Köztudott, de mintha mégsem törődnénk vele: a nem jól megtervezett cipő gyakori viselése árthat a láb és ezen keresztül az egész test egészségének! A lábat, ezt az összetett, a test súlyának többszörösét is elbíró szerkezetet ugyanis nem az extrém módon kialakított cipőkben való járásra tervezték!

 

{idozito4}

 


TUDTAD?
A lábat alkotó 26 csont, 33 ízület és 107 szalag optimális esetben elnyeli a járás közben érkező ütődéseket, ezt azonban nem tudja egy szűk, merev talpú cipőbe szorítva végrehajtani.
Mi a megoldás?
Ha félted lábad egészségét, akkor le kell mondanod a divatról, és ormótlan nagymamacipőkben kell töltened életed hátralevő részét? Szó nincs erről, hiszen a nőies fazonok között is vannak kimondottan egészséges darabok. A legegészségesebb sarok persze nem több 3-5 centiméternél!

1. bűnös: magas sarok
Magas sarkakon járva a testsúlyvonalad is előrehelyeződik, a térd terhelése növekszik, ami növeli a kopás, az artrózis kockázatát. Az Achilles-ín ilyenkor megrövidül, s ez sarokfájdalmakhoz vezethet. Az instabil magas sarkúban a lábad kissé befelé fordul, ez növeli a bokaficam veszélyét. A merev sarokrész vagy pánt folyamatos irritációt jelent, ettől pedig bőrkeményedés, huzamosabb idő alatt pedig akár csontkinövés is kialakulhat. A magas sarok különválasztja a sarkat és a láb elülső részét, a láb így nem gördül a talajon, és a boltozat nem csillapítja az ütéseket, zökkenéseket.

2. bűnös: tűsarok
Ha a magas sarok nem jó, akkor a tűsarok kifejezetten rossz! Ez még inkább instabil, a súly egy pontra összpontosul, ettől, ha nem szoktál hozzá, imbolyogsz, mint egy részeg, így minden vagy, csak nem szexi! Az instabilitás pedig fokozza a sérülések esélyét.

3. bűnös: balerinacipő
A teljesen lapos cipők sem egészségesek, nem támasztják alá a lábboltozatot, nem hagyják a lábat természetesen működni. Az ilyen cipők viselése térd-, csípő- és hátproblémákat okozhat.
FITT.TIPP: Ha tetszik a balerinacipő, hordj benne betétet, ami alátámasztja a lábad, így nem lesz harántsüllyedésed, ami aztán krónikus lábfájást eredményezne.

4. bűnös: vietnámi papucs
Ez szinte semmilyen védelmet nem jelent a lábadnak, a bőröd is könnyen megsérülhet benne. Aki diabéteszes, ne is hordjon ilyet, mert az ő lábsérüléseik egyébként is nehezen gyógyulnak, fekélyesedhetnek! Ráadásul ortopédiai szempontból ugyanolyan rossz, mint a teljesen lapos balerinacipők.
FITT.TIPP: Ha ilyenre vágysz, inkább hordj sportos szandálokat, amelyeknek vastagabb talpuk van, és jobban alátámasztják a lábat.

5. bűnös: vastagtalpú cipő
A probléma ezekkel általában az, hogy nagyon merevek, így nem gördülsz a talpadon, olyan, mintha állandóan küzdenél a cipővel.

6. bűnös: hegyes orr
Az sem használ a lábadnak, ha szűk, elvékonyodó orrú a cipőd! Ha ilyenbe préseled a lábujjaidat, az előbb-utóbb bütykösödéshez vagy kalapácsujj kialakulásához vezet. Nem véletlen, hogy bütyökműtétet szinte kizárólag nőkön végeznek.
FITT.TIPP: Nézd meg, hol kezd szűkülni a cipő orra: ha nem közvetlenül az ujjak tövénél, és így nem nyomja össze a lábujjaidat, akkor semmi sincs veszve. Így persze meghosszabbodik egy kicsit a cipő lábfeji része, a kis lábú hölgyeknek viszont ez kifejezetten előnyös (a nagyobb cipőmérettel megáldottak pedig abban bízhatnak, hogy a kicsit kevésbé hegyes orrú lábbelik is nagyon divatosak). Az sem mindegy, milyen széles a lábad: ha túl keskeny a cipő, nyomni, szorítani fog. Fontos, hogy mindig a saját lábfelépítésednek megfelelő lábbelit válassz.

7. bűnös: rosszul megválasztott méretű cipő
Lehet magas vagy alacsony sarkú, de semmiképp nem teszel jót a lábaddal, ha nem a megfelelő méretet hordod!
FITT.TIPP: Lehetőleg délután vegyél új cipőt, és ne csak a lábad hosszát, hanem a szélességét is mérd meg, vedd figyelembe.

A láb természetellenes pozíciója extra terhelést jelent az egész testnek!

Edzés közben is figyelj!
Az új divattrendek sem segítenek: a minimalista cipők ugyan a mezítlábas járást hivatottak imitálni, de sajnos ugyanúgy nem támogatják a sarkat és boltozatot. Nincs semmi, ami elnyelné a talaj keménységéből adódó ütéseket, zökkenéseket. Néhány közülük szeparálja a lábujjakat, ez is megakadályozza a természetes járást és a lábujjak természetes pozícióját.

Szöveg: Dudás Judit