A pihenés, visszavonulás időszakában nem árt, ha kissé elmerülünk az önismeretben. Lehet, hogy most fogsz rájönni: nem is jó szakmát választottál? Egyáltalán nem jó helyen vagy? Lássuk, melyik jegynek mi rendeltetett – találd meg az új önmagadat!

 

{idozito3}

Az újévet követő időszakban, januárban és februárban általában fáradtak, lelassultak vagyunk, hagyjuk leülepedni az előző év történéseit. Gyakran – ha nem vonjuk ki magunkat a tennivalók intézéséből – a szervezetünk mondja fel a szolgálatot, megfázással, náthával vagy éppen a hidegtől kapott ízületi betegségekkel tiltakozik a továbblépés, a haladás ellen. A napfény hiánya, a vitamintartalékok kimerülése szintén közrejátszik abban, hogy passzívvá, közönyössé válhatunk. Gyakran csak márciusban ébredezünk, és az év első két hónapját csak úgy túléljük, elszenvedjük. A természetben, ezekben a hónapokban szintén elcsendesedés tapasztalható, ám ez nem jelenti azt, hogy a föld alatt lassan ne mozgolódna az élet! Mielőtt tavasszal kihajtanak az első növények, sokszor még a hósipkák alól, a földben szorgos munka kezdődik.

Érdemes a természettel összhangban alakítani az életünket, így elkerülhetjük, hogy bizonyos hónapokban teljesen kiégjünk. Január-február havában a tervezés időszakában járunk, amikor aktuális éves feladatainkat kell papírra vetnünk, érdemes önismerettel foglalkoznunk és a saját képességeinket, lehetőségeinket megvizsgálni.

Ma a tevékenységeink legnagyobb részét a munka teszi ki, ez azonban szervesen különbözik a hivatás kifejezéstől, jelezve ezzel, hogy a munkánk sokszor mindössze egy pénzért végzett cselekvés, amelyet nem élvezünk. Karrierünkben sikeresebbek, a mindennapokban hatékonyabbak lehetünk, ha valóban olyan feladatokat végzünk, amelyeket szeretünk, amelyekben megjelenik tehetségünk is. A sikerélmény további eredményeket is hoz!

Védikus képességfelmérés
A védikus írások, India több ezer éves szent iratai szintén beszélnek a karrierről, a munka- és a tevékenységtípusokról. India későbbi gondolkodásától eltérően, az archaikus korokban még nem a származás, a kaszt irányozta elő, hogy ki milyen munkát végzett, hanem képesség alapú társadalomban éltek az emberek. Az ún. varna-rendszer egy négyes felosztás, amely motivációk és kompetenciák szerint osztja be a tevékenységi köröket, így alakultak ki 1. a tanítók, papok, orvosok; 2. a vezetők, katonák, védelmezők; 3. a földművesek, kereskedők, gazdálkodók; 4. a kézművesek és a másokat segítő kiszolgáló személyzet rendjei. A gyermekeknél már fiatalon tapasztalható az érdeklődési kör és az adottságok, így már korán a jellemüknek megfelelő képzésben részesültek. Ezért felnőttként szinte minden esetben olyan tevékenységet úztek, amelyhez különösen jól értettek. A tettek középpontjában az Úr állt. A munka és annak gyümölcse egy áldozat, egy felajánlás, szolgálat volt Isten felé, az Ő elégedettségére.

Korunkban számos hivatás mellett határozhatunk, gyakran azonban melléfogunk a tanulmányok vagy a munkahely megválasztásával. Érdemes minél fiatalabb korban megismerni saját belső igényeinket. Horoszkópunk nagy segítséget nyújthat a megfelelő munka megválasztásában és abban, hogy a karrierünkben miként lehetünk sikeresebbek. A legtöbb esetben már önmagában a napjegy (a születésnap) is sokat elárul a megfelelő munkáról, de olykor a Hold helyzete, a karrier-házak (1-5-6-10), a védikus horoszkópokban pedig a vardana-lagna (egy speciális aszcendens vonal) határozza meg jelentőségteljesen a munkavégzésünket. Lássuk a 12 csillagjegy képességeit!

