Ájurvéda: ez az ősi módszer abban is segíthet, hogy elérd az ideális állapotodat. De persze nem a legújabb villámfogyókúrával, hanem fenntartható fejlődéssel, saját magad jobb megismerésével.
Tesztelt magad velünk és megtudhatod, milyen típus vagy és mit kell tenned magadért!

 

{idozito5}

Van olyan, hogy optimális testsúly? Ez minden ember számára mást és mást jelent. Az ájurvéda, India több ezer éves, ősi tudománya a különböző alkatú és személyiségű embereknek más és más életvitelt és táplálkozási módot javasol az egészség eléréséhez. Az ájurvéda, vagyis az élet tudománya egyszerre prevenciós és gyógyító módszer, amely nemcsak az étkezésre és mozgásra figyel, de számol a mentális beállítottsággal, a gondolatok testre való kihatásával és teljes életvitelünkkel. Ez az ősi írás nem javasolja, hogy az emberek azért fogyókúrázzanak, hogy ledobjanak néhány kilót pusztán a fürdőruhaszezon kedvéért. Működésének elve, hogy mentesítsük testünket a méreganyagoktól azáltal, hogy bizonyos hatásokat csökkentünk, másokat pedig növelünk a szervezetben. A fogyás valójában a zsírszövetek csökkenése, azonban nem ez maga az eredmény, ez csak a helyes életvitel pozitív mellékterméke.

Tipizáld magad!
Az ájurvéda ugyanakkor azt javasolja, hogy ismerjük meg saját gondolati sémáinkat és a részben ebből is fakadó testtípusunkat, vagyis a dosha jellegünket. Ha ezt megtaláltuk, akkor már konkrét életvezetési tanácsokat tud nyújtani számunkra, hogy egészségesek és fittek legyünk.
A különböző alkati típusok eltérő megjelenésűek:
• teljesen természetes, hogy egy váta típusú egyén vékony, szikár és olyan karcsú, akár a nádszál,
• míg egy kapha típusú ember telt, zsírpárnákkal rendelkező.
Biztosan megfigyelted azonban, hogy vannak vékony, de gebének látszó, és testes, de vonzó, ragyogó kisugárzással rendelkező, kívánatos emberek. Mindez annak köszönhető, hogy valaki nem egy mérőszámot akar elérni megjelenésében, hanem személyes, egyedi alkatának megfelelő életformát alakít ki.

Ez az ősi írás nem javasolja, hogy az emberek azért fogyókúrázzanak, hogy ledobjanak néhány kilót pusztán a fürdőruhaszezon kedvéért!

TESTTÍPUS TESZT
Az alábbi teszt egy egyszerűsített, gyors felmérési mód arra, hogy meghatározd a testtípusodat, vagyis hogy milyen doshákkal, a testet uraló alaperőkkel rendelkezel, megismerd az alapvető gondolati jellemzőidet és a számodra javasolt életvitelt, valamint személyre szóló tanácsokat kapj, amelyeken keresztül elérheted optimális testsúlyod és növelheted testi-lelki kisugárzásod.

