Gyalog vagy kerékpáron: járd be az ország legnyugatibb csücskét, az Őrséget, ahol a szelíd lankák és a gyönyörű falvak között egy-egy tó is megbújik. Válogass túrajavaslatainkból!

 {idozito5}

Néhány évvel ezelőtt egy nyárvégi napon egy barátommal elhatároztuk, hogy az ősz elején esedékes szarvasbőgés időszakát az ország legnyugatibb csücskében, az Őrségben fogjuk tölteni. Mindkettőnknek volt már tapasztalata a környékkel kapcsolatosan, jártunk már ott korábban, de akkor még nem sejtettük, hogy utunk során örökre megfertőződünk azzal a csodával, amit a helyiek úgy neveznek: Hétrétország!

tura2Szerek vidéke
Az Őrség Nyugat-Magyarországon Ausztriával és Szlovéniával közvetlenül határos területen fekszik kicsit átnyúlva a szlovéniai Mura-vidékre és önálló néprajzi tájegységet alkot. A nevét onnan kapta, hogy a honfoglaláskor a magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére. A szelíden hullámzó dombvidéken jellegzetes településszerkezet alakult ki. A néhány házból álló dombtetői településrészek a szerek, amelyek laza együttese alkotta az egyes településeket. Az itt élő emberek évszázadok alatt alakították ki a táj mozaikos képét, apró parcellás gazdálkodásukkal, a tájba simuló épületeikkel. Megőrizve a természetet és fenntartva annak változatosságát. Hagyományos építőanyaguk a fa. A boronaházas építésű házak a 19. században váltották fel az oszlopokon nyugvó, kiugró tornáccal ellátott úgynevezett kódisállásos házakat. A legszebbek Szalafőn és Pankaszon láthatók.
A környék egyébként gasztronómiai szempontból is igen elragadó, akinek van kedve, mindenképpen kóstolja meg a helyi jellegzetességnek számító dödöllét egy jó vadpörkölt mellé, illetve a mennyei tökös-mákos rétest, senki nem fog csalódni benne!

Mindegy, hogy az ember a 8-as úton Körmend és Csákánydoroszló, vagy az M7-es autópályán Zalaegerszeg, majd Zalalövő felől éri el a térséget átlépve Hétrétország határait, olyan természetes nyugalomba csöppen, hogy az már az első alkalommal sem kerülheti el a figyelmét. A lázas sietség önfeledt csodálatba fordul és nem marad más, mint a gyönyörködés a suhanó tájban a hatalmas virágzó mezőkben, a vadregényes erdőkben és a csodás településekben, ahol elsőként az tűnik fel, hogy sehol nincsenek kerítések, a kertek összefolynak a mezőkkel és patakokkal, szerves részeit képezik a tájnak. Röviden összefoglalva a kikapcsolódás szentélye ez a hely, így bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretné egy időre a háta mögött hagyni a mindennapok darálóját.

tura

Aktív pihenés
Az Őrségben sokféle aktív pihenési lehetőséget lehet találni. Kerékpáros útvonalakból megszámlálhatatlan van, különösen, ha Ausztriába átruccanunk, ott még el is lehet tévedni a kerékpárutak hálózatában. A legnagyobb őrségi tó, a bajánsenyei víztározó sporthorgászatra kiválóan alkalmas. Rengeteg lovaglási lehetőség is van, ezekre az interneten érdemes rákeresni, sok találat lesz. Jó alternatíva még kikapcsolódásra a zalai Márokföldön lévő Erdei Kalandpark.


TÚRAJAVASLAT 1.

