Sokféle szempontból közelíthetjük meg a súlyproblémákat, de nem árt tudni, hogy az utóbbi években kiemelten magas a pajzsmirigybetegek száma, és ez a szervünk alapvető szerepet játszik a testsúly szabályozásában. Különösen a fiatal nők veszélyeztetettek. Te voltál már pajzsmirigyvizsgálaton?

 

 

{idozito4}

Ma már igen széles körben elterjedt szűrővizsgálatként a pajzsmirigyhormonok vizsgálata, s ezáltal is kiderül, hogy igen jelentős a kóros eltérésekkel jelentkezők száma. Természetesen az életkor sem mindegy, hogy mikor alakul ki a pajzsmirigy betegsége, eltérése. Itt is szükséges kiemelnünk azonban, hogy a pajzsmirigybetegségek, hormoneltérések térhódítása éppen a fogamzóképes fiatal hölgyeknél magas, sokuk küzd menstruációs problémákkal, a teherbe esés problémájával vagy éppen a rendszeres sport és szigorú diéta mellett is jelentkező súlyproblémával. Ezen okokból és szemszögből foglalkoznánk most a pajzsmirigybetegségekkel, a pajzsmirigyhormonokkal!

Pajzsmirigy közelebbről
Pajzsmirigyünk a nyak alsó részén helyezkedik el, patkó alakú, két lebenyből és egy összekötő részből, az úgynevezett isztmusból áll. A nyakon könnyen kitapintható szervünk, de sokan vélik azt, hogy minden pajzsmirigy betegség ezáltal már tapintással felismerhető, a betegség látható, kitapintható. Ez sajnos nincs így. A vizsgálathoz szükségünk van alapesetben vérvételre a hormon vagy hormonok megismeréséhez, illetve a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatára. Emellett azonban a vizsgáló orvos (endokrinológus) számára a nyak (pajzsmirigy) tapintása igen fontos, ezáltal nagy vonalakban meg tudja ítélni a pajzsmirigy nagyságát, esetleges göbös szerkezetét, illetve fonendoszkópjával hallgatva a pajzsmirigy túlműködésére is kaphat információt. Ezek mellett persze egyéb kiegészítő vizsgálatok is szükségessé válhatnak, pl. izotópos vagy biopsziás vizsgálat stb.

Éppen ellenkező hatást is kiválthatnak a nem megfelelően alkalmazott étrend-kiegészítők!

Pajzsmirigy: mindenben szerepe van!
A pajzsmirigy a szervezet jód- és energiaháztartásának központja, a pajzsmirigyhormonok hatásukat a szervezet szinte valamennyi szövetére kifejtik.
Ezen hormonoknak fontos szerepe van már
• a várandósság előtt, annak létrejöttében, majd
• a magzati életben a baba növekedésében, fejlődésében, kiemelten az idegrendszer fejlődésében, de ugyanígy a tüdő érési folyamatában, a csontfejlődésben stb.
• Tehát egy stabil, jól működő pajzsmirigy feltétele a várandósságnak, majd a várandósság alatt a magzat megfelelő testi és idegrendszeri fejlődésének, illetve
• az édesanya erőnlétének,
• a szabályos menstruációs ciklus meglétének,
• a megfelelő memóriának,
• szívműködésnek,
• jó vérnyomásnak, ill.
• testsúlyunknak stb.
Ezen működéseket a pajzsmirigyhormonok szabályozzák, befolyásolják.

Ha nem elegendő…
A pajzsmirigyhormon csökkent termelődése következtében kialakult leggyakoribb pajzsmirigybetegség a pajzsmirigy alulműködése. Ez gyakrabban észlelhető nőknél (5-10-szer gyakoribb), mint férfiakon, és az utóbbi években igen magas a 30-40 éves korosztályban. Hátterében állhat a nyaki tájék röntgenbesugárzása, pajzsmirigy műtét, pajzsmirigy túlműködés utáni alulműködésbe kerülés, jódszegénység vagy éppen megnövekedett, túlzott jódbevitel, pajzsmirigy hormon gátló készítmények, bizonyos gyógyszerek szedése stb., de a leggyakoribb ok mégis a pajzsmirigy gyulladása, akár autoimmun akár egyéb mechanizmussal. Nem ismerjük pontosan ezen pajzsmirigy gyulladások nagy számának okát, de a stressznek óriási szerepet tulajdonítunk benne!

MILYEN TÜNETEI LEHETNEK A PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉSNEK, HOGYAN ISMERHETJÜK FEL AZOKAT?
Azáltal, hogy a pajzsmirigyhormonok a szervezet valamennyi szövetére hatnak, hiányuk befolyásolja a szervezet szinte valamennyi funkcióját.  A kialakuló tünetek így tehát nem specifikusak, felismerésük nehezebb, vagyis nem a pajzsmirigy betegségére gondolunk elsőként, hanem más szervére. 
• Általános tünetek: indokolatlan fáradtság, nagyobb alvásigény, rosszabb koncentráció, hízás, fázékonyság, nemi funkciók- libidó csökkenése, várandósság sikertelensége.
• Bőrtünetek: száraz hámlás, megvastagodás, vizenyő kialakulása (különösen az arc és a szemhéjakon). Sápadt-sárgás bőr, a körmök töredeznek, a testszőrzet csökken, hajhullás, a szemöldök külső széle kihullhat. 
• Szív-, érrendszeri tünetek: a szívfrekvencia csökkenhet, szív körüli folyadékgyülem is kialakulhat súlyos, nem kezelt esetben. Kialakulhat magas vérnyomás is (az alsó diasztolés érték magasabb), illetve a szív koszorúér meszesedése is, mely összefüggésbe hozható a koleszterinszint emelkedésével, ez szintén figyelmeztető tünete a pajzsmirigy-alulműködésnek. A magasabb koleszterin szint mellett magasabb vércukor érték is kialakulhat, sőt akár cukorbetegség is megjelenhet. 
• Gyomor-, bélrendszeri tünet: székrekedés.
• Vérképzőrendszeri tünet: mérsékelt vérszegénység.
• Idegrendszeri tünetek: rosszabb koncentráció, memória, lassú gondolkodás, romlik az emlékezés, lassul a mozgás, beszéd, a hang rekedtessé válik. Inaktivitás, depresszió.
• Csont-, izomrendszeri tünetek: izomfájdalom és ízületi fájdalom.
 Pajzsmirigy alulműködésnél a pajzsmirigy nagysága lehet kisebb az átlagosnál, de strúma is kialakulhat (megnagyobbodik), szerkezete jódszegény területeken göbös lehet. Másodlagosan emelkedhet a prolaktin hormon szintje, így a menstruáció és ovuláció kimaradhat, ez magyarázza a teherbeesés csökkenését is. Férfiakon csökkenhet a libidó, a potencia és a spermiumok száma is kisebb lehet.
A fenti tünetek, gyanús jelek esetén tanácsos jelentkezni vizsgálatra a házi orvosunknál, aki vérvétellel igazolni tudja a kórkép fennállását, és célszerű endokrinológiai szakvizsgálat ezután, hogy egy pontos kivizsgálással az egyéb eltérések is felismerhetővé váljanak.

Ha túl sok…
A pajzsmirigy-túlműködés esetében túl sok a működő pajzsmirigyhormon, mely főként szív, idegrendszeri és anyagcsere tüneteivel hívja fel magára a figyelmet:
• szapora szívműködés,
• szívdobogás érzés,
• szabálytalan szívműködés,
• agitáltság,
• idegesség,
• zavart alvás,
• hasmenés,
• jó étvágy mellett fogyás.
Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, sürgős orvosi vizsgálat tanácsolt, és igazolt pajzsmirigy-túlműködés esetén mielőbbi kezelés szükséges, lehetőség szerint endokrin szakorvosnál.
FONTOS!A pajzsmirigy-túlműködés állapota sürgősséget igényel, életveszélyessé is válhat kezeletlen formában.  Szerencsére egy egyszerű, háziorvosnál elvégzett vérvétel is igazolni tudja ezt az állapotot, így gyorsan kezelhetővé válik.
Hátterében leggyakrabban autoimmun folyamat, vagy úgynevezett forró, pajzsmirigyhormon termelő göb is állhat, de bizony a táplálkozás és vitaminok, táplálékkiegészítők háza táján is szükséges keresgélnünk. A túlzott, nagy mennyiségű jódbevitel ugyanis okozhatja, kiválthatja ezeket a tüneteket, de vannak bizonyos gyógyszerek is (pl. a szívgyógyászatban), melyeknek hasonló a  hatásuk.

Jót akarva is elronthatod!
A genetikai adottságokkal, ilyen eredetű pajzsmirigybetegséggel lépést kell tartanunk, ellenőriznünk, figyelnünk, kezeltetnünk kell.
Bármilyen pici eltérésnél érdemes endokrinológussal konzultálni és átgondolni az egészségesnek vélt étrendünket (pajzsmirigyet befolyásoló élelmiszerek, algák, nagy dózisú jódbevitel, pl. fogyókúrás étrendnél), mely rosszul is elsülhet, és éppen ellenkező hatást is kiválthatnak a nem megfelelően alkalmazott étrendkiegészítők, vagy a nagy dózisú jód pl. vitaminból!
Egyéb esetben azonban igenis a táplálkozás az egyik fő terület, melyet jól átgondolva, megelőzhetjük vagy jól befolyásolhatunk a pajzsmirigybetegségeket, a másik kiemelt kiváltó, súlyosbító tényező pedig a stressz.

Szöveg: Dr. Jakab Csilla belgyógyász-endokrinológus