Bizonyos fokig – civilizáció ide vagy oda – továbbra is ösztönlények vagyunk, cselekedeteinket irányítják vagy befolyásolják a hormonjaink. De tudtad, hogy te is befolyásolhatod a hormonjaidat? Lássuk, hogy irányítsuk ezeknek az anyagoknak a termelődését, hogy minél tovább boldog kapcsolatban éljünk!

 

{idozito4}

A férjnek kimerítő napja volt, és hazaérve másra sem vágyik, mint hogy a lábát feltéve elengedje magát a kedvenc foteljében. Meg szeretne nyugodni, újságot olvasni vagy tévézgetni. Elvégre egész nap problémákkal viaskodott a munkahelyén, csak megengedheti magának ezek után, hogy háta mögött tudja a napi bosszúságokat. Pihenni akar, semmi mást. Neje nem érti, mi ütött a férjurába. Miért nézi levegőnek? Nem az lenne a kutya kötelessége, hogy mesél a napjáról és kikérdez az enyémről? Nem tudna nekem segíteni a házimunkában, mielőtt lerogy a foteljébe? Miért nem szól hozzám? Miért nem vesz részt a család életében, ha hazajön? Szeret még egyáltalán?

Ismerős, ugye? Nos, amennyiben a férfiakat valóban a Marsról szalasztották, a nőket pedig a Vénuszról, nagy az esélye, hogy a nap végén Vénusz lángot okád, míg a Marsról jégcsapok meredeznek. Ezek az ellentétek valóban léteznek. A férfiak és a nők hormonálisan egész világokra vannak egymástól.

A közelmúlt kutatásai feltárták, hogy a női szervezet egy oxitocin nevű hormont termel a stressz leküzdésére, míg a férfiaknál a tesztoszteron tölti be ugyanezt a szerepet. Az oxitocin biztonságot nyújtó, szerető, együttműködést és gondoskodást sugárzó helyzetekben szabadul fel. A tesztoszteron vészhelyzetekre szakosodott, melyek sürgős megoldást vagy önfeláldozást igényelnek valamely nemes ügyért. Ez a hormonális különbség megérteti velünk, miért beszél el egymás mellett oly gyakran a férfi és a nő. Amikor egy férfi tesztoszteronszintje megemelkedik, a stressz-szintje lecsökken, míg a nőket ez kötekedővé és hangoskodóvá teszi, és éppenséggel fokozza, nem pedig csökkenti a stressz-szintjüket.

A szerelem, vágy és a hosszú élet hormonjai
Az oxitocin a szerelem, míg a tesztoszteron a vágy hormonja is. A boldog, szerelmes nőkben magas az oxitocinszint. A szenvedélyes, romantikus férfiakban szintén sok tesztoszteron szabadul fel. A vágy és szerelem eme hormonjai nem csupán a tartós szenvedély zálogai a párkapcsolatban, de az egészség megőrzése felett is őrködnek. Ennek oka, hogy mind a kettő ritka kincsnek számít a kortizon stresszhormontól elárasztott szervezetben. A szerelem, vágy és stresszoldás nemhez kötött hormonjainak megismerése ok-okozati viszonyba állítja kapcsolataink minőségét és egészségi állapotunkat. Mikor rájövünk, hogyan serkenthetjük a két speciális stresszcsökkentő hormon termelését kapcsolataink segítségével, a kirakó játék darabjai is a helyükre kerülnek. Bárki – aki volt már szerelmes – tudja, hogy a kölcsönös, viszonzott szerelem szárnyakat ad az embernek. Ez az érzés a kortizonszint csökkenésének köszönhető. Amennyiben híján vagyunk stresszcsökkentő hormonoknak, a legforróbb szerelmet sem méltányoljuk eléggé.

