Régóta tudjuk, hogy a migrénes és tenziós fejfájósok körében gyakoribbak a szorongásos betegségek és a hangulatzavarok, valamint azt is, hogy mindkét fejfájás létrejöttében jelentős szerepe van a stressznek. Így nem tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a jobb stresszkezelést segítő módszerek oldhatják a fájdalmat is. Próbáld ki az autogén tréninget, és számtalan más pozitív hatással is gazdagodhatsz!

 

{idozito3}

 

A tartós stressz
• testi és lelki egyensúlyunk felbomlásához,
• az immunrendszer hatékonyságának romlásához és
• pszichoszomatikus betegségek (pl. magas vérnyomás, gyomorfekély, izomfeszüléses-fejfájás) kialakulásához vezethet,
• a migrénes fejfájás gyakoribbá, erősebbé válik tőle.

FITT.TIPP
Az ősi Indiában már több ezer évvel ezelőtt alkalmaztak olyan gyakorlatokat, amelyek a testi-lelki egyensúly fenntartását szolgálták. E módszer lényege tovább élt a jógában, a meditációban, napjainkban pedig – többek között – az autogén tréningben.
Európában a 20. században indult hódító útjára az autogén tréning, amelyről azóta bebizonyosodott, hogy az egyik leghatékonyabb relaxációs eljárás. Az autogén tréning a lelket gyógyítja, ezáltal hat a testre is.
• Fokozza a tűrőképességet,
• javítja a teljesítményt,
• feszültségcsökkentő,
• szorongásoldó,
• pihentető hatású, ha rendszeresen, folyamatosan alkalmazzák.
A mellékhatás nélküli módszert egyéni és csoportos tréningek keretében tanítják, elsajátítása nem nagy ördöngösség, bár kezdetben szükség van hozzá képzett terapeutára. Általában 12-14 közös terápiát és rendszeres, szorgalmas otthoni gyakorlást igényel.
Az AT pszichés hatását az általános szorongásoldó hatás, a vegetatív működések tudatosítása és szabályozásának tudatosabb elsajátítása (sajátélmény önmagunkról) és a szakterapeutával való megbeszélés adja együttesen.
Akut hatása a megnyugvás, irritáltság és ingerelhetőség csökkenése, azaz a stabilizáció irányába ható folyamatok aktiválódása. Pszichológiai tesztek eredményei kimutatták a szorongás, a depresszív szindróma enyhülését, valamint hogy teljesebb önelfogadás jön létre általa. Nemcsak tüneti kezelés ez, hanem személyiségváltozás is létrejöhet segítségével.

TUDTAD?
Adatok bizonyítják, hogy a gyógyszeres és relaxációs kezelések együttes alkalmazása a kezelések hatékonyságát tovább fokozza. Gyakran az AT-t kognitív terápiás elemekkel ötvözik, s ezáltal  is a kognitív, helyzetminősitó lelki történés folyamatát pozitiv irányba képes befolyásolni- pl. az a hit, hogy befolyással lehetünk egy adott stresszhelyzetre – kedvező pszichológiai és viselkedéses következményekkel jár, adaptív megoldáskészséget eredményez.

Hosszútávú, szerteágazó hatás
 Kellő gyakorlás után idővel már néhány pillanat is elegendő ahhoz, hogy létrejöjjön egy jó érzéssel kísért ellazultság, pl. vizsga előtti várakozáskor. Rendszeresen alkalmazva akár egy-egy megfázás esetén is hamarabb meggyógyulunk. 
Az autogén tréning nemcsak azoknak ajánlott, akik már a konkrét problémájukon szeretnének segíteni (pl. migrénes, tenziós fejfájás), hanem azoknak is, akik a megelőzést, az életminőség általános javítását igénylik.  Ha a gyakorlatok beépülnek életvitelünkbe, akkor egyfajta folyamatos védelmet biztosíthatnak: pl. a migrén megszelídülhet, azaz ritkábban, enyhébben fáj, a tenziós fejfájás jelentősen csökkenhet vagy huzamosabb ideig meg is szűnhet.

Dr Zsombók Terézia, neurológus és pszichiáter