A jógáról már számtalan pozitívumot hallhattunk, de gondoltad volna, hogy az immunrendszer állapota is javítható vele, sőt akár az allergia kellemetlen tüneteit is enyhítheti!
Próbáld ki pollen-ellenes ászanáinkat és lélegezz fel…

 

 

{idozito4}

Az erős immunrendszer létezésünk alapja. Az immunrendszer feladata, hogy megvédje szervezetünket.
TUDTAD? Kétfajta immunitás létezik: természetes és szerzett – a jóga mindkettőt erősíti.
Amennyiben az immunrendszer legyengült, védekezőképessége lecsökken utat engedve számos betegségnek, például az allergiának is. Az arra hajlamos egyénekben az immunrendszer bizonyos allergénekre túlzott mértékben reagálhat. Ennek eredménye az allergiás reakció, ami tehát nem velünk született, hanem szerzett betegség, mely bármely életkorban jelentkezhet. Az allergének hatásukat belélegzés, érintés, táplálkozás, valamint gyógyszerek útján fejtik ki, de csak akkor, ha a szervezet ismételten kapcsolatba kerül a kiváltó okkal.
A jóga segít megerősíteni az immunrendszert, csillapítja az allergiás tüneteket, valamint visszaállítja a szervezet természetes egyensúlyát.
Az alábbiakban néhány olyan ászanát találsz, amelyek rendszeres gyakorlása segít szembeszállni a szervezetet ért káros hatásokkal szemben és enyhíti az allergia kínzó tüneteit.


Utthita trikonászana – Háromszögállás

A gyakorlat kivitelezése:
Bal lábaddal lépj ki egy közepes szélességű terpeszállásba. A lábak úgy helyezkedjenek el, hogy egyenlő oldalú háromszöget formáljanak, majd a bal lábfejet fordítsd el 90 fokkal balra, a jobb lábfejet szintén fordítsd kissé balra, hogy a sarok hátrébb kerüljön, mint a kislábujj. A bal boka közepének tengelye a jobb lábfej közepét metszi. Figyelj oda, hogy a testsúlyt egyenlően oszlasd el a két láb között, a medence előre nézzen. Emeld fel mindkét karodat oldalsó középtartásba, és a terpeszt, a nyújtott lábakat és a medence helyzetét megtartva, belégzés kíséretében bal kezeddel nyújtózz oldalra úgy, hogy a mellkasod továbbra is előre nézzen. Kilégzés közben a felsőtesteddel kezdj el balra dőlni, ügyelve arra, hogy a csípő ne forduljon ki, s a gyakorlat ne előrehajlás legyen, hanem az egész tested maradjon egy síkban. Bal kézzel támaszkodj a bal lábon olyan mélyen, amennyire le tudod engedni a kezedet anélkül, hogy a medence elfordulna. Belégzéssel a jobb karral nyújtózva felsőtesteddel emelkedj fel úgy, hogy a két kar ismét oldalsó középtartásban legyen, a lábfejek pedig előre nézzenek. Ismételd meg a gyakorlatot a jobb oldalra is.
A gyakorlat egyéb hatásai:
• oldalirányú nyújtást ad a gerincnek
• megnyitja a mellkast
• stimulálja a gerincvelői idegeket
• a belső szerveket masszírozza
• enyhíti a hátfájást

Adho mukha svanászana – Lefelé néző kutyatartás
Gyakorlat kivitelezése:
Állj tádászanában, alapállásban. Lélegezz ki, a csípőből indítva döntsd a törzset előre és helyezd a tenyered a talajra a lábfejek mellé. Hajlítsd be a térded és jobb lábbal lépj hátra 1 méternél kicsit nagyobbat, majd bal lábbal is lépj hátra. A karok vállszélességben, a lábak csípőszélességben vannak. Figyelj arra, hogy a tenyereket szétterpesztett ujjakkal nyomd a talajba, így stabilabb a kartartás. A középső ujj nézzen előre. 15-20 másodpercig tartsd a pozíciót, majd lélegezz be és lassan lépkedj a kezedhez (hajlíthatod a térdet, ha feszültséget érzel a lábakban), majd emelkedj fel a kiinduló pozícióba, tádászanába.
Amire figyelned kell ennél a gyakorlatnál:
• Ha előredöntésnél nem ér le a kezed a lábfejek mellé, hajlítsd be a térded.
• Tartsd egyenesen a kart, a két könyökhajlat nézzen egymás felé.
• A vállat távolítsd el a fülektől, ezzel szélesen tartod a vállövet.
• Hosszan nyújtózz a háttal, a hasat pedig tartsd tónusban (a köldök befelé, felfelé húzódik).
• A lábakat tartsd nyújtva, a térdkalácsot húzd fel, a sarkat pedig nyomd a talajba (vagy a talaj felé, ha még nem éri el azt).
Ez a póz friss vért szállít a szívhez és a tüdőhöz, növeli az egész test edzettségét és ellenálló képességét.

Kétféle immunitás létezik: természetes és szerzett – a jóga mindkettőt erősíti!

