A gyógynövények az elmúlt években újra divatba jöttek, egyre többen használják őket. De azt tudtad, hogy az egyes jegyeknek is vannak saját növényei, és hogy van, amit jobb kerülni? Válassz, neked mi való!

 

{idozito3}

Gyógyító vadvirágok
A gyógynövények, vagy teljesebb nevükön gyógyító hatású növények, termesztett és a természetben vadon előforduló növényfélék, amelyek egyszerre általában többféle droggal (hatóanyaggal) rendelkeznek. A gyógyszeripar a legtöbb gyógynövényt nagy mennyiségben hasznosítja, a mesterséges szerek egy része is csak abból a szempontból mesterséges, hogy a drogokat mono-hatóanyag formájában és milligrammra pontosan tartalmazzák a kapszulák. A növények használata nagy körültekintést igényel, mivel egy-egy példány nem ugyanannyi hatóanyagot tartalmaz attól függően, hogy hol, milyen vidéken nőtt és pl. milyen holdállásnál aratták.
FONTOS! Hatásaik sokrétűek, mivel a fő hatóanyag mellett számos más anyagot is tartalmaznak. Alkalmazásukkor meg kell fontolnunk egy növény összes hatását, hogy az egyén alkatának legmegfelelőbbet válasszuk. A használatukhoz ezért kérjük szakértő véleményét!

Hogyan használjuk?
• A gyógynövények hatóanyagait többféle módon is felhasználhatjuk. A betegségre való, úgynevezett allopátiás módon ható szert teának, főzetnek, szirupnak, szörpnek elkészítve fogyasztjuk vagy borogatást, kenőcsöt lehet készíteni belőle. Ezek a legerősebb, gyorsan ható szerek.
• 37 féle növény virágából Bach-cseppeket is készítenek, kis hígításban, amelyek a probléma lelki okán keresztül hatnak a szervezetünkre. Hatásuk általában nem azonnal, hanem csak pár nap után jelentkezik.
• A legenyhébb forma a homeopátiás felhasználás, amikor is a hatóanyagot igen nagy, de speciális arányú hígításnak és rázásnak (rezgésnek) teszik ki, ez a potenciálás folyamata. A homeopátiás szerek információt adnak a szervezet számára. Ezekben a szerekben a hatóanyag aránya annyira alacsony, hogy a legtöbb esetben kismamák, kisbabák is fogyaszthatják. Hatásuk néhány nap múltán érződik, ha betartjuk a pontos szedési és tárolási utasításokat.

Növénykarakterek
A gyógynövények nemcsak betegség szerint lehetnek segítőink, hanem személyiségtípusunk alapján is válogathatunk belőlük. Az egyes növények pl. illatuk, ízük, színük és virágjuk alapján besorolhatók az egyes bolygók alá, vagyis tulajdonságaik szerint megfeleltethetők hatásaik a különböző planétáknak. Mivel a bolygók mindegyike egy vagy két csillagjegyet ural, rajtuk keresztül könnyedén megtudhatjuk, mely csillagjegy számára milyen gyógynövények használata javasolt általánosságban, és melyeket kellene inkább elkerülni – az egyéni eltéréseket nem számítva.

Minden asztrológiai jegy számára azok a növények a legkedvezőbbek, amelyek az alap személyiségtípusból fakadó enyhe tünetekre hatnak, és azok kerülendők, amelyek ezt fokozzák. (pl. egy magas vérnyomásos Oroszlánnak a kávé főzete kerülendő.)
A gyógynövények ugyanakkor megjelenésükkel a karakterünket is leírják, ezért minden csillagjegynek létezik őt kifejező virága, amelyeket nem fogyasztani kell, mindössze csak érdemes rajta elmeditálnunk, miben jelképez az minket.
Alább arról olvashattok, hogy az egyes csillagképek szülötteként mivel előzhetjük meg a betegségeket, mely növények okozhatnak problémát nálunk, és melyik írja le jellegével a csillagjegyünket. A növények fogyasztása mindemellett csak a családorvossal vagy fitoterapeutával való konzultáció után javasolt egyes növények ugyanis egyénenként eltérő hatást hozhatnak, allergizálhatnak az egyéni érzékenységtől, alkattól függően! Amennyiben tudomásod van arról, hogy allergiás vagy egy növényre, mindképp kerüld a fogyasztását, válassz a karakterednek megfelelő másik növényt!

