Mindannyiunkkal előfordult már, hogy azért választott kevésbé egészséges ételeket, mert sem ideje, sem energiája nem maradt, hogy jobban átgondolja a menüt. Egyre nagyobb hangsúlyt kap ez a téma a menedzserek, a rohanó egyetemisták vagy éppen a dolgozó nők világában is. Lássuk, milyen praktikákkal választhatsz mégis jól!

{idozito5}

Te is rohansz egész nap? Érzed, hogy nem táplálkozol megfelelően, mégsem tudsz változtatni? Rendszerünk segít abban, hogy egyszerűen, nagyobb idő- és energiaráfordítás nélkül érd el, hogy a tányérodra kerülő ételek csak jól tápláljanak.

A nagy hatos
Összpontosíts ezekre a területekre, hogy elérd az eredményt:
1. alapelvek,
2. étkezési ötletek,
3. testmozgási lehetőségek,
4. viselkedési tanácsok,
5. kihívások,
6. fenntartási tanácsok.
Írj magadnak listát mindegyik pontról és tartsd a kezed ügyében. Az étkezéshez való tudatosabb hozzáállás gyorsan meghozza majd az eredményt!

Mit tartalmaz az étrend?
Mivel sohasem tudhatod, milyen ételekkel fogsz találkozni, amikor egy reptéren ragadsz vagy üzleti úton egy másik városba utazol, az egészséges étkezési szokások kialakítására úgy kell törekedned, hogy azt mindenhol tudd alkalmazni. Ha magaddal viszel egy gyümölcsös proteinszeletet, egy kis csomag diót vagy mandulát, néhány szem aszalt gyümölcsöt, akkor legyen bármilyen sivár a választék, mégis lesz nálad egészséges nassolnivaló.
Az egészséges étrend kulcsa a tervezés: ha üzleti vacsorára mész, ebédre már ne fogyassz sok keményítőt és zsíros ételt, ellenben a vacsora előtt néhány falat nagy rosttartalmú harapnivaló segíteni fog abban, hogy ne legyen túl nagy az étvágyad. Fontos, hogy mindig légy kreatív!
Fitt.tipp
Ha rohanó életmódot folytatsz, a jó táplálkozás megalapozása lehet, ha bőségesen reggelizel és ezt sosem hagyod ki. A kiadós korai falatozás megadja az energiát a délelőtthöz és kiegyensúlyozza a napi táplálkozási ritmust is. A legtöbb ember, ha több dolga akad, hajlamos egyből a saját egészségét, különösen a táplálkozását háttérbe szorítani. Figyelj mindig arra, hogy a rohanó életmódod mellett is legyen időd erre.

Figyelj mindig arra, hogy a rohanó életmódod mellett is legyen időd a helyes táplálkozásra!

Étteremben is egészségesen
Olyan munka mellett is lehet egészségesen étkezni, amikor rá vagy kényszerítve arra, hogy naponta étteremben egyél. Különösen élvezni fogod a világkörüli étkezés lehetőségeit, ha figyelsz közben a helyes táplálkozásra is. Az egyik legkönnyebben betartható szabály a túlevés elkerülésére a kis adagok rendelése. A legtöbb étteremben a normál adagokat bőségesebbre készítik el annál, hogy egyszeri étkezésre fogyasszuk el. A levesfogyasztás szintén segít abban, hogy az emésztésed jobb legyen. Kerüld a bundázott, olajban sült ételeket, a napi menük között is fogsz találni olyat, ami több salátát, zsírszegény összetevőket tartalmaz.

A helyes diéta lényege:
• Nagyon könnyen egyénre szabható.
• Nem tartalmaz szigorú szabályokat.
• A nagyon elfoglalt embereknek is segíthet.
• A programnak nem az a lényege, hogy lemondj kedvenc ételeidről.
• Az energiabevitel csökkentése mellett a testmozgást kiemelten ajánlja.
• Lassú fogyást javasol, amivel megőrizhető az izomtömeg.
Fitt.tipp
Tanuld meg az ételek megfelelő mennyiségét, anélkül, hogy bármelyik élelmiszert vagy élelmiszercsoportot ki kellene hagynod az étrendedből. Ennek köszönhetően nem kell kerülnöd az eddigi kedvenc ételeid sem, egy-egy desszert vagy nassolás is megengedhető a teljes értékű gabona-, zöldség-, gyümölcs- és sovány fehérje alapú étrendben.

Testmozgás
A mozgásnak ugyancsak nagy hangsúlyt kell kapnia az életedben, még akkor is, ha elfoglalt vagy. Ez nemcsak az energiaháztartásod karbantartása miatt fontos, de kezeli a stresszt és boldogsághormonokat szabadít fel, amelyek miatt az emocionális evés nem okoz majd gondot. Ha ülőmunkát végzel, akkor is állj fel naponta többször a székből és végezz néhány rövid gyakorlatot, hogy átmozgasd a tested.
TUDTAD?
A fogyás lehet nehéz feladat, különösen, ha úgy érzed, nincs rá elegendő időd. Azonban ha betartod az életed minden területén az egészséges táplálkozás alapelveit – még egy étteremben is – akkor nemcsak úgy lehetsz sikeres ezen a területen, ha órákat töltesz naponta az edzőteremben, de minden nap kell egy kicsit szentelned magadra is.

Szöveg: Dr. Lelovics Zsuzsanna táplálkozáskutató, szakmai igazgató, Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet