A méregtelenítés – azaz a szervezetben felhalmozódott felesleges vagy káros anyagok kiürítésének elősegítése – népszerű téma. Tudományos megítélése mégsem egységes, sokan vallják, hogy nincs szükség a szervezetnek külső segítségre a salakanyagok kiürítéséhez, mások a betegségmegelőzés egyik alapkövének tartják.

 

{idozito3}

TUDTAD? Egyes kultúrák népi gyógyászati módszerei kifejezetten a szervezet méregtelenítésére összpontosítanak, szerintük a betegségek hátterében olyan anyagok felhalmozódása áll, amelyekre a szervezetnek nincs (vagy csak kis mennyiségben van) szüksége.

A tavaszi méregtelenítés fontosságára különösen sokan hívják fel a figyelmet. Kutatások alapján azonban ezekre sincsen nagyobb szükség, mint az év bármely másik szakaszában. A szervezetünk folyamatosan megállás nélkül évszaktól függetlenül képes megszabadulni a bejuttatott salakanyagoktól. A külső segítség bizonyos esetekben még veszélyes is lehet, hiszen pl. a lassan ürülő méreganyagok szintje hirtelen megemelkedhet, ezáltal tényleges veszélyt váltván ki.

FONTOS! A tél során csak akkor kerülhet több méreganyag a szervezetedbe, ha ténylegesen nagy változás történik az életmódodban az előtte lévő időszakhoz képest. Ilyen lehet:
• ha megváltozik a táplálkozásod vagy
• ha teljesen abbahagysz egy szabadban űzhető sportot.
Ha kitartó vagy és télen is sportolsz megfelelő rendszerességgel, sőt még arra is figyelsz, hogy télen is kerüljön a tányérodra nyers zöldség és gyümölcs, akkor a tavaszi méregtelenítésre nincs szükséged, hiszen a szervezeted nincs annyira leterhelve, hogy a folyamatos méreganyag-kiürítés zavart szenvedjen.

A keletkező salakanyagok kiürítéséért több szervünk összehangolt működése felel.

Hogyan tarthatod tisztán a sejtjeidet?
A legtöbbet azzal segítesz a szervezetednek a méregtelenítésben, ha egész évben figyelsz arra, hogy a lehető legkevesebb méreganyagot juttasd be. Természetesen vannak olyan környezeti ártalmak, amelyeket nem lehet a nagyvárosi életben elkerülni, de még azok nagy része is mérsékelhető. Gondolj csak bele, melyik lehet fontosabb a tested számára: egy néhány napos önsanyargató méregtelenítés vagy egy olyan életmód követése, amelyben a mindennapjaid során elkerülöd azokat az anyagokat, amelyek megterhelhetik a szervezeted. Az első esetben az év maradék 51 hetében lerakódott méreganyagok egyes típusai évek alatt ürülnek ki a szervezetből, ilyenek pl. a nehézfémek. Ha olyan életmódot követsz, amelyben odafigyelsz ezekre a tényezőkre, akkor szükségtelenné válnak a kúraszerű módszerek, hiszen folyamatosan segíted a szerveid tisztító munkáját.

A szervezetben nemcsak a környezetből bejutó anyagok halmozódhatnak fel, hanem a sejtek működése során is keletkeznek olyan melléktermékek, melyeket ki kell választania a testnek, különben a működésében zavarok állhatnak be. A keletkező salakanyagok kiürítéséért több szervünk összehangolt működése felel: a máj több ezer enzimjével semlegesíti a vérben lévő káros anyagokat, a vese, a bélrendszer, a bőr és a tüdő a kiválasztásban és a kiürítésben is segít a tisztántartási folyamatok során.

Turbózd fel a máj működését!
A legtöbb méreganyag a máj enzimjei segítségével veszti el káros hatását, majd ürül ki a szervezetből. Minden olyan nyersanyag, amely segíti a májműködést, javítja a méreganyagok feldolgozását. A veseműködés gyorsítása pedig a kiürülésükben segít.
 Citrom – számos antioxidáns és antibakteriális hatású vegyület található benne, ez segít a méregtelenítésben.
 Leveles zöldségek – a nyers vagy esetleg párolt zöld növények rengeteg klorofillt és egyéb olyan anyagot tartalmaznak, amelyek a máj és a vese működését is javítják.
 Cékla – nagyon sok növényi színanyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek vízhajtó és méreganyag-megkötő tulajdonságokkal is rendelkeznek.
 Gyömbér – keleten évezredek óta gyógyhatású növényként használják, aromaanyagai a méregtelenítésben is segítenek.
 Fokhagyma – a fokhagymában található kéntartalmú vegyületek az érrendszer tisztántartásához szükségesek.
 Friss gyümölcsök – a nyersen fogyasztott gyümölcsök tele vannak vitaminnal, antioxidánssal, rostokkal és egyéb növényi hatóanyagokkal. Ezek javítják a májműködést és vizelethajtó hatásuk is van.
 Káposzta – sok méregtelenítő kúra alapját képezi. Erős vízhajtó hatással rendelkezik.
 Teljes őrlésű gabonák – kiemelkedő a rosttartalmuk, ami a bélrendszer tisztántartásához szükséges.
 Zöld tea – vízhajtó és méregtelenítő hatása is van a benne található flavonoidoknak köszönhetően.
 Articsóka – a benne lévő hatóanyagoknak máj- és epevédő hatást is tulajdonítanak.
 Fekete retek – nagy az illóanyag-tartalma, ami javítja a méregtelenítő enzimrendszer munkáját és a veseműködést is.

Szöveg: Vági Zsolt dietetikus, Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet