A válság bizony csapdába zárt bennünket: a szokásos ütem lelassult, és ha eddig nem volt könnyű új állást találni, akkor most szinte mintha lehetetlen lenne. Mindenki sokkal jobban meggondolja, hogy kockázatos lépéseket tegyen, és egyes vállalatok mintha ki is használnák ezt a helyzetet.
De mi van akkor, ha tényleg árt neked a munkahelyed? Ha akkora a baj, hogy más helyzetben már rég felálltál volna? Összegyűjtöttük a legjobb tanácsokat, tippeket – egy pszichológus és egy kineziológus segítségét is kértük!

 

 

{idozito4}

Ki a hibás?
Őrületbe kerget a munkád? Már nem is tudod eldönteni, hogy mivel van a baj, a munkahellyel vagy veled? Nézd meg 11-es listánkat és kiderül, hogy a munkahelyed működik-e diszfunkcionálisan. Minél több az igen, annál inkább gyanúsíthatod a céget!
1. Ha felhozol egy problémát, azt személyes sértésnek veszik, nem pedig a valóság megfigyeléseként vagy segítő szándékként.
2. Túl sok a titkos információ – szinte minden titkos, ami kicsit is kényelmetlen lehetne.
3. Lehetetlen utasításokat kapsz: például, ha elég motivált lennél, már tudnád, hogy tudod ugyanazt a munkát gyorsabban és jobban elvégezni…
4. A beosztottakat nem biztatják arra, hogy leírják a dolgokat – így később könnyebb manipulálni mindent.
5. Az irányok nem egyértelműek, néha fenyegetők. Ha elhangzik a mondat: „Nem érdekel, hogyan, de oldd meg!”, itt az ideje gyanakodni.
6. A csapatmunka helyett a csoporton belüli konkurenciaharc kap bátorítást és a nyertesei jutalmat.
7. A döntéseket csak a lehető legmagasabb szinteken lehet meghozni.
8. A feladatleosztás azt jelenti, hogy megmondjuk valakinek, hogy mit csináljon, de nem kapja meg hozzá a megfelelő eszközöket.
9. A források szoros kontroll alatt állnak: így bármi, amit javasolsz, abba a kérdésbe ütközik, hogy lehetne-e olcsóbban csinálni, és a megfelelő javítások, cserék is lehetetlenek.
10.  Azt várják tőled, hogy érezd magad szerencsésnek, hogy van egy munkád, és mindig legyél tudatában, hogy csak a cég jóindulatából vagy itt.
11.  A szabályok attól függenek, ki vagy, nem attól, mit és hogyan csinálsz.

Mi az, ami legjobban zavarja az embereket?
Lássuk, melyek azok a dolgok, amelyek leginkább képesek megőrjíteni az embereket a munkahelyükön:
• amikor túl sokat akarnak tőlük túl rövid idő alatt, mintha a fizika törvényei nem is léteznének
• a csapatmunka hiánya
• a főnök
• túl sok munka
• amikor az elvárások nem egyértelműek

Eredmények és jutalmak
Ha egy helyzetben nincsenek eredményeid, nem jutalmaznak, nem ismernek el és nem érzed jól magad, akkor el kell engedned ezt a helyzetet – legalább érzelmileg, ha fizikailag nem is megy. Ha ez nem sikerül, akkor készülj fel a negatív következményekre: apátia, kétségbeesés, érzéketlenség, kiégés. Ez különösen igaz akkor, ha már túl sokat invesztáltál az adott helyzetbe, legyen szó pénzről, időről vagy energiáról. Ilyenkor az egyetlen megoldás, persze a kilépésen kívül, ha új perspektívát tudsz adni a dolognak, új irányba indulsz el.

Még hosszan sorolhatnánk, hány helyzetben fordul az a bizonyos kocka, és lesz az üldözőből üldözött. Nem jó, viszont évezredes játék ez!

Engedd el!
Nem csak a munkában, de az életünk más területeivel kapcsolatban is gyakran van szükségünk arra a képességre, hogy képesek legyünk elengedni a problémát. Akár az áhított munkahely elvesztéséről, akár arról van szó, hogy ki kell tartanod, mert nem teheted meg, hogy csak úgy felállj, fontos, hogy képes legyél az elengedésre. Lássuk, hogyan érheted el, és mi történik, ha nem sikerül!
ÉRZELMI ELFOGADÁS ÉS FELFEDEZÉS
Ez általában azt jelenti, hogy érzelmileg és viselkedésedben is el kell fogadnod, hogy a vágyott pozíció, személy, álom vagy végkifejlet mégsem lehet a tiéd vagy nem úgy történik, ahogy remélted, de legalábbis nem akkor. Ez a folyamat nem egyszerű, sokszor mástól kapott segítségre is szükség van hozzá. Az emocionális katarzisok folytán, néha másokkal szembesülve juthatunk el arra a pontra, hogy egy új gondolkodásmódot vagy más célt válasszunk.
SZEMÉLYES VERESÉG ÉS VÉDEKEZÉS
Természetesen, ha azt a kényszert, hogy elengedjünk valamit, személyes vereségként éljük meg, nem egyszerűen professzionális vagy gazdasági vereségként, akkor kiterjesztjük a hatását, hiszen így megalázóvá válik, olyan veszteséggé, amely a személyiségünket, presztízsünket és cselekvőképességünket érinti, és összekapcsolódik a személyes biztonságunkba vetett hitünkkel. Sokan épp ezért tartanak ki vesztes szituációkban, amikor az már inkább csak visszatartja őket, és ezt rajtuk kívül mindenki látja. Pedig veszélyes út ez, hiszen ha magunkat áldozatnak tartjuk, az nem csak némi rossz szájízzel jár. Az elengedés képességének hiánya könnyen krónikus haraghoz vezethet, önmagunk felemésztésébe fordulhat.
A KONTROLLVESZTÉS ELŐFUTÁRA
Azok az emberek, akik nem könnyen barátkoznak meg az erős, felkavaró érzelmekkel, és nem tudnak bánni az ilyenekkel, gyakran szembesülnek azzal, hogy félnek elengedni dolgokat, és elfogadni a sérülékenységüket. Ilyen esetekben, ha mégis meg kell tenniük, sokszor szinte belefulladnak a sokáig elfojtott érzelmek áradatába.

Szöveg: Kovács Valéria

A pszichológus szemével
A legfontosabb dolog a stressz kezelésében, hogy ne tablettákhoz vagy szerekhez nyúlj, ha például a stressztől nem tudsz pihenni vagy aludni.

Stresszellenes lépések
Az első lépés a stressz legyőzésére a józan mérlegelés. Tudnod kell, mi okozza a feszültséget, mit kell megváltoztatnod.
A második fontos szempont, hogy tanuld meg nem hazavinni a munkahelyi dolgokat, esetleges konfliktusokat. A magánéletednek sincs helye a munkában! Azt már te döntöd el, hogy a munkaidőn kívül még mennyit áldozol az energiáidból a munkahelyi katyvaszra. A rossz hangulatú munkahely vagy a rosszul szervezett munka nem a te felelősséged – amennyiben beosztott vagy – viszont rád van hatással.
Természetesen, ha már olyan testi-lelki károd származik a munkahelyi stresszből, amely kezelést is kíván, sajnálatos módon végső megoldásként el kell gondolkodnod a felmondáson, bár ez manapság meglehetősen kockázatos tanács.

FITT.TIPP: Hasznos lehet, ha a napi programodba beiktatsz valamilyen testmozgást, sportot, mivel ez serkenti a szerotonin termelését, javulhat a hangulatod. Jó hatása van például a kerékpározásnak vagy egy kellemes sétának a friss levegőn. Érdemes ezt az időt lehetőleg egyedül tölteni, hogy feltöltődj.
Azért is fontos a mozgás, mert éppen az immunrendszeredet erősíti, amit ugye a stressz igen erősen megtépázott már.

Szöveg: Dudás Judit


A kineziológus szemével

Kis fejszámolás, és rádöbbensz, hogy életed során több időt töltesz a munkahelyeden, mint a szüleiddel, a pároddal és a gyerekeiddel. Ezért sem mindegy, hogyan reagálsz a felvázolt helyzetekre, egyáltalán felismered-e, hogy hol és milyen módon tudsz hatást gyakorolni. Mindig hozhatsz döntéseket és nem szükséges mindenáron feláldoznod magadat! Persze azt se felejtsd el, hogy kiforrott személyiségként érkezel ezekbe a helyzetekbe!

Az életbeli szereposztás
Ha a dicsérő és elismerő szavak hiányoztak az életedből, akkor könnyen kerülsz az áldozat szerepkörébe, és a diszfunkcionálisan működő munkahely kedvez ennek a megoldásnak. Más kérdés, hogy megfélemlített, demotivált emberekkel milyen hosszú távú siker érhető el, úgy tűnik azonban, hogy a bűvös szó: „válság”, felülírja a józan gondolkodást.

Van még egy bökkenő: könnyen elfelejtjük például kocsiban ülve, hogy mikor kiszállunk az autóból, mi is gyalogossá válunk, azaz hatalmi helyzetünk átminősül egy rendkívül kiszolgáltatott helyzetté.
Ugyanígy, a főnöknek is van főnöke, és még hosszan sorolhatnám, hány helyzetben fordul az a bizonyos kocka és lesz az üldözőből üldözött. Nem jó, viszont évezredes „játék” ez!
Gondolj bele, mit viszel haza, ha mindent be kell nyelned, le kell nyomnod a torkodon, ha gyakorlatilag soha nem érezheted magad egyenrangúnak. Valahol, valakin ki fogod élni a haragodat, a leigázottságodat, hiszen az elnyomott érzelmek tovább dolgoznak a mélyben. Ha történetesen van annyi önkontrollod, hogy nem a gyerekeden, párodon töltöd ki a bosszúdat, akkor szépen beköszönnek egy betegség vagy függőség (alkohol, drog) képében, de csak azért, hogy megtanítsanak arra, hogy soha ne add fel az önbecsülésedet, ne „menj alá” önmagadnak, ne tagadd meg ösztönös individuális éned. Felismered az ördögi kört?  Így kifacsarva, frusztráltan mit tudsz adni otthon a családodnak?

Tegyél ellene!
Nagy a tét, de hidd, el többet tudsz tenni magadért, mint gondolnád!
Nem kellene megvárnod, míg teljesen felőrölnek a napi gondok, bizonyos pont után célszerű megfontolni a továbblépést, még akkor is, ha fenyegető démonként megjelennek lelki szemeid előtt a számláid és a másoktól hallott lehangoló statisztikák tömkelege. Mielőtt belefognál az elengedés egyáltalán nem könnyű folyamatába, tegyél meg néhány dolgot.

5 kulcs!
Kérj segítséget! Mivel tartósan stresszel terhelt állapotban vagy, kérdéses, hogy hatékonyan tudsz-e magadon segíteni. Ha semmiképpen nincs mód arra, hogy igénybe vedd szakember segítségét a következőket teheted:
1. Először is szerezz be Bach-virágeszenciát. Számodra a legfontosabb a Jerikói Lonc és az Elsősegély cseppek, ezek régi lelki traumákat oldanak (hiszen azok befolyásolják a jelen történéseit). Naponta 3x igyál egy pohár vizet, amibe váltakozva cseppentesz belőlük 1 -1 cseppet. A Jerikói Lonc (16-os számú eszencia) segít a lezárásban, a 39-es számú Elsősegély csepp egy összetett szer. Ne ijedj meg a nevétől, bár valóban kiválóan alkalmazható ájulás, baleset, rosszullét, vizsgadrukk esetén, neked a mindennapok stresszének feldolgozásában fog segíteni.

2. Pár nap elteltével szánj időt magadra és térképezd fel korlátozó attitűdjeidet. Hogy mik ezek? Gondolj arra, mi fut át az agyadon, mikor például „A szabályok attól függenek, ki vagy, nem attól, mit és hogyan csinálsz” kerülsz szembe? „Soha sem tudtam kapcsolatokat kiépíteni”, „Nekem ez soha nem ment!!”, „A szüleim sem tudtak helyezkedni”, „Nem is értek el sokat az életben”, „Ostoba vagyok! Már a suliban is megkaptam ezt. ”Nem merem kinyitni a számat, csak én húzhatom a rövidebbet”. Ezek a végtelenített lemezek tolnak el minket a valódi célunktól, attól a munkától és élettől, amiben örömünket lelnénk. Hidd el, lehet, hogy nem erről szólnak a hírek, de léteznek jó főnökök, együttműködő beosztottak is.

3. Válassz egyet a már régóta „kísértő” gátló attitűdjeidből, de most már pozitívan fogalmazd meg, majd írd fel a papírlap bal oldalára. A jobb oldalra pedig írd le az első mondatot, ami válaszként eszedbe jut.
Példa:
negatív állítás:
 „Soha sem sikerül jó munkahelyet találnom!  „vagy „Ők diktálnak, semmit sem tehetek”
Pozitív:” Bízom magamban és megtalálom a nekem megfelelő munkahelyet! „
              „Számtalan lehetőségem van, lehet saját véleményem!”
Számtalan lehetőségem van, lehet saját véleményem!                          Reménytelen, tehetetlen vagyok!
Számtalan lehetőségem van, lehet saját véleményem!                          Kizárt, egyből kirúgnak!
Innentől kezdve a bal oldalra, mindig ezt a mondatot írd, a jobbra viszont a legelső mondatot, ami eszedbe jut!
FONTOS! Írd ki magadból a legdurvább, legfájóbb, esetleg trágár mondatokat is, és folytasd! Ne sajnáld erre az időt, akkor hagyd csak abba, mikor elkezdenek optimistább, pozitív mondatok is feltűnni a jobb oldalon, és végül állj meg annál, ami a leginkább kedves a szívednek.
Gyakorold naponta, akár utazás közben is. Hosszú perceket töltünk bámészkodással a villamoson, metrón és közben sajnos pont a negatív, visszahúzó gondolatokat pörgetjük a fejünkben. A kukucskálókkal ne törődj, legfeljebb kedvet kapnak, te pedig mire hazaérsz, már rengeteget tettél magadért!

4. Ennél a gyakorlatnál sokat segít, ha felidézed életed egyik sikeres szakaszát, valamit, amiben nyerő voltál! Teljesen mindegy, hogy hány éves voltál, a lényeg, hogy éld újra azt a kellemes érzést, amit a siker okozott. Ne tagadd el magad elöl, nincs olyan ember, akinek ne lett volna ilyen élménye, és ne csak nagy eseményekre gondolj! A legapróbb is számít, és azt sugallja neked, hogy ha egyszer sikerült, sikerülhet máskor is.

5. Ehhez még végezd el a következő mozgásos gyakorlatot:
• Rajzolj egy A4-es papírra egy X-et.
• Szemmagasságban helyezd el, és végig nézd a gyakorlat alatt.
• Lendítsd 12x a jobb kezedet a bal térdedhez, majd a balt a jobbhoz.
• Hátul ellentétes kéz, az ellentétes oldali popsihoz lendül ezalatt.
• Most 12x lendül a magas a bal kéz-bal láb, majd a jobb kéz- jobb láb.
• Fontos! Mindig az első lépéssel fejezd be: 12x jobb kéz a bal térdhez –bal kéz a jobb térdhez stb.
Végezd jó zenére, mosolyogj közben!

TIPP: Esetleges döntésedet megfontoltan hozd meg, soha ne indulatból!
Ha rendszeresen végzed a gyakorlatokat, még az is lehet, hogy más színben látod a munkahelyedet és a kollégákat, sőt, lehet, hogy veled szemben is mások lesznek a reakciók!
Senkit nem tudsz megváltozatni, de a saját belső változásaid beindítják a körülötted lévők változásait.
Figyeld meg, amikor jó kedved van, kedves emberekkel találkozol, mikor rossz a kedved, csupa kellemetlen helyzetbe kerülsz!
Legyen mindig jó a kedved!

Szöveg: Villing Zsuzsa kineziológus