Látlak téged!
Sok minden rejlik ebben a két szóban: ismerlek, érezlek, tudom, ki vagy, hogyan működsz, mit érzel… tehát: teljesen rád vagyok hangolódva, szeretlek!
Vajon mennyire ismerjük és szeretjük saját magunkat? „Csúnya az orrom, nem tetszik a szemem, vastag a szám vagy éppen vékony a szám!” – körülbelül idáig szoktunk jutni.

 

{idozito3}

Praktikum és esztétika
Mindenkinek van egy őrá jellemző, egyedi arcberendezése, ezeket az egyedi jegyeket szerkezeti jellegzetességeknek nevezzük. A szerkezetből következik a funkció: az étkezőasztal szerkezeti kialakítása miatt tudunk kényelmesen enni az asztalhoz passzoló szerkezetű székeken. Az egérnek hosszú orrocskára van szüksége, míg az oroszlánnak széles állkapocsra. Képzeljük el fordítva! Igen nevetséges lenne az egérke széles pofikkal, és hamar fel is kopna az álla, viszont egy hosszú orrú/állkapcsú oroszlánnak sem jósolnánk matuzsálemi életkort.
Velünk született DNS-állományunk határozza meg az alapvető viselkedési mintáinkat. Segítségével jobban megérthetjük saját magunkat és felismerhetjük mások egyéniségét.

Homlok példák
Nézd meg a tükörben a homlokodat profilból! Ha függőleges vagy még esetleg kissé előre is gömbölyödik, akkor biztosan sokszor élted meg, hogy szinte beleragadtál egy helyzetbe csapott homlokú partnereddel szemben! Hiszen neked időre van szükséged, mielőtt belefognál bármibe, te az egész képet szeretnéd látni, lépésről lépésre. Ez egy elsődlegesen nőkre jellemző szerkezet.
Csapott homlokú partnered viszont begyűjt annyi információt, ami az elinduláshoz szükséges, és már lép is: az azonnali alkalmazás híve. Ez egy férfiakra jellemző szerkezet.
• Mind a ketten A-ból B pontba szeretnétek eljutni? Függőleges homlokkal ne félj kérdezni és időt kérni, hogy a logikai láncolat összeálljon, de azután kapcsolj turbó fokozatra. Te egyszerre fogod megtenni a távot. Csapott homlokú partnerednek, mivel csak az elinduláshoz szükséges infókat szerezte be, többször is meg kell állnia újabbakért. Ő így ér el A-ból B pontba.
Rendkívül fontos leszögezni: NINCSEN JÓ VAGY ROSSZ SZERKEZET! Ha tiszteletben tartom a másik szerkezeteit és ismerem a sajátjaimat, akkor nem esem olyan érzelmi csapdába, melynek az „én nyerek, te veszítesz”, tehát valaki számára mindenképpen fájdalmas befejezés a végeredménye.
Függőleges homlokkal pillanatok alatt eljuthatsz oda, hogy butának, lassúnak, ostobának érzed magad, pedig csak időre lenne szükséged a hatékony célba éréshez. Mivel ezt nem tudod kifejezni, felháborodott, harcias leszel és innen már mindenki kitalálhatja a folytatást…
Persze a nemek harca nők és nők között is kialakulhat, mert két függőleges homlokú nő közül a kevésbé függőlegessel rendelkező máris belép a csapott homlokú szerepébe, és indulhat a játék!
FONTOS: Pontosan ezért nem tipizál a módszer, mindig az adott kapcsolatnak megfelelően összehasonlít, így mindnyájan megtapasztaltuk és tapasztaljuk az összes viselkedési formát.

Sokat segít, ha el tudjuk fogadni, hogy a másik másképpen látja, érzi, éli meg a dolgokat, az életet.

