A könnyek néha igazán kínos helyzetbe hozhatják az embert, de jó, ha tudod, még kínosabb, ha nincs belőlük elég. Pedig ma a nők 20-30%-ának pokoli kínokat vagy akár súlyos látásromlást is okozhat a könny hiánya vagy minőségi változása. Mégis sokszor azt a választ kapják, hogy nincs is valódi problémájuk.

 

 

{idozito3}

A száraz szemről úgy tartjuk, elsősorban az idősebb kor betegsége, de egyre több a fiatalkorú (kontaktlencse, levegő szennyezettsége, hormonális változások) beteg. Időskorban férfiaknál inkább a könnyezés, nőknél a száraz szem okoz panaszokat.

Az éleslátás 3 összetevője
A szaruhártya (cornea) szemünk ablaka, ennek átlátszósága biztosítja a kiváló látást.  A cornea az egészséges szemben olyan, mint a tükörjég: sima felszínű és átnézve rajta kristálytisztán láthatjuk a világot.  Ha ezt a felületet megkarcolják, a kép töredezett lesz, elvész az átláthatóság. Abban, hogy a szaruhártyánk mindig sima felszínű és transzparens maradjon, elsőrendű szerepe van a könnynek, illetve az azt a szaru felszínén szétterítő pislogásnak. Minden pislogással pár mikronnyi könnyfilmet képezünk a szaruhártyán, ami gyorsan elpárolog, felszakad, hogy az újabb pislogás ismét bevonja a corneát. 
Ez a könnyfilm három összetevőből áll:
• a vizes réteg,
• a mucin,
• a zsír (lipid) réteg.
Ez utóbbi a legfontosabb, hiszen megakadályozza a vizes réteg gyors elpárolgását és biztosítja a szaruhártya felszínének egyenletességét.
Ha porszem kerül a  szemünkbe, hirtelen megered a könnyünk, a könnymirigy termelése felgyorsul és ez kisodorja  az idegen testet. Itt elsősorban a vizes fázisra van szüksége a szemünknek, hiszen ez mossa ki a szemrést, szállítja a táplálékot a szaruhártyának és még kórokozókat ölő enzimeket is tartalmaz. A szem egészséges miliője, a látás minősége miatt a szemhéjszéli mirigyek által termelt lipid réteg a legfontosabb. Ezeket a Meibom mirigyeket,  ill. azok finom cseppecskéit néha te is  megláthatod  szempilláid felett, amikor a szemed készíted ki. A pislogással felhúzzuk ezt a cseppet a szaruhártyánkra, ott szétterül és biztosítja a látásunk tisztaságát. Ha ez nem így történik, akkor a szaruhártya felszíne töredezetté válhat, a látásunk torzul, súlyos esetben nagy fokban romlik.

Ha a képernyőre felfelé kell nézned, a szemrésed tágabb lesz, nagyobb felületen párolog.

Miért alakul ki a száraz szem?
A jelenségnek két oka lehet: vagy kevés könny termelődik vagy sok párolog el a szemfelszínről.
A könnytermelés csökkenhet
• súlyosabb betegségek következtében. Szájszárazság, emésztési zavarok, ízületi problémák együttes előfordulása gyakran jár súlyos szemkiszáradással. A kezelése rendkívül nehéz, ezért szerencsére ez egy ritka tünetegyüttes.
• A túlzott párolgás okozta szemszárazság nem kevésbé kellemetlen, de itt van számos lehetőségünk a kezelésre. Ehhez vezethet
o a pislogások gyakoriságának csökkenése,
o a kontaktlencse viselése,
o idegi problémák (arcidegbénulás),
o a szemhéjszéli mirigyek károsodása.

Mikor gondolj szemszárazságra?
Először is gondold át, vannak-e a mindennapjaidban olyan tényezők, amelyek hajlamosítanak a szaruhártya kiszáradására! Túl sokat ülsz a komputer előtt és sokkal ritkábban pislogsz? A képernyőre felfelé kell nézned? Emiatt a szemrésed tágabb lesz, nagyobb felületen párolog. Légkondicionált a lakásod, a munkahelyed? Száraz a környezetedben a levegő? Milyen gyógyszereket használsz rendszeresen? 

