A nyár hagyományosan a spontán, kalandos szerelmek ideje. Ilyenkor izzik a vágy, könnyedebbek vagyunk, egy nyaralás alkalmával jobban elengedjük magunkat. De ennek is, mint minden másnak, megvannak a jó és a rossz oldalai is!
Velünk most megtudhatod:
• miért szeretjük a nyári kalandot?
• lehet-e tudni, mit akar egy férfi?
• milyen veszélyeket hogyan kerülhetünk el?
• és egy tévhitet is eloszlatunk

 

{idozito3}

Vágy-zóna
1. Mikor legyél spontán, ha nem most?
Miután hosszú éveket töltöttünk az iskolában, óhatatlanul úgy érezzük, hogy a június kiszabadít minket a kötelékekből. Ilyenkor mindenre készek vagyunk, nyitottabban viszonyulunk a kalandokhoz, a flörthöz is. Nyaranta nagyobb a dopamintermelés, ami izgalmat és várakozást gerjeszt, így növelve a szexuális vonzást.
2. Forró idő – forró vágy
A napfény beindítja a hangulatjavító hormonok, a dopamin és a szerotonin termelését, és azét, amely valósággal begyújtja a libidót: az MSH-ét. (MSH = Pigmentsejteket serkentő hormon, ezen kívül fontos szerepet játszik a szexuális ébredés szabályozásában mind a férfiak, mind a nők esetében)
3. Ilyenkor a szex is intenzívebb
Télen olyan érzésed lehet, mintha ketrecbe zártak volna, most viszont, amikor süt a nap, kipróbálhatod a szexi élményeket a szabadban is. Ilyenkor még több érzéked kapcsolódik be a játszmába!
4. Az orrod figyel!
A nők tudat alatt megérzik, hogy tetszenek-e egy férfinak, mivel az olyan vegyi anyagokat bocsát ki izzadságmirigyein keresztül, amit a női agy a szexuális érdeklődés jelenként dekódol. Figyelj tehát oda, mit súgnak az ösztöneid, és gyorsan kiderül, hogy csak haverkodni akar, vagy komolyan gondolja?
5. Szexuális vonzerőd a csúcson van
Meleg időben nem kell kihívónak tűnnöd: hiszen már elég ruhadarabot levettél. Csak arra figyelj, hogy ne vidd túlzásba, hiszen a férfiak imádnak felfedezni. Ha mindet elsőre megmutatsz, mi marad későbbre?

Tényleg kötelező a szex a harmadik randin?
Az elvárások komoly csapdába sodorhatnak minket, nőket. De mi van akkor, ha te még nem állsz készen, akár mert nem vagy biztos benne, hogy valaha is fogsz, akár mert fontosabbnak tartod ezt a lépést annál, hogy egy szabály szerint időzítsd?
A tapasztalat azt mutatja: nem gond, ha a harmadik randi az ágyban végződik, de ha egy férfi nyilvánvalóan erre hajt, akkor várasd még, hogy lásd, mi más érdekelheti még. De ha meg is sértődik, mert nem kapja meg menetrend szerint, amit akar, akkor bizony jobb időben lelépni!

Flört vagy komoly?
Megtetszettetek egymásnak? Nehezen döntöd el, hogy csak egy nyári flörtre gondol vagy lehet valami komolyabb is a dologból? Figyeld a jeleket, és megtudod: még mielőtt benne tudatosulna.

FLÖRT!
Mintha a kezeivel hallgatna
Mindenféle komoly dologról kérdezget, miközben a kezét végigfuttatja a hátadon vagy a csípődhöz ér? Hidd el, valójában nem érdekli a válasz, annyira a testi kontaktusra fókuszál, hogy az ártatlan kérdések is szexuális tartalmúakká válnak.

Annyira fel van dobva, hogy veled lehet, hogy szó szerint nem tudja visszafogni magát!

LEHETŐSÉG VALAMI KOMOLYABBRA!
Jó az irány
Egy férfi köldöke mintha a figyelme fókusza is lenne. Ha állandóan feléd fordul vele, akkor tényleg tetszel neki. Ezt könnyen letesztelheted: ha odajönnek a barátai, és akkor sem vált irányt, akkor bízhatsz egy tartósabb kapcsolatban.

FLÖRT!
Dicsekszik veled
Épp most találkoztatok, de máris feltesz egy közös képet a Facebookra, és megjelöl téged? Dicsekszik veled és valójában csak a kreditre hajt – az ilyen típusú férfiak az azonnali reakcióra várnak az egész világtól és tőled is.

LEHETŐSÉG VALAMI KOMOLYABBRA!
Szemöldökemelés
Mindig figyelj az arcára, amikor beszélgettek. Ha sokat emelgeti a szemöldökét, akkor máris megfogtad. A testbeszéd szakértői szerint ez annak a jele, hogy annyira fel van dobva, hogy veled lehet, hogy szó szerint nem tudja visszafogni magát!