Az egyes növények pl. illatuk, ízük, színük és virágjuk alapján besorolhatók az egyes bolygók alá, vagyis tulajdonságaik szerint megfeleltethetők hatásaik a különböző planétáknak.

Kos (márc. 21–ápr. 20.)
Karaktered: pipacs
A pipacs tavasszal nyíló, féktelen, tüzes, a mezőket leigázó növény, amely vadságával és egyébként jó nyugtató, altató tulajdonságaival a Kosra jellemző növény.
Javasolt növények: menta a fejfájásra, migrénre, frissítőnek, orbáncfű, citromfű és macskagyökér enyhe lazítónak, nyugtatónak. A szemek lemosására kamilla.
Ellenjavallt növények: az ürömfű, a bazsalikom, borsikafű és rozmaring levele emelheti a vérnyomást. A Kosokat ezen kívül egyénileg is bármi allergizálhatja, ezért minden gyógynövényt óvatosan kell kipróbálni, orvossal kell előtte konzultálni.

Bika (ápr. 21–máj. 20.)
Karaktered: vadrózsa
A csodásan nyíló vadrózsa a szerelem és szépség jelképe a vadonban, erdőszéleken. Termékenységét szimbolizálandó, hasznos és csodás termése épp a télelőre érik be.
Javasolt növények: a torok növényei a hárs és a kamilla, a salakanyagok, lerakódások ellen szűztea .
Ellenjavallt növények: az étvágyat serkentő növények. Ilyen a bazsalikom, a rozmaring, kálmosgyökér vagy éppen az ezerjófű, tárkonyürömfű.

Ikrek (máj. 21–jún. 21.)
Karaktered: golgotavirág
A golgotavirág egy rendkívül tarka, játékosan mandalaformába rendeződő növény, óriási porzókkal, vidám megjelenéssel, amely tökéletesen kifejezi az Ikrek humorát és sokszínű jellemét. Gyümölcsének íze (pl. maracuja) szintén sokrétű, az édestől a csípősig terjed.
Javasolt növények: a citromfű és a levendula az idegrendszert és lelkiállapotot nyugtató, a kakukkfű hurut és tüdőbaj ellen, valamint a borsikafű, mely jó görcsoldó, a bodza pedig asztma ellen.
Ellenjavallt növények: a különböző serkentő hatású növények, amelyek kihegyezik az idegrendszert, pl. a kávé, a fekete tea, a homoki szalmagyopár és az ürömfű.

Rák (jún. 22–júl. 22.)
Karaktered: búzavirág
A nyáron a mezőket kékre festő, tengert idéző, napkedvelő növény a családok, otthonok hagyományos díszítő növénye. Általa élt a nyár emléke tovább a családokban.
Javasolt növények: az enyhe vízhajtó és méregtelenítő zsálya és csalán, a nyugtató kamilla és levendula. A vércukrot rendező áfonya- és szamócalevél.
Ellenjavallt növények: az erős vízhajtó hatású növények pl. a zsurló, az izgató hatású növények pl. a kávé és a fekete tea.

Oroszlán (júl.23–aug. 22.)
Karaktered: napraforgó
A mindig ragyogó, vidámságot és a napsugarakat idéző növény fejével mindig a Nap felé fordul, jelképezve vidámságát, életszeretetét, pozitivitását, ahogy az örömöket keresi. Épp Oroszlán havában nyílik.
Javasolt növények: a szívbarát kamilla, orvosi engedéllyel magas vérnyomásra fagyöngy, a gyomorbarát körömvirág és borsmenta, az emésztést roboráló cickafark.
Ellenjavallt növények: az ürömfű, az izsóp, a borsikafű és a rozmaring emelhetik a vérnyomást, ezért kerülendők, ugyanígy a kávé is. Az angyalgyökér, borókabogyó, aranyvessző, diólevél savasíthatják az Oroszlánt.

Szűz (aug. 23–szept. 21.)
Karaktered: babér
A babér a tudás és erőpróbák növénye, a hatalom és a bölcsesség kifejezője, Hermész, vagyis Merkúr szent növénye, amely tisztánlátást, mágikus képességeket adományoz és egyébként kiváló emésztésjavító.
Javasolt növények: a bélbarát kamilla és nyugtató macskagyökér, a felfúvódások ellen kömény és a testben történő megfelelő irányú áramlásokhoz a kardamom.
Ellenjavallt növények: a hashajtó hatású növények, az aranyvesszőfű, a bengekéreg és a papsajtlevél, valamint az erős hatású rebarbara mértékkel fogyasztandók.

