A Földdel szoros kapcsolatban levő Hold jelentős hatással van a mindennapjainkra, a cselekedeteinkre, a gondolatainkra, sőt az egészségi állapotunkra is. Időtlen idők óta szolgálja a Földet, szinte magányos farkasként, rendíthetetlenül kering körülötte – néha teljesen megvilágítja, máskor pedig végtelen sötétségbe borítja. Ha kellő körültekintéssel, jó módszereket alkalmazva használjuk a Hold által kínált lehetőségeket, jóval könnyebben érhetünk el sikereket és kiegyensúlyozottságot, harmonikus lelki és fizikai állapotot.

 

{idozito4}

• Ki ne szeretné magát jobban érezni a bőrében?
• Ki ne szeretne érzelmileg kiegyensúlyozottabb lenni?
• Létezik olyan ember, aki ne szeretne harmóniában lenni környezetével és önmagával? Nem hiszem!  Bizonyára az sem véletlen, hogy mióta ember él a Földön, a legtöbb kultúra a termékenységgel, a szüléssel és a fogyás/növekedés analógiájával kötötte össze a Holdat.

A holdfázisok hatásai
A Hold életünk mindennapi része, szüntelen, mégis jól követhető ritmikusságával újra meg újra áthalad a tizenkét állatövi jegyen. A teljes kört a Hold 27 nap 7 óra 43 perc és 12 másodperc alatt teszi meg, azonban az újholdtól újholdig tartó időszak mindenképpen hosszabb, közben a Nap is továbbhalad, s ezt a plusz utat a Holdnak még be kell hoznia. Így alakul ki az átlag 28/29 és ½ napos holdhónap periódus. A Föld megkerülése közben a Hold mindig ugyanazt az orcáját mutatja nekünk, így sosem láthatjuk a túlsó felét.
• A Föld Naphoz viszonyított állandóan változó helyzete határozza meg az úgynevezett holdfázisokat. A holdfázisok – újhold, növő hold, telihold és fogyó hold – négy olyan alapimpulzus, melyek révén a Hold kifejti hatását a földi életünkre.
• Az ötödik impulzus a Hold állása az állatövekben. Egy jegyben a Hold két-három napot időz, így aktiválva az elemeket és jegyeket, melyek leginkább viselkedésünket befolyásolják.
• A Hold hatodik és hetedik impulzusa a fel- és leszálló ág, melyek csupán az ötödik impulzussal függenek össze, egy évben csupán egyetlen alkalommal változnak, és főleg a mezőgazdaságban van jelentőségük (aratási, ill. ültetési idő).
A holdfázisoknak komoly jelentőségük van, így a növekedés és a csökkenés időszakában egyértelmű (jó vagy rossz) következményekkel járhat az, ha valamit nem megfelelő időben teszünk. Épp ezért ajánlatos a Hold segítő támogatását igénybe venni mindennapjaink során, hisz az egészségünkre, a munkánkra, a szépségünkre, a szerelmünkre és az otthonunkra is közvetlen hatással van.

Fogyás a Holddal
Szeretnél néhány felesleges kilótól megszabadulni, netán erőteljesen túlsúlyos vagy, s egy hatékony módszert keresel? Most meg fogod találni a célodhoz vezető, könnyen követhető technikát. A Holdban ideális partnerre találsz, úgy segíti az utad, hogy az ne legyen túlzottan megerőltető. Emellett nem szabad elfeledni, hogy legtitkosabb segítőnk sem ígér csodákat! Nincsenek pirulák, különleges varázsszerek, csupán lekövethető holdfázisok, melyekhez alkalmazkodnunk kell. Ha mindennapi étkezésünket a Hold rendszerességéhez igazítjuk, különösen, ha hosszú távon is a Hold ritmusával hangoljuk össze, a tapasztalatok szerint könnyebben koronázza siker erőfeszítéseinket. Mielőtt fejest ugranánk a holddiéta rejtelmeibe, fontos tudni: ha nem csupán néhány zavaró kilót szeretnél végleg leadni, hanem tetemes túlsúlyt szeretnél ledolgozni, nem árt, ha orvosoddal is konzultálsz, mielőtt a holddiétába belevágsz.

