A szőrnek régebben mechanikai védőszerepe volt, sőt a test hűtésében is lényeges volt. Ma azonban a nőknél mindenképpen, de a férfiaknál is dívik a szőrtelenítés, legyen szó teljes csupaszságról vagy csak egyes testrészek szőrtelenítéséről. Ez is olyan téma lett, amiről mindenkinek van véleménye: de te megtaláltad már a tökéletes megoldást?

 

 

{idozito3}

Igényes? Kislányos?
Az intim testrészek szőrtelenítésében talán épp annyiféle trend volt már, mint a kívánatosnak tartott alak kérdésében. Míg Egyiptomban a mai cukorgyantához hasonlatos módszerrel szabadultak meg a felesleges szőrtől, addig a középkorban valószínűleg egyáltalán nem foglalkoztak ezzel a tájékkal. A későbbi korok festményein már megoszlik a látvány: bozont vagy simaság. A 20. században, ahogy a ruhák is egyre kisebbek lettek, úgy lett egyre nagyobb a szőrtelenítendő felület is, és bár a 70-es évekbeli férfimagazinokban még a természetesen hagyott felületek hódítottak, később egyre inkább a borotválás vette át a hatalmat, míg mára szinte egyáltalán nem látni meghagyott szőrzetet. A hétköznapi nők körében is egyre nő azoknak az aránya, akik nemcsak a bikinivonal szőrtelenítésére szavaznak, hanem a teljes simaságra – még egy dolog, amit részben Carrie Bradshaw-nak köszönhetünk!
Vannak olyan elméletek is, melyek szerint a ma divatos teljes csupaszság a kislányosság képét idézi, és vannak, akik még mindig a teljesen természetesre esküsznek: mindenesetre az is fontos kérdés, hogy ha a szőrtelenségre szavazol, hogyan érheted el. A legjobb megoldás a szakember által végzett intim gyantázás, esetleg a borotválás: bár ezt igen gyakran kell végezni.