Jellemző                              Váta                      Pitta Kapha Saját típusom (V/P/K)
1. Testalkat               
Váta: Vékony, szikár, csontos, gyenge vagy kissé izmos, magas. 
Pitta: Izmos, erős, közepes testalkat. 
Kapha: Kövérkés, hízásra hajlamos, alacsony, zömök. 
Saját típusom (V/P/K)
2. Bőr 
Váta: Sápadt, vékony, száraz, repedezett.
Pitta: Pirosodó, fénylő, izzadó. 
Kapha: Fehér, sápadt, tiszta, selymes. 
Saját típusom (V/P/K)
3. Haj és köröm 
Váta: Száraz, töredező, sötétebb haj, száraz köröm. 
Pitta: Vörös, szőke haj, izzadós, kopaszodó, erős, piros körömágy. 
Kapha: Zsíros, dús, erős, vaskos haj, erős, tejfehér körmök. 
Saját típusom (V/P/K)
4. Szem: 
Váta: Barna, szúrós, apró. 
Pitta: Zöld, átható. 
Kapha: Kék, nagy, vonzó. 
Saját típusom (V/P/K)
5. Étkezési szokások 
Váta: Rendszertelen, változó étvágy és szomjúság. Édes, sós, savanyú, fűszeres, olajos étkeket kedvel. 
Pitta: Erős étvágy és szomjúság, szeret enni. Édes, fanyar, keserű, nyers étkeket kedvel. 
Kapha: Rendszeres étkezést óhajtó. Csípős, fanyar, fűszeres étkeket kedvel, zsír nélkül. 
Saját típusom (V/P/K)
6. Pihenés, alvás 
Váta: Rövid, nyugtalan. 
Pitta: Álmokkal terhelt, változó. 
Kapha: Nyugodt, mély.
Saját típusom (V/P/K) 
7. Beszéd 
Váta: Rekedt hang, bizonytalan, halk beszéd. 
Pitta: Erős, kacagó hang, szókimondó, választékos. 
Kapha: Nyugodt, békés kifejezésmód, édes-búgó hangszín.
Saját típusom (V/P/K) 
8. Libidó, temperamentum 
Váta: Változó, szellemi dolgok mozgatják. 
Pitta: Erős, szenvedélyes. 
Kapha: Állandó, de finom vágy.
Saját típusom (V/P/K) 
9. Érzelmek 
Váta: Szorongó, változékony, aggódó.
Pitta: Lelkes, fanatikus, veszekedő. 
Kapha: Nyugodt, állandó, hűséges.
Saját típusom (V/P/K)
10. Erő, immunitás 
Váta: Gyenge, változó. 
Pitta: Erős, általában egészséges. 
Kapha: Masszív, jó immunrendszer. 
Saját típusom (V/P/K)
11. Memória, kreativitás 
Váta: Gyorsan tanul, könnyen felejt, pörgő gondolatok, nagyon gyors. 
Pitta: Kiváló memória, lehengerlő kreativitás. 
Kapha: Lassan tanul, nem felejt, kevés új ötlet. 
Saját típusom (V/P/K)
12. Félelmek 
Váta: Hidegtől, szárazságtól, változásoktól. 
Pitta: Melegtől, tűztől, stressztől. 
Kapha: Nyirkosságtól, hidegtől, depressziótól.
Saját típusom (V/P/K) 
13. Jellemző betegségek
Váta: Szorongások, pánik, idegrendszeri és bélbajok, vitaminhiány vagy kiszáradás.
Pitta: Fertőzések, gyulladások, stressz. 
Kapha: Melankólia, vizenyős, gennyes bajok, krónikus- és vércukor gondok.
Saját típusom (V/P/K) 
14. Gondolkodási séma 
Váta: Gyors, rugalmas, tétovázó, aggódó. 
Pitta: Intelligens, tervező, konstruktív, kockáztató. 
Kapha:Lassú, tompa, nyugodt, kockázatkerülő.
Saját típusom (V/P/K)
15. Anyagcsere 
Váta: Lassú, száraz anyagcseretermékek, szorulás, elakadások, kevéssé izzad. 
Pitta: Erős, bő, laza, bűzös anyagcseretermékek, izzadós. 
Kapha: Rendszeres, de lassú anyagcsere, alig izzad.
Saját típusom (V/P/K)

Pontszámok: Váta összesen: ……………        Pitta összesen: ……………….… Kapha összesen: ……………………….. 

ALAPTÍPUSOK
1. Tiszta váta, a SZÁRNYALÓ:
A váta típusú egyén általában véve izgága, nyugtalan, mozgékony, szellemi ember, olykor ideges vagy szorongó, aki azonban rendkívül kíváncsi, szívesen olvas, szereti az elméleti tárgyakat, intelligens, pörgős. Olykor nehezen azonosul saját érzelmeivel, próbál inkább az intelligencia által irányított ember lenni. A váta gyakran kiszárad, ezért fontos számára az olajok, olajos magvak, zsíros tejtermékek és sok-sok ivóvíz fogyasztása. Ritkán van szüksége fogyásra, gyakran inkább csak ragyogóbbá tenné külsejét, és fokoznia kell immunitását, ugyanis nehezen gyógyul fel a bajokból. Hasznosak számára az olyan finomságok, mint a kókusz, a mandula, az olívaolaj és a párolt zöldségek. Ha valahonnan mégis fogyni szeretne, mozgással, sporttal és ne koplalással tegye. A váta ugyanakkor annyira aktív, hogy ha lefoglalja magát tanulással, szellemi tevékenységekkel, akár az egész nap elrepülhet számára étkezés nélkül.
NYÁR.TIPP: A nyarat könnyedén viseli, nem túl izzadós, érdekli számos kaland, amely csak forró időben elérhető, pl. vitorlázás, ejtőernyőzés, búvárkodás. Kerülje a szelet! (Mondjuk úgy nehéz vitorlázni…)

