Kicsi, nagy, egyforma, különböző…
A nőiesség szimbóluma, az anyaság egyik lényeges pontja, a férfiak vonzódásának tárgya: mintha az egész világ a mellekkel foglalkozna. De biztosan eleget tudsz róla? Ismerd meg a melleidet!

 

 

{idozito5}

Mell kérdés-felelet
1. Bár nem vagyok terhes, mégis valamilyen folyadék szivárog a mellbimbómból. Miért?
Valójában nem is olyan ritka, hogy valami fura dolog szivárog a mellbimbóból. A folyadék lehet egészen vízszerű, sűrűbb vagy egész sűrű, és a színe is változhat a sárga, zöld, fehér, szürke és vörös között. Ez a szivárgás lehet spontán, vagy ingerlésre történő (ha pl. megnyomod a melled), és általában jóindulatú daganat, fertőzés vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása okozza. Néha hormonális zavart jelez, sőt akár a mellrák tünete is lehet, így ha nem vagy terhes és nem szoptatsz, mindenképp keresd fel az orvosodat minél előbb.

2. Lehetséges a szoptatás mellnagyobbító műtét után?
Általában igen, a mellimplantátumok nem akadályozzák ezt a folyamatot. A gond inkább azzal van, ha a mellimplantátumot cserélni kell vagy valami baja történik – és ezek nem is olyan ritka esetek. Míg az eredeti műtét általában nem okoz bajt, minél több operációnak veted alá magad, annál nagyobb az esélye, hogy a mell lógni fog. Ha ezt is műtéttel korrigáltatnád, a tejcsatornáid nagyobb eséllyel sérülnek és ez már gondot okoz a szoptatásnál.

3. Lehet növelni a mellet edzéssel?
A mellben nincsenek izmok, így azokat nem is lehet feszesíteni, edzeni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy némi eredményt ne lehetne elérni a mellek körüli izmok megdolgoztatásával.
 Próbáld ki ezeket a gyakorlatokat (2 x 8-at mindennap):
a. Állj háttal a falnak, a sarkad, feneked, lapockád és a fejed is préseld hozzá. Emeld fel nyújtva a karod oldalra, majd hajlítsd be, hogy az ujjaid a mennyezet felé mutassanak. Lassan csúsztasd a karod fel a falon, majd engedd le újra a kiinduló helyzetbe.
b. Állj szemben a fallal, csípő szélességű terpeszbe, a lábujjaid kb. 10 cm-re legyenek a faltól. Tedd az alkarodat a falra, vállszélességbe, az ujjaid felfelé mutassanak. Csúsztasd felfelé a tenyeredet, amíg a karod kiegyenesedik, majd emeld el a karod a faltól a füled mellé és közelítsd a lapockáidat egymáshoz. Tedd vissza a karodat a falhoz, majd engedd vissza a kiinduló pozícióba.
c. Állj négykézlábra, a karod és a térded csípő szélességben legyen. Emeld magad elé a jobb karodat, hátra nyújtsd ki a bal lábad, miközben a csípőd és a vállad tartsd párhuzamosan a talajjal. Figyelj rá, hogy a mozdulat a válladból és a csípődből induljon, semmiképp ne a gerincedet csavard! Tartsd ki a pozíciót, majd lassan engedd vissza végtagjaidat a kiinduló helyzetbe. Ismételd meg a másik oldalra is.

4. Miért fájnak a melleim a menstruáció előtt és alatt?
A mellszövet általában lágy és a menstruációs ciklus környéki hormonális viharok nagy hatást gyakorolnak rá. Az ovuláció ideje alatt és után az ösztrogén és a progeszteron szintek emelkedésének és esésének ideje megváltozik, ami fejfájást, hangulatingadozást, ételek iránti vágyakozást és a mellek érzékenységét okozhatja. Ha sok kávét vagy üdítőt iszol, csak rontasz a helyzeten, mivel a koffein épp abba az irányba befolyásolja a hormonszinteket, hogy a mell még fájdalmasabb lesz. Hogy elkerüljük vagy csökkentsük ezt az érzést, figyelnünk kell, hogy úgy vigyük be a tápanyagokat, hogy csökkentsük a vízvisszatartást: a B6- és az E-vitamin hatásos lehet.

Amikor futsz, a melleid tökéletes nyolcas alakzatban mozognak.

