Tényleg lehetünk okosabbak attól, ha megváltoztatjuk az étrendünket? A válasz nem ilyen egyértelmű, de az biztos, hogy bizonyos anyagok különféle módokon képesek serkenteni az agyműködést – rövid- és hosszútávon. Figyelj oda már most és élvezd a hatásokat később is!

 

{idozito5}

agymemo kaveKoffein: serkenti az agyműködést
Nincs olyan varázsszer, ami növelhetné az IQ- t, de léteznek olyan anyagok, mint pl. a koffein, amelyek energetizálják az agyat és segítenek az összpontosításban. Jellemző tulajdonsága ébresztő, álmosságűző hatása, ám ez az élénkítő hatás rövid ideig, maximum 30 percig tart.
VIGYÁZZ! A túlzott kávéfogyasztás kellemetlen mellékhatása hosszú távon a kimerültség, álmatlanság, ingerültség.
Források: kávé, kakaópor, csokoládé, egyes gyógyszerek 

Cukor: növeli az éberséget
Az agy egyetlen energiaforrása a cukor. Míg a szívizom akár a tejsavat is energiává tudja alakítani, az agy csak a glükózzá alakított cukrot tudja felhasználni. Egy pohár édes ital rövidtávon meg tudja dobni az agy teljesítményét, a mentális képességeket is emelni tudja, de csak akkor, ha alacsony a vércukorszint.
VIGYÁZZ! A túlzott cukorfogyasztás veszélye a függőség kialakulása, az elhízás és hosszú távon a cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

Reggeli: segít összpontosítani
Nagy a kísértés, hogy kihagyd a reggelit? Ne tedd! A bőséges reggeli javítja a rövidtávú memóriát és segít összpontosítani, erősíti a figyelmet. Azok a diákok, akik reggeliznek, sokkal jobban teljesítenek, mint akik nem. Legjobb hatásfokú a magas rost tartalmú gabonából, tejből, és gyümölcsből összeállított reggeli.
VIGYÁZZ! A reggelid legyen laktató, de ne túlságosan kalóriadús, mert a szervezetet megterhelő emésztési folyamatok elvonják a tápanyagot és az oxigént az agytól. 

agymemo halHal: kiegyensúlyozza az idegrendszer működését
A halban található fehérjék szolgáltatják az építőköveket az ingerületátvivő anyagok számára, a halban lévő omega-3 zsírsavak pedig nélkülözhetetlenek az egészséges agyfejlődéshez, és támogatják a kiegyensúlyozott idegrendszeri működéseket – antidepresszáns  hatásúak. A magas (napi 1 g) omega-3 bevitel mellett fantasztikusan pozitív hatás mutatkozik meg az idegrendszeri működésben. Az évek előrehaladtával kisebb a kockázata a demencia (elbutulás), az agyvérzés kialakulásának, az omega-3 hatására lassul a mentális hanyatlás és javul a memória, különösen öregkorban. Az agy és a szív egészségéért fogyassz legalább hetente 2 adag halat.

agymemo magvakGyümölcsök, magvak és csokoládé: antioxidánsokkal
A diófélék kitűnő forrásai az E-vitaminnak és az antioxidánsoknak, amelyek ha megfelelő mennyiségben vannak jelen  a szervezetben, akkor a korunkat meghazudtoló fittséggel köszöni meg az agyunk a támogatást. A fekete csokoládé is magas antioxidáns tartalommal bír, emellett koffein jellegű vegyületeket tartalmaz, melyek élénkítő, stimuláló hatásúak. Külön fogyasztva őket napi 50 g dió és 50-100 g fekete csokoládé büntetlenül elfogyasztható.

Avokádó és teljes kiőrlésű gabona: érelmeszesedés ellen
Minden szerv működése attól függ, hogy mennyi oxigén jut hozzá a véren át. Különösen igaz ez a szívre és az agyra. Ha vigyázol az ereidre, elkerülheted az érelmeszesedést. Az ereid rugalmasságát zöldségben, gyümölcsben és teljes őrlésű gabonában gazdag étrenddel őrizheted meg, melyben heti-kétheti rendszerességgel fogyassz avokádót és zabot. Ezek az anyagok normalizálják a vérzsírértékeket, így elkerülhető az érelmeszesedés, a meszes plakkok leválása miatt kialakult koszorúér vagy agyérelzáródás. 

agymemo bogyokBogyós gyümölcsök: felejtsd el a feledékenységet
A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása véd az életkorral összefüggő feledékenységgel szemben. Egy vizsgálatban több mint 16 000 nő vett részt, akiket több szempontot felölelő vizsgálatban követtek több mint 20 éven át. A kutatók olyan nőket vontak be a vizsgálatba, akik két és fél évig hetente10-20 dkg bogyós gyümölcsöt fogyasztottak, illetve olyanokat, akik nem. A vizsgálatok egyértelműen alátámasztották, hogy egyrészt 20 éves követés alatt az agyvérzés, agyi infarktus kialakulása minimális volt azoknál, akik rendszeresen bogyós gyümölcsöt fogyasztottak, illetve a hallott szöveg pontos felidézése is sokkal sikeresebb volt a bogyóevők táborában, mint a kontrollcsoportban. Tény, hogy a bogyósgyümölcs fogyasztás mellett ezek a nők magasabb jövedelműek voltak és rendszeresen mozogtak is, így nem kizárólag a gyümölcsök felelősek a pozitív hatásért, de szerepük semmiképpen nem elhanyagolható.

Hogyan hatnak a bogyós gyümölcsök az agyban?
Egereken végzett tesztekkel megállapították, hogy a bogyós gyümölcsök, különösen a fekete áfonya antioxidáns vegyületei bejutnak az agyba és ott a tanulásért és a memóriáért felelős idegpályákon dúsulnak fel, megvédik az agyat a szabad gyökök okozta káros hatásoktól és csökkentik olyan betegségek hatásait, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór. Az áfonyában gazdag étrend hatására jelentősen javult a tanulási készség és az izomműködés. Öreg állatok mentálisan a fiatal állatokéval egyenértékű teljesítményt nyújtottak, ha áfonyával dúsított táppal etették őket.
Természetesen az egybehangzó állásfoglalás megszületéséhez további vizsgálatokat kell végezni, ám az biztos, hogy a bogyós gyümölcsökben gazdag étrend semmiképpen nem káros, hiszen a gyümölcsökben lévő flavonoidok mindenképp védő hatást fejtenek ki; számos krónikus betegség megelőzésben segíthetnek, mint pl. a cukorbetegség és bizonyos rákféleségek.

Készülj fel egy pörgős napra!
Mit tegyél, hogy egy olyan napon, ami igazán próbára teszi az agyi teljesítőképességedet, a maximumot hozd ki magadból?
Indítsd a napod 100%-os gyümölcslével, egy zöldséges-lazacos szendviccsel és egy csésze kávéval.
A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett:
•alaposan aludd ki éjjel magad,
• fogyassz elég folyadékot,
• mozogj eleget, hiszen ez serkenti a gondolkodást,
• szakíts időt a meditálásra, lazításra.