Az idén több hosszú hétvége és a várva várt nyaralás számtalan lehetőséget kínál arra, hogy feltöltődj, kikapcsolódj a munka és a hétköznapok monotóniája után! Eddig minden különösebb tervezés nélkül indultál neki a kiruccanásoknak? Most vess be néhány újítást, amelyektől sokkal jobb hangulatban telhetnek ezek a napok!

 

{idozito3}

Sajnos egy-egy rosszul sikerült nyaralás rémképe hosszú évekre bebetonozódhat az emlékeink közé. Egy kis tervezéssel, átgondolással kifinomultabbá teheted az együtt töltött időt és hatékonyan kezelheted az érzelmi kilengéseket.

+1 nap
Érdemes az éves szabadságot megtoldani 1-1 nappal. Örömmel tapasztalod majd, mennyivel gördülékenyebben megy minden, ha már az utazás előtt egy nappal otthon vagy és szépen, nyugodtan elintézed a csekkeket, virágokat, házi kedvenceket és minden más teendőt, amit egyébként az elindulás előtt kapkodva, idegesen és feszülten szoktál elvégezni. Innen már csak egy lépés, hogy összezördülj a pároddal, és ezzel a szabadság első pár napja duzzogással, haragszomráddal teljen. Ezen a ráhangolódós napon többször is tudatosítsd, hogy szabadságon vagy és lazíthatsz! Ha a párod is részt tud ebben venni, az még 10 pont!
TIPP: A visszaérkezés utáni plusz nappal megelőzheted, hogy a munkában már másnap úgy érezd, nem is pihentél és sosem leszel képes a nyakadba zúdult teendőket elvégezni. Bárhol voltál, időre van szüksége testnek és léleknek, hogy megérkezzen.  Ezzel a ráadás nappal megelőzhetsz egy kissé összezavarodott, „hol is vagyok?” állapotot!

A pihenés legyen pihenés (is)!
A stressz hormonokkal telített szervezeted alig várja, hogy megpihenjen egy kicsit. Az állatokkal ellentétben mi emberek nemigen veszünk tudomást arról a leterheltségről, amit a negatív stressz, az ún. distressz okoz. Ez a tehetetlenségünk, a frusztrációnk és kimerültségünk mutatója, mely fejfájások, gyomorgörcs, alvászavar és sok más testi tünet formájában jelentkezik. Ezért is várjuk a szabadságot, hogy ott majd jól kipihenjük magunkat és az egész évi hajszát.
Éppen ezért a pihenésre is érdemes tudatosan felkészülni, és ez első pár napon tényleg megengedni magatoknak a lustálkodást, kora délelőtti, délutáni, sőt néha egész napos alvást. „Többre többet kíván!”, bizony a szervezet ilyenkor kiköveteli a jussát. Ezért van az, hogy bár egyre többet alszol, mégis egyre álmosabb vagy.
Persze, ha szervezett turistaúton vesztek részt, akkor ennek pont az ellenkezője történik, ezért érdemes a városnézős túra előtt vagy után egy lustálkodós pár napot beiktatni. Ebben az évben erre adnak lehetőséget a hosszú hétvégék is.
TIPP: Ha gyerekekkel mentek családi nyaralásra, akkor el lehet felejteni a közös pihenést, hiszen az apróságok könyörtelenek és a nap 24 órájából 28-ban várják el a teljes figyelmet. Érdemes ezért megállapodni a pároddal, hogy ki kezdi a táborfelügyeletet és a másik addig kipihenheti magát, majd fordítva, és pár nap után már mindenki örömmel vesz részt a közös időtöltésekben.

A pihenésre is érdemes tudatosan felkészülni!

Töltsük fel a kapcsolatot!
Legyen a nyaralás arra is alkalom, hogy a kapcsolatotokon dolgozzatok. Gary Chapman öt szeretetnyelve közül érdemes már előre átgondolni, ki melyiket érti jobban – így azon a nyelven fejezheted ki szeretetedet, amit ő is ért.
1. A párod minőségi időre vágyik?
2. Vagy inkább elismerő szavakra szomjazik?
3. Apró szívességekkel lehet levenni a lábáról?
4. Vagy a szeretet igazi megnyilvánulásának az ajándékozást tartja?
5. Esetleg mindennél fontosabb számára  a testi érintés?
Persze mint mindent, ezt sem lehet erőltetni, kierőszakolni! Tapasztalatom szerint, ha én elkezdem úgy adni a szeretet másiknak, ahogyan ő igazán szeretné kapni, akkor egy idő után szeme és füle lesz arra, hogy ő is azt adja, amire én vágyom.
TIPP: Ezek a nyári együttlétek nagy lehetőségek arra is, hogy mindenki feltölthesse a szeretet tankját. Már jó pár éve gyakorló anya voltam, mikor találkoztam dr. Ross Campbell egyik könyvével, melyben hasznos tanácsokat kaphatunk ahhoz, hogyan is tölthetjük fel a gyerekeink ezt a bizonyos tankját.
A feladat egyszerű: a lényege az, hogy naponta megkapja a gyerek a teljes csokrot:
• pozitív szemkapcsolat,
• testi közelség,
• kitüntetett figyelem,
• szeretetteljes fegyelmezés.
Nekünk szülőknek ez részben tanulás, nagyobbrészt azonban a saját neveltetésünk felülírása, a gyerekeknek viszont óriási ajándék.

A szükséges elővigyázatosság
Érdemes feltölteni néhány teljesen természetes, ám hatékony szerrel az úti patikát, hiszen mi sem tudja jobban elrontani szabadságot, mint egy hirtelen láz, sérülés vagy esetleg a gyerek állandó nyugtalansága.
Ne felejtsük el, a gyerekek sokkal tisztábban érzékelik a környezetükben a negatív energiákat, ideges, türelmetlen embereket. Sőt a klímaváltozás, a nagyon nagy hőség is kimeríti, kiszárítja őket.
Ezért kisebb gyerekeknél nyaralás alatt is fontos a sok víz és a napi ritmus betartása.
TIPP: Mindezek mellett nyugtalanságra, sírásra, arra az állapotra, amikor nincs nagy baj, de állandóan nyűgös a gyerek, lehet cseppenteni a poharába 1 cseppet a Bach virágesszenciák 39-es cseppjéből, nagyon pici babáknál a fürdővizébe vagy a csuklójára lehet dörzsölni 1-1 cseppet. Bátran támaszkodj te is erre a több virágból összeállított, teljesen mellékhatásmentes szerre! Te is és a párod is bevehettek belőle, ha elmérgesedik valamiért a helyzet köztetek.
Érdemes homeopata segítségét is kérni, ha olyan országba vagy más kontinensre utazol, ahol nagyobb a fertőzésveszély!

Nyaralj itthon is!
• Azoknak, akik ilyen vagy olyan okból kifolyólag nem tudnak hosszabb nyaralásra elmenni, mindenképpen ajánlom a nyáron is hűs hegyeket. Pénztárcakímélő megoldás és az immunrendszer feltöltéséhez egy egynapos, kicsit kilépős túra a legtökéletesebb. Örvendetesen sok bringa útvonal épült ki, számtalan mozgási lehetőség vár.
• Legvégső esetben, ha valamiért nehéz kimozdulni otthonról, akkor keress az interneten letölthető meditációt. Nyisd ki az ablakot vagy ülj ki az erkélyre és semmi más dolgod nincs, mint végighallgatni egy vezetett meditációt Ezzel is sokat teszel az egészségedért, a jóllétedért!

Villing Zsuzsa – Kineziológus/asztrozófus
www.chironstudio.hu