FITT.TIPP
Hasonlóan más kúrákhoz, ehhez is érdemes holdnaplót vezetni, amelyben a táplálkozásaink részleteit dátummal, holdállással, állatövi jeggyel, valamint súlyunk változásával együtt részletesen felírjuk, emellett közérzetünk állapotát is dokumentáljuk. Ez megbízható jegyzőkönyvévé válhat erőfeszítéseinknek, s nyomon követhetjük a cselekedeteink sikerességét, és nem utolsó sorban a holdfázisok szabályai által felállított érvényességet is ellenőrizhetjük. Ez összességében megfelelő kiinduló pontként fog szolgálni az esetleges későbbi diéták során is.

Ajánlatos a Hold segítő támogatását igénybe venni mindennapjaink során, hisz az egészségünkre, a munkánkra, a szépségünkre, a szerelmünkre és az otthonunkra is közvetlen hatással van.

Alapszabály: sok gyümölcs, zöldség, folyadék
Rengeteg gyümölcs- és zöldségfajta a tapasztalatok szerint hatékonyan járul hozzá a testsúlycsökkentéshez. Ezek röviden a következők: ananász, áfonya, banán, citrom, cseresznye, füge, grapefuit, körte, narancs, szőlő, articsóka, bab, cikória, cukkini, édeskömény, fokhagyma, karfiol, karalábé, káposzta, kelbimbó, lilakáposzta, olíva, rebarbara, spárga, spenót, szója, uborka, zeller.
A kúra sikeréhez az is elengedhetetlen, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe. A legalkalmasabb az ásványvíz, valamint ajánlottak még a gyógyteák, vagy a gyümölcs- és zöldséglevek. Kerüljük a kifejezetten hashajtó hatással bíró teaféléket, a cukrozott üdítőket. Teák esetében tájékozódjunk megbízható fitoterapeutánál.

