Betegség, sérülés vagy egyszerűen csak egy hosszabb pihenő után, ha visszatérsz az edzőterembe, hogy visszaszerezd a fittségedet, kezdetben nehéznek tűnik majd, de aztán látni fogod, hogy sokkal hamarabb sikerülhet elérned a régi formád, mint gondolnád: az izmaid emlékezni fognak a korábbi munkájukra.

 

 

{idozito3}

Amikor elérsz egy bizonyos teljesítményszintet vagy megtanulsz egy mozgásformát, mint például kerékpározni, szörfözni vagy akár futni néhány kilométert, az lenyomatot képez az emlékezetedben. Ez az erős ideg-izom kapcsolat biztosítja, hogy sokáig megmaradjanak a korábban megszerzett edzettségi alapok, melyek a visszatérés után sokban segítik a megelőző szint gyorsabb visszanyerését.  Így tehát, még ha ki is hagysz egy kis időt és utána újrakezded az edzést, sokkal hamarabb szerzed vissza a régi formád, mint amikor először elértél egy szintet.
Az izommemória onnan ered, hogy amikor megtanulsz valamit, a szervezeted nemcsak azt tanulja meg, hogyan kell végrehajtani egy adott mozgást, hanem azt is, hogyan építse fel hozzá az izomszövetet. Akár sérülésből épültél fel, műtét vagy szülés után térsz vissza, gyorsabban, könnyebben szerzed vissza a régi formád, s gyakran jobb teljesítményt is elérhetsz, mint korábban!

Amikor megtanulsz valamit, a szervezeted nem csak azt tanulja meg, hogyan kell végrehajtani egy adott mozgást, hanem azt is, hogyan építse fel hozzá az izomszövetet.

Hogyan emlékeznek az izmaid?
Talán nem meglepő, hogy az izmaink emlékezőképessége az agyunkból indul ki. Amikor valamilyen új mozdulatot tanulunk, agyunk az összes mozgásban résztvevő motoros egységet (izomrost és a hozzá kapcsolódó mozgató neuron) aktivizálja, hogy segítse a mozdulat létrehozását. Amikor az izomrost utasítást kap az agytól a mozgásra, az izom válaszreakciót küld az agyba. Amikor mozgunk, az úgynevezett proprioceptorok (mozgásérzékelő receptorok) az izmainkban, az inainkban és az ízületeinkben folyamatos visszajelzést küldenek a központi idegrendszernek arról, hol helyezkedik el a testünk vagy valamely testrészünk a térben. Az izmaink és idegrendszerünk közötti folyamatos visszacsatolás, az ideg-izom kapcsolatok kiépülése és megerősítése folytán a mozdulatok idővel rögzülnek, automatizálódnak. Ezek az ideg-izom kapcsolatok alapvetők az izommemória létrejöttében.
FONTOS: Minél alaposabban rögzül egy adott mozdulat, az ideg-izom kapcsolatok annál jobban megszilárdulnak, még ha az edzésből ki is hagysz egy ideig. Ezért van az, hogy ha gyerekkorunkban megtanulunk kerékpározni, és utána csak 10-20 évvel később ülünk ismét nyeregbe, akkor is képesek vagyunk újra tekerni.

A kutatók napjainkig elsődlegesen a megszilárdult ideg-izom kapcsolatokat tartották felelősnek a kihagyás utáni gyors visszatérésért. Azonban norvég tudósok rámutattak arra, hogy valójában hogyan maradunk fittek vagy kerülünk újra rövid időn belül formába. Lényegében a testedzés hosszú távú, s talán maradandó változásokat okoz a sejtjeinkben. Kutatások során 6 napig erősítő edzést szimuláltak egereken, melynek eredményeként az izmaikban olyan DNS-t találtak, amely már hordozta az új izomsejtek létrehozásához szükséges információkat. Az edzésszimuláció befejezése után hónapokkal később annak ellenére, hogy az izmaik visszafejlődtek, az újonnan alakult izomsejtek megmaradtak az új igénybevételre várva. Nem valótlanság azt állítani, hogy az emberi izomzat is ilyen gyorsan reagál vagy hogy az új izomsejtek évtizedekig, akár élethosszig megmaradnak.

A tested sosem felejt!
Az edzés nélkül töltött hónapok vagy akár évek utáni visszatérés nehézkes, egy-egy edzés után az izmaink sajognak, azonban elegendő sportmúlttal a hátunk mögött ezek a fájdalmak könnyebben elviselhetők. Edzéseink során minden erőfeszítés segíti a szív-vérkeringési rendszerünk, valamint izmaink fejlődését, növeli a fájdalomtűrő képességünket, ellenállóbbá tesz a sérülésekkel szemben. Pozitív hatás még, hogy azok a fizikai változások, amelyeken a szervezetünk keresztülmegy egy-egy edzés alkalmával, közrejátszanak az anyagcsere-folyamatok felgyorsításában, növelik stressztűrő képességünket és ellenállóbbá teszik immunrendszerünket. Ezek az alkalmazkodási folyamatok a rendszeres edzéseink során rögzülnek és a későbbiekben is hatással vannak a szervezetünkre.
Persze ez nem azt jelenti, hogy fiatal korunkban megszerzett teljesítő képességünk és jó fizikai állapotunk egy életen át kitart, miután abbahagytuk a sportolást! A rendszeres testmozgás a későbbiek során is fontos, hogy fenntarthassuk a már megszerzett fittségünket.

Szöveg: Újvári Cecilia