Alig van olyan nő civilizált világunkban, aki ne próbált volna ki valamilyen diétát – vagy legalábbis annak egyes elemeit. Az eredmény néha valóban a hosszú ideig tartható, egészséges fogyás, de sajnos a legtöbbször inkább a nagyon is rossz szokások. Ebédig csak víz, kihagyott vacsora, elfelejtett szénhidrátok? Te melyik csapdába estél bele?

{idozito4}

A tévhitek amellett, hogy egyáltalán nem fognak segíteni az egészséges súlymegtartásban –és itt a hangsúly mindkét szón ott van –, de sokszor olyan észrevétlenül épülnek be életünkbe, hogy nem is tudjuk, mennyire rosszat teszünk magunkkal, amikor ezeket követjük.
Most megtalálhatod, melyik hibát is követed el!

Tilos a szénhidrát!?
Még manapság is sok fogyókúrázóban él az a tévhit, hogy a szénhidrát hizlal, ki kell iktatni az étrendből. Általában azok teszik ezt, akik a gyors fogyás reményében feláldozzák az ésszerűséget. Kutatások is bizonyították azonban, hogy akik így próbálták gyorsítani a fogyásukat, 10%-kal alulmaradtak azokkal szemben, akik még csak nem is éheztek. A szénhidrátokra nagy szükség van a fogyókúra alatt is, csupán az nem mindegy, hogy melyik típusából és mennyit fogyasztasz. Ezek az ételek fontos tápanyagokat és rostot tartalmaznak, amelyeknek nagy szerepe van a megfelelő emésztés és a jóllakottságérzés fenntartásában. Már kis mennyiségű, keményítőben gazdag táplálék megnöveli a szerotonin és egyéb „boldogsághormonok” szintjét, amik megkönnyítik a diéta betartását is. Egyedül a finomított szénhidrátok és cukrok kerülendők, mert ezek üres kalóriáknak számítanak és lassítják az anyagcserédet is. A teljes őrlésű gabonák sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, ezért nem szabad őket száműzni az étrendből. A bőséges élelmirost-bevitel nemcsak a hasi zsírpárnákat csökkenti, hanem a cukorbetegség és a szívbetegségek előfordulásának kockázatát is.
Fitt.tipp
Ha növelni akarod a fogyási ütemed, akkor mozogj többet, illetve fogyassz nagyobb mennyiségű zsírszegény fehérjét, a megfelelő szénhidrátadag mellett. A fehérjék gyorsítják az anyagcserét, emésztésük több energiát igényel, mint a szénhidrátoké, s az izomgyarapodást is segítik.

A kevés alvás már egy nap alatt növeli az éhségérzetet.

Mozgás mellett szabad az édesség?
Kutatások bizonyították, hogy a túlzott édességfogyasztás függőséget okoz. Ezek a nagy zsír-, cukor- és sótartalmú ételek arra késztetnek, hogy még többet egyél meg belőlük. Még ha sokat is mozogsz, heti két alkalomra kell korlátoznod a fogyasztásukat! Keress olyan alternatívákat, amelyek egészségesek, mégis a nassolás kellemes érzését okozzák. A csokoládé helyett válassz aszalt gyümölcsöket, a fagylalt helyett hideg joghurtot gyümölcsökkel!
Fitt.tipp
Mivel egész nap olyan ingerek érnek, amelyek az édességfogyasztásra késztetnek, tudatosan próbáld meg őket elkerülni, akár azzal, hogy elkerülöd kedvenc cukrászdád. Az édességvágy egy banán elfogyasztásával nagyon jól csökkenthető!

Ha napközben koplaltam, akkor nem számít az esti evés?
Egész nap tudod tartani a diétád, de este képtelen vagy mértékletes lenni? Nem meglepő, a nők 30%-a többet eszik vacsorára (és utána) mint a többi étkezéskor. Ennek elkerülését korábbról kell kezdened! Már a reggeli összetétele meghatározza azt, hogy este mennyire leszel éhes. Ha kihagysz egy-egy napközbeni étkezést vagy kevés lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztasz, akkor a tápanyagraktáraid annyira kiürülnek, hogy nem fogsz tudni ellenállni a túlevésnek. Ezért reggelizz tápláló ételeket és rostban gazdag gabonákat, valamint ne várd meg, hogy leessen a vércukrod, már előtte egyél legalább egy gyümölcsöt. A napi ötszöri étkezés a legjobb módszer arra, hogy elkerüld a felesleges esti evést.
Fitt.tipp
Ha mégis ennél késő este, akkor válassz egy zsírszegény natúr joghurtot vagy túrót zöldségekkel vagy savanykásabb gyümölccsel!

A light termékekből bármennyit ehetek?
Sok esetben a light termékek nem tartalmaznak annyival kevesebb energiát, hogy fogyasztási mennyiségükre ne kelljen odafigyelni. Ha többet eszel belőlük, csupán a felirat miatt, akkor hamar utolérheted a hagyományos élelmiszerek energiatartalmát. Különösen igaz ez a zsírszegény termékekre, ugyanis ezekben csupán a kis zsírtartalmat garantálják, viszont lehet, hogy a hagyományosnál nagyobb cukortartalommal rendelkeznek.
Fitt.tipp
Ahhoz, hogy ne ess a light és zsírszegény élelmiszerekkel csapdába, mindig figyelmesen olvasd el az élelmiszerek címkéjét, és ez alapján válassz!

Betartom a diétám és mozgok, más nem számít!
A megfelelő testtömeg kontrollhoz ennél többre van szükség. Nagyon nagy szerepe van az egészséges testtömeg megőrzésében és a fogyás elősegítésében az alvásnak is. A kevés alvás már egy nap alatt növeli az éhségérzetet, különösen a cukoréhséget és csökkenti az anyagcserét, hosszú távon a kevés alvás pedig teljesen meggátolhatja a fogyásod. Alváskutatók szerint napi fél órával több alvás már segít az édességvágy kezelésében.
Fitt.tipp
Ha rád tör az édességek iránti vágy, akkor egyél meg egy kocka 70–80%-os kakaótartalmú étcsokoládét, ez elég ahhoz, hogy eltelítsen. Sikerrel alkalmazhatod a cukoréhség ellen a mozgást is – már 15 perc séta csökkenti az édességvágyat.

Dr. Lelovics Zsuzsanna táplálkozáskutató Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet