Teszteld magad! A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás! Te is hiszel ebben? És teszel is érte? Nem, nem elég, ha mozogsz, ha egészségesen táplálkozol: vannak olyan vizsgálatok, amelyeket akkor is rendszeresen el kell végeztetned, ha egészséges vagy – hogy az is maradj!

 

 

{idozito4}

 

1. Vércukorszint mérés
KI VÉGZI? Körzeti orvos
MI EZ? A vércukorszint normál értéke étkezések előtt 3,5-5,8 mmol/l között mozog és étkezések után sem emelkedik 7,8 mmol/l fölé. Az emelkedett vércukorszint, szem-, vese- és idegrendszeri szövődmények kialakulásához vezethet. Ezért szükséges cukorbetegek esetében a rendszeres vércukor
önellenőrzés, egészséges embereknél pedig az évenkénti szűrővizsgálat. Különös figyelem szükséges azok részéről, akiknek családjában van cukorbeteg, súlyfelesleggel rendelkeznek, valamilyen vérzsír rendellenességet fedeztek fel, illetve magas a vérnyomásuk.

2. PAP-teszt
Ki végzi? Nőgyógyász
Mi ez? Sejtmintavétel (kenet) a méhnyak hüvelyi felszínéről és a nyakcsatornából citológiai laboratóriumban történő vizsgálat céljából olyan elváltozások felfedezésére, melyek rákos típusúak vagy rák kialakulásához vezethetnek. A vizsgálat mutathat nem rákos eltéréseket (például fertőzést vagy gyulladást) is! Pap-kenetnek is nevezik, a köznyelvben citológiai vizsgálatként terjedt el.
21 éves korod vagy a szexuális élet megkezdése után lehetőleg évente végeztesd el! Értékei a P1 és p5 között lehetnek, amelyekből a P1, P2 a normális.

3. Emlővizsgálat
Ki végzi? Nőgyógyász
Mi ez? A vizsgálat célja, hogy kiderüljön, van-e bármilyen abnormalitás a mellekben, ami esetleg rosszindulatú elváltozásra utalhat.
Tapintásos vizsgálat: Az emlők szakszerű áttapintása szakorvos által (az ún. fizikális emlővizsgálat) alkalmas viszonylag kisebb, de már nem kicsi emlőelváltozások kimutatására, de a szűrés tulajdonképpeni céljának elérésére: a még nem tapintható emlőbeli csomók észrevételére nem képes.
A mammográfiás vizsgálat a ma rendelkezésünkre álló leghatásosabb szűrővizsgálati módszer, mert az olyan parányi méretű daganatot is észreveszi, amely még túl kicsi ahhoz, hogy akár a vizsgált nő, akár a szakorvos tapintással érzékelje. Az emlők röntgenvizsgálata olyan bizonyítottan hatásos módszer, amely képet tud alkotni az emlő állományában rejtetten fejlődő kicsi, akár 5 mm átmérőjű korai elváltozásról is.
Legalább minden három évben egyszer érdemes elvégeztetni, 40 éves kor fölött pedig minimum évente.
FITT.TIPP: ne feledkezz meg a havonkénti önvizsgálatról sem!

4. Bőrvizsgálat
Ki végzi? Bőrgyógyász
Mi ez? Ezen a vizsgálaton felfedezhetők a bőr, az anyajegyek olyan elváltozásai, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek.
Amennyiben van olyan anyajegyed, ami megváltozott, azonnal keress fel egy bőrgyógyászt! Ha rendszeresen napozol vagy szoláriumozol, vannak anyajegyeid és szeplőid, vagy előfordult a családban bőrrákos vagy melanómás megbetegedés, évente kétszer menj el ellenőrzésre! A legjobb, ha olyan bőrgyógyászati szűrést keresel, ahol lefényképezik az összes anyajegyet, elváltozást, így a következő vizsgálatkor össze lehet hasonlítani az esetleges változásokat.

5. Hallásvizsgálat
Ki végzi? Fül-orr-gégész
Mi ez? Az emberek 12%-ának már a 20-30-as éveiben is halláskárosodása van. Ha gyakran kéred meg a beszélgetőpartnereidet, hogy ismételjék meg a mondanivalójukat, egészen biztosan beletartozol ebbe a 12%-ba!
Ötvenéves korodig minden 10 évben menj el ellenőrzésre, a fölött pedig 3 évente.

6. Vérnyomásmérés
Ki végzi? Körzeti orvos
Mi ez? Minél magasabb a vérnyomásod, annál valószínűbb a szívbetegségek kialakulása, az agyvérzés veszélye vagy a vesekárosodás.
Ha normális – 120/80 – akkor elég évente megméretned. Ha már diagnosztizálták nálad a magas vérnyomást vagy esetleg veszélyeztetett vagy, mérd magadnak otthon rendszeresen. Csinálj vérnyomás naplót, amiben vezeted a mért értékeket.
A nők a 20 és 44 közötti korosztályban a fogamzásgátló tabletták, a terhesség és a túlsúly miatt veszélyeztetettek, a menopauza után pedig az ösztrogénszint csökkenése miatt.

7. Koleszterinmérés
Ki végzi? Körzeti orvos
Mi ez? A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását okozó egyik legfontosabb kockázati tényező a vér koleszterinszintje, melynek értéke utal jelenlegi egészségi állapotunkra, és segítségével megbecsülhető a szívünket és az ereinket érintő betegségek bekövetkezésének esélye. Akinek a családjában előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve magas vérzsír-érték, annak javasolt megméretni már a felnőttkor kezdetén. 20 éves kor után legalább 1-5 évente méresd meg. Ha az értékek: összkoleszterin 5,2 mmol/l alatt, LDL 3,4 mmol/l alatt, HDL 1,1 mmol/l vagy magasabb és a trigliceridek 1,7 mmol/l alatt vannak, akkor megnyugodhatsz.

8.  Vasszint
Ki végzi? Körzeti orvos
Mi ez? A nőknél gyakori a vashiányos állapot, ami főleg a menstruáció okozta vérveszteségtől lehet. Ennek a pillanatnyi kellemetlen tünetek (aluszékonyság, hajhullás stb.) mellett hosszú távú következményei is lehetnek. Mivel azonban a vas túladagolása épp ilyen veszélyes, nem ajánlott csak úgy szedni. Ezért is érdemes évente vérvétellel ellenőrizni a szérum vas szintet, és ha alacsony, a háziorvos által ajánlott mennyiségű és dózisú vasat szedni! A megfelelő szint: 6,6-26 µmol/L.

Szöveg: Dudás Judit