A 2012-es londoni olimpia az első az újkori olimpiai játékok történetében, ahol a kenu versenyszámban nők is indulhatnak. Bár a londoni játékokon még nem vesz részt, a hazai kenusport egyik nagy reménysége Matula Zsófia. A megkapó szépségű lányról az a hír járja, hogy minden sportágban igyekszik kipróbálni magát, – földön, vízen, levegőben…

 

{idozito4}

Fitt.info: Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a férfias sportággal?
M.Zs. :Pici gyerekkorom óta szeretem a vizet, de némi genetika is lehet sportágválasztásomban, hiszen anyukám kajakozott, és én is kétvégű lapáttal kezdtem el hajtani a vizet. 2010-ben – mikor már női versenyeket is rendeztek – átszálltam a kenuba, és másfél éve már egy oldalon hasítom a vizet. A kenu féloldalas sport, és sokkal magasabban van a súlypont, s emiatt eleve nehezebb. Nem is tudnék olyan sportot mondani, ahol nem indulhat női versenyző, de az úttörőknek mindig nehéz, én is folyamatosan küzdök a becsmérlő férfitekintettekkel. 
Fitt.info: Milyen eredményeket értél el idáig és mik a terveid?
M.Zs.:  Mivel a sportág női kenu szakosztálya nagyon fiatal, hatalmas versenymúltam nincs, de az eredményeim magukért beszélnek: többszörös országos bajnok vagyok a saját korosztályomban, az idősebb korosztályok versenyein második, harmadik, negyedik helyezéseket zsebeltem be, az Európa Bajnokság válogató versenyén párosban arany és ezüstérmet is akasztottak a nyakamba. Leírhatatlan a dobogó legfelsőbb fokán állni, és távlati céljaim közt természetesen az olimpiai arany szerepel, de 2012-ben az Európa Bajnokságon szeretnék dobogós helyen végezni, és a 2016-os olimpián a döntőbe jutni.
Fitt.info: Hogyan egyezteted össze az iskolát és a versenysportot?
M.Zs.  Reggel 5-kor kelek és a felkészülési időszaktól függően úszom, futok vagy teremben edzek, utána gimnáziumba megyek, majd délután a második edzésen rendszerint evezek. Este tanulok, és viszonylag korán lefekszem. Időnként gyógytornászhoz járok, mert a kenu féloldalas sport, és figyelni kell, nehogy ízületi torzulások alakuljanak ki tőle. A hétvégék kevésbé feszesek, de a két napból az egyik mindenképp sporttal telik el. A szabadidőmet is igyekszem jól beosztani, ezért van időm bulizni, színházba, moziba járni, barátokkal cseverészni. Imádom a hüllőket, négy leopárdgekkóval lakom együtt. Nagyon szeretek utazni és olvasni. De kick-boxolok, wakeboardozom és már ejtőernyőn is ugrottam egy tandemet: nem szoktam unatkozni. Szeretem a napjaimat aktívan tölteni, és este úgy csukni le a szemem, hogy ma ismét egy lépéssel közelebb kerültem a céljaimhoz.
Fitt.info: A táplálkozásban is ennyire fegyelmezett vagy?
M.Zs.: Havi egyszer-kétszer elcsábulok a cukrászdák kínálatától vagy a gyorséttermi hamburgereknek nem tudok ellenállni. Többnyire igyekszem megfelelő mennyiségű és minőségű ételt bevinni a szervezetembe, mert szükségem van az energiára. A napi menümet dietetikus segít összeállítani, de nem az alakom megőrzése a fő cél – hiszen rengeteget mozgok – hanem hogy legyen energiám egész nap, bírjam a kemény és kimerítő edzéseket. Táplálék-kiegészítőket is fogyasztok, fehérje-készítményeket és vitaminokat, valamint energizáló termékeket.
Fitt.info: A kemény edzések, a nem éppen nőies sport egy nőies nőt takar, vagy te hordod a nadrágot is?
M.ZS.: Igen, én a civil életben inkább a csajos kategóriát képviselem, és szeretem, ha a pasi hordja a nadrágot, de az én kezemben van a nadrágszíj. Nem hiszem, hogy a férfias sportok elférfiasítanak, én szeretek nő lenni, és a női szerepeket is szívesen vállalom, főzni is szeretek és mosogatni is.

fitt.tipp
Ne légy aszimmetrikus!
Az aszimmetrikus terheléssel járó sportágat űzőknek fokozottan kell figyelni a test szimmetrikus izomzatának fenntartására. Ha edzéseiket nem kellő szakértelemmel vezetik, a törzs, a végtagok féloldalas terhelése izomzatuk aszimmetrikus fejlődéséhez vezethet, ami későbbi gerincpanaszok alapja lehet. A dobóatlétáknak, kenuzóknak, teniszezőknek, vívóknak rendszeres gyógytornára van szükségük, a hibás gerinchasználatból (melyet a sportág megkövetel) eredő statikai, tartási, és terhelési problémák, fájdalmak kiküszöbölése miatt.
TUDTAD? Drámai tüneteket produkálhat egyszerű izomrövidülés, izomfeszülés is! A gyógytorna az edzésen erőteljesebben igénybevett izmokat nyújtja és lazítja, míg az „elhanyagoltabb” izomcsoportot erősíti. Eközben a beszűkült ízületi mozgásokat is korrigálja. A rendszeres és szakember által végzett, személyre szabott gyógytornával kiegészítve, a gerincoszlop, a hát izomzata és a végtag ízületei tökéletesen karbantarthatók, ezzel csökken a sérülésveszély, és megelőzhetők a deformitások.

Zsófi gyakorlatai

Kerek popsi
Feküdj rá a fitballra, lábad csípőszéles terpeszben, kezeddel a labda előtt támaszkodj meg.
Feszítsd meg a combod és a feneked, lassan emeld fel hajlítva mindkét lábad a popsidig, majd szintén lassan engedd vissza.
Végezz 4×15 lábhajlítás.

 


Formás bicepsz

Ülj le egy pad szélére, kezedbe vegyél 5 kg kézisúlyt. Végezz lassú karhajlításokat, közben a felső tested nem mozog és végig egyenes marad. Csinálj 3x 12 sorozatot belőle, majd végez el a gyakorlatot a másik karoddal is.

 

 

Feszes mell
Tegyél a rúdra 5-5 kg tárcsát, majd feküdj le a padra, fejed, hátad felső része és a feneked a padon, lábaid stabilan a talajon. Vállszélességnél kicsit szélesebben fogd meg a rudat és emeld a mellkasod fölé. Egyenes vonalban engedd le a mellkasodra a rudat, hogy a könyököd a testedtől kifelé mozduljon. Állítsd meg egy pillanatra, majd nyomd vissza kiinduló helyzetbe a rudat. Ügyelj arra, hogy nyomás közben ne homorítsad a hátad és akkora súlyt használj, amivel biztosan végre tudod hajtani a gyakorlatot. Csinálj 3×10 ismétlést

 

 


Karcsú combok

Ülj be a lábnyújtó gépbe, a súlyt állítsd be 20-25 kg-ra. Emeld fel az alsó lábszárad vízszintesig, tartsd meg egy pillanatra, majd engedd vissza kiinduló helyzetbe. Visszaengedésnél is izomból dolgozz, ne ejtsd vissza a súlyt, az egész mozgássor alatt érezned kell, hogy az adott izomcsoporttal dolgozol. Csinálj 4×15 ismétlést.

 

 


Nyújtás

Feküdj rá a fiballra úgy, hogy a csípőd legyen középen. Lábaid és karod lelóg a labdáról. Engedd el az izmaidat, hagyd, hogy jól nyúljon meg a hátad, enyhén hintázhatsz a labdán előre-hátra.

 

 

Kapaszkodj meg a keret fogantyújában, lábad enyhén összekulcsolva a talaj felett. Engedd el, lazítsd a váll és hátizmaidat, érzed, hogy nyúlnak lassan az izmaid. Tartsd ki legalább 20 mp-ig a pózt.