Kos (márc. 21–ápr. 20.)
Karrier: A Kos számára minden munkavégzés egy kihívás. Általában – ha ráérez egy feladatkörre – gyorsan felfut a ranglétrán, viszont annál nehezebben tartja meg a munkahelyét. A védikus korokban a sok Kos energiával rendelkezők leginkább a harcos rendbe tartoztak. Kiváló katonák, orvosok, sebészek, közgazdászok és pénzügyi szakértők vagy informatikusok lehetnek. Meg kell azonban említeni, hogy nagyon sok magyar költő a Halak illetve a Kos csillagjegy határán született.
Kompetenciák: Jól terhelhető, „projektember”, ezért ha koncentrál egy feladatra, óriási eredményeket képes elérni. Jó a logikája és jól tervez, jó mérnök vagy menedzser lehet. Versenyhelyzetekben, vállalkozásokban, multinacionális vállalatoknál érdemes az élre ültetni.
Kihívások: Hátrány, hogy túlpörög, ezért néha túlgondolja a dolgokat, ilyenkor érkezik a migrén… Néha csökönyös, és akkor is neki akar menni egy helyzetnek, ha az halálra van ítélve. Ha elveszti az érdeklődését a feladat iránt, akkor lendülete megszűnik, ezért munkavégzése csapongó lehet. Ha mindezekre figyel, kiváló karriert futhat be.

Bika (ápr. 21–máj. 20)
Karrier: A Bikák eredetileg földművesek vagy kereskedők voltak. Kiváló erdészek, gazdálkodók, de érdekli őket minden, ami nagy vagyont halmoz fel, pl. a tőzsde. Szeretik a szépet, ezért művészi érdeklődésük is erős. Énekesek, grafikusok kerülnek ki közülük. Munkájuknak célja, hogy szépséget és bőséget teremtsenek, kényelmet érjenek el.
Kompetenciák: Kiváló munkaerők, kitartásuk példás. Minden olyan feladatkörben jól alkalmazhatók, amelyben lassú, vonatott, monoton feladatokban egyenletes és maximális kitartás szükséges. Lassan gyorsulnak fel, de ha elemükbe kerülnek, képesek a szintet tartani. Vállalkozó szellemű emberek jobb kezének, második embernek, a céget megtartó pénzügyesnek, de főtitkárnak is alkalmasak. Esztétikai érzékük kimagasló.
Kihívások: Kihívást jelent számukra a gyors reakció és a vezetés, szeretnek dönteni, de az igazán nagy irányváltásokhoz nem elég bátrak. Néha nagyon ragaszkodnak az anyagi eredményekhez, ilyenkor túl óvatosak vagy éppen mohók és ez a vesztüket okozhatja. Kockázatmentes hivatást válasszanak.

Ikrek (máj. 21–jún. 21.)
Karrier: Izgalmas, érdekes világban élnek az Ikrek. Kedvelik a kommunikációt, a mozgásos munkákat, az újságírást, de szeretik a tőzsdét, a pénz áramlásának folyamatát is. Az irodalom jeles képviselői lehetnek, színészi adottságaik sem elhanyagolhatók. Képviselők, a sajtó emberei, olykor művészek. Eredetileg kereskedelemmel foglalkoztak. Tehetségesek a mozgóképművészetben, színházban, filmben.
Kompetenciák: Kiválóan kommunikálnak, és élvezik azokat a fárasztó, utazásos elfoglaltságokat, amely munkákat mások el sem vállalnának. Jó a nyelvérzékük, ezért sokszor több idegen nyelvet is beszélnek. Általában elég lazák, humorosak és pozitív életszemléletük miatt könnyen futnak be fényes karriert.
Kihívások: Legnagyobb kihívás a számukra, hogy szeleburdik, és ezért olykor megbízhatatlanok, elvégeznek egy feladatot, ugyanakkor hibákat hagynak benne vagy épp elfeledkeznek róla. Olykor több vasat is tartanak a tűzben és ez elaprózzák az energiáikat. Bármilyen nehéz is ez számukra, érdemes egyszerre egy helyen dolgozni. Ha önmagukat mindig ellenőrzik, hibáikatt javítják, igazán sikeresek lehetnek!

