A test és a lélek tökéletes harmóniája
Spanyolországban találkoztam először a Port de Bras-val és szerelem volt első látásra. Egy rendkívül egyszerű, könnyen követhető body and mind kategóriába sorolható kondicionáló tréning ez, nyugodt zene, folyamatos mozgás, gyönyörű és elegáns koreográfia jellemzik. Tánc, balett, tartást javító tréning, erő és rugalmasság… Testkontroll, harmónia, ritmusérzék.
A mozgás légies, mégis izzasztó, és emellett a vékony balettáncosokéhoz hasonlatos, szépen definiált, szálkás testet ígér.

 

 {idozito2}

Eredete


Vladimir Snezhik és Julio Dieguez Papi alkotta meg és formálta rendszerré a Port De Bras mozgásformát. Vladimir orosz balettmester és koreográfus, Julio az egyik leghíresebb spanyol fitneszprezenter, számos szakkönyv szerzője – többek között a Power Streching megalkotója – az emberi mozgás és anatómia kölcsönhatásának egyik legnagyobb szakértője. A két sportember 1998-ban találkozott Oroszországban, később barátok lettek, és ennek eredményeként 2006 nyarán megalkották ezt az új fitnesztrendet.

portdebras2
A Port de Bras a tánc és a terápiás célzatú mozgáselemek eredeti és egyedi kombinációja. Elegáns és dinamikus: gerinctréning elemek ötvöződnek különböző táncstílusokkal, de leginkább a jazz és klasszikus balett alaptechnikáival. Különös hangsúlyt kapnak a gerincmerevítő izmokat fejlesztő erősítő gyakorlatok, így az ülőmunkát végző hölgyeknek mindenképpen ajánlható. Ez az új irányzat semmiféle előképzettséget nem igényel, a koreográfia komplexitása és a mozdulatok dinamizmusa fokozatosan épül fel, bárki számára elsajátítható kortól és nemtől függetlenül.

portdebras3
Hogyan hat?
Fizikai hatás:

• Átmozgatja a testet, különös figyelemmel a karok, vállak, csípő és láb közötti vonalakra.
• Javítja a tartást, nyújtja és kondicionálja a gerincet.
• Fejleszti a motorikus készségeinket és a dinamikus egyensúlyunkat.
• A gyakorlatok folyamatosan tónusban tartják a testet, így már egy testsúlyáthelyezéskor is megdolgoztatja a hasat, a hátat, a gerinc menti izmokat és a lábakat is. Nagy hangsúlyt kap a karmunka… Megdolgoztatja a mélyebb csípőizmokat, a medencét, a combot és a vádlit is, mindent, amit egy edzés során általában terhelni szeretnénk.
• Globálisan integrált mozdulatokból épül fel, így egyszerre több izomcsoport dolgozik.
Lelki hatás:
• legfontosabb, hogy félretegyük a napi gondokat, a problémákat és élvezzük a mozdulatok tökéletes egymásba fonódását, amit a sokszínű chill out zenei világ tesz még teljesebbé;
• a folyamatos, de nyugodt ütemű légzés energetizál és elmélyíti a belső lecsendesülést;
• óra közben a zenébe és saját testünk mozgásába elmerülve a csoport közös tánca alatt meditálhatunk és kikapcsolhatunk, feltöltődhetünk, csak magunkkal foglalkozhatunk;
• a koreográfiák megtanulásával, a helyes tartás gyakorlásával javul az önbizalom, megjelenik a sikerélmény;
• úgy érezzük, hogy csak úgy szárnyalunk a zenével, mintha nem is a földön járnánk, szabadnak és frissnek érzed magad, könnyed mosoly ül ki az arcodra s a boldogság érzése áraszt el.
Hatás az érzékekre:
• a folyamatos zene nyolcas ütemekkel fejleszti a hallást, a ritmusérzéket;
• a koreográfia látványa fejleszti a szépérzéket;
• a mozdulatok sokfélesége, újdonsága javítja a testtudatot, a testérzetet, a koordinációt.
Hatás a nőiességre:
• lágy, kecses, légies mozdulatok, melyekből árad a szépség, tisztaság.

portdebras4portdebras5portdebras6
SZEMÉLYES

Port de Bras vendég szemmel
Lebegés. Szárnyalás a zenére. Harmónia. Ezek a szavak jutnak eszünkbe az óráról. Nem mondanánk, hogy nyújtógyakorlatok balett mozdulatokkal ötvözve, ez annál sokkal több.
Miután belépünk a terembe, egy másik dimenzióba kerülünk. Elfelejtjük a napi munkát, a problémákat, a külvilág megszűnik létezni, csak magunkra és a zenére koncentrálunk.
Ha kezdetben nehezen is áll rá az ember teste a baletthoz közeli mozdulatokra, amint ráérzünk az ízére, a zene üteme visz minket végig a koreográfián, melyet az oktató olyan tökéletesen épít fel, hogy szinte észrevétlenül rögzül a mozdulatok sora, mintha mindig is ezt csináltuk volna.
A külső szemlélő nem is gondolná, mennyi izomcsoportot mozgatunk meg egy-egy óra alkalmával. Az izomláz szinte elkerülhetetlen. A napi ülőmunka után igazán jólesik átmozgatni magunkat, s egy idő után szinte elvonási tünetek jelentkeznek egy alkalom kihagyása után. Míg az első órákon egy lábon nem tudunk szabályosan egyensúlyozni, bizonyos idő elteltével könnyedén vesszük az egyre nehezedő akadályokat, s már észre sem vesszük, hogy szemrebbenés nélkül hajtjuk végre a nagy egyensúlyérzéket kívánó gyakorlatokat, végtagjainkat súlytalannak érezve emelgetjük.
Elrontjuk a mozdulatot? Rossz lábat, kart emelünk? Nem számít! A lényeg hogy jólessen, amit csinálunk. Magunknak mozgunk, senkinek nem kell megfelelnünk, mindenki csak a saját testére, lelkére koncentrál. Mi a rabjai lettünk. Mindenkinek ajánljuk, aki nemcsak egy kis mozgásra, hanem testi-lelki feltöltődésre vágyik. Nóra és Reni.

Szöveg: Szutter Bettina, modell: Szutter Bettina, Lamm Nikolett, www.tornarena.hu Fotó: Berkes Brigitta