Kis karácsony, nagy karácsony…
Hogy várjuk minden évben! Kigondoljuk a meglepetéseket, takarítjuk a lakást, finom ételektől roskadozó asztalt tervezünk, gyönyörűen feldíszített fenyőfát, mindenkinek a legtesthezállóbb ajándékot, amelyeket várakozva bontogatunk és természetesen szeretetben. Háromgyerekes anyukaként bátran állíthatom: a lehetetlennel próbálkozunk!

 

 

{idozito2}

A legtöbb ember érzi a karácsony mélyről jövő üzenetét! Nagyon erős ez az érzés, a vágy a szeretetre, hiszen a hétköznapok rendkívüli módon felgyorsultak, érzelemmentessé váltak. Szerencsére évente kapunk egy lehetőséget ilyenkor, hogy megszülessen valami magasztos a szívekben. Erre mindenki vágyik, akár titkolja, akár nem. Most azoknak ajánlunk néhány hasznos stresszoldó technikát, akik minden igyekezetük ellenére évről évre kiadós veszekedésekkel vagy szomorú ürességgel szembesülnek.

Végezd el a bemelegítő és ráerősítő gyakorlatokat, és ünnepeld a legapróbb változást, fejlődést is! Jövőre lehet továbblépni!
FITT.TIPP Ne sajnáld magadra ezt a pár percet, mert aki folyamatosan csak ad és nem töltődik, annak kiürülnek a tartalékai. Egészséges önzésre buzdítalak! Ha te jól vagy, örömmel végzed a család körüli teendőket, abból az egész család profitál.

Percről napra
Mivel rövid idő alatt sokféle dolgot szeretnénk elvégezni az ünnep előtti hetekben, a stressz különböző fokozatain esünk át naponta, néha óránként, rosszabb esetben percenként.
Lelki zökkenők esetén igyál egy pohár friss kissé hűvös vizet, ez azonnali segítség az agynak, szinte visszazökkensz tőle a valóságba, emellett figyelj a levegővételre, megakadályozva ezzel az energetikai blokkokat.
Esténként jöhet a meleg folyadék, láb felpolcolással és valami kellemes relaxáló zenével. Érdemes hanyagolni a tévét az adventi időszakban. A böjt ezen formájával időt nyersz vagy egyszerűen előbb bebújsz az ágyba.
TUDTAD? A legpihentetőbb, ha este 10 körül elalszol!

Színbalansz
Egy nagyon egyszerű, hatékony és könnyen kivitelezhető balansz, bárhol alkalmazhatod. Kiegyenlíti az energiákat és jobb közérzetet biztosít.
A gyerekekkel vagy a pároddal együtt végezheted először a színekkel, majd ha még izgalmasabbat szeretnél, hangokkal:
keress a lakásban piros színű tárgyakat illetve felületeket. 20 mp és egy mély levegő után nézz sárgára, fehérre, majd kékre és legvégül zöldre. Ismételd meg a gyakorlatot, de most a következő sorrendben:
piros-fehér-zöld-sárga-kék-piros (20-20 mp-ig + mély levegő)
Az iskolás gyerekek kivághatnak kartonból nagyobb korongokat és indulhat a játék.
Még mókásabb a dolog hangokkal. A megadott sorrend szerint haladjunk:
 I: nevetés-éneklés-sírás-nyögés-kiabálás
II: nevetés-sírás-kiabálás-éneklés-nyögés… és egy ráadás nevetés a végén!
Mivel a gyerekek akarva-akaratlan átveszik feszültségeinket, a fenti játék nagy hasznukra lehet. Még hatékonyabb homlok-tarkó tartással: az egyik kéz a homlokon, a másik a tarkón a gyakorlat alatt a játék közben.
Ha már jól bemelegítettél, jöhet az erősítő gyakorlat.

ÉVA-módszer
A következő kommunikációs technikával megdöbbentően jó eredményeket érhetsz el. Sajnos hiába próbálod erősen az „idén nem akarok összeveszni az anyósommal” mantrát, nem fog sikerülni. Amit el akarsz kerülni, az biztosan ott landol az életedben, ahol a legkevésbé szeretnéd. Ehelyett írj levelet az érintetteknek. Ez egy különleges levél, nem kell odaadnod, eltenni viszont érdemes, mert (ha valóban a következő szabályok szerint jársz el) számodra is meglepő lesz az eredmény! Ennek a rendkívül hatásos technikának ÉVA-módszer a neve.
Fogalmazz meg egy mondatot, hogy miért is írod ezt a levelet. Pl. „Évek óta szeretném sokkal boldogabban megélni az ünnepet veled/veletek!” vagy „Szeretném, ha megértenétek, hogy mi már egy család vagyunk Tomival és fontos lenne számunkra, hogy a szentestét kettesben töltsük.”
I.: „É”- mint érzem
Írd le, mit érzel, mi bánt a kapcsolatban, mi zavar az adott helyzetben.
Az első és legfontosabb alapszabály: ne a másikról beszélj, ne címkézz, ne minősíts és ne vádolj!
Igyekezz körvonalazni az érzéseidet. Pl. „Egy rosszul sikerült karácsony után olyan fásultnak és búskomornak érzem magam, sőt úgy érzem, nem vagyok szerethető.”
II.: „V”- mint vágyom
Jöhetnek a vágyak! Írd le és közben vizualizáld, mit szeretnél. Itt sem a másikon van a fókusz.
Pl. „Arra vágyom, hogy sokat legyen együtt a család. Együtt próbáljuk ki a játékokat a gyerekekkel. Közösen díszítsük fel a fát. Békére, nyugalomra vágyom… stb.”
III.: „A”- mint akarom
Mi az, amit hajlandó vagy megtenni, hogy a vágyaid megvalósuljanak?
Minden kapcsolatban vannak dolgok, amelyeket azért nem teszünk meg, mert a másik fél sem teszi meg azt, amit mi szeretnénk! Hmm, ördögi kör… és mi a vége? Állandó érzelmi kielégületlenség!
Válassz ki az adott napon valami apróságot, ami fontos a másik számára vagy tudod, hogy örömet okozna neki és tedd is meg. Ez egy nagyon fontos lépés, amit 24 órán belül meg kell tegyél, mert a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik (régi kínai bölcsesség).
Ha elmulasztod megtenni, akkor majd egyszer valamikor valósul meg, azaz soha.

És mitől működik? A válasz nagyon egyszerű, mégis olyan mélyek a beidegződéseink, hogy nem könnyű a váltás. Ha a másikat becsmérlem, szidom, vádolom, akkor nem arra fog figyelni, hogy mit is érzek én az adott helyzetben, hanem – mivel stresszhelyzetbe került – azon fog gondolkodni, hogyan vágjon vissza vagy védekezzen. Ha azonban az érzéseimet vázolom, akkor lehetőséget adok arra, hogy rájuk lásson, hogy megismerje a vágyaimat és bónuszként még kap is valami ajándékot, szívességet, kedveskedést. (Jelen esetben csak írd ki magadból a fájó érzéseidet, de a hétköznapi életben szóban is alkalmazhatod, ha már jól begyakoroltad!)
Tudom, kissé szokatlan és kezdetben nem is túl könnyű a feladat, de ha adsz egy esélyt és megpróbálod, új távlatokat nyitsz meg a kommunikációdban. Elvégezheted a főnököddel, a szomszédoddal, egyszóval bárkivel! Sőt, ha nem kenyered az írás, fogd meg a tarkódat hátul, elöl pedig takard le a homlokodat, és képzeletben haladj végig a pontokon. Így is működik!

Szöveg: Villing Zsuzsa