A tavaszi időszakban szinte természetes a számunkra, hogy szeretnénk megszabadulni a téli salakanyagoktól, lerakódásoktól és főként ledobni néhány kilót a strandszezonra.
Nyáron könnyedén koplalunk a nagy melegben, beérjük gyümölccsel vagy joghurttal és a forróságban még így is piheg a szervezetünk. Az ősz folyamán azonban ismét megnő az étvágy, s főként a késői hónapokban szívesen tartalékol a szervezetünk.

 

{idozito5}

A méregtelenítés nem csupán a tavasz témája, hiszen már néhány hét alatt felesleges anyagok halmozódhatnak fel a szervezetünkben. Ebben az időszakban azonban kerülnünk kell a túlságosan megterhelő méregtelenítő módszereket, ekkor ugyanis már túlvagyunk a nyári vitaminfeltöltésen és sok hasznos tápanyagot is veszíthetünk, legyengíthetjük szervezetünket.

Míg a tavaszi kúrák célja és lényege a hosszabb távú lerakódások kipucolása, addig ősszel és télen inkább csak tűzoltás jelleggel, az immunerősítést is szem előtt tartva végezzük ezt. A legfőbb különbség, hogy az őszi időszakban már nem érdemes 6-8 hetes böjtkúrákat tartani és a 3 napos vagy 1 hetes léböjt is csak a meleg, kora őszi időszakban végezhető. A hideg beálltával egészen egyszerűen el kell felejtenünk a drasztikus kúrákat. Az őszi nedves és hűvös időben az esszenciális mozgató energiák egyensúlya elcsúszhat szervezetünkben.

NEM MINDEGY, MIKOR!
● Ha szeles, nedves, ködös, nehéz napon kezdünk a tisztításba, könnyen lehet, hogy többet ártunk a testünknek, mint amennyi eredményt elérhetünk a mérgek kiürítésével.
● A száraz, szeles napokon kifejezetten áldásos lehet, hogyha olajos masszázst végzünk. A legjobb ezt párunkkal, barátainkkal, kettesével vagy akár hárman végezni, hiszen a valódi masszázs lényege a testen szimmetrikusan történik. Az olajos masszázs nemcsak a bőrt kíméli a száraz időben, de fellazítja a mérgeket is a testben.

NEM MINDEGY, HOGYAN!
A mérgeket célszerű másnap vagy harmadnap egy könnyebb béltisztítással eltávolítani. Erre a célra mesterséges hashajtók helyett használjunk természetes zöldségleveket, cékla és zeller levét vagy reggeli előtt egy kevés keserűsót alkalmazzunk. A ricinus olaja, noha sokak számára szörnyen hangzó szerről van szó, valójában egy tökéletesen természetes szer és kis mennyiségben jól alkalmazható 1-2 reggelen egymás után.
A másik hatékony módszer a mérgek fellazítását követően az izzasztás. Ez nyilvánvalóan az olajok felszívódása után lehetséges, amikor a bőr már képes újra szellőzni. Ehhez érdemes nagyobb mennyiségű vizet fogyasztani és 3-5 napon át kíméletes, de hosszú edzéseket végezni. Pl. tánc, aerobik, egyéb izzasztó technikák, futás langyos-meleg időben.
Szintén hatékony lehet, hogyha egy héten keresztül minden reggel egy kis kanál tisztított vajat fogyasztunk éhgyomorra, ez ugyanis sejt szinten távolítja el a mérgeket és az emésztőcsatornán keresztül távozik.

Ami mindenképpen kerülendő az ősz folyamán, azok a nagy folyadékvesztést okozó technikák: a három napnál tovább tartó tisztítókúrák és főként a koplalás. Az átmeneti időben ez tökéletesen fel tudja borítani a testünkben haladó életlevegők útját.
Az ősz folyamán a nyers saláták korlátlan fogyasztása sem javasolt, különösen a kúrák alatt, ezeknek megemésztése, lebontása tovább terheli a gyomrot. Az emésztés attól is lelassulhat, hogyha a gyomor szakaszát túlságosan igénybe vesszük, szájon át alkalmazott hashajtókkal és ételmegvonással gyengítjük. Helyette inkább fogyasszunk kis mennyiségben zöldségleveseket fűszerekkel. Az átmeneti időben a gyomor tüzét mustármag, bazsalikom, fahéj és gyömbér fogyasztásával tarthatjuk fenn, de egyiket se vigyük túlzásba.
FITT.TIPP: A méregtelenítő kúrákat lehetőség szerint háziorvosunkkal való konzultációt követően folytassuk le. Gyermekek ne alkalmazzák ezeket!

Míg a tavaszi kúrák célja és lényege a hosszabb távú lerakódások kipucolása, addig ősszel és télen inkább csak tűzoltás jelleggel, az immunerősítést is szem előtt tartva végezzük ezt.

Őszi feladatok
Az ősz legfontosabb feladata és témája, hogy elengedjük a testi-szellemi feleslegeinket és befelé figyeljünk, a belső, lelki folyamatainkra. Ezért az őszi kúrák elengedhetetlen része a napi elmélyülés, meditáció, lehetőleg a kora reggeli órákban 5 és 7 óra között. Igyekezzünk leküzdeni aa szerveztünk és a lelkünk mohóságát, értsük meg, hogy mindazok a tárgyak és anyagi javak, amelyeket felhalmozunk, de nem használunk, csupán vannak, a hasunkon cipelt úszógumihoz hasonlóan felesleges felhalmozások. Növeljük jellemünk rugalmasságát és csökkentsük a felesleges birtoklási vágyat. Az ősz egyébként az állatvilágban is a nagyobb szőrbunda növesztésének az ideje, s a pihenés, begubózás időszaka. Bár az ember különbözik az állatvilág élőlényeitől, ilyenkor hajlamosabb a hízásra és fáradékonyabb is, ezért étkezzünk mértékkel, okosan és növeljük a napi alvásmennyiséget.