Felsőajkak és érzelmes párbeszédek
Egy másik nagyon fontos és sok bonyodalmat okozó külső személyiségi jegy a felsőajak vastagsága. Amikor te a viszonylag vastagabb felső ajkaddal (általában női szerkezet) párod nyakába zúdítod az érzelmeid áradatát lehetőleg jó bő lére eresztve, akkor ő éppen elindul a barlangja felé. (Minden férfinak van egy barlangja!) Azt is tudd, hogy ha nem hagyod időben abba, akkor bizony be is költözik, onnan pedig igen nehéz kicsalogatni. Párod ugyanis szeret tömören fogalmazni. Hogy miért? Sok olyan férfi szerkezet van, ami azért alakult ki, mert a fiúk korán megtanulják, hogy nem szabad vagy nem biztonságos beszélni az érzelmeikről: a fiúk nem sírnak, katonadolog stb. Te viszont éppen ezt várod tőle, tehát valami olyasmit, amire nem képes, ezért inkább a barlangjába vonul. Vedd ki az érzéseidet a mondandódból és egy gyengéd (semmiképpen sem szexuális) érintéssel, valamint aktív hallgatással igyekezz egy valódi párbeszédet elindítani.
Mit tehetsz vékonyabb felsőajkúként? (Természetesen nő és férfi egyaránt kialakíthatott ilyen szerkezetet.) Nagyon fontos, hogy közeli, személyes kapcsolataidban legyél hajlandó megnyílni a másik számára és ismételd el azt a belső párbeszédet, ami belül lezajlott, hiszen vannak érzelmeid, csak beszélned nehéz róluk. Minél többször kimondod őket, annál jobban fog menni!
„Azok a férfiak, akik kimutatják az érzelmeiket, keresettek. A többiek ideje lejárt. Egyenlők vagyunk… A férfi a beteljesülést a nőn keresztül találja meg, és a nő is a beteljesülést a férfin keresztül találja meg. Ha a férfi kész arra, hogy beleélje magát a nő lényébe, belül olyan lesz, mint egy nő. Ha túlnő saját férfiasságán, így lesz Ember! A nőre a fordítottja ugyanígy igaz.” – Bert Hellinger

Alsóajkak és az adakozás képessége
Ne hagyjuk ki az alsóajkakat sem, s így hamarosan érthetővé válik, miért is olyan divatos manapság az ajakfeltöltés a hölgyek körében. Míg a felsőajak a verbalitásról, beszédstílusról szól, addig az alsó ajkak az ösztönös adakozásról.
Ennek függvényében a kifejezetten vékony, színtelen alsó ajkúakra a megfontoltság jellemző. Ők gondos megfontolás után hajlandók csak adni, és csak akkor, ha a másik méltónak bizonyul az ajándékra. Tiszteletet várnak el az emberektől. Kényelmetlenül éreznék magukat, ha érzelmeiket a testükkel kellene kifejezni. Nem szívesen osztják meg teljes lényüket másokkal, mert korábban elutasításban volt részük vagy nem értékelték az adakozásukat. (Elsődlegesen férfiakra jellemző ez a szerkezet.)
Ezen közben Ms. Telt Alsó Ajak éppen lágyan ringatózik egy kellemes zene hallatán, kitárt karokkal rohan a habokba vagy lelkesen tapsol és üti a ritmust egy koncerten, szinte az egész testével kifejezi életszeretetét, de ilyen spontán képes adni bárkinek bármit, amire éppen szüksége van és mindezt ellenszolgáltatás nélkül! Az adakozás szinte érzéki élmény számára.
Általában egymásra talál e két ellentétes ember (ez az együttélés lényege), a feladat a középút megtalálása, hiszen mindketten elszenvednek sérelmeket. Csak nézz bele a tükrödbe, aki a társad, és fogod látni a merre és hogyant!

A lábak és a felsőtest árulkodó aránya
A felsőtesthez viszonyítva rövidebb lábbal inkább mozogni szeretsz, a sok üléstől stresszes lehetsz. Állj fel időnként és mozogj egy kicsit. Hosszabb lábakkal nehezen viseled, ha sokáig kell talpon lenned. Mivel magasan van a súlypontod, ülj le és pihenj napközben többször! Eladó, pincér, szakács: ezek nem a neked való szakmák.

