Víz: már mindenki tudja, hogy napi minimum nyolc pohárral kell meginnunk belőle, ennyi a szervezet működéséhez elengedhetetlen.Szépít is, okosabbak is leszünk, ha eleget iszunk.
De az élet szimbóluma sokkal több ennél!

 

{idozito3}

A víz és a testünk
Top 7: hol és miért fontos a víz?
1. Agy
Ha elég vizet iszol, a memóriád is élesebb, a hangulatod stabilabb lesz és a motivációddal sem lesz baj. Ilyenkor a problémákat is könnyebben át tudod gondolni. Ha nincs elég víz ebben a testrészben, az az oxigénáramlást is gátolja.
2. Száj
A megfelelő mennyiségű víz a torkodat és az ajkaidat is benedvesíti, így nem lesz száraz a szád, ami rossz leheletet, kellemetlen szájízt, fogszuvasodást okozhat.
3. Szív
A dehidratáltság csökkenti a vér mennyiségét, így a szívednek többet kell dolgoznia, hogy elég oxigén jusson a sejtekhez. Ez az edzést és a mindennapi tevékenységeket is nehezebbé teszi.
4. Vérkeringés
A szervezeted úgy hűti magát, hogy kitágítja az ereket a bőrfelszín közelében, így ott felgyorsul a keringés és a hő könnyebben távozik. Ha nem jutsz elég folyadékhoz, nagyobb külső hőmérsékletre van szükség a folyamat elindulásához, így kevésbé vagy képes hűteni magad.
5. Végtagok
A megfelelően hidratált test összehúzódó izmaiban a sejteken kívül és belül található víz elég tápanyagot tud szállítani és el is viszi a felesleges anyagokat: így tudsz megfelelő teljesítményt nyújtani. A víz elengedhetetlen az ízületek olajozásához is.
6. Bőr
A dehidratált emberek bőre kevésbé rugalmas – ez nem ugyanaz, mintha száraz lenne a bőr, tápláló krémekkel nem segíthetsz rajta.
7. Vesék
A veséknek vízre van szükségük, hogy kiszűrjék a vérből a méreganyagokat és kiválasszák a vizeletben. A megfelelő mennyiségű folyadék csökkenti a húgyúti gyulladások és a vesekövek kialakulásának az esélyét.

A folyó víz hangját a legtöbb ember nyugtató hatásúnak tartja.

Mozogjunk vízben!
Ma már egyre többféle mozgás végezhető vízben, nemcsak az úszás az, amit ebben a közegben kipróbálhatsz.
A vízben végzett edzés pozitív hatásai:
● a felhajtóerő védi a térd-, boka- és csípőízületeket,
● remek választás azoknak, akik a túlsúlyuk miatt nem tudnak eleget gyalogolni, hogy hatékonyan égessenek kalóriát és zsírt,
● csökkenti a fájdalmat és növeli a hajlékonyságot,
● a víz támogatja és masszírozza a testet mozgás közben,
● alacsonyabb vérnyomás, stressz-szint és kisebb esély a sérüléseknek,
● különösen hatékony műtét utáni regenerálódáshoz,
● több kalóriát éget edzés közben és után.

A vízivás tényleg csökkenti a stresszt?
Igen! A testünknek, az agyunknak vízre van szüksége ahhoz, hogy rendesen működjön. Ahogy kissé dehidratálttá válik, a kortizol stressz hormon szintje máris emelkedni kezd. A folyamat fordítva is működik: a stressz miatt felpörög a pulzus, nő a légzésszám, így máris gyorsabban veszítünk vizet, ráadásul ilyenkor el is felejtünk rendesen inni.
TUDTAD? Ez persze csak a fizikai magyarázat, az ezoterikusabb megközelítés szerint a víz hidat képez szellem és lélek között, ezért is csökkenti azonnal a stresszt.

A víz és a lelkünk
Az emberiség régóta a vízben keresi az élet, a megtisztulás elixírjét – elég, ha a keresztények keresztelési szertartására, a hinduk Gangeszben való megmártózására vagy Mekka szent forrására gondolunk. Napjainkban leginkább csak egy gyors zuhany alkalmával találkozunk vele vagy amikor megisszuk a napi kötelező vízadagunkat.. Nem véletlen, hogy világszerte érezzük iránta a szükségletet, és a fürdők forgalma egyre emelkedik. Hogy mit keresünk? Kényeztetést, gyógyírt a fájdalmakra és a stressztől való szabadulást.
Mindannyian ki vagyunk téve a különböző környezeti hatásoknak, vegyszereknek, amelyek az emberi szervezetbe kerülve növelik a különböző betegségek kockázatát, legyenek azok fizikai vagy pszichés természetűek. Az agy „mérgezése” megváltoztathatja a gondolkodást, a hangulatot, a felfogóképességet és a viselkedést. Ennek kiegyensúlyozására a legjobb módszer a gőzfürdő és a szauna, amelyek által megszabadulhatunk a méreganyagoktól.
Ugyanez a módszer – a vízzel való gyógyulás – jó alvászavarok ellen is.
A folyó víz hangját a legtöbb ember nyugtató hatásúnak tartja, a meditációk egyik gyakori háttere. A vízfolyás keltette zaj fehér zaj, amelyen keresztül sok mindent meghallhatunk – valójában mindenki más dallamot hall ki belőle.
TIPP: csak hallgasd a hangot, igyekezz nem kötni semmihez, hanem hagyd, hogy átmosson. Így el tudod engedni előfeltételezéseidet és úgy megtapasztalni, érezni a dolgokat, amilyenek.
Ez a fajta meditáció igen hasznos, de még inkább az, ha kombinálod egy gőzfürdővel.

A víz és a szellem
A víz szimbolikája régről gyökerezik és igen szerteágazó. Alapvető jelentései a tisztaság és a termékenység, átvitt értelemben az élet forrásának tartjuk, sok mítoszban így is jelenik meg. A bennünk lévő víz áramlása, a keringésünk is megfelel a földön lévő vizek áramlásának.
A taoista hagyomány szerint a víz a bölcsesség egyik formája, mivel felveszi annak a formáját, amiben éppen van, és a legkisebb ellenállás szerint mozog.
A megfigyelő ókori görögök megértették a víz átalakulásának erejét: ahogyan ez az anyag képes szilárdból folyékonnyá, majd gőzzé válni, úgy lett náluk a víz az átalakulás jelképe.
Az észak-amerikai indiánok az élet szimbólumának, igen értékes dolognak tartották a vizet.
Az egyiptomiak számára a víz főként a nagyra tartott Nílus képében jelenik meg, amely létük biztosítéka volt.
A tarot-ban a víz az érzelmek, az intuíció megtestesítője, és összefonódik az élő dolgok közti energiával.

Víz az asztrológiában
Ez az elem a csillagok tudományában is fontos helyet foglal el:
● a fő víz elem, a rák, tisztaságot és felfrissülést hordoz,
● a Skorpió a misztikum, a nyugalom és a visszatükrözés tulajdonságait mutatja,
● a Halak a mélység, a mozgás és az élet oldalát jelképezi.

Szöveg: Kovács Valéria