Rák (jún. 22–júl. 22.)
Karrier: A Rák számára a legfontosabb karrier mindig a család és a családias közösségek fenntartása, a hagyományos munka csak ezt követően jöhet. A nők általában jó családanyák és feleségek. Eredetileg papok vagy földművesek voltak, hagyományos szakmájuk a tengerészet. Tehetségesek a gyermekek körüli munkákban, a pedagógiai pályán, de szeretnek utazni is, ezért jó idegenvezetők. Mivel álmodozó természetűek, jó művészek lehetnek.
Kompetenciák: Igen érzelmes típus, ezért tehetséges minden olyan munkában, amelyben emocionális képességeire szükség van. A természetvédelem, az állatvédelem, a kisgyermekekkel való munkák, a pszichológia, a családgondozás vagy a szülés körüli munkákban találhatja meg magát.
Kihívások: Számára nagyon nehéz, hogy érzelmeit uralja, ezért előfordulhat, hogy ha úgy tartja kedve, akkor nem látja el a rábízott teendőket, kivonja magát vagy elüti a napot valamilyen hobbival, emiatt sokszor nem bíznak rá nagyobb felelősséget. Fontos, hogy ilyen esetekben képes legyen parancsolni magának és időre, hibátlanul végezze el munkáját, így értékelni fogják ösztönös megérzéseit is az üzleti élettől a szociális szféráig.

Oroszlán (júl. 23–aug. 22.)
Karrier: Az Oroszlán jegyűek eredetileg vezetésre született személyek, akik jól bírják a felelősség súlyát, erőteljes, nyájas emberek és igen adakozók a környezetükkel. Amellett, hogy jó vezetők, kiváló tanárok is lehetnek, a pedagógia terén óriási eredményeket képesek elérni. Szinte minden munkakörbe képesek beletanulni, viszont fontos nekik, hogy szabad kezet kapjanak a feladatok elvégzésében.
Kompetenciák: Kiváló vezetők, akik jól kezelik alkalmazottaik nehézségeit, problémáit. Általában vidámak, jó kedélyűek és emiatt sokan kedvelik őket. Olykor eredményes sportolók, de szeretik az üzleti életet, a tanítást és a kényelmes, irodai munkaköröket is. Mivel imádják a hasukat is, a legjobb szakácsok lehetnek!
Kihívások: Nagy kihívás az életükben, hogy olykor elég lusták, ezért vezetőként gyakran kaphatnak kritikát, hogy saját cégükért vagy munkahelyükért nem tesznek meg mindent. Nem árt azt is szem előtt tartaniuk, hogy amíg nincs valaki a létra tetején, addig bizony kapaszkodni kell felfelé. Emellett elég hiú, érzékeny személyek is, ami nehezíti velük a kommunikációt. Egy-egy munkahelyi együttműködésben a jobbító javaslatokat általában személyes kritikának élik meg, és így lassítják a munka folyását. Ha képesek személyes gyengeségeiken felülemelkedni, olyan főnök válhat belőlük, akit imád a környezete.

Szűz (aug. 23–szept. 21.)
Karrier: A Szűz jegyűek ritkán szoktak igazán fényes karriert befutni a hagyományos értelemben. Többnyire szerény, alázatos, sokszor kissé önbizalomhiányos egyének, akik bár sikeresek, ezt nem élik meg csúcspontként. Gyakran kiváló adminisztrátorok, könyvelők, újságírók, adatrögzítők vagy épp kutatók. Elemző és rendszerező látásmódjuk alkalmas a tervezői feladatokra is. Sokszor az egészen kellemetlen, népszerűtlen munkákat is elvállalják, mivel nem bíznak jobb a lehetőségekben.
Kompetenciák: Szorgalmas és alapos személyek. Általában mindenféle türelmet és koncentrációt igénylő munka rájuk bízható, jó szervezők vagy titkárnők, kutatók. Nagyobb projektekben a feladatok előkészítői, a tennivalók lépcsőjének kidolgozói lehetnek, mert képesek előre gondolkodni.
Kihívások: Legfőbb kihívás a karrierjükben, hogy nem bíznak önmagukban és ezért akkor is alulértékelik a teljesítményüket, ha valóban képesek lennének többre, emiatt olykor nemet mondanak a feladatokra, visszakoznak. Fő nehézségük, hogy képesek elveszni a részletekben, ezért melléjük egy vezető vagy önmaguk szabályozására egy kidolgozott rendszer szükséges, amely naponta felülről megvizsgálja és kontrollálja a munkájuk egészét. Így nélkülözhetetlenné válnak minden szférában!