A szem titkai
• Fontos még kiemelni a stressz különböző fokozatainak megjelenését. Figyeld a szemed! Amikor előtűnik ez egyik, illetve mindkét szemfehérje az írisz alatt ERRE RÁ KELL KÉRDEZNI ANATÓMIAILAG ÍGY VAN-E…(ehhez konkrétan ki kell gúvadnia a szemeknek, az meg nem hinném, hogy gyakori lenne, hacsaknem Basedow-kóros az illető), akkor fontos, hogy ne menj el a dolog mellett! Az első esetben még segít egy pohár hideg víz és relaxálás, pihenés, a másodiknál viszont meleg italra, fürdőre, alvásra van szükséged.
• Otthoni és munkahelyi kapcsolatban is óriási előny, ha tudjuk, hogy közel ülő szeműként pillanatok alatt észrevesszük a hibákat, az elírásokat, a leesett morzsát és ezeket haladéktalanul ki is akarjuk javítani vagy javíttatni. Szigorúnak, túlságosan kritikusnak látszunk, olyannak, aki nem tolerálja a hibákat, pedig csak egy szűkítő lencsével rendelkezünk. Addig, amíg egy távol ülő szemű még éppen az egész képet vizsgálja (halszem-optika), addig te már a legapróbb részletet is észrevetted. Ez dicséretre méltó és elengedhetetlen bizonyos szakmáknál, de személyes kapcsolataidban nem te leszel a kedvenc, erre mérget vehetsz. Lazábban és türelmesebben – legyen ez a jelszavad!
• Távolabb ülő szemekkel könnyedebb hozzáállással közelítesz mindenhez, az életet széles látószögű lencsén keresztül szemléled. Hatékonyságodat egy kis időkeret kitolás kérésével bizonyíthatod.
• Te, aki szépen ki tudod festeni a szemhéjadat, nemcsak azzal okozol bosszúságot ún. mongolredővel (bőrredővel) takart szemű barátnődnek, hogy ő hiába vesz szebbnél szebb szemhéjpúdereket, hanem azzal is, hogy gyorsan döntesz, és ennek megfelelően cselekszel is.
Ő pedig még csak a negyedik miértnél tart, hiszen a végletekig szeret analizálni és elmerülni az intellektuális önigazolásban. Makacsnak és hajthatatlannak tűnik, igazi vallató bíró. Fedetlen szemhéjjal igyekezz kerülni a vitát, de ne zárkózz el a kommunikáció elöl. Fedett szemhéjjal hidd el, az érzelmek vallatása általában nem kifizetődő. Állításokat használj és ne kérdéseket! Viszont pályaválasztás vagy -módosítás esetén jogász, kutató a neked való szakmák. Érdemes kicsit eljátszani azzal, ha a férjnek fedetlen a szemhéja és vitába keveredik az érzelmi védőpajzsot kialakított feleségével. Szerinted hányadik „és akkor miért…?” kérdés után kezd el csomagolni és indulni a fent említett barlangba?

Az elfogadás ereje
Általában saját viselkedésünket az egyetlen helyes viselkedésnek, ennek megfelelően látásmódunkat is, az egyetlen helyes látásmódnak hisszük. Személyes sértésnek vesszük ezért, ha mások másképpen viselkednek egy adott helyzetben. Meggyőződésünk, hogy a másik feltett szándéka, hogy megbántson minket, pedig ő meg csak úgy tud viselkedni. Sokat segít, ha el tudjuk fogadni, hogy a másik másképpen látja, érzi, éli meg a dolgokat, az életet. Rengeteg konfliktus kiküszöbölhető lenne így. Az elfogadás, nem feltétlenül egyetértés, de mindenképpen óriási szabadságot ad. Pl: „Elfogadom, hogy te fenyegető helyzetekbe hatalmas önbizalommal mész bele, én megengedem magamnak, hogy kicsit megfontoljam a lehetséges következményeket.”; „Elfogadom, hogy te akkor érzed jól magad, ha a külvilágban lubickolsz, persze ezzel különböző kockázatokat vállalva, én mégis jobban szeretem védeni a magánszférámat, a belső világomat.” Jó adag energia szabadul így fel, amit eddig a szembenállásra, ellenségeskedésre fordítottunk.
Kiegyensúlyozott házasság, harmonikus főnök-beosztott együttműködés, testvérek közötti békesség, eredményes kereskedő-vevő kapcsolat: tehát egy jobb élet lehetősége tárul fel, ha kicsit beleásod magad ebbe a csodálatosan egyszerű, ám zseniális módszerbe. Ha így nézzük a dolgokat, akkor újabb értelmet nyer a megfelelő embert a megfelelő feladatra szólásunk.

Szöveg: Villing Zsuzsa kineziológus