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra egy szakasza és egyben a Szala-menti tanösvény végigjárása
Ezt a gyalogtúrát mindenkinek szívből ajánlom, remek séta csodálatos tájon. Nagy szintek nincsenek benne, így gyerekekkel is remek kikapcsolódás.
Utunkat az Őriszentpéteri Keserűszeren kezdjük, amely a Szalafői út mellett az utolsó házak elhagyása után néhány száz méterre balra lefelé található. Az utat követve egy erdősávhoz érünk, ahol átkelünk a Szala-patakon egy fahídon. A Szala patak neve azért jelentős, mert a nem messze lévő Szalafőn található a forrása, és később, amikor kiszélesedik, már Zalának hívják. A túloldalon egy nagy mezőre érünk, amely egy dombra fut fel. A tetőn láthatjuk a Nemzeti Park kutatóházát, amely részben vendégházként is üzemel, de mi nem megyünk fel a dombra, hanem a patakmeder mentén jobbra a kék jelzésen haladunk tovább. Erdei séta következik, majd pár perc gyaloglás után ismét jobbra fordulva egy fahídon átkelünk a patak jobb partjára és ott folytatjuk túránkat.
FONTOS! Ezen a mezőn egy elég nagy terület le van kerítve szürke marhák legeltetése miatt, óvatosan haladjunk a villanypásztor mellett, nem kellemes hozzáérni.
Az út rövidesen visszatér az erdőbe, ahol több helyen gázlókon kell átlépkedni a patakon. Rövid erdei séta után megérkezünk Szalafő Templomszerre, ahol a gyerekek örömére jól felszerelt játszótér található. Innen busszal juthatunk vissza Őriszentpéterre, vagy akinek kedve van, visszafelé is lesétálhatja a 4,6 km-es távot. Aki pedig többet szeretne, az Templomszerről forduljon Csörgőszer felé és pár kilométer megtétele után jobbra a sárga jelzésen eljuthat Pityerszerre, ahol a fennmaradt házakból hagyományőrző néprajzi múzeumot alakítottak ki, ezt akár gyalog, biciklin vagy kocsival is érdemes felkeresni. Innen szintén busszal lehet visszajutni Őriszentpéterre, érdemes a menetrendet előre tanulmányozni.
FITT.TIPP: Ezen a túraútvonalon már sokszor jártunk szerencsével és szedtünk rengeteg gombát, amelyekből remek bográcsos ételeket készítettünk az egész napos túrázás után, de fontos, hogy az erdőn szedett gombát mindig vizsgáltassuk be, mielőtt elfogyasztanánk!

tura3

TÚRAJAVASLAT 2.
Hársas-tó túra: kerékpárral az Őrség szívében
Ezt a túrát kifejezetten kerékpárosoknak ajánlom, mert úgy lehet a táj szépségét talán legjobban élvezni, gyalog egy kicsit hosszú lenne a táv. Őriszentpéterről indulunk és Szalafő felé vesszük az irányt. Keresztülhaladunk Alsószeren, majd Templomszeren és utána jobbra fordulva Papszer érintésével északnak, Farkasfa és Szentgotthárd felé megyünk tovább. A házakat elhagyva megérkezünk az érintetlen erdőségekbe, ahol kilométereken keresztül tényleg csak az országút jelzi a civilizációt, amíg a szem ellát, sűrű erdők szegélyezik az utat lebilincselő látványt nyújtva. Mivel mellékútról van szó, a járműforgalom igen csekély. 5 km megtétele után elérjük Farkasfát, ahova egy jókora lejtőn át érkezünk meg. Innen még 4 km út vezet erdőkben a festői szépségű Hársas-tóhoz.
A tó közvetlen környezete is erdőkkel borított, kevés helyen látni ilyen csodát. Dél-keleti sarkában szabadstrand működik, így lemoshatjuk az út porát és kipihenhetjük az út fáradalmait. A tó teljes egészében körbejárható egy ösvényen és megcsodálhatjuk a tavat tápláló Hársas-patak szépségét is, a túlvégen pedig a duzzasztógátról gyönyörködhetünk a panorámában. Visszafelé ugyanazon az úton érhetünk Őriszentpéterre, a teljes táv oda-vissza kb. 30 km.
FITT.TIPP: A tó kocsival is felkereshető, ha az ember csak pihenésre és strandolásra vágyik, egyedülálló élmény.

tura4TÚRAJAVASLAT 3.
Kirándulás a hármashatárra
Ezt a túrát az ország legnyugatibb településén, Felsőszölnökön kezdjük. Azért jelentős ez az információ, mert innen számolható az ország legnagyobb hosszúsága Felsőszölnök és Tiszabecs között, amely körülbelül 530 km. Úti célunk a hármas határ, azaz a magyar-osztrák-szlovén határpont. A falu központjából (polgármesteri hivatal, kocsma, templom, iskola stb.) indulunk nyugati irányban és 0,7 km megtétele után egy széles hídon jobbra a piros jelzésre kanyarodunk, amelyen felsétálunk a Jánoshegyre. Néhány házból álló tanyára érkezünk, ahol balra a zöld jelzést követjük tovább, amely a Vasfüggöny túra nevet kapta, ugyanis régen itt húzódott a híres és hírhedt kerítés. Az ösvény pontosan az osztrák–magyar határvonalat követi. Végig a zöld jelzést követve 6 km megtétele után elérjük a hármashatáron található emlékművet. Szép parkosított pihenőhely ez, ahol mindhárom ország gyönyörűen megépítette a saját részét. Pihenőpadok, játszótér és irányadó térképek is láthatók itt. Amikor kipihentük magunkat és megcsodáltuk a környéket, a piros háromszög jelzésen 4,5 km megtételével mehetünk vissza Felsőszölnökre. Ez az útszakasz természetileg fokozottan védett terület, ügyeljünk rá, hogy az útról sehol ne térjünk le és a növényzetet semmiképpen ne károsítsuk.

Szöveg: Nyáry Tamás túravezető, fotó: Bilek Ferenc, Nyáry Tamás