Húsvétkor nem csak tojásfestéshez használhatunk gyógynövényeket, hanem a húsvéti menüt is színesíthetjük velük.

A hagyományos füstölt sonka és főtt tojás fogyasztása mellé az elmaradhatatlan tormát válasszuk ízesítésre, hiszen a torma gyógynövényünk. A gyomor panaszait enyhíti, ellensúlyozza a nehéz ételek hatásait: könnyíti az emésztést, oldja a szélgörcsöket, finom illóolajai, illata pedig a légzésünket is tisztítja.

 

A medvehagyma kora tavasszal hajtja fokhagymaillatú, üde zöld zsenge leveleit, amelyekből ízletes ételeket készíthetünk. A növény elsősorban a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajokat kedveli. Ilyen környezetben tömegesen terem. Leveleit nem szabad összetéveszteni a hasonló körülmények között élő májusi gyöngyvirággal ill. az őszi kikericcsel, mivel ezen fajok levelei mérgezők. Legfontosabb megkülönböztető bélyeg, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagymaillatúak, míg a másik két növényé nem. A medvehagyma levelét frissen felaprítva szendvicsekre, salátákra szórhatjuk, de vajkrémet, túrót, leveseket, burgonyás ételeket is fűszerezhetünk vele. Ízletes étel a medvehagyma-krémleves (mely krumpli, fokhagyma és tejszín hozzáadásával készül), de a spenóthoz hasonlóan főzelékként is elkészíthetjük. A medvehagyma finoman fűszeres, enyhén fokhagymás íze mellett gyógyhatással is rendelkezik, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, antibakteriális, enyhíti a fejfájást, emésztésserkentő és vízhajtó hatású.

taraxacum Másik kora tavaszi vadon termő gyógynövényünk a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang, melynek zsenge levelei és virágszára friss salátaként is fogyaszthatók. A növény parkokban, utak mentén, nedvesebb réteken, mezőkön, legelőkön szinte mindenhol előfordul, de csak tiszta, vegyszermentes, természetes környezetből gyűjtsük lándzsa alakú, kacuros leveleit. Mivel az egész növény keserűanyagokat tartalmaz, fogyasztás előtt érdemes leveleit sós vízben áztatni 1-2 órát, mert ez elveszi a növény keserű ízét. Ezek után vagy zöldsalátaként (citromos, fokhagymás, zöldfűszeres dresszinggel), vagy tejfölös-paprikás túróba keverve fogyaszthatjuk. Nem terheli meg a gyomrot, sőt epehajtó tulajdonságai révén elősegíti az emésztőnedvek kiválasztását és jótékonyan befolyásolja az emésztési folyamatokat.

A nagy csalán (Urtica dioica) friss, zsenge, fiatal levelei is gyűjthetők már húsvétkor, melyekből forrázással frissítő teát készíthetünk (citrommal, mézzel ízesítve), de főzelékként (a spenóthoz hasonlóan elkészítve) vagy levesként is fogyaszthatjuk. Ez utóbbi esetén érdemes a sonka főzőlevét is felhasználni, és abban főzni meg a zsenge csalánleveleket. Ízesíthetjük fokhagymával, medvehagymával, végül tejszínnel, kevés liszttel habarjuk be és turmixgépben pépesítsük. A leves szép zöld és krémszerű lesz. Tálaláskor a tányér aljára sonkakockákat és főtt tojáskarikákat tegyünk, majd erre merjük rá a forró, ízletes csalánlevest. A csalán levele nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nagyon tápláló és egészséges étel.

 

(Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

www.traditionalandwild.eu/hu