A szervezetben termelődő vegyületek egyensúlya
A modern világban gyakori szokás az antidepresszánsok, az altatók és az amfetaminok használata. A mai nők közül kétszer annyi szed antidepresszánst, mint férfi. Ennek oka az agyi berendezés eltérése. Egy vizsgálat kimutatta, hogy mérsékelt stresszhatásra a női agy érzelmekért felelős tartományába nyolcszor annyi vérmennyiség áramlik, mint a vonatkozó férfiúi régiókba. Az enyhe stresszt a férfiak agya fel sem veszi, ezzel szemben a nőké riadót fúj. Ezért vélik úgy férfitársaink, hogy a nők túl hamar kapják fel a vizet, és ezért gondolják azt a nők, hogy a másik nemnek nincsenek érzései. A férfiagy kizárólag súlyos vészhelyzetben képes ugyanolyan hőfokú érzelmeket átélni, mint a női. A Mars úgy birkózik meg a mérsékelt stresszel, hogy megpróbál megfeledkezni róla, kikapcsolja az agyát. Vénusz szerint, ha nem tudunk megoldani egy problémát, legalább beszéljünk róla. Ilyenkor ugyanis az agy nyugtató hatású boldogsághormont termel, ez a szerotonin, amely csökkenti az agy érzelmi tartományába a véráramlást. Egy-egy fárasztó nap végén a nő szerotoninkészletei kimerülnek, míg a férfi még bőséges adaggal rendelkezik, nincs tehát szüksége arra, hogy beszéddel serkentse a termelését, párja ugyanakkor tele van közlendőkkel. Sejtelme sincs a férfinak arról, mennyit segít oldalbordáján, ha figyelmesen végighallgatja. Neje szintén nem érti a közönyt. Hát ennyire nem érdekli, miért van vele? Ezért fontos, hogy a férfiak hallgassák meg éltük párját, ami nem jelent egyet azzal, hogy a problémákat is meg kell oldani helyettük.

Agyunk üzemanyag-ellátása
Ahhoz, hogy a nők kiélvezzék a szerető párkapcsolat stresszoldó hatását, folyamatosan üzemanyaggal kell ellátniuk az agyukat. Ez az üzemanyag a vércukor, amelyet az agy nem képes elraktározni. Ezért a vércukorszintnek viszonylag szűk határokon belül kell maradnia, hogy az agy mentesüljön a stresszhatásoktól. Az agy a működéséhez szükséges energiát glukóz alakjában veszi fel a vérből. Amennyiben ehhez nem fér hozzá, nem tudja előállítani a stresszes helyzetre a jó közérzethez és ellazuláshoz szükséges szerotonint. Valahányszor a vércukor túl magasra szökik, vagy meredeken aláesik, felborul az agy kémiai egyensúlya. Ez sokkal gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, mivel egy férfinak eleve magasabb a vércukorszintje és nem is ingadozik olyan drámaian napközben, mint a nőké. Ezért például ha nyugalmas utazásra vágynak a férfiak, gondoskodjanak a bőséges étkezésről, mert különben elronthatja a napjukat. Hallgassanak, bólogassanak… és keressenek egy vendéglőt!

Ahogy a hormonok tettekre és viselkedésformákra ösztönöznek, úgy ösztönöz hormontermelésre egy-egy tett vagy viselkedés.

Tartós romantika és szenvedély
Manapság a legtöbb nő oxitocinhiányban szenved. Nemcsak a családjukról gondoskodnak, hanem olyan állásokat töltenek be, amelyek megkívánják, hogy helyt álljanak vészhelyzetben, problémákat oldjanak meg és áldozatokat hozzanak. A tesztoszterontöbblet és a viszonylagos oxitocinhiány kimeríti és lehangolja őket. Ahhoz, hogy egy modern nő megküzdjön a stresszel, olyan támaszra van szüksége, amely biztosítja a megnövekedett oxitocin szükségletét. A magánéletben erről a férfiak hivatottak gondoskodni, ha boldognak szeretnék tudni magukat legfontosabb emberi kapcsolatukban.
Ahhoz, hogy a nő visszanyerje egyensúlyát, rendszeresen időt kell szakítani valamilyen kellemes tevékenységre, legyen ez egy jó könyv, manikűr, séta a parkban a gyerekekkel, közös ebéd a barátnővel vagy csak egy csajos hétvége. Sajnos az átlag férfinak fogalma sincs, hogyan segítsen, pedig ösztönösen ő is sejti, hogy a legtöbb oxitocint a romantikázás hozza. Egy apró figyelmesség, ha például virágot vagy csokoládét kap. A férfi egyszerűen nem fogja fel, hogy a szeretetet jelző apró figyelmességek mennyit számítanak a nőnek. Nekik maguknak persze az égvilágon semmit.
Az a férfi – aki szuper mennyiségű oxitocinhoz szeretné juttatni a szeretett nőt – jobb, ha megérti, hogy a kevesebb több. Nem a mekkora, hanem a hányszor a fontos. A romantika úgy őrződhet meg a házasságban, ha a férj nem hagy fel az udvarlás apró figyelmességeivel és a feleség ugyanúgy örvendezik ezeken, mint a régi szép időkben. Szakítsanak hát pár pillanatot arra, hogy végiggondolják, milyen is volt a szerelmük a kezdet kezdetén és máris tudják, mit kell tenniük, hogy ébren tartsák ezt az érzést.