Gyakori félreértés a testünk működésével kapcsolatban, hogy a szervezetünk megtisztulása automatikusan megy végbe. Ez akkor igaz, ha valaki tökéletes harmóniában él a természettel: friss levegőt szív, kizárólag természetes táplálékot fogyaszt, valamint fizikailag is aktív életmódot él.

 

{idozito3}

A testünkbe került méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak a szervezetünkből. A méreganyagok kiválasztásában nagy szerepet játszik a vese, a máj, a tüdő, a belek és a bőr is. Ahhoz, hogy ezek a szervek felfrissüljenek és újult élettel teljenek meg, szükséges a méregtelenítés. Azután ugyanis hatékonyabban tudjuk feldolgozni a táplálékot, kiegyensúlyozottabb lesz az anyagcserénk, erősebb az immunrendszerünk és javulni fognak a szervezetünk regenerációs folyamatai is. Számtalan méregtelenítési lehetőség közül választhatunk, most azonban nézzünk meg egy olyan módszert, amely talán a legősibb az egész világon.

A jóga test- és légzőgyakorlatainak végzése már önmagában is méregtelenítő hatású, azonban van néhány olyan gyakorlat (ászana), amely kifejezetten elősegíti a fizikai méregtelenítő folyamatok könnyebb lefutását.

Szálamba szarvangászana – gyertyaállás
Az ászanák királynője
A gyakorlat kivitelezése:
Feküdjünk hanyatt a talajon, a kezek a törzs mellett tenyérrel lefelé. A tarkó hosszan megnyújtott. Belégzéssel gördüljünk térd-homlok tartásba, majd kulcsoljuk össze az ujjakat, és nyomjuk a karokat a talajba, forgassuk a vállakat minél jobban a talaj felé. A karokat vállszélességben egymással párhuzamosan megtartva bontsuk az ujjak kulcsolását, s támasszuk meg a törzset a tenyerekkel, a medenceöv felé mutató ujjakkal, majd nyújtsuk a lábakat a magasba a talajra merőlegesen a törzzsel egy vonalba. Tartsuk ki az ászanát legalább 1-3 percig. A fejet és a vállakat a földön tartva lassan, belégzéssel leengedjük a lábainkat, közelítve a térdet a homlokhoz, majd kilégzéssel domborítva a hátunkat csigolyáról csigolyára ereszkedünk vissza a talajra.

Sirsászana – fejenállás
Az ászanák királya
A gyakorlat kivitelezése:
Helyezzük a talajra a két könyökünket a térdek előtt, egymástól vállszélességnyi távolságban. Kulcsoljuk össze az ujjainkat úgy, hogy a kisujjaink egymás mellett helyezkedjenek el. Helyezzük a fej hátsó részét az összekulcsolt kezekbe úgy, hogy közben a fejtető a földre támaszkodik. A térdeket kinyújtva emeljük meg a csípőnket, s kezdjünk el a fejünk felé lépegetni mindaddig, ameddig a medenceöv a vállöv fölé nem kerül. A lábakat a földtől elemelve hajlítsuk be a térdeket úgy, hogy azok a mellkast érintsék, s közelítsük a sarkakat az ülőgumókhoz (zsugor fejenállás). Kezdjük el emelni a még mindig behajlított lábakat addig, amíg a combok helyzete párhuzamos nem lesz a talajjal, majd lassan nyújtsuk ki a lábakat, a talajra merőlegesen. A gyakorlatot először csak 5-10 légzésig tartsuk, majd fejlesszük fel néhány percre. A kivitelezésével ellentétes sorrendben, lassan jöjjünk ki a fejenállásból és néhány légzésnyi ideig pihenjünk meg.

Ez a két gyakorlat méltó módon foglalja el a trónt, ugyanis a méregtelenítés mellett számos kedvező hatásuk van mind a fizikai mind a mentális egészségünkre. Nézzünk most ezekből néhányat:
• megfiatalítja az öregedő testet,
• mivel a testünk fordított terhelést kap, ezért javítja a gerincoszlop egysíkú testtartásból adódó betegségeit,
• rendkívül jó hatással van a szívre, felfrissíti, életerővel tölti fel,
• nagyon hasznos a visszeres és aranyeres panaszok kezelésében,
• jó emésztési zavarok megszüntetésére, hallászavarok kezelésére,
• oldja a szorongást és egyéb pszichológiai zavarokat,
• a mellékpajzsmirigyre gyakorolt hatás gondoskodik a csontok normális fejlődéséről és regenerálódásáról, megelőzve az idő előtti meszesedést,
• tonizálja a lábakat, a hasat és a nemi szerveket, mivel elvezeti a pangó vért és folyadékot, és serkenti ezen területek vérkeringését.

