Tökéletes szépség persze nem létezik, de ez nem jelenti azt, hogy ne törekedjünk rá: különösen mivel egyes szépséghibák betegségre is utalhatnak. Szabadulj meg tőlük!

 

 

{idozito3}

1. Összenőtt szemöldök
Gondoltad, hogy ez akár betegség jele is lehet? Például a policisztás ovárium szindrómáé (a férfihormonok – androgének – megemelkedett szintje miatti petefészekelváltozás, amelyben más tünetek is jelentkeznek: pl. fokozott szőrnövekedés a mellen, a karon és az arcon, emellett erősen pattanásos bőr és túlsúly, a normálisnál jóval hosszabb menstruációs ciklusok vagy teljesen elmaradó menstruáció). Persze nem kell rögtön megijedni, a leggyakrabban ez csak genetika.
MEGOLDÁS: Könnyen megszabadulhatsz tőle egy szemöldökcsipesz vagy kevés gyanta segítségével. Hosszútávú megoldásként a lézeres vagy elektrolízises szőreltávolítás jöhet szóba.

2. Piros arc
Sokan vannak, akik szégyellősek, gyakran zavarba jönnek és könnyen elpirulnak. De ha a véletlenszerű pirosság az arcbőröd bármely részén gyakran előfordul anélkül, hogy zavarba ejtő szituációba kerültél volna, akkor a rosacea nevő krónikus bőrbetegségről lehet szó.
MEGOLDÁS: Ennek kezelésére drogériákban és gyógyszertárakban kapható speciális krémeket használhatsz.

3. Pattanások a fenekeden?
Valószínűleg nem! A pici fehér vagy piros képződmények a fenék bőrén valószínűleg a keratózis pilárisz tünetei, ami lehet, hogy több évig is tart, de 30 fölött már nem tapasztalod majd.
MEGOLDÁS: Egyszerű hidratáló testápolóval elejét tudod venni a kiütések megjelenésének.

4. Van valami, ami a cellulitet megszünteti?
Sajnos a legtöbb nő nem ússza meg a narancsbőrt jellemzően a combon, a fenéken és a csípőn. Sokszor a fogyás, a sok folyadék fogyasztása és a célzott edzés segít, de ha ilyen típus vagy, több fegyverre is szükséged lehet.
MEGOLDÁS: Léteznek koffeint is tartalmazó speciális krémek, zselék, amelyek rövidtávon segíthetnek, vagy speciális masszázsok, terápiák jelenthetnek megoldást.

5. Striák
Ezek oka például a terhesség, a hirtelen hízás vagy fogyás. A csíkok többségükben pirosak vagy lilás elszíneződésűek, majd idővel fényes fehérré válnak. Általában a hason, a combokon, a csípőn, a melleken vagy a hát alsó felén jelennek meg.
MEGOLDÁS: Tartós megoldást a problémára csak a kémiai peelingek és a lézeres műtétek jelentenek, de lehet, hogy ezek sem tüntetik el teljesen őket.

6. Szájszag?
Annak ellenére, hogy helyesen és rendszeresen ápolod a fogaidat és a szád belső felületét, sajnos előfordulhat gyomorbetegség, reflux, szájszárazság vagy akár arcüreggyulladás velejárójaként. Jó esetben csak valami olyasmit ettél, aminek ez a következménye, pl. hagymát, fokhagymát.
MEGOLDÁS: Ha nem így van, érdemes felkeresned a fogorvosod és kideríteni az okot.

7. Cserepes a szád?
Ezt a problémát legtöbbször a száraz levegő, a kevés folyadék fogyasztása vagy napégés okozza.
MEGOLDÁS: Lehetőleg kerüld az ajkak nyalogatását, inkább használj ajakbalzsamot vagy olívaolajat.

8. Szőrtüszőgyulladás?
Ha borotválod a szőrt, könnyen előfordulhat, hogy az befelé fog növekedni kis, piros, pattanásszerű gyulladásokat hozva létre. Ez elég csúnya látványt nyújt és kellemetlen is, úgyhogy lehet, hogy jobb, ha inkább szőreltávolító krémeket vagy gyantát használsz.
MEGOLDÁS: Ha mindenképpen a borotvát választod, válassz nagyon jó minőségűt, mindig a szőr növekedésével ellentétes irányba húzd és használj zselét vagy habot a borotváláshoz.

9. Bőrkeményedés a sarkon?
Elég gyakori a sarkakon és a talp bizonyos részein megkeményedő bőr. Ez ugyan a lábad védelmére szolgál, de nyilván zavar, hiszen nem túl szép.
MEGOLDÁS: A rendszeres lábfürdők és az elhalt bőr eltávolítása nagyban segít ezen a problémán. A lábfürdő és a habköves kezelés után kend be a lábad hidratáló pakolással vagy olajjal.

10. Törékeny körmök?
Ha a kezed sokat van vízben vagy kesztyű nélkül használsz erős tisztítószereket, könnyen előfordulhat, hogy gyakran beszakad, törékennyé válik a körmöd.
MEGOLDÁS: Használj zsíros vagy olajos alapú hidratáló krémet minden vizzel történő érintkezés után. A körömerősítő lakkok megvédik a körmök végeit, hatásuk a fehérjemolekulák szarurétegbe történő beépítésén alapszik. Ha a körmöd sárgásan vagy opálosan fehéren elszíneződött, fordulj bőrgyógyászhoz, ugyanis nagy valószínűséggel valamilyen gombás fertőzésed van.

11. Hullik a hajad?
A hajhulllás a nők esetében sokkal gyakoribb jelenség, mint gondolnád. 40 fölött a nők legalább 40%-a jelentős hajvesztésen esik át, ez a jelenség leginkább a hormonháztartás megváltozott működésére vezethető vissza, de okozhatja terhesség, bizonyos gyógyszerek szedése, sőt az évszakok változása is. MEGOLDÁS: Ha igen nagymértékű a hajhullás, mindenképpen csak orvosi felügyelettel szedhető szerek segíthetnek.

12. Lábszag?
Ez akkor is előfordulhat, ha rendszeresen tisztálkodsz! A megoldás, ha szárazon tartod a lábad, ugyanis amikor a talpad izzad, remek élőhelyet biztosít a kellemetlen szagokat okozó baktériumoknak.
MEGOLDÁS: Fújd be a cipődet is szagűző antibakteriális dezodoráló szerekkel.

13. Túl gyakran és túl sokat izzadsz?
A nyár szinte természetes velejárója az izzadás, melynek szerepe, hogy a felhevült testet lehűtse. De ha akkor izzadsz, amikor csak nyugodtan ülsz, az már kényelmetlen lehet. Még az is elképzelhető, hogy hiperhidrózisod van, ami önmagában teljesen ártalmatlan jelenség, de persze nagyon kellemetlen lehet elviselni.
MEGOLDÁS: Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha nagyon zavar a dolog, egyébként elég izzadásgátló dezodort használni.

+1.  Hajszálerek a lábadon?
Tanár, nővér vagy eladó vagy? Bizony az állómunkák nem kedveznek ennek a jelenségnek, de okozhatja a pókhálószerű képződményeket a túlsúly, a terhesség vagy a genetikai hajlam is.
MEGOLDÁS: Legtöbbször nem igényelnek külön kezelést, de sok nő a műtéti beavatkozást választja esztétikai okokból. Ne feledd, hogy mint minden műtét, ez is hordoz magában veszélyeket!

Szöveg: Dudás Judit