Mérleg (szept. 22–okt. 21.)
Karaktered: tulipán (vagy liliom)
A tulipán a szerelem, a szerelmespárok jelképe, míg a liliom emellett a tisztaság, az erő, a védelem és általában jeles uralkodók szimbóluma. A hősies és érzelmes Mérleget e virágok szimbolizálják.
Javasolt növények: a női szervek és vesék barátai, a zsálya, zsurló, medveszőlő, áfonya és palástfű.
Ellenjavallt növények: az erős vesetisztító növények, a nyírfalevél, iglicgyökér és a zsurló túl nagy mennyiségben fogyasztva már kerülendő.

Skorpió (okt. 22–nov. 21.)
Karaktered: kála
A kála a vadság, szenvedély és gyönyörűség szimbóluma, amely kemény virágával, de makulátlanul tökéletes formájával a nemi tájék és az ősi erő jelképe.
Javasolt növények: a hólyagbarát tőzegáfonya, az értágító, a stressz ellen és szíverősítésre a galagonya és a fertőtlenítő rozmaring. A vértisztító orvosi kankalin. A női szervek barátja a cickafark.
Ellenjavallt növények: a különböző, nagy mennyiségben mérgező hatású növények a Skorpiók esetében kis mennyiségben sem fogyasztandók, pl. a boróka, a nadragulya és a fagyöngy.

Nyilas (nov. 22–dec. 20.)
Karaktered: galagonya
A vad és szabadságra törekvő Nyilast a késő ősszel már dérben, hóban a szabad ég alatt beérő galagonya jelképezi. Ez a szabadság, a kitartás szimbóluma, de a népnyelv Isten növényének is nevezte.
Javasolt növények: az izmok lazítója, nyugtatója a fekete nadálytő kréme külsőleg, a vadgesztenye kréme külsőleg visszeres lábakra és az ízületeket segítő csalán.
Ellenjavallt növények: a Nyilas anyagcseréjét akadályozó, erős izzadásgátló teák, pl. az izsópfű, a zsályalevél, a tölgyfakéreg vagy diólevél mértékkel fogyasztandók.

Bak (dec.21–jan.20.)
Karaktered: kövirózsa
A jég hátán is megélő Bakot, aki elrejti az érzelmeit és a lelke részeit, a sziklák között szabályos, kontrollált formákat alkotó, gyönyörű virágot hozó, tüskés, de belül nedves növény jellegzetes módon szimbolizálja.
Javasolt növények: a csontkötő, az ízületek barátja a fekete nadálytő, és az ízületeket erősen tisztító csalán, ám csak mértékkel.
Ellenjavallt növények: a Bak számára nem ajánlhatók az erős vízhajtó hatású növények, mivel általában alacsony a szervezete folyadéktartalma, így a medveszőlőlevél, fagyöngy és a zsurló.

Vízöntő (jan. 21–febr. 20.)
Karaktered: hóvirág
A téli fagyokkal, a félelemmel, elnyomással bátran szembeszálló, a tavasz első hírnökeként nyíló hóvirág a Vízöntők jelképe. Hófehér szirmai a tisztaságot, igazságot és az ebből fakadó erőt jelképezik.
Javasolt növények: a görcsoldó és étvágyjavító rozmaring, a szorongásoldó orbáncfű és az angyalgyökér, mely étvágyfokozó és külsőleg a vadgesztenye kréme a trombózis megelőzésére. Rutafű érszűkületre.
Ellenjavalt növények: a Vízöntő számára kerülendők a szívet erősen megdolgoztató és a görcskészséget fokozó növények, pl. a koffeines italok, a fehér ürömfű, de ide tartoznak a túl erős köptetők is.

Halak (febr. 21–márc. 20.)
Karaktered: tündérrózsa
A mesékben is megjelenő tündérrózsa éjjel nyílik. Számos misztikus történet, monda kapcsolódik hozzá. Levele lágyan ringatózik a vízen, az érzelmek tengerén, épp csak egy vékony gyökérrel nyúlik a mélybe, akár a Halak, alig van e világban, e közegben.
Javasolt növények: az immunerősítő és érzelmi egyensúlyozó csipkebogyó, a köszvény és reuma ellenes, jó nyugtató és köptető orvosi kankalin.
Ellenjavallt növények: az erős nyugtató, altató hatású szerek még álmatlanságban is mértékkel fogyasztandók, mert rászokhat a Halak, pl. a komló és a macskagyökér.

Szöveg: Fodor Kata