Az elmúlt években még a válság ellenére is kinyílt a világ, egyre lejjebb mentek az utazások árai, így könnyebben eljuthatunk egzotikus és gyönyörű helyekre. Sőt idén is úgy tűnik, Törökországba, Tunéziába olcsóbb elmenni, mint a Balatonra. A hirtelen, olcsó kirándulás azonban veszélyeket is hordoz magában: a felmérések szerint az utazók negyede köt biztosítást, de az esetleges oltásokra csak kb. 2% gondol. Tudtad, hogy akár Európán belül sem árthat?

 

 

{idozito3}

Nem lenne jobb, ha a nyaralás valóban csak a felhőtlen örömök forrása lenne? Előzd meg a kellemetlenségeket!
• Tudtad, hogy a Földközi-tengerben található kagylók 40%-a hepatitis A vírussal szennyezett?
• Tudtad, hogy az Unióba behozott tenger gyümölcseit Escherichia coli baktérium fertőzöttség szempontjából vizsgálják, de ez még egyáltalán nem biztosítja a megfelelő minőségét?
• Tudtad, hogy az észak-afrikai országok luxusszállodáinak háttérszemélyzete milyen könnyen terjeszthet vírusokat?
• Tudtad, hogy egyre több gyógyszerrezisztens maláriafajta létezik?

Felejtsd el, hogy ha egy négy-ötcsillagos resortban töltöd az idődet, és nem mozdulsz ki onnan, nem kaphatsz el semmit, nem kell óvintézkedésekre gondolnod. A személyzet komoly fertőzések forrása lehet, ahogy az ételek alapanyagai is.

Hol mit kaphatsz el?
Az Európán kívülre utazók általában több gondot fordítanak arra, hogy utánanézzenek, milyen oltásokat kellene beadatniuk, milyen óvintézkedéseket kellene megtenniük, hogy tényleg csak pozitív élményekkel térjenek haza. De mintha egyes országok esetében nem vennénk tudomásul, hogy Európán kívül esnek: Tunéziában, Egyiptomban, Törökországban vagy akár Jordániában merőben más a járványügyi helyzet, mint amihez mi és a szervezetünk szokva van. Persze legtöbb honfitársunk nem indul el ezekre a helyekre a hasmenés elleni pálinka nélkül, pedig egyáltalán nem biztos, hogy ez segít – és a hasmenés talán a legkisebb baj, ami érhet bennünket.

Hova utazom?                                         Mire készüljek?
Egyiptom, Tunézia, Jordánia                    Hepatitis A és B, hastífusz, utazók hasmenése, veszettség.
Kenya                                                      Hepatitis A és B, malária, kolera, sárgaláz, HIV, hastífusz, veszettség, utazók hasmenése.
Thaiföld, India                                          Hepatitis A és B, utazók hasmenése, hastífusz, malária, Dengue-láz. Thaiföldön, a szexturizmus központjában,               különösen nagy a Hepatitis B és a HIV fertőzés esélye.
Törökország                                           Hepatitis A és B, hastífusz, utazók hasmenése, veszettség, járványos gyermekbénulás.
Horvátország                                         Hepatitis A és B, kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás.
Bulgária                                                  Hepatitis A és B, utazók hasmenése.
Mexikó                                                    Hepatitis A és B, hastífusz, malária, utazók hasmenése, Dengue-láz, sárgaláz.
Kuba                                                       Hepatitis A és B, hastífusz, utazók hasmenése, Dengue-láz, malária.

Utazók hasmenése
Ez az a tünetegyüttes, amely a leggyakrabban jelentkezik, és jobb esetben 1-2 nap alatt szinte magától elvonul. Legtöbbször tömény alkohol fogyasztásával próbáljuk megelőzni, de ez nem ad garanciát. Hogy egy csoporton belül kit dönt le lábáról és kit nem, az teljesen változó, valószínűleg az egyéni immunrendszertől, bélflórától is függ: és persze leginkább attól, hogy mennyire tartjuk be a legfontosabb óvintézkedéseket.
A hasmenés általában meleg klímájú országokban jelentkezik, így fokozott a kiszáradás veszélye, nagyon figyeljünk tehát a folyamatos folyadékpótlásra! Ha a hasmenést fájdalmas görcsök is kísérik, nem árt a pihenés sem. Ha a tünetek nem múlnak, súlyosbodnak, magas lázzal járnak, forduljunk orvoshoz!
Az utazási hasmenések mintegy 80%-át baktériumok, mint például a Campylobacter, Salmonella, Clostridium, Shigella és az Escherichia coli okozzák.
TUDTAD? A recept nélkül kapható szerek sokszor inkább rontanak a helyzeten. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy megelőzésre és a tünetek kezelésére is a probiotikumok a legjobb választás, mivel kíméletesen hatnak és nincsenek mellékhatásaik.
• Hogy előzzük meg?
Az utazók hasmenését nem könnyű megelőzni, mivel sokszor ki sem derül, mi okozta. Nemigen tehetünk mást, mint betartjuk a keretes írásunkban említett óvintézkedéseket, és probiotikummal támogatjuk szervezetünket.

Hepatitis A és B
Magyarországon 1999 óta kötelező az iskolások hepatitis B oltása, ami azt jelenti, hogy a felnőttek nagy része egyáltalán nem védett ez ellen az igen súlyos betegség ellen. A B változatú hepatitis testnedvekkel terjed és krónikus állapotban akár májzsugort vagy májrákot is okozhat. Az A változat, amely fertőzött élelmiszerekkel terjed, könnyebben kezelhető, de az ebből való teljes gyógyulás is hónapokba telik.
Ezek a betegségek akár Európában is elkaphatók, elég, ha a bevándorló személyzetből fertőzött valaki, vagy egy fertőzött kagyló kerül a tányérunkra. Természetesen az egzotikus országokban nagyobb a megfertőződés valószínűsége, akár balesetek, akár nem megfelelő higiénia miatt, és persze ne feledjük a megfelelő óvintézkedések nélküli szexuális kapcsolatot sem!
Malária
A malária az egyik legveszélyesebb külföldön elkapható kór, amelyet szúnyogok terjesztenek és a Föld lakosságának közel fele ki van téve a fertőzésnek. A leginkább érintett kontinens Afrika (Egyiptom egyes részei is). Védekezni maláriaellenes tabletták szedésével, szúnyogriasztó krémekkel és éjszaka hálóval fedett fekhellyel lehet: a legfontosabb, hogy elkerüljük a csípést.
Dengue-láz
Szintén szúnyog terjeszti ezt az influenzaszerű tünetekkel járó betegséget, amely trópusi és szubtrópusi területeken fordul elő. Súlyosabb esetben a tünetek vérzéses láz irányba fejlődnek, és kezelés nélkül a betegek 20 %-a meg is halna. A megelőzés módja itt is a csípés elkerülése, mert védőoltás még nincs, és a fertőzéssel még nem találkozottak körében a fertőzés aránya 90% is lehet!
Hastífusz
Jordánia, Tunézia, Egyiptom, Törökország, Thaiföld és Kenya: csak néhány a népszerű úticélok közül, ahova hastífusz elleni oltással ajánlott indulni. Ez a betegség főleg a gyermekekre és a fiatal felnőttekre veszélyes, akár halálos is lehet, magas lázzal jár. Terjedése szennyezett víz és fertőzött élelmiszer útján történik.

Mindig figyelj ezekre!
• Sokan még itthon sem isszák a csapvizet, de külföldön erre különösen figyeljünk. Nem elég azonban, ha italunkat palackos vízre cseréljük, plusz óvintézkedések is szükségesek.
• Mindig ellenőrizzük a palackot, ha a kupak nem gyárilag zárt, lehet, hogy a csapból újratöltötték.
• Ne feledjük, hogy fogat is csak palackos vízzel mossunk.
• Soha ne kérjünk jeget az italunkba, hiszen az valószínűleg csapvízből készül.
• A zöldségek, gyümölcsök esetében csak olyat együnk, amit saját kezűleg hámozunk meg – sőt hagyatkozzunk a tanácsra: Főzd meg, süsd meg, hámozd meg vagy felejtsd el!
• Vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt és használjuk rendszeresen.
• Ne nyúljunk szánkhoz, szemünkhöz.
• Különösen figyeljünk a gyerekekre, hiszen ők tudatosan nem fogják betartani ezeket a szabályokat
• Csak olyan ételt együnk meg, ami friss, jól átsült vagy főtt, semmiképpen sem nyers.
• Egzotikus utazások előtt 4-6 héttel érdeklődjünk háziorvosnál a szükséges oltásokról.
• Ha több mint 10 éve kaptál utoljára tetanusz oltást, érdemes utazás előtt beadatni.

Szöveg: Kovács Valéria