2. Tiszta pitta, a LENDÜLETES:
A tisztán pitta személy általában folyamatos belső hajtóerővel rendelkezik, tüzes, dinamikus, olykor agresszív vagy veszekedő, mert belülről folyamatosan ég. Számára nagyon fontos, hogy mindennap végezzen valamilyen lazító, hűtő folyamatot, pl. nyugtató meditációt, mantrázást vagy legalább járjon el úszni, evezni, masszázsra. A pitta egyébként érzékeny gyomrú, aki nem bírja elviselni a koplalást, nagy étvágya van. Fontos, hogy mindig egyen valamit, de annak legyen alacsony a kalóriatartalma. Lehet ez hűtött joghurt, mézes gyógytea, de választhat puffasztott gabonákat és nyers salátákat. Kerülje a hagymát és pirospaprikát. Számára a napi sport elengedhetetlen – ha rendszeresen végzi, izmos és sportos lesz. Lányok olykor elkeserednek, hogy alkatuk inkább izmos, mint karcsú, de a kisugárzása szenvedélyes és igen vonzó a férfiak számára, elegendő, ha megtartja ragyogását, hódítani leginkább a szemével tud.
NYÁR.TIPP: A nyár megterhelő lehet a forróság miatt, mértékkel napozzon csak!

ayurveda2

3. Tiszta kapha, a BÉKÉS:
A túlnyomórészt kapha jellegű egyén általában nyugodt, békés, néha kissé tompa, fáradt, tunya, gyakran depressziós lehet. Többnyire szereti az érzéki élvezeteket, a finom ételeket és kényelmes, nehezen áll rá a változásokra. Ugyanakkor kitartó személy, aki ha lassan is kezd bele dolgokba, utána kitartóan végzi. A leggyakrabban ennek a típusnak van szüksége fogyókúrára vagy böjtre. Ezek kezdetben, az első 3-4 napban megterhelőek lehetnek számára, de utána már könnyedén és hosszan tudja tartani a diétát. Érdemes időnként böjtnapokat vagy böjthetet beiktatnia, kerülni napokig a tejterméket, zsírt, cukrot vagy a gabonát – egyszerre egyfélét iktasson ki. Jót tesznek neki viszont a saláták, zöldségek és a vitalizáló fűszerek, pl. a fahéj, kardamom, hing, kurkuma és mértékkel a chili. Fontos, hogy sokat mozogjon, de válasszon olyan kényelmes, békés sportot, amelyet hosszútávon is képes végezni, egy edzés nem hoz nála eredményt.
NYÁR.TIPP: A nyár folyamán dinamikusabbá válik, használja ki ezt az időt a fejlődésre.

4. Váta-pitta, a TEMPERAMENTUMOS:
A kalandvágyó, szellemi, nyitott, vidám, mosolygós, de olykor izgága és indulatos váta-pitta típusú személy nyáron szabályosan képes túlpörögni. Fontos ilyenkor az energiáit egy kis kirándulással és nyaralással, élményekkel levezetni, de a vízi sportok is lehűthetik. Kíváncsi, a tudást és olykor pletykákat is faló, kutató típusú ember. Ha a váta van túlsúlyban nála, akkor általában nagyon jó megjelenésű, arányos testalkatú, míg ha a pitta, akkor picit erősebb, de formás, szabályosan dögös megjelenésű. Számára a stresszhormonok alóli méregtelenítés az elsődleges feladat, ez izzadással elérhető, de fontos számára végezni mindenféle belső békét adó folyamatokat is, mint pl. a napi meditáció vagy pl. a Tai Chi. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön és a személyisége, jelleme legalább olyan vonzó és sugárzó legyen, mint külseje. Érdemes kerülnie a pörgető, doppingoló szereket, a kávét, csokoládét, alkoholt és a csípős fűszereket.

