Vigyük a gyereket edzésre?
Milyen tanácsot adnál azoknak az anyukáknak, akik odafigyelnek nem csak a saját, hanem a gyermekük egészséges fejlődésére is?
A példamutatásnál jobb nevelő módszer nem létezik. A tudatosság beleivódik a gyerekbe, és ezt a későbbiekben kamatoztatni is tudja, akár későbbi életében, akár majd a saját gyerekeivel kapcsolatban.

A példamutató életvitel a táplálkozás terén is fontos, nem kell lemondani dolgokról, csak kell odafigyelni arra, hogy mit eszünk. Amikor elmegyünk valahová nyaralni, akkor is tudatosan kell táplálkozni, akár lehet vinni alapanyagokat, és így van mihez nyúlni. Az anya olyan életmódot mutasson, amit lehet követni. Rengeteg levelet és fotót kapok anyukáktól, akik együtt mozognak a gyerekükkel. Ha a szülő, otthon tornázik, és a kisgyerek ott van mellette, akkor a napirendbe beletartozik, hogy én anyával együtt mozgok és edzek.

{idozito5}

Hány éves a gyerek?
• 2-3 ÉVES
Zalán, amikor edzettem és fekvőtámaszt csináltam, odatérdelt mellém négykézláb, a kis fejét közelítette a földhöz és vissza, próbálta utánozni az én mozgásomat. Nem tudatos jellegű volt ez, csak a hintázó mozgást utánozta. Eleinte, 2-3 éves korban csak utánozni próbálnak a gyerekek.
• 3 ÉVES KORTÓL
Ilyenkor már szépen tudják a gyakorlatokat kisebb megállásokkal utánozni, kezd pontosabbá válni a mozgásuk, a kivitelezésük. A zenére végzett gyakorlatok a ritmusérzéküket is fejleszti.
• 9-10 ÉVES GYEREKEK
Már jobb a mozgáskoordinációjuk, fejlettebb koncentrációval rendelkeznek, a mozgás jó hatással van a fizikai állóképességükre és a pszichére is. Lara tanítónénije is mondta, hogy azok a gyerekek, akik sportolnak, mozognak, pszichésen terhelhetőbbek, koncentráltabbak az iskolában, erősebb az immunrendszerük, a szervezetük ellenállóbb, nagyobb a kitartásuk és jobb a fizikumuk.

Sok szülő azt mondja, hogy túl kicsi a gyerek, és inkább akkor tornázik, amikor a csöppség alszik.
Nyugodtan lehet tornázni gyerekkel együtt is, én is ezt tettem. Ha bébihordóban, vagy járókában van a gyerek, tegye maga mellé az anyuka, és úgy sportoljon. Lássa az a gyerek, szokjon hozzá, hogy anya tornázik, és ez beépül a napirendjébe. Muszáj megélni a rendszerességet és a következetességet a gyerekeknek is. De ha az anya  például elmegy futni, addig otthon maradhat az apával, és ezt könnyedén is veszi, ha kiskorától kezdve hozzá vannak szoktatva.
lara
Te mostanában sokszor együtt edzel Larával…

Örülök, hogy Lara ott van az Alakreform edzéseken a csapatban, segíti a többieket, példát mutat. Szinte ugyanazt megcsinálja, amit én, csak például kevesebbet guggol. Ha elfárad, megáll, és később folytatja. Fontos a pontos végrehajtás, a mennyiség nem mehet a minőség rovására! Az ő edzésének intenzitása így természetesen kisebb, de bekapcsolódik a mozgásba. A közösen, csapatban végzett mozgásnak szerintem van egy tudatalatti motiváló hatása. Én nem erőszakolok rá semmit, de a kitartásra motiválni kell a gyerekeket. Ha Lara elkezd valamit, akkor mondom neki, hogy azt csinálja végig, legyen kitartó, és ezt igazán most kezdi el érteni, felfogni. Muszáj rendszert vinni az életükbe, mint ahogy az iskolában van órarend vagy lecke, azt is meg kell csinálni. Volt olyan, hogy elvittem edzésre, és bár nem volt kedve csinálni, a végén azt mondta, „hű, Anya, most mennyivel jobban érzem magam!”. Most már ő maga is érzi, hogy a mozgás pluszt, jó közérzetet ad, feltölti, a lelki fáradtságot mozgással el tudja űzni.

