Mindent elfelejtesz? A bevásárlás is csak listával megy? Pedig a memória fejleszthető és nem kell hozzá verseket sem bemagolnod. Most megmutatjuk, néhány szórakoztató gyakorlat hogyan edzi az emlékezeted borotvaélesre.

 

{idozito5}

Az emberi agy két agytekéből áll: a balból és a jobból. Ma már általánosan elfogadott, hogy a bal félteke irányítja a test jobb oldalának tevékenységet, a jobb félteke pedig a test bal oldalát. Ez megmagyarázhatja, hogy míg a tesztek szerint agyam jobb oldala a domináns, bal kézzel írok és dobok. De pontosan hogy is működnek az agyféltekék, és csakugyan ilyen egyszerű ez az egész?

Az agy bal féltekéjének funkciójával kapcsolatos elméletek folyamatosan változnak. 1981-ben a Nobel Bizottság Roger Sperry neuropszichologusnak ítélte a tekintélyes fiziológiai Nobel-díjat a megosztott aggyal kapcsolatos kutatásaiért: Sperry kimutatta, hogy az agy mindkét féltekéje külön funkciókért felel. Az 1980-as évek óta közmegegyezés van abban, hogy a bal félteke felel a sorrendért, a logikáért, a beszédért, az analízisért és a számolási készségért; ezzel szemben a jobbhoz kapcsolódik a képzelet, a szín, a ritmus, a dimenzió és a térérzékelés. Azonban az újabb kutatások szerint nem lehet ilyen egyértelműen megkülönböztetni a feladatokat.
A pszichológusok most inkább vélik úgy, hogy mindkét félteke részt vesz mindezeknek a funkcióknak a működésében – csak éppen más módon. Például most úgy hisszük, hogy bal félteke inkább a részletekkel foglalkozik, míg a jobb az összképet nézi. Jó példa erre, miként raktározzuk el és értjük meg a nyelvet. Bár az agy bal fele felelős a szavak elraktározásáért és sorba állításáért, a jobb fél foglalkozik olyan dolgokkal, mint az intonáció és a humor. Így lehet, hogy valaki hanglejtése befolyásolja, miként értelmezzük a szavait. Úgy véljük, hogy az agy bal felének nincs vagy csak nagyon kevés a humorérzéke, míg a jobb tágabban látja a világot, kevésbé értelmezi szó szerint a dolgokat és eldönti, milyen részletekre koncentráljon a bal. Ahhoz, hogy egyensúlyba hozzuk a memóriánkat, az kell, hogy az agy két fele a lehető leghatékonyabb módon működjön együtt.
Íme, néhány módszer hogyan használd a logikát (bal agyi képességek), de arra is, miként használj színes, humoros képeket a képzeletedben (jobb agyi képességek), hogy minden tökéletes szinkronban működjön. Ráadásul nem érzed majd közben, hogy keményen kellett dolgozni érte – némi gyakorlattal a két agyfélteke harmonizációja természetes lesz, és erősebbnek, nagyobbnak, jobbnak érzed memóriádat.

Gyakorolj!
Ahhoz, hogy mérhessük a fejlődést, érdemes meghatározni a kiindulópontot. Két alapteszt segítségével ezt meg is teheted. Ha úgy alakul, hogy gyengén teljesítesz valamelyikben, ne legyél szigorú magadhoz!

Első gyakorlat:
1. teszt
Itt egy harminc szóból álló listát olvashatsz, ezt kell pontos sorrendben memorizálni az adott sorrendben, a bal oldali oszloppal kezdve és lefelé haladva.  Három perced van, hogy mindezt az emlékezetedbe vésd. Amikor az idő lejárt, írd le a szavakat.
HEGEDŰZENEKAR  CERUZA 
LOVAG  HERING  BÉLYEG 
BŐRÖND  DOSSZIÉ  SZIVÁRVÁNY 
NYAKLÁNC  ABLAK  SZŐNYEG
HÓGOLYÓ  ASZTAL  KÖRTE
BABA   RÁNC   DUGÓ
MASZK  LABDA  BOLYGÓ
RÓZSA  FOTÓ   KÉPESÚJSÁG
TEMPLOMTORORNY ELEFÁNT ARANY
GYÖMBÉR  KUPA   ÓRA
Értékelés: minden egyes szó, amely a helyén van, egy pontot ér. Egy pont levonás, ha sorrendi hiba van. Ha megcseréltél két szót, két pont levonás. 10-14 év közötti diákok átlagos pontszáma 9,5, de általában a felnőttek valamivel többet érnek el.

2. teszt
Próbáld meg három perc alatt megjegyezni a következő számokat az adott sorrendben (ugyanúgy, mint az előző gyakorlatnál, majd írd le őket.
1 7 1 8 9 4 6 4 3 9
2 5 3 7 3 2 4 8 5 6
4 6 9 3 7 8 3 1 7 8
Értékelés: minden egyes szám egy pontot ér, amely a helyén van. Egy pont levonás, ha tévedtél, vagy a szám rossz helyen van. A diákok átlaga itt 12 pont volt.

Memória és kreativitás
A memória szorosan kötődik a kreativitáshoz, és sok más, kreativitást igénylő agyi funkcióhoz. A memória edzése erősen támaszkodik a képzelőerőre. Egy sor, egymással semmilyen összefüggésben nem álló adat, mint pl. egy sor kártyalap megjegyzésének az a módja, ha előbb képekké alakítjuk őket, így valamilyen módon egymáshoz köthetjük az egyébként nem kötődő információkat. A képzelet egész sor agyi működést indít el, köztük a logikát és a térérzékelést. Egyesek amiatt aggódnak, hogy a képzeletük nem elég erős ahhoz, hogy képesek legyenek így edzeni emlékezetüket. Ha te is ilyen vagy, vesd el azonnal ezt a gondolatot. Talán soha nem fordult elő veled, hogy munka közben, az íróasztalánál ülve láttad magad, amint valami egzotikus helyen vagy, vagy ha kimerítő napod volt, egy sokkal nyugodtabb környezetben? Ha szabadon engeded szállni az időt, kiderülhet, hogy egész képzelt világot teremthetsz, részletes pontossággal.
Úgy hiszem, hogy mindenki hatalmas képzelőerővel rendelkezik – csak éppen arra tanítottak, arra kondicionáltak minket, hogy elfojtsuk. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy soha nem túl késő szabadjára engedni képzeletünket.

Gyakorolj!
Második gyakorlat
Képzeljük el az érzékeket
Ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy eloldozza a képzelet béklyóit és hozzászoktasson a szokatlan asszociációkhoz. Nemcsak képeket kell használni, hanem minden érzékszervet. (Ez létfontosságú lesz, amikor tartós emlékeket akarunk bevésni). Ha teheted, naponta végezd a gyakorlatot, amíg biztos nem leszel abban, hogy képes vagy élénk, képzeletgazdag kapcsolatot teremteni olyan dolgok között, melyeknek első látásra semmi közük egymáshoz. Ha már elolvastad az instrukciókat, hunyd le a szemed nyugodtan, ha így könnyebben jelennek meg a képek és érzések.

 Első forgatókönyv
Képzeld el, hogy egy futball labdát tartasz a kezedben. Olyan az illata, akár a frissen csavart narancsé. Szánj rá némi időt, hogy ez a két gondolat megtelepedjen az agyadban. Most pedig képzeld el, hogy a futball labda zselés állagú. Úgy tiktakkol, akár egy óra és csokiíze van. Ne kapkodj – legalább öt percig időzz ennél a képnél és tedd olyan élővé, amennyire csak lehet. Ha az elméd elkószál, hozd vissza az első érzéshez, ahhoz, hogy a labdát fogod.

● Második forgatókönyv
Ha már az első forgatókönyv jól megy, próbáld meg ezt: képzelj egy sárga elefántot rózsaszín foltokkal. Macskaként nyávog, gyömbér íze van, az állaga, akár egy szúrós halé és friss kávészemek illata árad belőle. Ismét szánj öt percet arra, hogy mindez élővé váljon elmédben.
Ha végeztél, tedd magad próbára, idézd emlékezetbe a labda és az elefánt különös tulajdonságait. Minél részletesebben vizualizálsz, annál könnyebben jönnek elő majd a képek.

A gondolattársítás dimenziói
Eltekintve attól, milyen gyors, sőt azonnali lehet a gondolattársítás, a szabad asszociáció nem egyszerű, egydimenziós dolog. Először is működésbe lépnek az érzelmek. Mielőtt eszünkbe jutnának egy múltbeli esemény részletei, arra emlékszünk, mit éreztünk akkor. Például emlékszel arra a napra, amikor megtanultál biciklizni? Amikor erre gondolsz, először a lelkesedés jut eszedbe, és hozzá enyhe pánik, amikor rádöbbensz, hogy magad, egyedül egyensúlyozol. Amint az érzelmek ismét elevenné teszik az élményt, jönnek az érzések. A szagok erősen kapcsolódnak az emlékezethez.
A nyúltagy (az illatérzékelés központja), és az agynak az emlékezettel, tanulással kapcsolatos része, közeli, fiziológiai kapcsolatban áll. Lehet, hogy először azokra a szagokra emlékszel, amelyek akkor vettek körül, amikor kerekeztél. Vagy talán a hangok jönnek elsőként – emlékezhetsz arra, miként
fütyült a szél a füled mellett. Vagy gondolj bele, hogy mennyire élővé tesz egy emléket egy zenefoszlány (általában több érzelmi visszacsatolást ébreszt).
Ha képes vagy ráhangolódni erre a természetes képességre, kapcsolatokat teremteni és előhívni élő epizódokat múltadból az érzelmek és érzékek segítségével, a logika és kreativitás réven, az agyadnak könnyebben megy majd, hogy új információkat azonnal, élőn és előidézhetőn rögzítsen. Ráadásul megszokod, hogy agyad megteremtse a lehető leggyorsabb kapcsolatokat és bízzon ezekben. Az azonnali asszociáció a memória edzésének fontos eleme, mert az első asszociáció bizonyul majd a legmegbízhatóbbnak.

