• Teljesen kihagyott tápanyagcsoportok?
• Drasztikus kalóriamegszorítások?
Ugye te is tudod, hogy nem ez a megfelelő módja az egészséges fogyásnak!
Mi lenne, ha inkább a kedvenceidet tennéd egészségessé? Megmutatjuk, hogy készíts olyan sült krumplit, ami nem fenyegeti a vonalaidat és hogy lesz a sütemény mérlegbarát!

 

{idozito4}

Mire figyelj?
Ahhoz, hogy egészségesen táplálkozz, és jól kezeld a testtömeged, nincs szükség ésszerűtlen megszorításokra és szabályokra. Figyelj arra, hogy az ételeid főleg olyan összetevőkből álljanak, amelyek közel állnak eredeti formájukhoz, nem tartósítottak és kevés hozzáadott anyagot tartalmazzanak. Az ételeidnek a saját tápanyagszükségletedhez mérten teljes értékű gabonákból, idényjellegű zöldségekből és gyümölcsökből, zsírszegény fehérjékből és növényi zsírokból kell állnia. Több előnyhöz juthatsz akkor, ha a változatos és természetes ételeket választod a speciális diéták helyett. Egyrészt nem lesz szükséged különleges hozzávalókra, hiszen olyan élelmiszereket és ételeket ehetsz, amiket eddig is szerettél – csak kis változtatással. Másrészt a természetességre törekvő étrendeket élethosszig követheted, azok elemeit szokásaiddá formálhatod és hosszú távon sem lesznek negatív mellékhatásai.
TUDTAD? Azokban az országokban a legjobb egészségi állapotúak és kedvező testtömegűek az emberek, ahol nem diétázásra adják a fejüket, hanem az egészséges és változatos táplálkozás szabályait tartják be, s étrendjüket nem borítják fel néhány hetes diétákkal, hanem életformává teszik a helyes táplálkozást, apró változtatásokkal kezdve. Japánban, a világ egyik legegészségesebb országában, például szintén arra törekednek az emberek, hogy természetes ételeket fogyasszanak, kis adagokat egyenek különösebb szigorú megszorítások nélkül. Náluk száz emberből egy-kettő lesz elhízott vagy szenved szívbetegségekben, míg nálunk ez az arány tízből hat. Ez persze nem utolsó sorban a keleti orvoslási filozófiának is köszönhető – nem a betegségek gyógyítására helyezik a hangsúlyt, hanem azok megelőzésére.

Mit kell tenned?
Figyelj arra, hogy az ételed természetes összetevőkből álljon, és ne akard megváltoztatni minden szokásod vagy kiszórni mindent a hűtőszekrényből, elég néhány apró dolgot megváltoztatni ahhoz, hogy az étrended egészségessé váljon.
FITT.TIPP Gondolj arra, hogy a nyersanyagok nem csomagolóanyagokban teremnek, ezért próbálj meg mindig a természeteshez közel álló típusokból választani.

A majonézes és tejfölös öntettel készült saláták nem jobbak, mint egy hagyományos ebéd!

A megszokott is működik!
Eddig azt hitted, hogy az egészséges táplálkozáshoz egyes ételeket örökre száműznöd kell? Nem így van, csak arra kell figyelned, hogy az elkészítésük ne a hagyományos módon történjen, így kis változtatással egészségessé varázsolhatod őket.

Hasábburgonya
Az olajban sült burgonya nagy mennyiségű zsírt tartalmaz, 100 g-ja, akár 15–20 g-ot is felszívhat. Helyette a felszeletelt burgonyát sütőben, olaj nélkül süsd meg, így zsírmentes, de szintén finom köretet kapsz!


Ketchup

Biztos nem gondolnád, de sok ketchupban közel annyi cukor van, mint a tejcsokoládékban! Ha melegszendvicset vagy pizzát készítesz, használj helyette sűrített paradicsomot, amit kedvedre fűszerezhetsz, cukrot pedig nem tartalmaz.
Szendvicsek
Legtöbbünk számára a szendvicsek elképzelhetetlenek valamilyen krém nélkül. A sajt- vagy vajkrémek általában sok zsírt és sót tartalmaznak, ezért kenyérfeltétnek válassz cottage cheese-t, ami zsírszegény és csak néhány kalória.

Rántott sajt
A sajt önmagában is sok zsírt tartalmaz, 100 g akár 25–30 g-ot. Ha ezt panírozva olajban megsütöd, még 10–15 grammal növeled a zsírtartalmát. A rántott sajt helyett készíts inkább grillezett sajtot! Ma már minden nagyobb élelmiszerboltban kapható grillezni való sajt zsírszegény változatban is.

Tojásrántotta
Két tojás már több koleszterint tartalmaz, mint amennyire naponta szükséged lenne. Ha ilyen jellegű tojásételt készítesz, mindig adj hozzá sok zöldséget – hagymát, borsót, gombát, paprikát – ezzel csökkentve a tojás mennyiségét, így az ételed nemcsak fehérjében, hanem rostokban is gazdag lesz, mégis kevesebb koleszterint tartalmaz.


Öntetes saláták

A majonézes és tejfölös öntettel készült saláták – a sok zöldség ellenére – nagyon sok zsírt tartalmaznak, és nem jobbak, mint egy hagyományos ebéd. Akár 300–400 kalóriával is kevesebb van egy salátában, ha balzsamecetes vagy fűszeres-olajos dresszinget készítesz hozzá.

Sütemények
A legtöbb sütemény amellett, hogy sok cukrot tartalmaz, általában zsíros is. A tésztába, krémekbe nagy mennyiségű vajra vagy margarinra van szükség. Ha egészséges, otthon készített süteményt akarsz készíteni, válassz olyan fajtákat, amelyekben sok gyümölcs, túró, de kevés tészta van. A hagyományos főzött krémeket édesítőszerrel készült tejes pudinggal jobbá teheted.

Vági Zsolt dietetikus Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet