A Zumba tüzes, latin, ritmusos mozgás: mindenki arról ismeri, hogy itt felhőtlenül, nőiesen, hódítóan lehet megszabadulni a stressztől, túlsúlytól, problémáktól. De milyen lenne, ha mindezt egy medencében próbálnánk ki? Erre gondoltak az Aqua Zumba kitalálói is, akik a Zumba és az Aqua Fitness legjobb elemeit ötvözve alkották meg ezt az új mozgásformát.

{idozito3}

 


Ennek az óriási népszerűségnek örvendő új mozgásformának az egyik megalkotójával és nemzetközi hírű amerikai sztáredzőjével, Kelly Bullarddal beszélgettünk arról, mit is jelent az Aqua Zumba és kiknek ajánlott ez az új fitneszirányzat.

Azt már tudjuk, hogy mi a Zumba: az aerobiknak és a latin táncoknak egy olyan ötvözete, amely buli és hatékony zsírégető program is egyben. Olyan, mint egy fitneszparti, amely vidám hangulata miatt Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 
De mi az Aqua Zumba, és miért született meg ez a program?
Miután Beto Perez, a Zumba létrehozója megalkotta a hagyományos szárazföldi Zumba programot, egyre több instruktor részéről merült fel az igény, hogy azokra a zumbázni vágyókra is gondoljanak, akik vízben szeretnek vagy tudnak csak igazán mozogni, és ez az a közeg, ahol jól érzik magukat. Azért, mert nagyon szeretnek úszni, esetleg, mert az Aqua Fitness-t részesítik előnyben a hagyományos aerobikkal szemben, vagy mert egészségügyi problémáik miatt a vízben való mozgás kedvezőbb a számukra. Így született meg az Aqua Zumba. A hagyományos Zumbának és az Aqua Fitnessnek egy sajátos ötvözetéről van tehát szó.

Hogyan képzeljük el az Aqua Zumbát? Mint egy tornatermi zumbát, amit vízben végeznek?
Nem egészen. Kezdetben mi, instruktorok valóban a megszokott lépéseket próbáltuk alkalmazni a vízben is a merengue, a salsa, a samba ritmusára mozogva, de hamar rá kellett jönnünk, hogy a vízben való zumbázás egészen másfajta mozgást igényel. A víz ellenállása lassabb ritmusú mozdulatokat tesz lehetővé, ugyanakkor súlyzók nélkül is komolyabb erőkifejtést követel egy-egy lépés vagy csípőkörzés. A tapasztalatok alapján Aqua Fitness szakemberekkel összefogva dolgoztuk ki a speciális Aqua Zumba programot, hogy az a lehető legmagasabb hatékonysággal és biztonsággal működjön.


Mi van azokkal a vendégekkel, akik túl szégyenlősek ahhoz, hogy fürdőruhára vetkőzzenek a Zumbához? Nem kell ehhez túl nagy bátorság?

Érdekes módon azt tapasztalom, hogy a visszafogottabb vendégeknek sokkal inkább megfelel az Aqua Zumba, mint a szárazföldi, hiszen a mellig érő vízben kevésbé látszanak a mozdulatok, így sem a testalkatuk, sem az esetleges mozgáskoordinációs problémák miatt nem kell aggódniuk. A vízben mindenki csakis magára figyel. Az egész inkább olyan, mint egy nagy mókázás, fröcskölés, visítozás, nem annyira a szexi, kifinomult mozdulatokról szól az egész. A Zumbát amúgy sem lehet rosszul csinálni, hiszen mindenki a saját stílusában partizik, illetve követi az instruktort, de a vízben aztán ebből még annyi sem látszik, hogy egyáltalán jobbra lépsz-e vagy balra.

És ha valaki nem tud úszni vagy fél a víztől?
Az Aqua Zumba azoknak is kiváló, akiknek kicsi a vízbiztonságuk, hiszen mellközépig érő vízben végezzük a gyakorlatokat, mindenkinek leér a lába. Mégis, ha valaki bizonytalan, kezdetben a fal mellett, egy kézzel kapaszkodva végezheti a mozdulatokat, később aztán csatlakozhat a csoporthoz.

Ettől a medencés partitól valóban le lehet fogyni? Vagy az egész inkább csak a pancsolásról szól?
Mindkettő benne van: buli, amely maximálisan fogyaszt. Méréseket végeztünk, amelyek kimutatták, hogy ugyanolyan hatékony kalóriaégető, mint a tornatermi Zumba. Elsősorban a törzs izmait, a hasat és a hátat mozgatja meg, de a karokat is izmosítja, hiszen azzal is sokat mozgunk a vízben. A víz felhajtóereje miatt könnyebb felemelni a kart vagy felugrani, viszont lenyomni, vagy lábat emelni sokkal nehezebb. Emiatt olyan izomcsoportokat is megmozgat, amelyeket egy szárazföldi edzésen nem veszünk annyira igénybe. Emellett remek kardiotréning is, erősíti a szívet, edzi a tüdőt és nincs szükséged nehéz súlyokra az izmosításhoz, mert folyamatos ellenállásban dolgozol. Az ízületek mozgásterjedelme is nagyobb a vízben, emiatt sokkal több olyan mozdulatra is képesek vagyunk, amelyekre a parton nem.


A legtöbb tornaóra, aerobikedzés alatt zene szól. Mitől különlegesebb itt a partihangulat?

A legtöbb nő, legyen egyedülálló vagy párkapcsolatban élő, dolgozó vagy háztartásbeli, jó, ha heti 1-2 órát tud rászánni az életéből arra, hogy csakis saját magával foglalkozzon, elszabadulva kicsit a munkától, a családtól, a kötelességektől. Azt tapasztalom, hogy az Aqua Zumba órákon viszont végre teljesen önmaguk lehetnek. Átadják maguknak a zenének, a mozgásnak, a vidámságnak, szinte visszamennek a gyerekkorukba, ahogy visongva, egymást fröcskölve táncolnak a vízben a legjobb zenékre. Mindezt úgy, hogy közben közösségben vannak, barátokra tesznek szert, egy társaság részévé válnak, amelynek a tagjai aztán később a medencén kívül is tartják egymással a kapcsolatot. Az Aqua Zumba még olyanokat is beszippant a medencébe, akik nem szeretnek sem mozogni, sem társaságba járni. Egyik tanítványomat, a 82 éves Dorothy-t a barátnői hozták le egyszer egy órámra. Be sem akart jönni a vízbe, kijelentette, hogy utálja az Aqua Zumbát, majd sarkon fordult és elment. Pár hónappal később visszajött. Amikor megkérdeztem tőle, miért döntött így, azt válaszolta, hogy az összes barátnője az Aqua Zumba Party-król mesél minden találkozásukkor, és ő lassan úgy érzi, minden közös buliból kimarad. Azóta nem hagy ki egy szerda reggeli órát sem. Különösen, hogy időközben leadott már vagy tíz kilót.

Átadják magukat a zenének, a mozgásnak, a vidámságnak, szinte visszamennek a gyerekkorukba, ahogy visongva, egymást fröcskölve táncolnak a vízben a legjobb zenékre…

Kiknek ajánljátok leginkább az Aqua Zumbát?
Tulajdonképpen mindenkinek. Egyrészt a nyári nagy meleget sokan nem bírják, itt azonban nem hevül fel a test a mozgás során. Másrészt azt mondhatnám, hogy az Aqua Zumbát még több ember elsajátíthatja és űzheti, mint a hagyományos Zumbát, mivel a vízben való mozgás ízületkímélő hatása miatt idősebb vagy túlsúlyos vendégeknek is biztonságos. A víz zumbázás közben lágyan körbevesz, felfogja az ütődéseket, és egy-egy ugrás után puhán érkezel meg a talajra. Sérülés utáni regenerációban, porckorongsérv után is végezhető. Van, aki csípő vagy térdprotézissel is tud vízben táncolni.  Volt egy olyan vendégem, aki autóbaleset után lábadozott és csak mankóval bírt közlekedni. Lebicegett az uszodába, letámasztotta a falhoz a mankókat és vígan bulizott a vízben.

Zubreczki Judit
zumba instruktor – www.zumbajuci.hu
Fotó: Zumba Fitness, LLC.