FONTOS! A fordított testhelyzetű ászanákat a következő esetekben nem lehet gyakorolni:
• nyaki porckorongsérv,
• extrém magas és alacsony vérnyomás,
• bármilyen akut gyulladás vagy vérzés a fejen,
• fülgyulladás, kötőhártya-gyulladás,
• menstruáció alatt.

Paszcsimottánászana – ülésből előrehajlás
A gyakorlat kivitelezése:
Helyezkedjünk el nyújtott lábú ülésbe. Belégzéssel karjainkat nyújtsuk a fejünk fölé, majd kilégzéssel döntsünk előre, fogjuk meg a jobb külső talpélünket a jobb kézzel, a bal külsőt a bal kézzel (ha nem megy, akkor a lábszárat fogjuk meg). A szegycsontot emelve, a hasat nyújtva, a vállövet szélesen tartva nyújtózzunk az egymás mellé zárt, végig aktívan tartott lábak fölé. A fejtető közelítsen a lábfejhez, a homlokunk a lábszárhoz, a mellkas a térdhez, a has pedig a combhoz. Tartsuk ki az ászanát 5 légzésig, s közben egyenletesen, puhán lélegezzünk. Belégzéssel jövünk ki a pózból. Elengedve a lábfejet, lassan domborítva, csigolyáról csigolyára vagy folyamatos nyújtózkodás mellett, teljesen egyenes háttal emelkedjünk fel és nyújtjuk a karokat a magasba.
Ez a gyakorlat masszírozza a belső szerveket:
• aktiválja a májat, így méregtelenít,
• a gyomrot, és a beleket, így emésztésjavító,
• a hasnyálmirigyet, amivel növeli az inzulintermelést (jó cukorbetegség esetén),
• a lépet, ami a vérképzést segíti,
• a veséket, ami javítja a kiválasztást,
• stimulálja a gerinc idegeit,
• frissességet és erőt ad az egész testnek.

Vakrászana– gerinccsavarás
A gyakorlat kivitelezése:
Nyújtott lábú ülésben helyezkedjünk el. Hajlítsuk be a jobb lábunkat és tegyük a talpat a talajra a bal térd külső oldala mentén. Belégzéssel nyújtózzunk a magasba a bal karunkkal, a fejtetővel is megnyújtózva felfelé. Kilégzéssel fordítsuk el törzsünket jobbra-hátra, a bal kezünkkel átfogván a jobb térdet. Belégzéssel a jobb kézzel hátrafelé nyújtózunk, kiemelve a mellkast, majd kilégzéssel a csípő mögött helyezzük a talajra a jobb kezünket, a gerinc vonalában. Belégzéssel előrefordítjuk a fejünket és a törzsünket, s közben a karokkal ismét nyújtózva jövünk vissza a kiinduló helyzetbe. A lábtartást megcserélve elvégezzük a gyakorlatot balra fordulva is. Ismételjük meg 3x mindkét oldalra.
• erősíti és energetizálja a gerinc idegeit és rugalmasan tartja a gerincet,
• kiküszöböli a székrekedést és az emésztési rendellenességeket,
• nagyon hasznos cukorbetegség és veseproblémák esetén,
• csökkenti a hasi zsírréteget,
• kiváló hatású derékfájás, a gerinc nem gyulladásos ízületi megbetegedéseire,
• lumbágó és csípőfájdalmak esetén,
• a gyakorlattal erősödnek a nyak izmai.

FONTOS! A gerinccsavaró ászanákat porckorongsérv, illetve a gerinc degeneratív betegségei esetén csak képzett oktató irányításával végezd!

Hol jógázz?
Mielőtt belevágnál a jóga gyakorlásába, érdemes egy tapasztalt oktatót felkeresni. De vajon honnan tudod, hogy megfelelő személyt választottad?
Első lépésként fontos a szimpátia és hogy megért-e téged. A tapasztalt és szakképzett oktató tud személyre szabott gyakorlatot, terápiát ajánlani neked. Másodsorban egy jógaórán fontos a figyelem a gyakorlók felé, vagyis a jó oktató kijavít, ha kell, és elmondja, hogy mi miért fontos, mit miért csinálunk, éppen ezért tudod követni a tanácsait. Ezek mellett pedig hallgass a megérzésedre!

Szöveg: Kotroczó Anikó, Fotó: Medvegy Gergely, www.bhf.hu