Janu sirsászana – Fej a térdhez póz
A gyakorlat kivitelezése:
Helyezkedj el Dandászanába – nyújtott lábú ülésbe, majd hajlítsd be a bal lábadat úgy, hogy a sarkad a gáthoz érjen. A comb és a lábszár külső oldala a talajra simul, a bal talp a jobb comb belső oldalához ér.  A jobb láb maradjon végig nyújtva a talajon. Figyelj arra, hogy a medence ne mozduljon el, és a két ülőgumó is érintkezzen a talajjal.  Belégzéssel karjaidat nyújtsd a fejed fölé, majd kilégzéssel dönts előre és fogd meg a talpadat. Eközben emeld a szegycsontot, hosszan nyújtóztasd a hasat. A vállövet tartsd szélesen. A has közelítsen a combhoz, a mellkas a térdhez, a homlok a lábszárhoz, a fejtető pedig a lábfejhez. Tartsd ki az ászanát 5-8 légzésig, s közben puhán, egyenletesen lélegezz. Minden egyes kilégzéssel oldd a testedben lévő esetleges feszültségeket.  Belégzéssel engedd el a lábfejedet, és hosszan megnyújtózva emelkedj fel, nyújtsd a karokat a magasba, kilégzéssel pedig engedd le azokat. A bal lábat hozd talpra és nyújtsd ki azt is, majd végezd el lábtartás cserével is a gyakorlatot.
A gyakorlat egyéb hatásai:
• masszírozza a belső szerveket,
aktiválja:
•  a májat, így méregtelenít,
• a gyomrot és a beleket, így emésztésjavító,
• a hasnyálmirigyet, amivel növeli az inzulintermelést (jó cukorbetegség esetén),
• a lépet, ami a vérképzést segíti,
• a veséket, ami javítja a kiválasztást,
• stimulálja a gerinc idegeit,
• frissességet és erőt ad az egész testnek.

Bhujangászana – Kobra póz
A gyakorlat kivitelezése:
Feküdj Hasi savászanába (hasonfekvésbe). A homlok és a tenyerek a talajon, az ujjak szétterpesztve, a karok pedig behajlítva szorosan a test mellett helyezkednek el. A lábakat zárd egymás mellé, ügyelve arra, hogy a rüszt a talajon maradjon.  Belégzéssel a tenyereket a talajba nyomva (ujjtöveket is), és a szeméremcsontot a talajon tartva emeld fel a fejedet, majd a törzset. A fejtetővel nyújtózz felfelé, a vállakat engedd hátra, a szegycsontot pedig emeld meg. A karokat addig nyújtsd, és a törzset addig emeld, ameddig a szeméremcsont a talajon tud maradni. Kilégzéssel engedd le a törzset a talajra, majd pihenj Hasi savászanában.
Amire oda kell figyelni:
• Gerincpanaszok és csuklófájdalom esetén alkartámasszal végezd a gyakorlatot!
Ebben az ászanában erőteljes mellkasnyitás történik, ami asztma, és különböző légzőszervi betegségek kezelésére alkalmazható. Az allergiás légzőszervi tüneteket is csökkenti.

Kandarászana – Kis jógahíd
A gyakorlat kivitelezése:
Helyezkedj el hátonfekvésbe. Hajlítsd be a lábaidat, talpad a talajon. Figyelj, hogy a lábfejek egymással párhuzamosan helyezkedjenek el csípőszélességben. A sarkakat közelítsd az ülőgumókhoz. Belégzéssel emeld meg a csípődet, kulcsold össze ujjaidat, s a kézfejekkel nyújtózz a sarkak irányába. A lapockákat húzd a medence felé, a vállövet tartsd szélesen, a mellkast pedig nyisd meg. Emeld magasra a csípőt, a lábszár merőleges a talajra, a térdek a bokák felett maradnak. A kulcsolást bontva a karokat lazítsd el a talajon, s kilégzéssel lassan engedd le a medencédet. 2-3 légzésig maradj ebben a helyzetben, majd a lábad kinyújtva  Savászanában (hátonfekvésben) lazíts.
Ez az ászana segíti a légutak átjárhatóságát, oldja a lerakódásokat ezen a területen.
Egyéb hatásai:
• Tartásjavító,
• enyhíti a hátfájást,
• pajzsmirigy problémákra nagyon jó hatású,
• menstruációs rendellenességek, méhelőesés esetén kiváló.

Légzőgyakorlatok a jógagyakorlásban
A jógalégzések közül talán a legkiválóbb ebben az esetben a teljes jógalégzés, melynek számos gyógyító hatása van. Ennél a légzésnél a tüdő teljes felületét át tudod lélegezni egy kötött sorrendben (hasi-mellkas-tüdőcsúcs). A tüdőn keresztül a vérkeringésen át az egész test friss oxigénnel és pránával (életerővel) telik meg. Nincs testünknek egyetlen porcikája sem, melyre ez ne volna jótékony hatással. A kedélyünkre is kihat, mert egész valónkat új erővel tölti meg, lelkünkbe nyugalmat, önbizalmat és biztonságot csöpögtet. A vérünkből és szerveinkből a salakot kiüríti, az ellenálló képességünket növeli, élénkíti az anyagcserét, így kiválóan alkalmazható akár az allergia megelőzésére, akár a tünetek enyhítésére, emellett pedig nem elhanyagolható hatása, hogy az egész szervezetet megfiatalítja.

Természetesen a jóga gyakorlatai között még számos olyat találunk, melyek kiválóan alkalmazhatók nemcsak az immunrendszer erősítésére, de az allergiás tünetek csillapítására is.
A jóga gyakorlása mellett érdemes még odafigyelned a táplálkozásra is. Tudatosan alakítsd ki az étrendedet! Fogyassz több lúgosító ételt, mert ezek tápanyagokban, vitaminokban gazdagok és a lúgos hatás felé billentik a szervezetet. Ennek azért van jelentősége, mert a test elsavasodása szintén szerepet játszik az allergia kialakulásában.
Fogyassz elegendő folyadékot! Ez napi minimum 2-3 liter jó minőségű vizet (szűrt vagy ásványvíz), vagy gyógyteát jelent.

Szöveg: Kotroczó Anikó, www.bhf.hu