Hét lépés a sikeres fogyáshoz
A Hold teljes ciklusát 6 szakaszra osztjuk: újhold, 1. és 2. negyed, telihold, valamint 3. és 4. negyed. A fogyókúrát érdemes a 2. negyedben előkészíteni, majd a telihold beköszöntével azonnal el is indítani.
1. lépés
A holdciklus 2. negyedében, mintegy 3 nappal telihold előtt kezdjük el a kúrát. Ezen pillanatra már a test építkezése – ami a növő hold szakaszában zajlik – szinte teljesen lezárult. Általában ekkorra már felszedtünk egy keveset, s elég erősnek, illetve egészségesnek érezzük magunkat, hogy akár a megszokott adagokat a felére csökkentve módosítsuk a táplálékbevitelt. Naponta legalább 2 liter folyadékot kell inni!
2. lépés
Teliholdkor vagyunk felvevőképességünk csúcsfokán. Egyrészről az immunrendszer felépítéséhez szükséges tápanyagokat ilyenkor hasznosítjuk a legoptimálisabban, másrészt a zsírok és a szénhidrátok ekkor intéznek kiemelt támadást a szervezetünk ellen. Ilyenkor érdemes böjtölni vagy csak vizet, illetve gyógyteákat inni. Ezek a folyamatok segítik a méregtelenítést, valamint a salaktalanítást, ami kellően intenzív lehet ebben a rövid periódusban. Akiknek azonban szilárd táplálékra is szükségük van, bátran tartsanak gyümölcs-, zöldség- vagy lénapot, illetve csak könnyű ételeket válasszanak. Telihold napján legalább 2,5, de inkább 3 liter folyadékot kell innunk.
3. lépés
A 3. negyedben, mintegy 7 nappal a telihold és a csökkenő félhold között folytatni kell a röviddel Telihold előtt elkezdett táplálékmennyiség-csökkentést.
Ezt most könnyen sikerül lelkileg és testileg is elfogadni, hiszen az éhségérzet egyre inkább csökken. A test ugyanis még kellőképpen jól táplált, ami azzal jár, hogy a tápanyagokat már nem raktározza el oly szorgalmasan, mint növő hold idején. Ugyanakkor a fogyó hold a szervezetet arra ösztönzi, hogy több kalóriát égessen el, valamint salakanyagokat és mérgeket válasszon ki, és száműzze ezeket a testből. Ilyenkor lehetőség szerint naponta legalább 2,5 liter folyadékot kell inni. A testsúlycsökkenés beindul, majd az egyre inkább fogyatkozó Hold méretével ellentétes arányban felerősödik. Azaz minél kevesebb látszik a Holdból, annál erőteljesebb lehet a fogyás mértéke.
4. lépés
A 4. negyedben egyre könnyebben tudjuk tartani azt a néhány nap alatt felvett szokásunkat, hogy minél kevesebbet együnk. Három nappal újholdat megelőzően érdemes a salaktalanító folyamatokat erősíteni és gyümölcsökre, illetve gyümölcslevekre áttérni. Ugyanakkor fokozottan érvényes, hogy minél kevesebbet eszünk, annál több folyadékot kell fogyasztani, legalább 3 litert naponta.
5. lépés
Az újhold elérkezésével a méregtelenítő kúra megkoronázásaként egy böjtnapot ajánlatos beiktatni életünkbe, és legalább 3 liter ásványvizet, vagy hatóanyagokkal teli gyógyteát inni. Akinek ez nehezére esik, meg kell próbálnia legalább egy gyümölcsnapot vagy lénapot tartani.
6. lépés
Az új ciklus 1. és 2. negyedében, tehát növő hold idején a testünk újra kezdi az építkezést. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy egyre több kalóriát tárol és folyadékot is raktároz. Ennek az a következménye, hogy az étvágyunk ismét elkezd növekedni. Éppen ezért kell ebben az időszakban megpróbálni a csökkentett táplálékmennyiségnél maradni. Gondoljunk arra, hogy a zsír fogyasztása nem lakat jól, hanem mindig csak éhesebbé tesz, ezért ezt lehetőleg kerüljük.
Akinek nehezére esik, hogy megfékezze növekvő étvágyát, az jobban teszi, ha inkább a fehérjékre helyezi a hangsúlyt, amelyek sokkal hatékonyabban telítik el az emberi szervezetet. Jó eredményeket lehet elérni például naponta két turmixszal, mely állhat három kanál fehérjeporból  és 200 ml liter szénsavmentes ásványvízből vagy sovány tejből. A szénhidrátok is jól eltelítenek, de csakis a tényleg az értékes összetett szénhidrátok. Egyébként ebben a holdfázisban különösen fontos annak a tanácsnak a betartása, hogy 18, illetve 19 óra után már semmit ne együnk. Ez is hozzájárul a bevitt tápanyagok jobb hasznosításához, az étvágy csökkentéséhez és a kedvezőbb eredményhez. A mérleg nyelve pozitív irányba fog elmozdulni, ha a napi folyadékbevitelt szépen lassan 2 literre csökkentjük, az éppen elegendő.
7. lépés
Az újabb teliholdkor érdemes újabb böjtöt tartani: csak ásványvizet vagy gyógyteákat inni. Ez segíti a már sokat emlegetett méregtelenítést és ideális lezárása lesz a kúrának. Erre a napra is legalább 2 liter folyadék az ajánlott mennyiség. Aki erre az időpontra még nem elégedett az eredménnyel, hosszabbítsa meg a kúrát a jelenlegi csökkentett táplálékmennyiséggel a következő teliholdig, azaz egy teljes holdhónappal. Ha viszont elértük az áhított testsúlyt, akkor az éppen induló fogyó Hold kezdeti szakaszán lassan emelhetjük az adagmennyiséget.

A holddiétát ne kezdjük valahol félúton és ne is hagyjuk abba. A fenti szisztéma kizárólag akkor hatásos, ha azt az első lépéstől a hetedikig egyenként betartjuk!