Kalandra fel!
Ha az, hogy új dolgokat próbálunk ki, jó érzéssel tölt el bennünket, vajon miért nem tesszük gyakrabban? Miért állunk ellen?
Praktikus módszereinkkel leküzdheted az ismeretlentől való félelmet és minden napodat egy új kalanddá változtathatod!

 

{idozito2}

Valószínűleg a legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor felébred és azt gondolja: egy újabb nap következik, ami éppolyan lesz, mint az előző és a következő – kiszámítható, biztonságos és unalmas. Pedig szükségünk lenne az új élményekre, tapasztalatokra és kihívásokra!
Már rég tudjuk, hogy az agyunk a jóérzésért felelős dopamin kibocsátásával felel a pozitív új élményekre. Sőt ugyanennek a dopaminnak a szintje emelkedik meg akkor is, amikor még csak várjuk a pozitív új élményt. A neurológusok szerint ez egy várakozási bónusz, az új élmény, az újdonság ereje már önmagában is magában hordozza jutalmát.
TUDTAD? Az agy neuronjai közti kapcsolatok az új élmények, új tudás hatására épülnek ki, és ha nem jutnak újdonságokhoz, a kapcsolatok működése lelassul, akár teljesen el is tűnik. Az aktív tanulás segít megtartani és erősíteni ezeket a kapcsolatokat, sőt újak létrehozását is eredményezi. Az agynak azt a tulajdonságát, hogy új kapcsolatokat képes létrehozni, plaszticitásnak nevezzük. A tanulás elhanyagolása, abbahagyása éppen ezt a plaszticitási képességet hagyja kiaknázatlanul.

Kalandok – félelem vagy védelem?
Az új élmények tehát jóérzést okoznak és jót is tesznek, de akkor miért nem kalandozunk többet? Miért fogadjuk el a biztonságos, kiszámítható és unalmas napokat? A válasz az agyunk érzelmi központjában, az amigdalában rejlik.
Ez a szervünk ugyanis az ismeretlent (akár egy még nem tapasztalt élményt is) fenyegetésnek foghatja fel, és figyelmeztető jelekkel fékezi meg a racionális énünket. Ez pedig ahhoz vezet, hogy sokszor túlbecsüljük a kockázatot és alulbecsüljük a biztonságos élményből adódó örömöt. Ezért van, hogy sokan kifejezetten ellenállnak minden változásnak, olyan világhoz ragaszkodnak, amely a tökéletes biztonságon alapul.

Kalandra fel?!
A túlzott biztonságra törekvés minden létező félelmünket beindítja, de ezeket általában legyőzhetjük. Íme, néhány praktikus eszköz, melyek segítségével könnyebben vághatunk bele új dolgokba, és valóban elkezdhetünk élni.

Ellenőrizd a valódi kockázatot!
Amikor az ismeretlent értékeli, az amigdala túlzásokba eshet: valóban le fogok esni a mászófalról, és mindenki rajtam fog nevetni? A váza, amit a korongozáson csinálok, tényleg rettentő ronda lesz? Nagyon bénának fogok tűnni a salsaórán?
Amikor ezek a gondolatok felmerülnek benned, lépj hátra egyet és figyeld meg, hogy valójában mi is történik, gondold végig a tényleg létező kockázatokat. Mondd el magadnak: Ó, igen, tudom, mi történik. Az agyam azt akarja, hogy biztonságban legyek. De valójában mi a legrosszabb, ami történhet? Sértett hiúság? Elhagyom a komfortzónám? Maradj ennél a racionális, kérdező megközelítésnél, és kezdj az élmény értékére koncentrálni. Mit nyerhetek, ha részt veszek benne? Az első, kicsit ügyetlen falmászás, egy tökéletlen váza, olyan túlélhető leckék egy tanulási folyamatban, amelyek fejlesztik a képességeid és jobban bevonnak az új élménybe. Közben egyre kompetensebbnek érzed majd magad, és ahogy az önbizalmad nő, még inkább növeli az élményt, hogy milyen messzire jutottál.
Építsd fel a kalandvágyat!
Ha elhallgattatod a félelmeidet és új élmények felé fordulsz, a kalandvágyad következtében egy sor fejleszthető képességre teszel majd szert és a hozzáállásod is megváltozik, így valójában egyre könnyebben nyílsz majd meg új irányokba.

ÚJ KÉPESSÉGEK
• Csináld, azért, hogy csináld!
Ha valamit csak az élményért csinálsz, új dolgot tanulsz azzal, hogy eredményeket hajszoló éned lecsillapítod. Ha egy új dolgot ezzel az attitűddel közelítesz meg, akkor objektívebb is maradsz, és máris nem sérül a hiúságod, a tudás, a kihívás és az élvezet is önzetlenül zajlik.
• Használd a félelmed!
Ha elszaladsz azok elől a dolgok elől, amelyektől félsz, csak táplálod a félelmet, míg ha szembemész vele, minden lépéssel csökkented.
• Ismerd meg az ismeretlent!
A tudás legyőzi az irracionális félelmet. Beszélj olyanokkal, akik már próbálták az új dolgot, amit te még csak most fogsz kipróbálni! Kutass! Kérd meg egy hasonló tapasztalatokkal rendelkező barátodat, hogy tanítson meg az alapvető tudnivalókra. Mielőtt elkötelezed magad, hívd fel a tanárt és kérdezd ki alaposan, mik lesznek az elvárt dolgok és milyen hangulat vár rád a csoportban.
• Ne a hegycsúcsot nézd!
A túl nagy célok csak elbátortalanítanak és megijesztenek, és már az előtt nemet mondunk az újdonságokra, mielőtt belekezdtünk volna. A nagy célokat bontsd le kisebb lépésekre, olyanokra, amelyek elérhetőbbek, így folyamatosan növelheted az önbizalmad. A kis sikerek mindig megadják majd a következő lépéshez szükséges energiát.
• Kutass!
Ha már egy jó ideje nem töltötted semmi újjal a szabadidődet, akkor szánj rá egy kis időt, hogy biztos legyél benne, jól választasz. Próbálj ki különféle dolgokat, kérdezd meg a téged jól ismerő embereket. Keress az interneten és a fórumokban is.
• Bármit is csinálnál, most már ne halogasd!
A legfontosabb dolog, hogy vágj bele! Kezeld úgy az életed, mint egy nagy kísérletet. Te valójában csak meg akarod tudni, hogy működnek a dolgok, ugye? Az életed ne aszerint ítéld meg, hogy mennyire vagy sikeres, hanem aszerint, hogy mennyi mindent próbáltál ki. Ez majd segít elűzni a félelmet és a kifogásokat, és a központba az élménygyűjtést állítja.
• Alakítsd újra szokásaidat!
Talán túlzás azt gondolni, hogy mindent éppen az ellenkezőjére kell fordítanod, de kisebb változtatások a szokásaidban mindenképpen segítenek, hogy nyitottabbá válj az új élményekre. Ezek majd felélénkítik a napi rutinodat és arra hajlamosítanak, hogy az eddigi nem helyett igent mondj az új kihívásokra. Egyszerű dolgokra gondolj: menj más útvonalon munkába, vegyél egy kávét valahol, ahol még sosem jártál, vegyél egy olyan zöldséget, amilyet még soha nem ettél és készítsd el vacsorára.

Szöveg: Kovács Valéria