Ha elhatározzuk, minden elérhető!
Rubint Réka három gyerek után is éppolyan fitt, mint korábban: sőt, új társasága akadt az edzésben. Mostanában Larával együtt mozog, majd a kis Norbit viszi edzésre. Nemsokára Zalán is csatlakozik? Vajon mi a titka?

 

{idozito2}

  

Ha az ország legsportosabb embereit kellene felsorolnunk, te biztosan közéjük tartoznál. A legutóbb az egyik kereskedelmi televízióban azt is láthattuk, hogy ma már Lara lányod is veled mozog. A mozgás szeretetét a génjeiben hordozza?
Lara háromévesen kezdett edzésre járni, ritmikus sportgimnasztikával kezdte, amit egyébként évekig csinált is. Bár hamar kiderült, hogy alkatilag ez nem az ő sportja, mégis szerette. Aztán jött a lovak szeretete, így gyorsan egy másik edzés is bekerült a napirendbe, 4,5 évesen már lovastornázni kezdett. Mondta is az edzője, hogy az RG-ben tanultak sokat segítenek neki a mozdulatok helyes kivitelezésében. Amikor iskolába ment, abbahagyta a ritmikus sportgimnasztikát, amit nem is elleneztünk. Annak idején én zenei általánosba jártam, és bár imádtam énekelni, rettenetesen utáltam a hangszer-tanulást. Így már akkor megfogadtam, hogy a gyerekeimnek nem kell majd olyat csinálniuk, amit nem szeretnek. Az elmaradt edzések helyére persze még több lovaglás került, kapott is hatodik születésnapjára egy saját pónit. Most ugyan, a nagy hideg miatt, ritkábban járunk, de alig várja már, hogy újra indulhasson az edzés.

És hogy kezdődött a közös munka?
Nyáron mondták a gyerekek, hogy eljönnének velem futni: látják, hogy én mennyire szeretem, érdekelte őket, merre megyek. Így aztán, miután lefutottam a saját adagomat, még velük is kimentem. Másfél kilométerrel kezdtük, és nagyon élvezték. Én mindig is azt vallottam, hogy ha a gyerek valami olyasmit vet fel, ami az egészségének is a javára szolgál, akkor semmiképp ne fogjuk vissza. Ők már kipróbálták a síelést, korcsolyát is. Persze az, hogy a gyerekekkel együtt sportoljunk, plusz időt, energiát kíván, de ennél fontosabb célra nem is lehetne ezeket fordítani, hiszen a fizikumuk és az egészségük mellett a pszichéjüknek is nagyon jót tesz! Ma már Larával otthon köredzés szerű közös alkalmakat is tartunk, ha nem tudunk kimenni. Ilyenkor kétperces váltásokban futunk 40 percen keresztül a futógépen, és amíg az egyikünk fut, a másik a futógép mellett végzi az előre megbeszélt gyakorlatot.

lara
És a gyerekek mozognak…

Igen, Lara már teniszezik is a lovaglás mellett, Norbika thai boxra, focizni és úszni jár. Fontos, hogy minden gyerek megtalálja azt a sportot, ami tetszik neki, amit szeret. És persze látszik is rajtuk, szinte soha nem betegek, küzdő szelleműek. Lara nagyon csinos lett a rendszeres futástól. A sport vidám, vitális, küzdő szellemű embereket nevel, ez pedig az élet minden területén meghozza gyümölcsét!

 

Aki nem mozgott szülés előtt minden nap, az is kihasználhatja a szoptatás időszakát, hogy jobb formába kerüljön, mint valaha!

Mozgás – együtt
Hogyan vegyük rá a gyerekeket a sportra?
A személyes példa a legfontosabb, és hogy megtalálja a neki való mozgást. Semmiképpen ne az alapján válasszunk, ami nekünk a gyerekkorunkból kimaradt! Igaz, Zalán még csak 11 hónapos, de már most tudja, hogy anya napi 20-40 perces edzése az ő napirendjének is része, hiszen általában a járókából figyel engem, és ki is várja türelemmel – eddig mindegyik gyerekem elfogadta, hogy van egy kis idő a napból, amikor mozgás van, előtte és utána az övék vagyok. A lényeg, hogy a gyerek lássa, hogy a mi életünknek része a mozgás, és együtt is sportoljunk minél többet. Mi például éppen most vittük el őket először síelni: mi sem voltunk már hat éve, és ők miért maradtak volna otthon?

reka zalanTehát sportos szülő=sportos gyerekek?
Szerintem az a legfontosabb, hogy az anya legyen egyensúlyban önmagával, és ezért mindent megtegyen, ne áldozza fel magát. Ha feltételezésekből indulunk ki, akkor könnyű ürügyet találni arra, hogy miért is nem mozgunk: a gyerek nyűgös lesz, ha magunkkal visszük, biztosan nem lesz el az apjával, stb. De ha kőkeményen elhatározzuk magunkat, akkor minden megoldható, és ezzel is pozitív példát mutatunk a kicsiknek, akik így szintén az élet elmaradhatatlan részének tekintik majd a mozgást.

 

És hogy készüljünk fitten a gyerekvállalásra?
Először is mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, és ha ő zöld utat ad, akkor mozogjunk napi 20-30-40 percet. A legtöbb mozgás végezhető várandósság alatt is, akár a megszokott aerobic órára is bejárhatunk, csak szóljunk az edzőnek az állapotunkról, és ő majd megmondja, mit ne csináljunk. Fontos az evés is: de itt ne mennyiségi, hanem minőségi táplálkozásra gondoljunk! A felszedett vagy eredeti súly nincs egyenes arányban a baba születési súlyával! Ugyanígy a szoptatás idején is el lehet kezdeni mozogni, attól még nem megy el a tej. Nekem például Zalán születése után 2-3 héttel teljesen eltűnt a hasam. Bár az is igaz, hogy 10 nappal a császár után már órát tartottam! De aki nem mozgott szülés előtt minden nap, az is kihasználhatja ezt az időszakot, hogy jobb formába kerüljön, mint valaha! A táplálkozásról pedig fontos tudni, hogy a helytelen, mennyiségi táplálkozást nem lehet a mozgással kompenzálni csak akkor, ha az élsportoló valaki!

Szöveg: Kovács Valéria