A sport testileg-lelkileg a gyerekeknek tartást ad.

Réka tippjei különböző korosztályoknak
• El lehet menni a gyerekkel közösen kocogni a szabadba. A gyerek futótempója a szülőnek egy gyors séta, vagy laza kocogás, még azok számára se megerőltető, akik nem futottak soha. A gyereknek lehet azt mondani, hogy menjünk együtt, mert te fogsz engem inspirálni, ha te bírod, akkor én is bírni fogom.
• Futás közben meg lehet állni, lehet csinálni guggolásokat, kitöréseket.
• Otthon végezhetnek felüléseket: anyuka lefekszik a földre, a felülések közben a gyerek megfogja a lábát, majd utána szerepcsere. A felülésnél meg lehet érinteni a másik vállát is.
• Lehet térdelőtámaszban karhajlításokat csinálni, aztán megtámaszkodni a falnál, és sarokemeléseket végezni, majd térdelőtámaszban lábemeléseket hátra, oldalra. Ezt Lara is tökéletesen csinálja.
• De futás helyett el lehet menni közösen kerékpározni is.
• Én a négy alapgyakorlatot ajánlom, mert ezzel minden izmot megmozgatunk: guggolás, kitörés, fekvőtámasz, felülések, és ezeket akár lent a Dunaparton is meg lehet csinálni.
NAGYON FONTOS: minden gyakorlatot saját testsúllyal csináljanak, a gyerekek ne használjanak kézisúlyt!

Testben-lélekben lendület
Már gyerekkorban érdemes odafigyelni a helyes testtartásra, a gerinc melletti izmok fejlesztésére és a lábdeformitások elkerülésére?
A gerinc körüli izmok erősítésére szinte minden mozgás nagyon jó, a futás és a fent említett gyakorlatok mind igénybe veszik ezeket. A lábboltozat erősítéséhez szintén nagyon jó a futás és a vádligyakorlatok, a spicc és pipa gyakorlatok, a különböző lábemelések. A boka- és harántsüllyedés viszont általában összefügg a testsúllyal, ezért fontos a mozgáson kívül a megfelelő táplálkozás is, mert a helytelen étkezést az egész test megsínyli.
Mennyire lehet belevinni a mozgásokba a kecsességet, kialakítani egyfajta nőies mozgást?
Én futok és aerobikozom, ezek inkább a „keményebb” sporthoz tartoznak, mint a nőieshez. A kecsességet az anyukától látja a gyerek, magába szívja az anya stílusát. Például Larát én nem tudom lánynak felöltözni, ahogy én is inkább a lazább típusú ruházatot kedvelem. Ő viszont járt RSG-re, attól nagyon szép lett a tartása. Ha salsát vagy balettot csinálnék, valószínűleg ő is azt kezdte volna el, de én inkább az erőteljesebb mozgásokat végzem, és a Lara ezt látja tőlem. A magánéletből viszont ellesi a kecsességet és nőiességet.
Milyen rendszerességgel sportoljunk, sportoljon a gyerek?
Heti 3-4 alkalom érdemes. Lehet ez heti két nap a szülővel, és heti két más jellegű sport. Fontosnak tartom, hogy amikor edzése van a gyereknek, legyen ott a szülő. Nagyon motiváló számukra, amikor a szemük sarkából látnak minket, vagy tudják, hogy itt vagyunk valahol, hiszen szeretik, ha a szülő büszke rájuk. Norbikának is fociedzés után az az első kérdése, hogy „Anya, ügyes voltam?” Halálra dicsérem! Ő boldog, és ez motiválja őt a későbbi edzésekre.

Fotó: Serényi Judit