5. Tényleg létezik olyan, hogy egy nőnek három mellbimbója van?
Bizony, sőt vannak olyan férfiak és nők, akiknek akár hat is van belőle! Amikor a magzat formálódik, kialakul benne egy hónaljaktól a lágyékig tartó, tejvonalnak nevezett képződmény, ennek nyomán jönnek létre a mellbimbók. A vonal ugyanúgy néz ki, mint amilyen a kutyáknak és macskáknak van, de a születésig ezek általában eltűnnek. De van, amikor mégsem: néha ezek akár szinte normális mellet is alkothatnak, de legtöbb esetben csak a mellbimbók alakulnak ki a bőrön. Szerencsére ezek könnyen eltávolíthatók egy nem túl nagy beavatkozással.

6. Nehezebb észrevenni a mellrák jeleit, ha implantátumod van?
Igen! Az implantátum útban lehet, amikor a szokásos önvizsgálatot végzed, hogy megtaláld az esetleges tumort. Még a mammográfia értékelését is megnehezítheti a beültetett implantátum.

7. Fogyni szeretnék, de úgy, hogy a mellem ne legyen kisebb. Mit tegyek?
Semmit nem tehetsz, ami ezt garantálná. A melleket nagyrészt zsírszövet alkotja, és mivel a fogyás a zsírvesztést jelenti, ezekből is fogyni fogsz. Sőt általában a mell az, ami a legelőször kezd fogyni. De mielőtt felhagynál az edzéssel, nem árt, ha tudod, hogy a test programozottan fogy, így az alaparányaid nem fognak változni: valószínűleg senki nem veszi majd észre a különbséget!

Nem ritka, hogy egy nőnek az egyik melle egy egész kosármérettel nagyobb legyen, mint a másik.

Mell-egészség minden korcsoportban
Húszas évek
Gravitáció
A zsírszövet aránya a fiatalabb melleket hetykén tartja, míg a tartószalagok egyben tartják a szerkezetet. Segíts nekik azzal, hogy olyan melltartót választasz, ami valóban tart és soha ne sportolj sportmelltartó nélkül!
Mi ez a csomó?
Valószínűleg semmi gondot nem jelent, a nők 13%-ánál megfigyelhetők a jóindulatú daganatok. Ilyenkor az 1-2 cm átmérőjű csomó olyan, mint egy kavics, ami elmozdul, amikor nyomást gyakorolsz rá. Ezeknek kb. a fele magától eltűnik a változó kor környékén.
Tesztelj!
A menstruáció után minden hónapban csináld végig az önellenőrzés rutinját és évente egyszer nézzen meg a nőgyógyászod is.
Mellrák rizikó
1 az 1681-hez

Harmincas évek
Gravitáció
A D-kosár, ami szülés után nem is ritka, a bőrt a maximális határig feszíti, így csökkenti a kollagéntermelést és kezdődő lógást, terhességi csíkokat okoz. Ha a terhesség alatt max. 12 kilót szedsz fel, csökkentheted ezt a hatást. Még nincs baba? Tartsd az egészséges súlyod, hogy elkerüld a mellek nyúlását és lógását.
Mi ez a csomó?
A szoptató nők kb. ⅓-a találkozik a tejmirigygyulladással, amely lázat és influenzaszerű tüneteket és vörös, fájdalmas csomókat okoz. Az antibiotikumok általában megoldják a problémát, de olyan is előfordul, hogy sebészeti beavatkozásra van szükség.
Tesztelj!
Csináld meg havonta az önvizsgálatot és évente egyszer menj el a nőgyógyászodhoz. Ha édesanyádnak vagy lánytestvérednek volt már mellrákja, 35 évesen menj el mammográfiás vizsgálatra.
Mellrák rizikó
1 a 232-höz

Negyvenes évek
Gravitáció
Ha soha nem is voltál terhes, a tejcsatornák akkor is változnak, ahogy a mell állománya is, és így az lógni kezd. A push up fehérnemű tehet ez ellen, de végleges megoldást csak a műtét hozhat.
Mi ez a csomó?
Ahogy a test felkészül a változó korra, minden ovuláció előtt egyre több ösztrogént termel. Ez a hormonális hatás akár egycentis ciszták kialakulásához is vezethet. A lágy, szőlőszem nagyságú csomók, amelyeket le is lehet szívni, általában épp a menstruáció előtt eltűnnek.
Tesztelj!
Tarts ki a havi önellenőrzés mellett és az évenkénti orvosi látogatások is lényegesek. Negyvenévesen jön el az ideje az első mammográfiás vizsgálatnak, és ezt nem árt 1-2 évente megismételni.
Mellrák rizikó
1 a 69-hez

mellmell2Vizsgáld magad!
● Állj szembe a tükörrel, húzd ki magad, fontos a helyiségben a megvilágítás erőssége. Leengedett, majd felemelt karokkal vedd szemügyre a melleid a tükörben az emlőkön és környékükön látszik-e alakváltozás, duzzanat, narancshéjszerű bőrráncosodás.  Ha szabad szemmel nem találsz semmilyen elváltozást, következhet a tapintásos vizsgálat.
● Emeld fel mindkét karod, és miközben egyik oldalad felől a másik felé fordulsz a tükör előtt, folytasd a melled megfigyelését az előbbi szempontok szerint.
● Vedd az emlőidet egymás után a két tenyered közé, és vízszintesen, majd függőleges csúsztatott mozgással tapintsd át őket. Figyeld meg, hogy nem tapasztalsz-e keményedést, csomósodást.
● Ellentétes oldali kezeddel tapintsd körbe a mellbimbódat a bimbóudvaron belül, majd enyhén préseld össze őket, figyelve, hogy nem szivárog-e savós vagy véres váladék. A vizsgált mellbimbó felöli karodat közben lógasd le.
● Fekvő helyzetben is körbe kell tapintanod az emlőidet és a környékét. Ezért feküdj hanyatt, tegyél a fejed alá kispárnát, a vizsgálandó melled felöli lapockád alá pedig összehajtott törölközőt, hogy a kebled kiemelkedjen. A vizsgálatot a bal mellen kezdd el. Finom simító-nyomó mozdulatokkal tapintsd át az emlőd jobb kezednek összezárt középső ujjai belső felületével. A kezed körkörös mozdulatokkal haladjon körbe melleden, kezdve kívülről és alulról, közben egyre közelíts az emlőbimbóhoz. Az áttapintást végezd el úgy is, hogy a karod a törzsed mellett nyugszik és úgy is, hogy a fejed alatt van. A jobb melled is vizsgáld meg a balhoz hasonlóan.
● Csomót keresve tapintsd át mindkét hónaljad az előbbihez hasonló kézmozgatással. A vizsgálandó oldalon levő karod legyen a fejed alatt.
● Tapintsd körbe mindkét oldalon a kulcscsont feletti árkot. A vizsgálandó oldal felőli karodat fektesd a törzsed mellé.

Normális?
Valójában Barbie-n kívül természetesen tökéletes melle senkinek nincs, így nem is kell megijedni, ha nálad sem így van. Lássuk, milyen eltérések tekinthetők normálisnak!

Különböző méretek
Az, hogy valakinek méretben láthatóan különbözik a két melle, sokkal gyakoribb, mint gondolnád. Valójában az az abnormális, ha egyformák. A két mellünk két különböző szervünk, ahogy a vesék is, így külön fejlődnek, mindegyik máshogy reagál a hormonális hatásokra és saját szövetét alakítja ki. A lényeg: ha valamelyik melled kissé teltebb, az teljesen rendben van. Csak akkor kell foglalkoznod a kérdéssel, ha valamelyik hirtelen válik nagyobbá, ami fertőzés vagy tumor jele lehet.

Furcsa formák
Hatalmas torpedók, előremutató formák, kis szúnyogcsípések: a mellformák nagyon sokban különböznek a genetikától és az életmódtól függően. És a tapintás: nincs olyan mell, ami teljesen lágy és egyenletes szövetű. A vízvisszatartás, ami tipikus PMS-tünet, akár olyan érzést is kelthet, hogy a mell tele van csomókkal, de még a hormonális hatásra kialakuló ciszták is a normális kategóriába tartozhatnak. Azért ha egy új csomót fedezel fel, nem árt megmutatnod az orvosodnak!

Mellbimbó-verziók
A mellbimbók épp olyan változatosak lehetnek, mint a mellek. Vannak olyanok, amelyek inkább befelé fordulók, némelyek nagyobbak és egyértelműen kifelé mutatnak. A nők kb. 5%-ának befelé forduló a bimbója: ezzel sincs gond, ha nem hirtelen válik ilyenné egy fertőzéstől.
Az átlagos egészséges mellbimbó általában átmérőjét és kiemelkedését tekintve is 1 cm-es, és a bimbóudvar egy aprópénztől akár kisebb tenyérnyiig is terjedhet. A színe általában a korral sötétedik.

Szőr gondok
Szőrszálak a mellen: ezt általában riasztó és taszító jelnek tekintjük, pedig ezért sem feltétlenül kell aggódni, valójában a nők kb. 40%-ának van látható szőrzete a mellén, és normális az is, ha van néhány hosszabb, sötétebb szőrszál a bimbó körül, különösen a terhesség alatt. Az ok ismét a hormonokban és a génekben keresendő. Ha azonban fokozódik a szőrösödés, nem árt megnézetni a hormonértékeidet, mivel ez akár policisztás ovárium szindrómára is utalhat. Amúgy tépd ki, gyantázd le, még akár a lézeres eltávolítás is szóba jöhet, minden, kivéve a borotválás!

Szöveg: Kovács Valéria