FLÖRT!
A férfiasság hangsúlyozása
A strandon felteszi az egyik lábát a nyugágyadra? A bárban a bárszékedre? Ilyenkor a férfiak tudat alatt férfiasságukra hívják fel a figyelmet, vagyis mindenkinek jelzik, hogy mi a szándékuk veled. Olyan ez, mint amikor a kutyák megjelölik a területüket.

FLÖRT!
Fel akarja forrósítani a dolgokat
És ezt most szó szerint értjük: aki a melegvizes jacuzziba hív, az biztosan nem komoly kapcsolatot forgat a fejében!

FLÖRT!
Intenzív szemkontaktus
Akik profik a lányok felszedésében, azok annyira magabiztosak, hogy már-már agresszívek. Tulajdonképpen azért is használja olyan intenzíven a tekintetét, hogy megmutassa, ki irányít, épp úgy, ahogy a rendőrök vagy a tanárok teszik. Ha így tesz, ne várd, hogy még ősszel is együtt lesztek – de kérdés, hogy egyáltalán akarnád-e?

LEHETŐSÉG VALAMI KOMOLYABBRA!
Nappali randikat javasol
Az a férfi, aki inkább akkor találkozna, amikor a nap fent van, úgy gondolja, jó veled lenni, hiszen nem olyan helyzetekbe invitál, amelyeknek egyértelmű a kimenetele.

Vigyázz, te is elkaphatod!
A nyári kalandoknak lehet bizony árnyoldala is: és ez most az az eset, amikor senki mást nem hibáztathatsz, egyedül te vagy a felelős magadért! Sose feledkezz meg a megfelelő óvatosságról és a védekezésről!
Chlamydia
Ez a baktérium okozta betegség az egyik leggyorsabban terjedő kór, és különösen azért veszélyes, mert a nőknél általában semmilyen tünettel nem jár. Ha mégis, akkor könnyen összetéveszthető egy felfázással. A tünetek, ha egyáltalán megjelennek, a fertőzés után 1-3 héttel várhatók. A hosszútávú következmény akár terméketlenség is lehet!
Gonorrhoea
Egy régi betegség, amire már azt gondoltad, hogy eltűnt? Sajnos nem, sőt: a mai, szabadosabb életvitel miatt inkább újra terjedőben van. Ezt is baktérium okozza, amely nagyon gyorsan szaporodik a test nedves meleg részeiben. Rossz esetben ez is terméketlenséget okozhat. Nem árt tudni, hogy általában hüvelyi aktus során terjed, de orális szexszel is fertőzhet.
Genitális herpesz
Sokan vannak, akik hordozzák a herpes simplex vírust, mégsem mennek orvoshoz – viszont fertőznek. Ez a vírus okozza a szájherpeszt is, de a genitáliák és a végbél környékét is megfertőzheti. A leggyakoribb tünet a fájdalmas herpesz kialakulása. Szülés során a szülőútban jelen lévő herpesz vírus akár az újszülött életét is fenyegetheti.
HIV és AIDS
Talán erről hallunk a legtöbbet, és ma már itthon is összeszedheted! A HIV vírus AIDS betegséghez vezethet, amely akár halálos is lehet, mivel lerombolja az immunrendszert. Bár kezelés létezik rá, gyógyítani egyelőre nem lehet.
Genitális szemölcsök – HPV
A human papilloma vírusnak sok válfaja van, amelyeket szexuális úton igen könnyű összeszedni. Ráadásul a fertőzés után hónapok is eltelhetnek, mire bármilyen tünet kialakul, tehát sok esetben szinte lehetetlen beazonosítani a forrást.
A HPV egyes fajtái méhnyakrákot okozhatnak. Ma a vírus néhány variánsa ellen már kérhető oltás, de természetesen a legjobb el sem kapni!
Szifilisz
A másik elfeledettnek hitt kór, ami újra felüti a fejét. A szifilisz, ha nem kezelik, veszélyes, akár életveszélyes betegség, amelyet a szexuális érintkezés szinte bármilyen formájával elkaphatsz. Az első tünet a fertőzés után 9-90 nappal jelentkezik, amikor egy kis dudor jelenik meg a fertőzés helyén, ami gyorsan egy fájdalommentes fekély formájában felszívódik. A második fázisban láz, fekélyek a torokban és kiütések következnek, a harmadik fázisban a kórokozó az agyat, a gerincvelőt és más szerveket támadja meg.
Trichomonas
A trichomonas a vaginában telepszik meg, zöldes, sárgás folyást és fájdalmat okozva. Előfordul az is, hogy a nők tünetek nélkül fertőzöttek, a férfiak esetében pedig általában nincs jele a betegségnek.
Hepatitis B
A hepatitis ezen válfaja testnedvekkel terjed, és szexuális úton igen könnyen elkapható. Hosszú távon súlyos májkárosodást okoz, akár az életet fenyegető komplikációkkal. Ma már létezik ellene oltás is.

Hogyan kerüld el?
• Minél kevesebb partnered van, annál kisebb a fertőzések esélye
• A legtöbb ilyen betegség elkerülhető óvszer használatával
• Ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt vagy, ne kezdj kalandba!

Szöveg: Kovács Valéria