Gyakorolj!
Harmadik gyakorlat:
Szabad játék az emlékezettel
A szavak emlékeket ébresztenek. Vess egy pillantást a következő szavakra, és lássuk, milyen képek villannak elő a múltadból. Minden szóra mindössze egy vagy két másodpercet szánj. Próbáld ne szerkeszteni az emlékeket, engedd az első asszociációt. Aztán hagyd, hogy a képek, gondolatok, érzelmek és érzékek a lehető legrészletesebben merüljenek a felszínre. Ez percekbe is telhet. De csak ezután térj rá a következő szóra. Ennek a gyakorlatnak a célja nem más, mint, hogy megszokd a szabad gondolattársítást, és ne csak képeket, hanem érzelmeket és érzéki emlékeket is engedj a felszínre törni. Minél jobb, gyakorlottabb leszel az ilyen szabad asszociációban, annál sikeresebb leszel a memorizálásban is.
CICA
SZÍVÁRVÁNY
JÁTÉK
SZÜLETÉSNAP
FAGYLALT

TEMPLOM
PÁRNA
HOMOK
LÁBKÖRÖM

Az előző gyakorlat nemcsak abban segít, hogy megszokd: nemcsak az eseményeket kell felidézni, hanem a hozzájuk tartozó gondolatokat, érzéki emlékeket és érzelmeket is, ahhoz a sebességhez is hozzá kell szokni, amellyel egy emlék, vagy emlékek felszínre törnek.

Asszociációs láncok
Most, hogy már tudod, miként vagy képes emlékek áramával ellátni az agyad, és ezt az áramlatot egyetlen szó is beindíthatja, jöhet a következő lépés. Nézzük, hogyan hozunk létre kapcsolatot két olyan szó között, amelyek között nincs látható kapocs. Volt már szó a képzeletről és arról is, miként használjuk fel a múltat az asszociációkhoz. Mikor ezt a kettőt összerakod, megvan a kulcs a memória művészetének alapjaihoz.
A múltunk tanulást jelent, és erre támaszkodva teremtünk ösvényt egyik dologtól a másikig. Életünk minden darabkája kirakós játékként illeszkedik a többi részhez. Ahhoz, hogy egyik darabkától
eljussunk a másikig, részenként kötjük össze őket. A leghatékonyabban akkor tudjuk megteremteni ezt az ösvényt, ha a lehető legkevesebb darabkát használjuk fel a kirakósban.

Íme meg egy példa: toll és leves. Mi módon lehet úgy összekapcsolni őket, hogy mindkettőre emlékezzünk? A képzeletem és a szabad asszociáció segítségével a következő lehetőségeket kapom: a tollal kavargatom a levest; a tollal mintát rajzolok, esetleg egy szót írok egy sűrű leves felszínére; a tollat levessel töltöm meg tinta helyett, hogy így írjak levelet; a tollat szívószálként használva iszom a levest és így tovább. Bár a múltamhoz való kötődés ebben a példában egyáltalán nem nyilvánvaló, mindegyik asszociáció abból táplálkozik, hogy megismertem, megértettem mind a tollat, mind a tál levest. Az emlékezet és az asszociáció elválaszthatatlanok. Mindez fárasztónak és körülményesnek hangzik, ám a gyakorlatban az agy alig több mint egy másodperc alatt létrehozza a kapcsolatot.

Gyakorold ugyanezt az elvet a következő gyakorlat segítségével. A cél az, hogy agyunk bármilyen közös nevezőhöz érkezhessen, amihez csak akar, és semmilyen előítélet vagy koncepció ne állja útját. Minél természetesebb és logikusabb az elképzelt forgatókönyv, annál nagyobb az esély, hogy az agy két fele harmonikusan együttműködik, elfogadja az asszociációt és emlékezik is rá.

Gyakorolj!
Negyedik gyakorlat:
Teremtsünk kapcsolatot
Nézd a következő szópárokat, ragadd meg az első, fejedbe villanó asszociációt, amely összeköti a két szót. Ne is próbáld szerkeszteni a kapcsolatokat – csak engedd elmédet szabadon kószálni, hogy megtalálhassa a legnyilvánvalóbb ösvényt egyik szótól a másikig. Ha végeztél, fedd le a jobb oldali oszlopot, és nézd meg, hány párra tudsz emlékezni. Ha tízre, vagy annál is többre, nyugodt lehetsz: az asszociációk kezdenek működni. Addig gyakorolj, míg nem tudod megjegyezni mind a tizennégy szót.

BUSZ   SÓ
ASZTAL  HOLD
GITÁR  VAKOLAT
BOKA   ÜVEG
DUGÓ   FÁKLYA 
BEETHOVEN MOBILTELEFON
MÁRVÁNY  GYERTYA 
LIBA   BUBORÉK
RUGALMAS   CÁPA
NARANCS  PUSKA
TOLL   TETŐ
SZÁZSZORSZÉP  EGÉR
FÉNYKÉPEZŐGÉP  CIPŐ
KARKÖTŐ  HAJKEFE

Ezzel a gyakorlattal megtetted az első lépést ahhoz, hogy össze nem függő információkat megjegyezz. Ez a kapcsolat módszer.