A Zumba® Fitness egy olyan egyszerűen követhető táncalapú edzésprogram, amely energikus latin illetve egyéb nemzetközi ritmusokat és hatékony testformáló gyakorlatokat kombinál. Ismertető jele, hogy úgy érzed, inkább bulin vagy, mint edzésen: partiélményt kapsz turbóváltozatban!

{idozito3}

A Zumba® sztori a 90-es évek közepén kezdődött Kolumbia Cali nevű városában Beto Perez, aerobik és latintánc oktatónak köszönhetően. Egy napon, mikor Beto megérkezett az aerobikórájára, észrevette, hogy otthon felejtette az aerobik zenéit. Nem volt mit tenni, gyorsan cselekedni kellett, így elővette táskájából a kedvenc latin gyűjteményét, amely csak tradicionális salsa, merengue és cumbia slágerekből állt. Improvizált és levezette élete első Zumba edzését. A percek nagyon gyorsan teltek, az egy órás edzés úgy elröpült, hogy ő maga és a résztvevők észre se vették az idő múlását. Úgy látta, sokéves oktatói tevékenysége alatt ez volt az első olyan óra, amelyen az emberek végig mosolyogtak, erőlködés nélkül edzettek, megizzadtak, miközben eszméletlenül jól érezték magukat. Az óra után rögtön jött a kérdés: mikor is lesz a következő? Mindenki egy csapásra rajongóvá lett! A véletlenből megszületett egy új és forradalmi fitneszkoncepció, a Zumba® Fitness Party™.

Tánc és fitnesz egybegyúrva
Ez az óratípus egyedülálló műfaj, a tánc és fitnesz hatékony találkozása. Bármilyen más fitneszedzéshez hasonlóan alapos bemelegítéssel kezdődik, amelynek célja, hogy a nagyobb izomcsoportok, ízületek megfelelően terhelhetők legyenek, és a fizikai aktivitás során ne okozz magadnak sérülést. A bemelegítés után indul az „ereszd el a hajam parti”, amellyel kapcsolatban sok fontos tudnivalót kell megemlíteni.

Az órán:
• nem egy összefüggő bonyolult koreográfia építés folyik. Az egymás után felcsendülő dalokra más és más koreográfiát táncoltok el. A koreográfia és a dal egysége mindig megmarad, a mozdulatok egyszerűek, követhetők és végrehajthatók. Az oktató megfelelő módszerrel betanítja a lépéseket, majd irányít mindenkit. A dal általában huzamosabb ideig szerepel az óra repertoárjában, gyorsan megtanulható olyan szinten, hogy az oktató jelzései egy idő után már nem is szükségesek.
• nemcsak latin zenét hallhatsz. A hivatalos megfogalmazás szerint egyéb nemzetközi ritmusok is alkalmazhatók, amely szabadságot ad az oktatóknak, és ezt sokan ki is használják. Nagyon sokszor előfordul, hogy olyan popslágerekre rázod az edzésen, amelyek az aktuális slágerlistákat ostromolják, illetve hip-hop, hastánc, indiai ritmusok, a bollywood stílus, adott esetben magyar népies jellegű táncok is szerepelnek.
• nincs hosszas tanári magyarázat, technika tökéletesítése, hiba korrigálása. Nincs megállás, folyamatos mozgásban és pörgésben vagy, ezáltal kihasználva a kardiotréning jótékony hatását, zsírégetésre illetve állóképesség fejlesztésre. A magyarázat hiányának ellenére sokkal jobban megtanulsz táncolni, mint bárhol máshol. Az ember sajátossága, hogy vizuálisan sokat és gyorsan tud tanulni. Észre sem veszed és elsajátítod rengeteg táncstílus (salsa, merengue, cumbia, quebradita, reaggeton, calypso, bachata, samba, axé, latin funk, flamenco, hip-hop, disco, hastánc stb.) alapjait és még egy nagyon fontos dolgot, a hozzájuk tartozó attitűdöt. Megtanulod hallani a zenét. Megtanulod átélni a tánc élményét, hiszen ez minden emberrel veleszületett. Ha esetleg mégis plusz magyarázatra vágysz, kérdezz nyugodtan, óra előtt vagy után, és máris fény derül mindenre. Az oktató azért van, hogy segítsen neked, és hogy jól érezd magad.
• sok furcsaság is előfordulhat, amelyen nem szabad meglepődnöd: páros gyakorlatok, körtáncok, páros vagy csapatharcok, sikítozó vendégek, sikítozó oktató. Olyan koreográfiák, amelyekbe az erősítő gyakorlatok szinte észrevétlenül el vannak rejtve, és csak másnap veszed észre a hatásukat.
Az önfeledt szórakozás után, amely mégiscsak mozgásról, egészségről és adrenalinról szólt, következik egy dinamikus levezető rész, majd nyújtás, hogy mind testileg mind lelkileg kisimulva, feltöltődve távozhass az óráról.

Semmi baj, hiszen este megyek zumbázni!

Az egész testnek Zumba!
A program az egész testet átmozgatja, nagy hangsúlyt fektetve a problémás női zónákra. Egy tréning alatt kb. 600 kalória égethető el. Több mint két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen égeted a zsírt; az intervall jelleg miatt edződik az állóképességed és az észrevétlenül becsempészett szinte észrevehetetlen erősítő gyakorlatok tónust adnak az izomzatodnak és feszessé formálják a domborulataidat.

viera liviaZumbára fel!
A Zumba a fitnesziparban igazi forradalmat indított el, milliók életét és gondolkodásmódját képes megváltoztatni, inspirációt nyújt napról napra. Legelső magyarországi oktatóként a 3 és fél év alatt bőven tapasztaltam azt, hogy hatására itthon is emberek ezrei váltanak életmódot könnyedén és mosolyogva.
Erre az óratípusra 2008-ban leltem rá, és valószínűleg nem véletlenül, hiszen semmi sem véletlen. A koncepció mindazt ötvözte, amit addig a pontig külön-külön tekintettem életem örömforrásainak. A sport, a mozgás, a tánc, a latin mentalitás, a kreativitás egymástól látszólag független összetevői a Zumbával egyesültek, sőt hatványozódtak.
Én, tetőtől talpig Zumba® vagyok, amit megpróbálok minden hozzám látogató embernek átadni. Ha egy igazi fergeteges edzést keresel, próbáld ki!

Egyik kedves fanatikusom, Gabriella arról számolt be, hogy a körülötte lévő szikrákat már rögtön másnap észrevette a környezete és az élete nagyot fordult attól a pillanattól. Az, hogy a legkülönbözőbb korosztály és súlycsoport jelen van az edzéseken, és mindenki kedvesen, pozitívan, szeretettel fordul egymás felé, sokat jelent számára. Mindig remek a hangulat, amitől a test és a lélek is felüdül. Az életet sokkal lazábban veszi és magabiztosabb. „Ha történik valami rossz a nap folyamán, sokszor legyintek rá: semmi baj, hiszen este megyek zumbázni!” – mondja. Úgy véli, mindenkinek meg kell találnia azt, amiből energiát, önbecsülést nyer. Az edzéseknek köszönhetően tisztázódott benne rengeteg rosszul beidegződött dolog, ami jócskán megkönnyíti a mostani életét, és csak egy dolgot tud mindenkinek mondani – „Zumbára fel!”.

Szerző: Vieira Lívia, www.zumba.hu