Fogyni egyszerű, csak tudni kell a módját. Tényleg így lenne?
Az elképzelés, miszerint fogyni kínszenvedés, megmosolyogtató. Hisz végső soron akkor sem kell szenvednünk, amikor a testünket mesterségesen hizlaljuk. Ha tehát hízni könnyű, akkor fogyni vagy olyasmit tenni, aminek már előre örülünk, lényegesen egyszerűbb, könnyebb. Nem hiszed? Látod, ez máris egy szilárd és mélyen gyökerező meggyőződés. És amint látni fogod, minden csakis a meggyőződés szerint történik.

{idozito3}

a. A vágyaidat változtasd célokká!
Mielőtt nekikezdenénk, világos célokat kell kitűznünk. Ha fogyni akarunk, nem lehet az a célunk, hogy kevesebbet együnk vagy olyan kemény testedzést végezzünk, ami hosszútávon egész biztosan tarthatatlan. Ehelyett mentális erőre és szilárdságra kell szert tennünk, amely hosszú távon is kitart.
FITT.TIPP: Kis céljaid legyenek, amelyeket lépésről lépésre növelhetsz. A lehető legvilágosabban és legpontosabban írd le a célodat. Hány kilót szeretnél leadni? Melyik ruhádba vagy nadrágodba akarsz beleférni? Ha a cél túlságosan távoli, hamar feladhatjuk félúton. Tűzzünk ki kisebb célokat, amelyek megmutatják, hogy valóban mindent elérhetünk. Miután elhatároztad magad, abban is állapodj meg magaddal, mikor akarod elkezdeni. Ezt az időpontot írd be a naptáradba.
Mostantól ez a legfontosabb dátum!

b. Légy tudatában, hogy mit eszel
A következő két hétben ne változtass a szokásaidon, azonban kezdj jegyzetelni. Írd fel az oldal tetejére a dátumot és sorolj fel mindent, amit aznap ettél. Amire ügyelned kell, hogy a felsoroltakat ne értékeld! Mindegy, ha azt hiszed, hogy sokat ettél vagy olyasmit, amit nem kellett volna. Étkezési szokásaidat a kívülálló szemével figyeld, aki egyszerűen mindent csak pontosan feljegyez. Ne ítéld el közben magad!

c. Alakítsd át régi, téves meggyőződéseidet!
A legtöbb öntudatlan meggyőződésünk nem is a sajátunk! Leggyakrabban a szüleinktől, a nagyszüleinktől vagy a testvéreinktől vettük át. Mielőtt gondolkozni kezdtünk volna, értésünkre adták, kik vagyunk és milyen benyomást teszünk másokra. Nagyon korán megtanultuk megítélni és elítélni magunkat. Tudatos gondolataink és tudattalan meggyőződéseink sokszor igen különbözők, sőt akár homlokegyenest ellenkezők lehetnek. Kezdjük el a negatív meggyőződéseinket pozitívvá alakítani, gondoljuk el és mondjuk ki, így számunkra is rövid időn belül valósággá válnak.

d. Képzeld magad karcsúnak!
Az álomalak megvalósításának alkalmas módja, ha megfestjük saját álomképünket. Amikor magad előtt látod a célt, a tudatalattid előre örül, kezded egyre inkább elfogadni a kívánságodat, még erősebben azonosulsz a vággyal. A fő, hogy ezt a képet – a kívánt célt – mindig szem előtt tartsd és mindig ezzel foglalkozz. Ha kezdetben furcsának tűnik is, hamarosan magától értetődővé válik ez a hozzáállás. Az elméd nemsokára önállóan is ehhez az irányhoz igazodik majd és a tudatod az új szemléletmódra fókuszál.