Szabadulj meg a szőrszálaktól!
• Csipesszel
A csipesz jó megoldás, ha az arcon megjelent egy-egy szőrszáltól szeretnél megszabadulni. Az így könnyen elért szőrszálnak kb. 3 hét kell, hogy újra nőjön. Ez valóban csak akkor jó megoldás, ha jól tűröd a fájdalmat és nem zavar, hogy a művelet lassú.
HÁTRÁNYA: A „csipkelődés” sokszor hámsérüléssel jár, ami később pigmentálódáshoz, a bőr foltosodásához vezethet.
• Trimmelés
Ez a látványos eljárás valójában nem is szőrtelenítés, hiszen nem szabadultál meg a száltól, csak lerövidítetted azt!
HÁTRÁNYA: hatása szinte egy nap alatt elmúlik!
• Szőrnövekedés elleni testápolókkal
Nemrégiben jelentek meg azok a testápolók és deok, amelyek használata a szőrnövekedés csökkenését ígéri. Ezek természetesen nem szabadítanak meg teljesen a nem kívánt szőrszálaktól, de jó kiegészítői lehetnek bármilyen szőrtelenítési módszernek.
HÁTRÁNYA: a vegyi anyagokra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki.
• Borotvával
Ha csak alkalmanként szőrtelenítenél, ez a legpraktikusabb eljárás. Gyors, kényelmes, fájdalommentes módszer, ami a bőrhöz is kíméletes, ha betartod az alapvető szabályokat (hab vagy gél használata, benedvesített bőr stb.).
HÁTRÁNYA: hatása csak rövid ideig tart. Érzékeny bőrűeknél vagy érzékenyebb helyeken irritációt okozhat. Rendszeres alkalmazása komoly igénybevételt jelent a bőröd számára.
FONTOS: soha ne használd más borotváját, mert komoly fertőzéseket okozhat!
• Szőrtelenítő krémekkel, habokkal
A krémek vegyi úton oldják fel a szőrszálakat, így a módszer fájdalommentes, egyszerre nagy területen alkalmazható, de tovább tart, mint a borotválás. Hatása szintén nem hosszú távú!
HÁTRÁNYA: vegyi anyag révén sokaknál allergiás reakciót válthat ki, érzékeny területekre nem javasolt a használata.
• Gyantával
Nagyon régre visszanyúló módszer, használata biztos alapokon nyugszik megfelelő anyaghasználat és szakértelem mellett.
Gyors és egyszerre nagy felületen alkalmazható módszer, melynek hatása tartós, akár négy hétig is komfortos érzést biztosít. Hosszú távon gyengíti, ritkítja a szőrszálakat.
HÁTRÁNYA: bizonyos hosszúságú szőrt lehet csak eltávolítani vele. Alkalmazásakor az első időszakban jelentkező kellemetlen érzés a későbbiekben csökken, sőt akár teljesen megszűnik. A lágy részeken alkalmazása rutint, szakértelmet igényel. Intim területek gyantázását bízzuk szakképzett intimkozmetikusra!
• Epilátorral
A kis gép ma már nagyon nagy választékban elérhető, alkattól függően választhatjuk a masszírozós vagy hűtős változatokat, így csillapítva a kellemetlenséget.
HÁTRÁNYA: fájdalmas és viszonylag hosszú ideig tartó eljárás ez, amely érzékeny bőrűeknél irritációt válthat ki. Használata rutint és bizonyos fokú hozzáértést igényel! Szakszerűtlen használat mellett a készülék csupán lekaszabolja a szálakat ahelyett, hogy tövestől távolítaná el. Ilyenkor – bár első ránézésre eredményesnek tűnik – hiába szenvedted végig a procedúrát, ugyanott vagy, mintha leborotváltad volna…
• Villanófény, lézer
Hívják ezt végleges módszernek is, de valójában inkább tartósnak nevezhetnénk. A lézeres módszer lényege, hogy a bőrszíntől minél inkább elütő színű szőrszálak elnyelik a fény energiáját – a növekedési fázisban lévő szálak egyenesen a szőrtüszőbe vezetik ezt az energiát, így pusztítva a szőr növekedésért felelős sejteket.
HÁTRÁNYA: a kezelés leginkább a sötét színű szőrszálakon hat, szőkéknek nem ajánlott. A kezeléssorozat éveket is igénybe vehet a szőrszálak növekedési ciklusától függően. A kezelések enyhe irritációt okozhatnak, kerülnöd kell a napfényt és a szoláriumot is. Szinten tartó kezelésekre a kezeléseket követően akkor is szükséged lesz, ha egyébként sikeres a kezeléssorozat.

Hő alapú szőrtelenítés
Ezeknél az eljárásoknál kis hőimpulzusokkal bombázzák a szőrtüszőt a bőrfelszín közelében. Szemben a lézerrel vagy IPL-el itt nem használnak fényt, így a szőr színe nem befolyásolja a kezelést.
• Tűs epilálás
A szőrtüsző aljáig vezetett tűre nagy-frekvenciás áramot kapcsolnak. Bekapcsoláskor a tű hegyével érintkező szövetekben hő keletkezik, ami a szőrnövekedésért felelős sejtek pusztulását idézi elő. A módszer mérsékelt fájdalommal jár, különösen az érzékenyebb területeken. Az eljárás csak korlátozott esetekben alkalmazható. (pl. nem javallott intim területeken). A hegesedési veszély miatt próba epilálást kell végezni.
 Csipeszes epilálással
Az eljárás hasonló elven működik, mint a tűs változat, azzal a különbséggel, hogy itt tű helyett egy csipesszel fognak rá a kiszemelt szőrszálra. A kezelés nem olyan hatásos, mint a tűs eljárás, de ebben az esetben elkerülhetjük a tűszúrás okozta kellemetlenségeket.

Összességében elmondhatjuk, bár folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb technológiák, tökéletes szőrtelenítő eljárás nem létezik. Kellő körültekintéssel ugyanakkor kiválaszthatjuk azt a módzsert, ami a leginkább alkalmazkodik az igényeinkhez. Van miből válogatni.

Nagy Krisztina – Intimkozmetikus
www.intimkozmetika.hu