5. Váta-kapha, az ELMÉLYÜLŐ:
A váta-kapha az alaptípusok közül talán a legintrovertáltabb személyiség, spirituális, de kényelemre is törekvő ember, aki nehezen viseli a változásokat, átalakulásokat életében, kivéve, ha azokat ő maga indította el. Kedveli a nyugalmat, a kiegyensúlyozott élethelyzeteket, de ő maga nehezen tart rendet az életében és követ bármilyen rendszert különösen, ha a váta van túlsúlyban. Ha a kapha van nagyobb arányban jelen, lehet kissé túlsúlyos, amely nagyon zavarja is viselőjét. Sokszor sápadt vagy erőtlennek tűnik, mintha hiányozna belőle az élet. Hasznos számára, ha piros gyümölcsöket fogyaszt, és általában a nyár minden kincsét érési idejének megfelelően végigkóstolja. Érdemes mértékkel napoznia és kerülnie a hideg, nedves, hűvös helyeket, noha a meleget, napot sem bírja nagyon. Igazi szellemi útkereső, akinek van kíváncsisága és érdeklődése a lelki témák iránt, de van türelme a folyamatos tanuláshoz, önképzéshez is. Érdemes valamilyen vallásos folyamatot kipróbálnia vagy a pszichológiával és más önismereti rendszerekkel ismerkednie.

6. Pitta-kapha, a SZENVEDÉLYES:
A pitta-kapha embertípus általában élvezetekre, örömökre törekvő, élményekre kíváncsi, megrögzött típus. Gyakran rendelkezik több-kevesebb túlsúllyal, amely az élvezetes, de egészségtelen ételek kiiktatásával – cukor, édességek, alkohol stb. – könnyedén elkerülhető. A nyár során dinamikusabbá válik, érdemes sokat túráznia és izzasztó, feszültséget oldó sportokat választania, ugyanakkor jót tesz neki a napfény is, ez kihúzza belső lelki megingásaiból, depressziójából. Erre különösen akkor van nagy szüksége, ha a kapha van benne túlsúlyban. Érdemes C-vitamint fogyasztania, és nyers, fűszermentes, diétás ételeket magához venni. Hasznos számára mindenféle saláta, inkább tejes-tejfölös, mint olajos dresszinggel, fűszerek közül a zöldfűszerek és pl. a szegfűszeg valamint a görögszéna segíti szervezetét. A pitta-kapha figyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba az ivást, mert az tovább növeli e doshák hatásait és főként kerülje az óriás mennyiségű forró teák elfogyasztását, napi 3 liter folyadék elegendő számára.

7. Kevert, három dosás típus, a KIEGYENSÚLYOZOTT:
A három dosás típus, vagyis kevert személyben a 3 alapenergia egyszerre van jelen. Általában emiatt vegyesek a jellemzőik, külső megjelenésükben harmóniát sugárzóak, de egyediek. Olykor kibillenhet azért belső egyensúlyából, ennek oka, hogy egyik vagy másik dosha átmenetileg növekedhet vagy csökkenhet szervezetében, például monotáplálkozás során. A kevert típus számára ritkán van örökérvényű életmód tanács, de többnyire elmondható, hogy érdemes rendszert vinni az életébe és törekednie élete minden terén a sokszínűségre, változatosságra. Így étkezésében törekedjen a sokféleségre, az alapanyagok megfelelő arányára. Az ájurvéda szempontjából ez a kevert típus a hatások arányos eloszlását jelenti, vagyis ez a legegészségesebb szervezet. Ő is kerülje a húst és más rothadó, ártalmas ételek fogyasztását. Sportoljon vagy sétáljon mindennap, de szükségtelen az izmainak a fokozott túlterhelése. Ruhatárában bátran megjelenhet a teljes színskála, mozgásformák közül pedig néhány évente nyugodtan választhat újabbat.