Mérleg (szept. 22 –okt. 21.)
Karrier: A finom, lágy Mérlegek a művészet, a kommunikáció és a szereplés emberei. Eredetileg harcosok vagy tanítók voltak, akik szép szavakkal képesek még a legveszedelmesebb ellenséget is megbékíteni. A Mérlegek szeretik a szépet, ezért jó táncosok, színészek, énekesek, műértők, de kiváló könyvelők és kommunikációs szakemberek is lehetnek.
Kompetenciák: Alkalmasak minden feladatra, ahol ki kell állni és szépen, érthetően beszélni, prezentálni egy cég tennivalóit. Mivel finom megjelenésűek szívesen alkalmazzák őket a szépségiparban, kozmetikában vagy hostessként. Modoruk a legfőbb erényük.
Kihívások: Számukra a legfontosabb, hogy tájékozottá kell válniuk az élet minden területén, főleg a munkájukhoz kapcsolódó témákból kell alaposan felkészülniük, ugyanis bizonytalankodó jellemek, akik ha nem ismerik valaminek a teljes, átfogó hátterét, akkor munkavégzésük bár igényes lesz, de tartalmilag kifogásolható, önellentmondásokba futó. Szükséges, hogy megerősítsék magukban a fókuszt és határozottá, agilissá váljanak, így lehetnek bármilyen munkahelynek az arcai és lelkei.

Skorpió (okt. 22–nov. 21.)
Karrier: A spirituális, de néha kissé anyagias Skorpiók eredetileg a lelkiséggel és a vallásos területekkel álltak kapcsolatban, ma gyakran inkább ezoterikusok, természetgyógyászok, orvosok vagy katonák. Általában olyan szakmákat, munkákat is elvállalnak, amelyektől sokan ódzkodnak, pl. a halállal kapcsolatos munkákat. Jó hospice dolgozók vagy pszichológusok, környezetvédők.
Kompetenciák: Erőssége, hogy karizmatikussága és munkaereje emberfeletti. Szinte mindent rá lehet bízni, azt időre és jól fogja elvégezni, nem alantas számára semmilyen munka, képes önmaga titkárnője és főnöke is lenni. Szinte mindenhez ért, ami a szívügye, eredményessége oka, hogy képes minden titoknak mögé látni, gondolkodása egyedi.
Kihívások: Nehézsége, hogy éppen egyedisége folytán nehezen dolgozik csapatban, könnyebben ér el eredményeket egyedül. Másik terhe, hogy minden munkafolyamatba, amibe igazán odaadja magát, kicsit bele is hal szinte, olyan mértékben azonosul a feladattal, hogy elveszítheti a határokat a munka és az élete között, ezért túlhajtja magát és kiég. Ha képes kontrollálni a mélységeit és a kilengéseit, különösen nagy karriert futhat be.

Nyilas (nov. 22–dec. 20.)
Karrier: A Nyilas eredetileg a vallás képviselői, papok vagy gyógyítók voltak, ma azonban ettől sokan eltérnek. Kedveli a változást, a mozgást, az utazást és a pörgést, ezért kiváló sofőr, idegenvezető vagy éppen sportoló. Fizikai teljesítőképessége nagy, ezért képes eredményesen dolgozni talpalós, megerőltető, pl. egész napos eladói munkákban is, ahol mozogni, futni kell. Fontos az is, hogy erkölcsileg kikezdhetetlen legyen a feladatköre.
Kompetenciák: A Nyilas nagy előnye hogy általában konstruktív, kreatív és laza, rugalmas, nem terhelik meg igazán a változtatások. Ha hirtelen új feladattal találja szembe magát egy cég, a Nyilas azonnal fel tudja venni a kesztyűt és képes új életet kezdeni. Bármilyen alakításban, változásban lehet rá számítani. Mivel képes felmérni a tetteinek legtávolabbi céljait is, ezért jól tervez és hajt végre folyamatokat.
Kihívások: Számára igen nagy kihívás, hogy alapos legyen. Gyakran elkezd feladatokat, de nem képes befejezni, nem elég kitartó a szellemi tevékenységekben. Elvont szinteken szintén nehezen működik, jobb, ha megfogható a cselekvéssor. Akkor tud eredményes lenni, ha feladatlistát készít magának a folyamatokról, és rendületlenül halad lépcsőfokról lépcsőfokra.

