A tóparti napozás, séta vagy kocogás kútba esik a szúnyogok miatt, és kerülöd az árnyas, erdős területeket, csakhogy este ne kelljen kullancsokat szedegetned magadból? Amilyen kicsi egy szúnyog, olyan sok bosszúságot tud okozni. Elég csak az idegesítő zümmögésére gondolni, nem beszélve az állandóan viszkető, látványosan piros, duzzadt csípésnyomokról. A kullancsok még veszélyesebbek: súlyos vírusos és bakteriális betegségeket terjeszthetnek, ráadásul a baktérium okozta Lyme-kór ellen védőoltás sincs.

 

 

{idozito3}

Hogy tartsuk távol a rovarokat?
Az egyik legegyszerűbb eszköz a rovarok elűzésére az ún. repellensek alkalmazása. A repellensek olyan speciális illatú anyagok, amelyeket ha a bőrödre kensz vagy fújsz, akkor távol tartják tőled a szúnyogokat, kullancsokat, böglyöket és egyéb ízeltlábúakat. A kutatók úgy gondolják, hogy a repellensek illata taszítja a rovarokat, de léteznek olyan elképzelések is, miszerint a repellensek mintegy eltömítik a rovarok szagreceptorait, és azok képtelenek lesznek kiszimatolni a vért, az izzadtságot, egyszerűen szólva az emberszagot, így nem találnak célba a csípésükkel.
Szerencsére a repellensek palettája egyre színesebb, és a viszonylag régóta használt szintetikus szerek mellett egyre több természetes eredetű készítmény is megtalálható a gyógyszertárak, drogériák, boltok polcain.
Szintetikus megoldások
 A készítmények szintetikus hatóanyaga – kisebb-nagyobb százalékban, 5 és 90% között lehetséges – általában a dietil-toluamid, amit DEET-ként rövidítenek. Minél töményebb a DEET hatóanyagra nézve az adott termék, annál hosszabb ideig tart a bőrre való felvitelt követően a védőhatása. A 20% alatti DEET koncentrációk általában maximum három órás védelmet nyújtanak a szúnyogcsípésekkel szemben; a 30%-ban DEET-ot tartalmazó repellens szerek már 6-8 óra csípésmentességet ígérnek. 50% fölötti töménységben alkalmazva az anyag már nyomot hagy a műanyagokon, műbőrön, műszálas ruhákon, lakkozott felületeken, ezért a koncentráltabb szerek nem elterjedtek. Érdekesség, hogy a DEET-ot használják moszkitóhálók impregnálására (hatóanyagréteggel való bevonására) is.
Természetes hatóanyagok
A természetes szerek között kutatva általában erős, néha kifejezetten kellemes illatú illóolajokkal, növényi kivonatokkal lehet találkozni, amelyekről nehéz elképzelni, hogy nem tetszik a szúró-csípő rovaroknak. A természetes szerek előnye, hogy már a kisgyermekek bőrére is kenhetők, míg a szintetikus szerek inkább csak a kicsik ruhájára fújva javasoltak.
A szegfűszeg, a bazsalikom, a levendula, a fokhagyma, a borsmenta, a zsálya, a citrom, a citromfű, a kakukkfű kivonatai és olajai hatásosak lehetnek, bár viszonylag rövid ideig tart a hatásuk, hatástartam tekintetében nem veszik fel a versenyt szintetikus versenytársaikkal. Az említett növényi eredetű repellenseknél sokkal hatásosabb a szintén természetes forrású, az eukaliptusz leveleiből kinyert komponens, a citriodiol, ami para-mentán-3,8-diol (vagy rövidítve: PMD) néven is szerepelhet a készítmény összetevői listáján. A PMD illata a mentolhoz hasonló, hozzá hasonlóan hűsítő hatást fejt ki, és magasabb koncentrációban alkalmazva, a bőrre való felvitelt követően több órán át is távol tudja tartani a vérszívókat.
Sokan a teafaolajat keresik és vásárolják azzal a céllal, hogy azt magukra kenve megkímélik magukat a szúrásoktól, csípésektől. Légy azonban ezzel óvatos! A bőrre töményen felkent teafaolaj gyakran allergizál és tudományos kísérletekben eddig még nem bizonyították hatását.

Krém, spray és társai
A repellensek választéka széles, pumpás vagy hajtógázas spray-t, deo jellegű szert, krémet egyaránt választhatsz. Ha beöltözést követően szeretnéd a ruhádra fújni a készítményt, célszerű spray-t választani; ellenben bőrre kenéskor – alapos felvitel esetén – a krém vagy a deo jobb fedést biztosít. Árát tekintve kb. 800,- Ft és 1800,- Ft között kell fizetned egy termékért – mérettől, márkától, kiszereléstől függően.

A természetes szerek között kutatva kifejezetten kellemes illatú illóolajokkal is lehet találkozni, amelyekről nehéz elképzelni, hogy nem tetszik a szúró-csípő rovaroknak.

Mire figyelj, ha repellenst veszel?
• Milyen rovarokat tart távol?
• Szúnyogok és kullancsok ellen hány órán keresztül tart a védőhatása?
• Természetes összetevőket tartalmazó vagy szintetikus hatóanyagú a szer?
• Milyen a csomagolása (spray/deo/krém)?
• Használható-e kisgyermekeknél?
• Hagy-e a készítmény alkalmazása a ruhán foltot?
• Meddig őrzi meg a minőségét?
FITT.TIPP: 100%-os hatékonyság sajnos a vérszívók távol tartásában sem létezik. Ha kirándulás, túra vagy sportolás után hazatérsz, alaposan vizsgáld meg magad, nincs-e kullancs a bőrödben. Ha kullancsot találsz, azonnal távolítsd el speciális kanállal vagy egy egyszerű csipesszel!

Hogyan használd a repellenseket?
• A legelső használat előtt kis bőrfelületen teszteld, hogy nem vagy-e allergiás a készítmény valamelyik összetevőjére.
• A szabadon lévő testfelületet vond be a termékkel.
• Az arcodra sose fújd közvetlenül a készítményt – fújd a tenyeredbe és úgy vidd fel az arcodra.
• Ha fényvédő szert is használsz egyidejűleg, akkor előbb kend be a bőröd fényvédővel, várj legalább egy negyedórát és aztán fújd be magad repellenssel.
• Nyugodtan fújd a ruhádra is a készítményt (spray-t), ha a leírásában szerepel, hogy a ruhán nem hagy foltot.
• A szemedbe, szádba, nyálkahártyákra ne kerüljön a riasztószer.
• Beteg, gyulladt, sebes, vérző, napégette bőrfelületen ne használd a szereket.
• Ha illóolajos szereket alkalmazol, számolj azzal, hogy azok fényérzékenyítők lehetnek, azaz a szokásosnál rövidebb idő alatt leéghetsz a napon.
• Szabadtéri programok, sport közben se feledkezz meg a készítmény használatának adott idő utáni ismétléséről.
• Ha intenzíven izzadsz, akkor gyakoribb újrafújásra/újrakenésre lehet szükség.
GRILL.TIPP: kerti programokhoz a jellegzetes illatú citronellolt tartalmazó szúnyogriasztó gyertyák, a speciális olajokkal feltöltött petróleumlámpák is használhatók, ezek azonban egy kis lengedező szellő esetén már hatástalanná válhatnak.

Szöveg: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész