Te tényleg odafigyelsz magadra?
Ha csak akkor figyelsz a tested apró változásaira, amikor ráncokat vagy ősz hajszálakat keresel, itt az ideje, hogy változtass a szokásaidon! Sok apró, észrevétlenül maradt jel fontos információkat rejt el előled! Vedd észre őket!

 

{idozito2}

Az emberi szervezetnek és léleknek megvan az a tulajdonsága, hogy ha valami nem működik jól, apró jeleket ad. Ha ezek megfigyelésére mindennap fordítunk egy kis energiát és időt, akár komolyabb bajok első jeleire is felfigyelhetünk. A mellvizsgálat módját valószínűleg már mindenki tudja, de vannak más figyelmeztetők is, amelyeket nem árt figyelemmel kísérni. Kezdd velünk a vadászatot, váljon ez szokássá, és előzd meg a bajt!

A kezdeti állapot későbbi komoly bajra figyelmeztethet.

LELŐHELY: KÖRMÖK
Mit látsz? Fekete vonalakat
Minek lehet a jele?
Melanoma. A sárgás, barnás anyajegyek változása mellett ez is lehet jele a legveszélyesebb fajtájú bőrráknak. Ilyenkor mindenképpen minél gyorsabban keresd fel bőrgyógyászod, hogy biztos lehess benne, nincs nagyobb baj.

Mit látsz? Fehér foltok
Minek lehet a jele?
A veseműködés zavara. Sokszor előfordul, hogy valamilyen kisebb sérülés után a köröm felszínén fehér foltok, vonalak jelennek meg. Ha azonban az utóbbi időben a szokottnál fáradékonyabb vagy és nagyobb vízszintes fehér vonalakat látsz a körmeiden, akkor valószínűleg a veséiddel van a gond. Ezek azt jelentik, hogy a szervezeted nem képes megfelelően feldolgozni a táplálékkal bevitt fehérjéket. Ezeket ugyan a vizelettel eltávolítja a szervezetből, de ez a kezdeti állapot későbbi komoly bajra figyelmeztethet. Ilyen esetekben a vizeletvizsgálat adhat biztos képet arról, hogy kell-e aggódnod.

LELŐHELY: FEJ
Mit látsz? Hajhullás, a haj elvékonyodása
Minek lehet a jele?
Ősszel és tavasszal a fokozott hajhullás természetes jelenség, de utalhat pajzsmirigy működési rendellenességre is. Különösen erős hajhullás esetén kell gyanakvónak lenned, a hajhullás ugyanis a pajzsmirigy problémák egyik legfontosabb tünete. Ilyenkor a férfi és női nemi hormonok egyensúlya felborul a szervezetben. Szerencsére egy egyszerű vérvizsgálat is megerősítheti a gyanút, és egy endokrinológus kezelni is tudja a problémát.

Mit látsz? Nagyon száraz hajas fejbőr, korpa
Minek lehet a jele?
A sokáig tartó intenzív stressz a szervezetet kortizol termelésére serkenti. Amellett, hogy ez az immunrendszer működésére is negatív hatással van, innen a gyakori megfázások és elkapott fertőzések, az anyagcseréd is felborul, ami miatt hízni kezdesz, és plusz tünetként a hajas fejbőrön is megjelennek a fent említett tünetek. Egy korpás hajra való jó minőségű sampon ugyan megoldja, de ha a helyzet továbbra is fennáll, figyelj oda arra, hogy minél többet aludj és pihenj.

LELŐHELY: SZEMEK
Mit látsz? Állandó fekete karikák
Minek lehet a jele?
Allergia. Ha nem jellemző rád az éjszakázás, akkor a szemed alatti fekete karikákat okozhatja allergiás reakció is. Minden alkalommal, amikor valamilyen allergén anyag a szervezetedbe kerül, az hisztamint termel, hogy védekezzen. Ez az anyag fokozza az áteresztőképességet, minden a testben lévő folyadék áramlásának fokozásával. Így ahol a bőr vékonyabb, könnyen fekete karikák jelennek meg.

Mit látsz? Sárga dudorok a szemen
Minek lehet a jele?
Faggyútúltengés. Ez egy nagyon is általános probléma, amikor a túl sok kollagén termelődése miatt fehérje és zsír rakódik le kis csomókban a szem környékén. Ez a faggyúgöb általában valamilyen folyamatosan fennálló irritáció vagy nap, por, szél okozta károsodás helyén jelenik meg. A probléma jól kezelhető műkönny használatával és napszemüveg viselésével.

LELŐHELY: HÓNALJ
Mit látsz? Sötét foltok a bőrön.
Minek lehet a jele?
Diabétesz. Hacsak nem jársz nagyon gyakran szoláriumba, vagy nem vitted túlzásba az önbarnítók használatát, akkor bizony nem árt megnézetned a vércukorszinted. Az inzulintöbblet kifejezetten meggyorsítja a bőrsejtek újratermelődését, amelynek következményeképpen melanintúltengés jöhet létre, így a bőr sötétebb és vastagabb lesz. A sötét foltok általában a hónaljban, a torok környékén és lágyék táján jelennek meg.

LELŐHELY: SZEMHÉJ, TÉRD ÉS KÖNYÖK
Mit látsz? Kis lágy dudorok
Minek lehet a jele?
Magas koleszterinszint. A kis fehér dudorok megjelenése arra figyelmeztethetnek, hogy a koleszterinszinted túllépte a normális értéket, így akár komoly szív- és érrendszeri betegségek kockázatának is ki vagy téve. Szerencsére a koleszterinszint 10%-os csökkenése is 1/3-dal redukálja ezt a kockázatot.

LELŐHELY: HAS
Mit látsz? Sötét szőrszálak rombusz alakzatban
Minek lehet a jele?
Policisztás petefészek szindróma (PCOS). Ha a szőrszálak a köldököd körül a hasad irányában nőnek egyre sűrűbben, akkor esélyes vagy erre a nem is olyan ritka nőgyógyászati betegségre. Ilyenkor a petefészekben sok kis ciszta található. Az oka általában az, hogy a női szervezet túl sok férfihormont termel. A kór menstruációs zavarokat okozhat, hízáshoz vezethet, fokozott szőrösödést és bőrproblémákat is eredményez, nem beszélve a teherbeesés nehézségeiről. A nőgyógyászod segíthet a szervezet normális hormonegyensúlyának helyreállításában.

Szöveg: Kovács Valéria