e. Alakítsd át a régi, helytelen szokásaidat!
Léteznek olyan viselkedésmódok, melyek kevésbé előnyösek számunkra és a legtöbbször ezeket öntudatlanul végezzük. Ilyen megnyilvánulás az is, ahogy és ahányszor táplálkozunk. Ha túlsúlyos vagy, biztos lehetsz benne, hogy olyan viselkedésmódra szoktattad magad, amely súlygyarapodáshoz vezetett. Ha öntudatlan viselkedésmódunkon változtatni akarunk, először tudatosítanunk kell azt. A kívánt testsúlyt két oldalról közelítjük meg egy időben:
• átprogramozzuk az agyunkat
• új szokásokat honosítunk meg az életünkben.
E kettő kölcsönösen elősegíti és erősíti egymást. Valószínűleg hamarosan óriási változásokat veszel észre magadon, ezek legtöbbje ugyancsak öntudatlanul zajlik. Az új szokásokat azonban ki kell alakítani, amihez időre, kitartásra és gyakorlásra van szükség.
FONTOS! Mivel az agynak 20 percre van szüksége, hogy észrevegye: elegendő táplálékot vettünk fel, ezért nemcsak a gyomrunkat, hanem mindenekelőtt az agyunkat kell jóllakatnunk. A fogyás legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha evés közben szüneteket tartunk.

f. Tekints magadra szerető szemmel!
Változtasd meg a magadhoz fűződő viszonyodat! Ha te elutasítod magadat, mindenki más is elutasít majd!
kis keretes ide
Tükörmeditáció – a szépség elérésének gyakorlata
Ehhez a gyakorlathoz nyugalomra, egy kis időre és egy nagy tükörre van szükséged. Olyan időpontot válassz, amikor senki nem zavarhat! Ha készen vagy, engedd, hogy a tested olyan tartást vegyen fel, amilyet kellemesnek érzel. Lazítsd el magad és érezd, amint egyre jobban eltölt a nyugalom. Érdemes néhányszor kifújnod a levegőt, amíg tudatosan magadra nem találsz és le nem hull rólad minden idegesség. Nyugodtan és feszengés nélkül vedd szemügyre magad. Nézegesd magad ráérősen. Amikor megnyugodtál, lassan kezdhetsz vetkőzni. Ne siess! Szemléld magad a legnagyobb nyugalommal. Ez a te tested, a te arcod, a te hajad, kezed, lábad. Milyennek látod magad? Képes vagy szeretettel nézni magadra vagy gondolkodás nélkül értékelni kezded a tested? Milyen érzések támadnak benned? Aki ruhátlanul nézegeti magát, az a hiányosságokat is észreveszi. Meglehet, hogy sok türelemre és óvatosságra lesz szükséged ahhoz, hogy ítélkezés nélkül megbarátkozz a testeddel. Szemléld a tested és örülj mindannak, amit lehetővé tesz számodra. Kezdd elfogadni a tested, békülj ki vele. Sugározz feléje szeretetet és tartsd fejben a szépséged képét. Ha kész vagy, vegyél néhány mély lélegzetet és búcsúzz el a tükörképedtől.

A fogyás a fejben kezdődik. És csak azután mutatkozik meg a testen.

g. Csak pozitívan beszélj a testeddel!
Tudasd a testeddel minden kívánságodat, hiszen a tested képes a gondolataidhoz, szavaidhoz idomulni. Az értelem és a tudatalattink elég hamar hinni kezd az önszuggesztiónak, és attól fogva a hallottakhoz tartja magát.
Állj a tükör elé és mondogasd hangosan a tükörképednek : „Szexi vagyok”. Ezt kezdetben bizonyára mulatságosnak találod, esetleg kínosnak. Ne lepődj meg, ha eleinte egyetlen szavadat sem akarod elhinni. De ha többször is elismételed a tükör előtt esténként, nagyon hamar változásokat fogsz tapasztalni magadban! Többé nem állsz bizonytalanul a tükör előtt, testtartásod egyenesebb lesz. Önbecsülésed megerősödik, és hamarosan megszólítanak a megváltozott külalakod miatt. Ha még arra is rászoksz, hogy közben mosolyogj, a jótékony átalakulás felgyorsul.

