Nyilván nem tudsz délutánonként elszökni a munkahelyedről, de 10 perced biztosan van, hogy újratöltsd magad, mindegy, mennyire rohanósak a napjaid. És bár a 10 perc nem olyan, mintha elutaztál volna a Karib-szigetekre 10 napra, de azért megteszi.

 

{idozito3}

Úgy érzed, délután nem tudod nyitva tartani a szemed a munkahelyeden? Vagy nem haladsz a házimunkával? Akkor itt az ideje egy kis frissítő szünetnek!

1. Napozz egy keveset! Ha felállsz és mozogsz egy kicsit, az már magában is frissítő. Másodszor egy pár perc a napsütésben az iroda mesterséges fénye után jó hatással van az egészségedre, emeli a szerotoninszintet, ami jókedvre derít és még jól is alszol tőle éjjel.
2. Lépcsőzz! 10 perc lépcsőzés megemeli a pulzusod, és új energiával tölt fel. A lépcsőházak a modern irodaépületekben úgyis elhagyatottak – mindenki a liftet használja – így senki nem fog látni.
3. Kávészünet. Nem titok, hogy a kávé feldob. Az espresso koncentrált kávéaromával bír és tele van antioxidánsokkal is. Csak figyelj, hogy ne a tejszínhab és a cukor legyen az ital fő alkotóeleme.
4. Fejts rejtvényt! Ha már nem tudsz odafigyelni a munkádra, foglalkozz valami más szellemi tevékenységgel, az garantáltan fel fog dobni. Olyan rejtvényt keress, amelyet meg tudsz fejteni 10 perc alatt, hogy ne zavarjon a befejezetlenség, és a munkádat se hanyagold miatta.
5. Nyújtózz! A streching segít a fáradt, beállt izmokat ellátni vérrel. Nem kell ennek látványosnak lennie, elég, ha néhányszor megfeszíted magad előtt keresztben a karjaidat, párszor felállsz, nyújtózol vagy ülés közben visszafeszíted a lábfejed, a kézfejed.
6. Igyál egy turmixot! Rakjatok a kávészobába egy turmixgépet, a hűtőben tartsatok jeget. Pár deci sovány tej vagy szójatej, egy pár szem gyümölcs és jég a turmixba, megnyomod a gombot és már kész is az egészséges energiaital!
7. Irányított képzelet. Hogy felfrissülj, képzeld el magad egy szép napos helyen. Csukd be a szemed, lélegezz mélyeket, és fess le magadnak egy csendes, békés helyet. Ez lehet olyan, ahol már voltál. Próbáld meg kitölteni a képet finom részletekkel. Milyen illatot érzel? Érzel-e szellőt az arcodon? Képzeld el, hogy egy fasorban sétálsz, minél messzebbre mész képzeletben, annál relaxáltabb leszel. Ha már teljesen ellazultál, lassan hozd vissza magad a valóságba, számolj magadban háromig és nyisd ki a szemed.
8. Olvass egy verset vagy rövid novellát! Ez is segít kizökkenteni egy monoton vagy fárasztó nap délutánján.
9. Sétálj! Semmi nem segít jobban, mint egy kis séta kint a levegőn.
10.  Kerüld az automatákat! Lehet, hogy az édességek és a szénhidrátok időlegesen feldobnak, de ez a hatás nem tart sokáig. Inkább valami olyasmit válassz, amiben több protein van, hosszabb hatású lesz. Egyél például egy almát pár szelet sovány sajttal.
11.  Írj naplót! Már próbáltad, de abba is hagytad? Most kezdd úgy, hogy tudod, hogy naponta 10 perced van rá. Ez így már kivitelezhető, ugye?
12.  Nevess! Lehet, hogy a nevetésnek jó hatása van az egészségre? Az igaz, hogy a rekeszizmot, és ezzel az egész mellkast megmozgatja, így javítja a vérellátást a tüdőben és a légzést is. Tehát ebben a 10 percben keress valami olyat, amiről tudod, hogy megnevettet, egy videót, egy kedvelt blogot…
13.  Hideg vizes „zuhany”.A rómaiak azzal frissítették magukat, hogy hideg vízzel teli fürdőmedencébe merültek. Neked nem kell ilyen drasztikus eszközökhöz folyamodnod, elég egy kis hideg vizet spriccelni az arcodba. 

14.  Igyál egy zöld teát!
A fekete is megteszi, de a zöld teának sokkal több előnye van: nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek segítenek elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket. Tartalmaz koffeint is, de nem túl sokat, mindenképpen jó alternatíva a kávéval és a fekete teával szemben.
15.  Aromaterápia. Néhányan azt vallják, hogy bizonyos esszenciális olajok illata – borsmenta, lime, grépfrút – emelik az energiaszintet. Csináld meg otthon egy kis üvegcsében a keveréket és szagolj bele a pihenőidődben.
16.  Megfontolhatod étrendkiegészítők szedését is! Sok stimuláló szer van forgalomban, olyanok is, amelyek csak természetes és egészségre nem káros anyagokat tartalmaznak (pl. ginseng vagy aranygyökér).
17.  Hallgass egy kis zenét! A jól megválasztott zene jó hatással lehet a kedélyállapotodra. Gyűjts össze jó pár számot, amiket szeretsz, a számítógépeden is tudod hallgatni fülhallgatóval az irodában.
18.  Csokoládészünet! Maga a csokoládé is stimuláló szer amellett, hogy más értékes tulajdonságokkal is rendelkezik. Jó hatása van a memóriára és a vérkeringésre.
19.  Feng shui az asztalon. Már ha csak rendet raksz, az is sokat lendít a kedélyállapotodon, mert kinek lenne kedve egy morzsás, rendetlen asztalon dolgozni, ahol nem találsz meg semmit, csak a piszkos kávés bögrédet? 10 perc alatt a káosz akár fel is számolható, de mindenképpen megszelídíthető.
20.  Reggelizz! Túl elfoglalt vagy egy reggelihez? Bolondság! Tejet önteni egy magas rosttartalmú cukormentes műzlihalomra nagyjából 10 másodperc. Vagy megkenni egy pirítóst egy kevés krémsajttal és rárakni pár szelet paradicsomot, szintén max. 1 perc. Kell az energia a munkavégzéshez, a stressz elviseléséhez, úgy egyáltalán az élethez!
21. Lélegezz mélyeket, ez csökkenti a stresszt. Ülj le egy székre nyugodtan, lélegezz be az orrodon keresztül 4 számolásra. Tartsd benn a levegőt, míg hetet számolsz, aztán fújd ki nyolc számolásra. Ismételd meg párszor a gyakorlatot.

Szöveg: Dudás Judit