TUDTAD?
A ma oly divatos antidepresszánsok vagy az allergia elleni szerek kifejezetten száraz szem panaszokat okozhatnak!

Milyen panaszokat okoz a száraz szem?
• Úgy érzed, senki nem veszi komolyan a panaszaid?
• Látszik valami eltérés a szemeden?
• Irritáltnak érzed a szemed, olyan jól esne lehunyni néha? 
• Úgy érzed kissé vörösebb a szemed, reggel nehéz szétnyitni a szemhéjadat?
• Rohansz a csaphoz egy kis hideg vízzel megmosni a szemed?
• Gyakran ég, szúr, viszket?
• Nincs váladék?
• Találsz apró száraz pelyhecskéket, korpát a szemhéj szélén? 
Akkor isten hozott a klubban! Valószínűleg baj van a könnytermeléseddel, kérj segítséget a szemorvosodtól!  Ne engedd, hogy valamilyen szemcsepp felírásával megszabaduljanak tőled! Lehet, hogy néhány kérdés után életmódbeli változtatással segíteni lehet panaszaidon, az is lehet, hogy más betegség tüneteként szárad ki a szemed. Persze előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak egy jó szemüvegre lesz szükséged a munkához vagy éppen kontaktlencsét kell váltanod.

8 tipp szemszárazság ellen
Némi életmódváltoztatással is sokat lehet elérni!
1. Ha este ágyban olvasol, ülve tedd! Ha fekve olvasol, akkor is felfelé kell nézned, és ilyenkor tágabb a szemrésed, így több könny párolog el a szemfelszínről.
2. Hasonló a helyzet a monitorral. Próbáld meg úgy elhelyezni, hogy lefelé kelljen nézni, így csökkentve a könny párolgását!
3. Próbálj meg leszokni az altatókról, nyugtatókról, antidepresszánsokról vagy válts kedvezőbb hatású szerre. 
4. Kerüld a régi típusú tartósítószert tartalmazó szemcseppeket!
5. Ha allergiás vagy, ne csak az allergiaellenes szemcseppeket használd, hanem használj mellette műkönnyet is.
6. Ha kontaktlencsét viselsz, konzultálj a kezelőorvosoddal! Ma már vannak olyan műkönnyek, melyeket bátran használhatsz kontaktlencse viselése mellett is. 
7. Fűtési szezonban párologtass a lakásodban!
8. Kerüld a túlzott légkondicionálást, illetve ilyenkor cseppents gyakrabban műkönnyet, hogy pótold a gyors párolgást!
Amennyiben az életvitel változtatása után is maradnak panaszaid, nincs más hátra, rendszeresen kell használnod műkönnyet, ezáltal megszüntetni a panaszokat.

Milyen műkönnyet használjak?
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a legjobb a tartósítószer nélküli műkönny lenne. A régi sok panaszt okozó tartósítószert néhány gyártó már leváltotta, az így készült szemcseppek bátrabban ajánlhatók. Nagyon sok műkönny közül választhatunk. Sajnos, a könnyünk minősége nehezen vizsgálható, van beteg, ahol a pH, máshol az ozmolaritás változik meg, eltolódhat a 3 fő összetevő aránya is. Általánosságban ezért azt tanácsolom, hogy próbálkozz! A könny is individuális, ezért személyre szabott legyen a műkönny is.  Melyik műkönny a legkellemesebb számodra?  A saját szemed miliője szabja majd meg, mit válassz. A műkönnyek recept nélkül kaphatók, hatásukat csak gyakori cseppentés mellett fejtik ki. Az újabb szemcsepp generációt bizonyos esetekben elég napi 3-szor cseppenteni, másokat (mindent figyelembe véve) akár óránként is lehet.
FONTOS!
A szemszárazság nagyon kevés objektív tünetet és nagyon sok kínzó szubjektív panaszt okoz. Sajnos gyakran előfordul, hogy panaszaidra rutinszerűen antibiotikum, szteroid stb. szemcseppet adnak, melyek természetesen nem orvosolják. A száraz szem nagy valószínűséggel nem veszélyezteti majd a látásod, de alaposan megronthatja az életminőséged. Válassz megfelelő műkönnyet és megbízható szemorvost!     

Dr Szigeti Zoltán szemész szakorvos