Babona vagy igazság: tényleg fogyni fog, aki kihagyja a vacsorát? Felfedjük a titkot a helyes étkezésről, és végre azok is örülhetnek, akik eddig lelkifurdalástól gyötörve ettek egy-két falatot a konyha sötétjében.
Igen, vacsorázni jó!

{idozito3}

Anyagcsere – mi is ez?
Ahhoz, hogy a testtömeged megfelelő határok között tudd tartani, ismerned kell a tápanyagok felhasználásának néhány élettani törvényét. Minden élőlénynek valamilyen forrásból energiára van szüksége az életben maradáshoz. Ezt az energiát a tápanyagok lebontása során keletkező energiafelszabadulásból nyerjük. A szervezet a keletkező energiát fordítja az új szövetek képzésére, a szerv- és izomműködés fenntartására és a testhőmérséklet egyensúlyban tartására. Amikor egyensúlyi állapot uralkodik a szervezetben, tehát az energialeadás mértéke megegyezik az energiafelvétellel, a testtömeg nem változik.
• A szervezetnek szüksége van egy minimális energiamennyiségre az önfenntartáshoz, ezt nevezzük alapanyagcserének. Ez fedezi a légzéshez, a szív működéséhez és a vérkeringéshez, a test hőmérsékletének fenntartásához, az emésztési folyamatokhoz, a vese és más szervek, szervrendszerek működéséhez szükséges energiamennyiséget.
Tudtad?
A nők alapanyagcseréje 5–10%-kal kisebb, mint a férfiaké: ennek is köszönhető a nemek közötti különbség a fogyókúrák hatékonyságában. Ha rendszeresen sportolsz, mintegy 5%-kal több energiát használ fel a tested nyugalomban is, ez a nagyobb izomtömegnek köszönhető. Ugyanakkor az életkor előrehaladásával mindkét nemnél megfigyelhető az alapanyagcsere csökkenése.

Ne hagyd ki a vacsorát!
A helyes testtömegkontroll egyik lehetősége az alapanyagcsere energiafelhasználásának növelése, melynek segítségével a szervezeted nyugalomban is több energiát fog felhasználni. Nagyon sokan az esti étkezést az elhízás egyik okaként tartják számon, emiatt kerülni próbálják a vacsorafogyasztást. Ez helytelen szokás, hiszen egyrészt éppen emiatt csökken a szervezet energiafelhasználása, másrészt a két étkezés közötti hosszú idő a túlevés kockázatát hordozza magában. Ha belegondolsz, ez a két tényező közösen nem a fogyás, hanem inkább a jojó effektus kialakulását segíti elő.
Tudtad?
A szervezeted, mivel képes alkalmazkodni a különböző állapotokhoz, az anyagcserét is drasztikusan tudja csökkenteni. Létezik egy úgynevezett takarékos gén, amely egyből raktározási funkcióra készteti a szervezetet, ha az nem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot. A nem megfelelő energiaellátás csökkenti az inzulin- és pajzsmirigyhormon-termelődést is, ez szintén a nagyobb mértékű raktározást segíti elő.
A naponta többszöri kis mennyiségű étkezésekkel – amibe a vacsora is beletartozik – visszaszoríthatod az éhségérzetet és főleg az édes ételek utáni vágyakozást. Ez annak köszönhető, hogy a szervezeted vércukor- és inzulinszintje nem fog ingadozni.
FITT.TIPP A napi ötszöri-hatszori kisétkezések folyamatosan ellátják tápanyagokkal a szervezetet, fenntartják az alapanyagcserét, segítik az optimális emésztést, sőt még ahhoz is hozzájárulnak, hogy kevesebb táplálékot fogyassz el!

A legjobb hatást akkor éred el, ha a napi rendszeres, kis mennyiségű étkezéseket egy könnyű, nagy fehérjetartalmú, zsírszegény és cukormentes vacsorával zárod.

Fel és le, fel és le
A táplálékok emésztéséhez és felszívódásához is energiára van szüksége a szervezetnek. Minden étkezés után nő az alapanyagcsere, ez a tápanyagok emésztésével, felszívódásával és szállításával függ össze.
A különböző tápanyagok nem egyforma módon befolyásolják az alapanyagcserét.
• Legnagyobb mértékben a fehérjék növelik, közel 30%-kal,
• a szénhidrátok elhúzódóbban, 12–15%-kal emelik;
• míg a zsírok csekély mértékben, 5–8%-kal.
A legjobb hatást akkor éred el, ha a napi rendszeres, kis mennyiségű étkezéseket egy könnyű, nagy fehérjetartalmú, zsírszegény és cukormentes vacsorával zárod, ami képes órákon át nagyobb energiafelhasználásra késztetni a szervezetet, így az éjszakai növekvő energiaraktározás mértéke jelentősen csökkenthető.

Fitt.tippek
 Fogyassz vacsorára könnyen emészthető, zsírszegény fehérjéket.
 Kerüld a cukros, zsíros ételeket.
 Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot. A folyadékhiány csökkenti az anyagcsere mértékét.
 Aludd ki magad! A kevés alvás rossz hatással van az energiaraktározásra.
 Végezz este valamilyen testmozgást! A mozgás szintén hosszú időre növeli meg a szervezet energiafelhasználását.

Fitt vacsoraötlet zsírégetéshez
Grillezett vadlazac-filé salátamix-szel

Hozzávalók:
• 1 szelet lazacfilé
• spárga
• ½ citrom leve
• 1 tk olívaolaj
• mustár
• bors
• chili
Elkészítés:
A lazacot a fűszerekkel, a mustárral és az olajjal pácold be, majd rövid ideig grillezd. Ha elkészült, helyezd rá a párolt spárgára és locsold meg a citromlével. A chili gyorsítja az anyagcserét, ezért ne hagyd ki belőle!

Szöveg: Dr. Lelovics Zsuzsanna táplálkozáskutató, szakmai igazgató, Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet