Már belevágtál? Most készülsz rá?
A sötét, hideg hónapok után legtöbbünknek hihetetlen lendülete és komoly ingere támad, hogy megtisztítsa maga körül a teret, megváltoztassa környezetét, és a nemrég még olyan jól eső begubózásból kilépjen a levegőre, a fénybe. Ebben segítünk most!

 

 

{idozito4}

Első lépés: nagytakarítás és tértisztítás
Megszokott dolog, hogy tavasszal vad takarításba kezdünk: mintha a tél elmúltával mindenki szeretne megszabadulni az elmúlt sötét hónapok „pókhálójától”. Van azonban ennek a takarításnak egy professzionálisabb módja is. Ha úgy érzed, az energiák is frissítésre szorulnak, válaszd a teljes tértisztítást!
A feng shui elvei szerint a tértisztítás ugyanolyan fontos egy tér energiáinak megőrzéséhez, mint a fizikai takarítás a fizikai tisztaság és állapot megőrzéséhez. Ahhoz, hogy az életed jól működjön, hogy jól érezd magad az otthonodban, bizony szükség van arra, hogy az energiák szabadon áramoljanak. Akár hiszel a feng shui művészetében, akár nem, bizonyára te is elismered, hogy sok igazságot tartalmaznak ezek az ősi bölcsességek. Az egyik éppen a tisztasággal és a renddel kapcsolatos: a kosz, a káosz felemészti az energiánkat. A professzionális tértisztítás segít felszabadítani a beragadt energiát, különféle technikákkal energetizálni a lakást vagy házat. A nagytakarítás általában ennek csak az egyik lépése.
• Miért kell a tértisztítás?
Bármi is történik egy épületben, az olyan energiahullámokat kelt, mint amikor egy követ dobunk egy tóba. Ezeknek a nyomát megőrzik a falak, a bútorok, tárgyak és az emberek is. Az ismétlődő cselekvések különösen mély nyomot hagyhatnak, főleg azok, amelyek erős érzelmekkel járnak. Léptél már be olyan szobába, ahol éppen egy parázs vita fejeződött be? Akkor biztosan érted, mire gondolunk! Erre mondjuk, hogy mintha megállt volna a kés a levegőben. Ezeknek az energialökéseknek a maradványai felgyülemlenek, és elsősorban a szegletekben, sarkokban alkotnak egyfajta törmeléket. Nézz körül a szobában és gondold végig, hogy nézne ki, ha fizikai értelemben nem takarították volna ki évek óta. Képzeld el az összegyűlt port, a pókhálókat. A legrosszabb hely a sarkok és a szegletek lennének, ugye? Senki nem szeretne ilyen térben élni vagy dolgozni: energetikailag mégis ezt tesszük.
Nagyon kevés olyan ház van a világ nyugati felén, ami olyan jól tervezett és berendezett, hogy ne lenne lehetőségük ezeknek az energiaszemeteknek összegyűlni. Az, hogy mégis mennyi gyűlik össze, attól függ, hogy mennyire tud mégis áramolni az energia, és milyenek a benne élő emberek.
• Kinek van szüksége tértisztításra?
Szinte mindenkinek! Nagyon kevés olyan jól megépített épület van, amelyeknek egyáltalán nincs szükségük rá. Ma már sokan vannak, akik a tértisztítást rendszeresen végeztetik, ők érzik is pozitív hatásait.
• Hogyan működik a tértisztítás?
Ehhez nem árt profi segítségét kérni, hiszen speciális szertartás zajlik ilyenkor.
• Mikor kell elvégezni a tértisztítást?
Lehetőleg évente ajánlatos ismételni az eljárást vagy akár gyakrabban is, ha nagyobb életesemény áll mögötted. Ha nehéz időkön mész keresztül, legalább háromhavonta szükség lehet egy fenntartó tisztításra.

Ha nehéz időkön mész keresztül, legalább háromhavonta szükség lehet egy fenntartó tértisztításra!

A takarítás is tudomány!
Biztosan te is csináltad már, de talán mégsem árt, ha felfrissíted a módszert!
• Selejtezz! Ez a legfontosabb és leghatásosabb trükk: mindent, ami lejárt szavatosságú, nem hordott, már elolvasott és nem megőrzendő, dobj ki. Mintha fellélegezne a lakás!
• Rendezd el! Biztosan neked is van egy-egy mumus a lakásban: a számlák és csekkek, az újságok vagy csak a zoknisfiók? Most van itt az ideje, hogy valóban rend legyen.
• Moss ki minden mosható textilt a lakásban. A szőnyegek tisztításának is most van itt az ideje.
• Takarítsd ki a zugokat, pakold ki a szekrényeket is!
FITT.TIPP: Használj környezetbarát tisztítószereket, így a terek levegője is sokkal jobb lesz. Válaszd a mosószódát, szódabikarbónát, ecetet, a megtakarított pénzből pedig vegyél virágot.
Formák és érzetek
Máris megváltozik a lakás képe, hogy ha eddig nem is tetted meg, most bizonyára te is elteszed a téli dekor maradékát, a karácsonyi díszeket és örökzöld ágakat. Ilyenkor mindenki tavaszi motívumokra vágyik, virágokra, madarakra, pillangókra.
DEKOR.TIPP: Húsvét idején mindnyájan szeretjük a nyuszikat, csirkéket, de ezeket is tedd el az ünnep után, mert a múlthoz kötnek!
A formák művészetének vannak egzakt tudnivalói is. A feng shui szerint az egyes formák ugyanis az egyes elemekhez tartoznak, annak jelenlétét erősítik a lakásban.
• Háromszögek és csillagok: tűz elem – meleg, szárító, átalakító energia.
• Négyszögek: föld elem – stabil, megbízható, kiegyensúlyozott és védelmező.
• Kerek: fém elem – tiszta, precíz, friss. A kerek formák akár megsokszorozhatják energiáidat, mivel a fém elemé nagyon is aktív energia.
• Hullámzó, folyó minták: víz elem – folyó, energiát közvetítő energia.
• Téglalapok: fa elem – ez a tavasz születésének szimbóluma, növekedést, gyarapodást jelent.

Színezz bátran!
Idén tavasszal két színtrend közül is választhatsz, és mindegyik jól fog illeni az évszakhoz. Ha a hagyományos vonalat követed, akkor elő a pasztelles világos rózsaszínekkel, zöldekkel, sárgákkal és türkizekkel. Ha bátor vagy, esetleg egyszerűen csak kirobbanó energiára vágysz, akkor ugyanezeknek a színeknek az akár neonig menő élénk változatait is használhatod. A lényeg, hogy ne félj a színpompától – akár a lágy, akár az erős árnyalatokra voksolsz, nyugodtan keverheted őket.
FITT.TIPP: ebben az időszakban felejtsd el a szürkét, barnát, pirosat, bézst és feketét!
1. Hozd be kintről a színeket, és cseréld le a dekorációt ezekre. Így ha a letisztult, mütyürmentes otthon híve is vagy, akkor is tavaszivá teszed a hangulatot új párnahuzatokkal, függönyökkel, netán egy szőnyeggel.
2. Gondoltál már arra, hogy a kedvenc kinti széked a szobában is jól mutathat? Hozd előre a nyarat!
3. Használj természetes, könnyed anyagokat, a pamut, a len máris friss hangulatot áraszt. Ez most nem a vastag meleg textilek ideje.
4. Világosíts! Ebben az időszakban legyen minden tiszta, világos és friss, nyugodt. A kerámiákat cseréld üvegre, és soha ne legyen a lakás friss virág nélkül!
5. Ha nem elégszel meg a párnákkal, netán nem telik új függönyre, egy új ágytakaró is csodákat tehet – akár a kanapéra terítve is!

Tavaszi illatok otthon
A tavaszi hangulat még frissebb lesz, ha tavaszi illatokkal töltöd meg a lakást. Télen imádtad a narancsos, fahéjas, vaníliás illatgyertyákat? Ezeket most tedd el a hideg napokra és jöhetnek helyettük a kikelet illatai.
A tavaszi virágok illatosak, frissítők, mosolyra késztetnek mindenkit. Válassz orgonát, jácintot – akár az igazi virágot, akár csak az illatát viszed be a lakásba, máris hatásos lesz a trükk.
• Csak könnyedén: a citrusos illatokról most sem kell lemondanod, de tedd félre a narancsot, mandarint és jöjjön a citrom és a lime!
• A tavasz legfontosabb illata a friss levegőé! Most, hogy végre van alkalmunk többet szellőztetni, használd iki ezt is!
AROMA.TIPP: Ne feledkezz meg magadról sem – a téli, sütiillatú tusfürdők ideje leáldozott, jöjjenek a virágillatúak! Az új AirWick® Pink Tavaszi Zsongás Légfrissítő és Textil illatosító a virágba borult bükköny és a friss dinnye illatkombinációja, melyet a napérlelte málna tesz teljessé. Használatával nem csak a tavaszt engeded be otthonodba, különleges hatásmechanizmusának köszönhetően textileken akár 12 órán át tartó illatélményt nyújt

Egy kis természet
Bármilyen kis erkélyre, a legszűkebb ablakpárkányra is férhet egy virágláda, amit éppen ideje teleültetni. Ha egyikre sincs lehetőség, a lakásba kell bevinned a természetet.
VIRÁG.TIPP: Ebben az időszakban lehetőleg egyfajta, egyszínű virágot tegyél üvegvázába: minél többet, annál jobb. A vázára köthetsz egy szalagot is a virággal harmonizáló színben.

Szöveg: Kovács Valéria