevezésű sorozatot pedig már kimondottan velem és Serényi Zsolttal tervezte a Tv Paprika. A forgatások alatt rájöttem, hogy ez végre egy olyan műsor, ahol nem kell kompromisszumokat kötnöm, beszélhetek számomra értékes dolgokról, lehetek önmagam, nem kell szenzációt kovácsolni magam köré. Nagyon jól éreztem – és érzem ma is – magam ebben a szerepben, így nem volt kérdés, hogy a Duna Tv felkérését is elfogadom az Egészség + magazinműsorra. Ez a műsor egy kicsit más, mint az előzők, itt műsorvezető és riporter is lehetek. Adásról adásra körbejárunk egészséggel kapcsolatos témákat, mint például az allergia vagy az immunrendszer, a változó korú nők és még sok egyéb érdekes kérdést. Nagyon szeretem a felvételeket, hiszen a szakma legjobbjaival beszélgethetek, én is kapok sok új és hiteles információt, és itt is 100%-ig magamat adhatom.
Megváltozott az életed a televíziózástól?
Legutóbb, mikor tévéképernyőn voltam, sokszor szerepeltem nagy példányszámú bulvárlapok címlapján. Akkor többet beszéltek rólam, most egy kicsit a háttérbe tettem magam, és ezt jelenleg egyáltalán nem bánom. Ez sokkal inkább én vagyok.
A televíziózás, ami újonnan került az életembe, nem szorította ki a régi munkáimat. Jelenleg is a Gilda edzőtermek szakmai vezetője vagyok, továbbra is részt veszek a Klub Oázis programokban, sok fellépésem van, aktív jelenlétemmel támogatok több karitatív szervezetet, szóval nem unatkozom. Ritkán érzem csak, hogy fáradt vagyok, mert mióta Panna van, sokkal jobban be tudom osztani az időmet. Igaz még csak két éve vagyok anya, de a kislányom már megtanított nemet mondani. Vannak felkérések, amelyeket el kell utasítanom, mert elveszik az időmet Pannától és ő mindennél fontosabb nekem. Esténként legtöbbször közösen fürdetjük Krisztiánnal, én fektetem le, és napközben is kell, hogy legyen időm vele foglalkozni, játszani.
Apropó Krisztián. Hogyan változtatta meg az életeteket a kislányotok születése?
Mi mindketten rettentően vártuk Pannát, és így hárman lettünk egy igazi család. Nagyon szabadon éltünk Panna előtt. A gyerek egy állandó felelősség és korlát. Ez nehéz dolog, de annyi pluszt ad a kislányom iránt érzett szeretet, hogy minden más eltörpül mellette. Őbenne látom a férjemet, és ez még jobban összeköt bennünket. Én azt gondolom, hogy az életben mindennek két oldala van: egyformán vannak jó és nehéz dolgok a történésekben. Amikor egy párkapcsolatba érkezik egy baba, az egyensúly nem felbomlik, csak átalakul. Sőt inkább a szép dolgok irányába tolódik el.
Jut még időd a curlingre?
Természetesen. Válogatott kerettag vagyok. Moszkvában lesz az Európa Bajnokság, és most reményeim szerint, feljutunk az „A” ligába. Szerintem ebben az évben vagyunk olyan erősek, hogy ez menni fog.
Milyen szakaszát éled most az életednek? Elégedett vagy?
A két forgatás miatt kicsit zsúfoltnak tűntek az elmúlt hónapok, többször éreztem fáradtabbnak magam, de leginkább az volt a legrosszabb, hogy kevesebb időt tudtam tölteni a családommal. De mindettől függetlenül, azt hiszem, eddigi életem legboldogabb időszakát élem. Az a szeretet, ami körülvesz, a kislányom hangja, érintése, maga az anyaság: fantasztikus érzés. A munka terén is elégedett vagyok.
Biztosan vannak azért még terveid?
A nagy terveimről nem szeretek beszélni, csak ha már megvalósultak, de a doktorimat nagyon szeretném befejezni. Sporttudományokból végzem a PhD-met és már csak a külföldi publikációim hiányoznak.

Szandi egy napja
7:30-kor keltett Panna – általában korábban szokott, de ma sokáig aludt – vele voltam 11:30-ig. Játszottunk, építettünk, közben megfőztem a családomnak az ebédet. 11:30-kor indultam Miskolcra egy fellépésre, ahol ülve végezhető tartásjavító, hátizomerősítő, vérkeringést pezsdítő gyakorlatokat tanítottam be egy cég dolgozóinak. 17:30-kor ettem meleg ételt – napközben is eszem rendszeresen, és általában nem ilyen későn van a meleg étkezésem, de van, amikor így alakul. 18:00 órától edzést tartottam. 19:00 órakor volt egy megbeszélésem, és 21:00 órától válogatott curling edzésre megyek, ma nem szokványos módon, a férjem van a kislányunkkal. Olyan 22:30-kor van vége az edzésnek, otthon még megnézem az e-mailjeimet és terveim szerint éjfélkor már ágyban leszek.

gyaki vezeto__
Tartásjavító gyakorlatok Béres Alexandrával

Sokat ülsz a számítógép előtt? Görnyedt a hátad? Íme, pár gyakorlat, melyek segítségével javíthatsz a tartásodon:

gyaksor1gyaksor1 2
1. Egyenes háttal ülj a széken, hüvelykujjad érintsd a válladhoz.
Húzd hátra a könyöködet, közben homoríts, majd húzd előre a könyöködet és domborítsd a hátad.

gyaksor2gyaksor2 2
2. Emeld a karod magastartásba, homorítsd a hátad.
Hajolj előre, közben domborítsd a hátad és érintsd meg a csípőcsontodat.

gyaksor3
3. Ülj előrébb a széken, támaszd a hátad a szék támlájának.
Emeld fel a jobb lábad, majd a bal lábad. Ügyelj arra, hogy a lábváltás a levegőben történjen és csak a lábujjaddal érintsd a talajt.

gyaksor4gyaksor4 2
4. Ülj egyenes háttal a széken, fordítsd a törzsed. A bal csuklód a térded jobb oldalán, a jobb karoddal közben fogd meg a szék háttámláját. Ismé