h. Alkalmazd a három kérdéses módszert!
Valahányszor eszel vagy enni akarsz, tedd fel ezeket a kérdéseket:
1. Éhes vagyok? – Legtöbbször olyankor is eszünk, amikor nem vagyunk éhesek. Ha a kérdés megválaszolása előtt egy kicsit odafigyelünk testünkre, alkalmat adunk neki a jelzésre és ezúttal a testünk fogja eldönteni, éhesek vagyunk-e.
2. Miért eszem? – Ha evés közben rendszeresen feltesszük ezt a kérdést, tudatunkban és testérzetünkben sok minden megváltozik. Ha tényleg csak akkor ennénk, amikor éhesek vagyunk, nem szedtünk volna fel súlyfelesleget.
3. Jóllaktam már? – Legtöbbször olyan gyorsan eszünk, hogy a jóllakottság érzése csak akkor áll be, amikor már dugig ettük magunkat.
Ha ezt a három kérdést alkalmazod, máris sok minden megváltozik a viselkedésedben és gondolatvilágodban. Testérzetünk nagyon hamar és világosan megmondja, hol húzódnak e téren a határaink.

i. Legyenek olyan helyek, ahol nem eszel
Vannak helyek, amelyeken rendszeresen rászoktattuk magunkat az evésre. Legtöbbször nem is csak egy ilyen kedvenc helyünk van, hanem több is. Gondold végig, hogy a jövőben milyen helyeken mellőzhetnéd az evést, pl. ágyban, számítógép előtt, hűtőszekrény előtt, moziban, vásárláskor útközben… Érdemes először azokat a helyeket kijelölni, ahol alszunk vagy dolgozunk, majd a következő hetekben kiterjeszthetjük az ételmentes zónát.

j. Karcsúsíts a környezeteden!
A belső befolyásolja a külsőt: amit a lelkünk mélyén gondolunk, az a külsőségeinkben csapódik le. Ha belsőleg nyugodtak és kiegyensúlyozottak vagyunk, az a külső világunkban is hamar láthatóvá válik. Ha a környezetünkben rendet teremtünk, hamarosan bennünk is helyreáll a béke és a rend. Ha környezetünkben megszabadulunk a felesleges dolgoktól, az belső világunkban is megmutatkozik. Nézz végig a lakásodon: mitől szeretnél már régóta megszabadulni? Mi jelent terhet? Mi az, amire többé nincs szükséged? Nézd át a szekrényeket, a régi leveleket, fényképeket. Minden egyes dolog, amitől megszabadulsz, segít megfiatalodnod és megújulnod.

k. Ne ítélj el másokat a súlyuk miatt!
Hamar ítélkezünk mások felett a kinézetük miatt, könyörtelen rosszindulattal vadászunk a gyengéikre és örülünk minden hibájuknak. Általában gyorsan követőkre is találunk, akik megerősítenek minket véleményünkben. Minél rosszabbat gondolsz valakiről, annál jobban gyengíted magadat és alakod miatt érzett örömödet. Amikor azt látod, hogy valaki milyen kövér és csúnya, valójában a saját testedről hozol ítéletet. Ha kizárólag a tested szépségével kerülsz kapcsolatba, hamarosan egyre több olyan emberrel találkozol, aki ezért vagy azért tetszik neked. Dicsérd meg mások külalakját, ez benned is felkelti az energiát. Csak azt nézd meg, ami tetszik a többi emberen, hiszen mindig van valami, amit szeretünk a másikban.
Az életedbe így visszatér az öröm, visszanyered kisugárzásodat. És a benned már oly régóta szunnyadó szépség most figyelmed irányának megváltozásával újjáéled benned.

Pierre Franckh: Kívánjunk karcsúságot! Bionergetic Kiadó