Bak (dec. 21–jan. 20.)
Karrier: A Bak számára a karrier szinte mindennél fontosabb. Ez a jel kapcsolódik a horoszkóp 10. házához, így a Bakok azok, akik a legtöbbet képesek saját sikereikbe fektetni. Maga az eredmény és az előrejutás érdekli a Bakokat, és szinte bármilyen téma felé el tudnak köteleződni. Jó jogászok, üzletemberek, de a közigazgatásban, állami szférában is tehetségesek. A Bakok hagyományos munkája a bányászat, az ékszerekkel való foglalatoskodás és a kereskedelem, de ma ettől sokan eltérnek.
Kompetenciák: Fő erőssége az a lemondás, amivel háttérbe szorítják igényeiket és az a szigor, amivel saját munkájukat képesek szemlélni. Ennek köszönhetően munkájuk alapos, teljesítményük rendkívüli, szinte sohasem hibáznak. Világszemléletük értékalapú, környezetükkel igazságosak.
Kihívások: Nehézsége, hogy a munkából teljesen kikapcsolja az érzelmeket. Ott nem engednek teret a rokoni kapcsolatoknak és az emberi szimpátia sem hatja meg őket egy-egy hiba esetén. Sokszor olyan mértékben kritikusak környezetükkel, hogy már-már kegyetlennek tűnnek. A másik nehézségük, hogy képtelenek együttműködni a kollégáikkal, ezért ha csapatban tevékenykednek és éppen nem vezetők, meggyűlhet a bajuk a többiekkel. Fontos, hogy megtanuljanak engedni elveikből, határikból, így munkateljesítményük beépülhet mások tennivalói közé, eredményességük pedig megsokszorozódhat!

Vízöntő (jan. 21–febr. 20.)
Karrier: A Vízöntő számára a karrier egy légből kapott fogalom, amellyel ritkán tud azonosulni. Többnyire létezik számukra a fizetést adó munka és a hivatás, a kettő pedig ritkán egyezik. Általában több ügyet, szociális feladatokat, társadalmi témákat is a szívügyüknek tekintenek, és ezekért nagyon jól képesek dolgozni. Jó szociális munkások, jogászok, jogvédők, művészek, írók. Az Uránusz miatt gyakran jó informatikai és elektronikai szakértők.
Kompetenciák: Amellett, hogy a modern kor vívmányaiban erősek, kiváló a kommunikációs készségük. Értelmi és érzelmi szinten egyszerre működnek, amit kevesen mondhatnak el magukról! Általában szeretik őket, a nehézségeket pedig kiváló humorukkal ütik el.
Kihívások: Legnagyobb nehézsége, hogy kifolyik kezéből az idő és így szinte minden feladat. Ha vezető, egy jó titkárnőre, ha alkalmazott, egy imádott, de szigorú főnökre van szüksége, hogy megfelelően teljesítsen. Noha nagyon kreatív személyek, és gyakorlatilag így a marketingtől a reklámszférán át mindenütt a nagy ötletelőként és a kultúra szakembereiként ismerik őket, a felelősségnek a fogalmát is csak hírből ismerik. Ám ha megtanulnak felelősséget vállalni a munkájukért, nemcsak gazdag, hanem híres, keresett szakemberek lehetnek!

Halak (febr. 21–márc. 20.)
Karrier: A Halak számára karriert befutni annyit jelent, mint azzal foglalkozni, amit szeret. Ha egy munkát nem kedvel igazán, sohasem lesz kiemelkedő benne. Általában érzelmes személyek, akik tehetségesek az emberekkel végezhető munkák során, de jó tervezők, megálmodók is. Tehetségesek a képzőművészetekben, a textiltervezésben, a színek, az otthonteremtés, a harmóniák megtalálásában, de az ezoterikus szakmákban is. Szeretnek minden munkát, ami kiragadja őket a profán valóságból.
Kompetenciák: Erőssége, hogy képes álmodni. Míg a legtöbb ember számára a kreativitás valóban a bevált dolgok újraalkotását jelenti, a már ismertet, a Halak képes elrugaszkodni ettől és bármikor kipattan a fejéből valami egészen új dolog. Ezért jó bútortervező vagy festő. Barátságos, érzelmes az élőlényekkel, így szívügye a környezetvédelem is.
Kihívások: A legnagyobb megmérettetés számára a fókusz megtalálása. Sokszor a dolgokra érzelmileg reagál és ezt a szálat olyan fontosnak tarja, hogy értelmi szinten nem is mindig képzi magát. Gyakran ezért papír, oklevél vagy diploma nélküli szakemberek, akik a tevékenység művészetében merülnek el és nem magában feladatban. Elcsúszhatnak időben, és emlékeztetni kell őket a dolgok praktikusságára is, valamint arra, hogy a szubjektív tetszés még nem jelenti azt, hogy munka eredményes is lesz. Ha képes elvonatkoztatni a fejében kavargó gondolatoktól és a figyelmét a feladat végrehajtására koncentrálni, akkor olyan lelkes tervezője lehet a cégeknek, aki új irányt szab a vállalkozásnak.

Szöveg: Fodor Kata